mbz 16.10.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 mbz - ogromnie dziekuje! A bardzo prosze Napisz tylko pozniej, czy Ci smakowaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 16.10.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Maxtorka ta ryba slodko- kwasna podawana jest na zimno czy po 24h nalezy ja ponownie podgrzac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.10.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Ryba słodko-kwaśna (Filipiny) 6 filetów ryb morskich - dorsz, morszczuk (60 dag) 1 szklanka octu winnego 6 łyżek oleju 1 cebula (15 dag) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru 3 łyżki cukru 1 czerwona lub zielona papryka (20 dog) 4 - 5 pieczarek (15 dag) sól 1/2 łyżeczki pieprzu Filety umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. Połowę oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć filety z obu stron na rumiano i przełożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i cienko pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Na patelnię wlać resztę oleju, podsmażyć (2 minuty) cebulę, czosnek i pieczarki, dodać przyprawy, ocet, paprykę i 1/2 szklanki wody. Zagotować i trzymać na małym ogniu 5 minut. Dodać obsmażone filety i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Potrawę przełożyć do słoja i przed podaniem trzymać w lodówce 24 godziny. zrobiłam pyszota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 21.10.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 a moze ktos ma przepis na pyszna zapiekanke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.10.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 a moze ktos ma przepis na pyszna zapiekanke A więcej szczegółów?Jeżeli nie przeszkadza Ci to mam wiele takich "kosmicznych" zapiekanek tyle ,że musisz sie konkretniej określić z czego ma być.Czyli typowa....bułka,nadzienie, ser,pomidor itd.Czy ziemniaczana z nadzieniem i np sosem beszamelowym.Czy wreszcie zapiekanka ryżowa-kaszowa z nadzieniem wegetariańskim.Byłbym zapomniał o wspaniałych zapiekankach makaronowych z np białą rybą. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.10.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Jeśli masz takie życzenie w tak piękny wyborczy dzień mogę Ci podać moją ulubioną zapiekankę na gofrach na słono.Dlaczego na słono? a to dlatego ,że same gofry kojarzą się z czymś słodkim. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.10.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Ns, a możesz zaproponować coś na imprezę dla 18-latków? Muszę 18-tkę syna wyprawić. Jakieś zapiekanki? Coś do maczania w dipach? Sałatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.10.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Ns, a możesz zaproponować coś na imprezę dla 18-latków? Muszę 18-tkę syna wyprawić. Jakieś zapiekanki? Coś do maczania w dipach? Sałatki? Choć daleko mojemu syniowi do 18-stki ale zrobiłbym coś np.takiego. -szaszłyki mięsne -szaszłyki owocowe -trzy dipy(zielony,czerwony,żółty)do "maczania"....grube paluchy,chipsy do dipa,surowe warzywa,panierowane w bułce tartej,smażone ziemniaki w mundurkach,(surowy kalafior zajeb...sty) -zapiekankę z frytek lub zapiekane ravioli w żółtym serze -owocowe tosty -mięsne tosty -na gorąco w dwóch fondue 1.krojone parówki,2.typowy ser fondue lub zrobiony przez Ciebie z topionych serków na bazie wytrawnego białego wina -jeden rodzaj ciasta -poncz bezalkoholowy w wielkim naczyniu Jest wiele rozwiązań na takie gotowce by młode wilki nie musiał za dużo kombinować przy stole. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 21.10.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 dompodsosnami co prawda pytanie nie bylo do mnie ale... oś dorzucę Zawsze sprawdza się na imprezach Kupuję długie bagietki i kroje je w krążki. Układam na blaszce z piekarnika i kombinuję. Część z nich smaruję chrzanem, część ketchupem, inne znów musztardą albo jakimś sosem jaki jest np. czosnkowym. Układam po plasterku malutkim jakiejść wędlinki, też rożne. Na to kwadratowe plasterki żółtego sera i na koniec plasterek ogórka kiszonego, na inne znów papryczki czerwonej, oliwki itp. posypuje troszke słodką papryką na wierzchu. Zapiekam w piekaniku. Trzeba pilnować bo zapieka się bardzo szybko, tylko do zrumienienia serka. Można podawać na ciepło ale na zimo są równie smaczne i świetne jako przekąski. Ja układam je na olbrzymiej tacy w rzędach, każdy z inną wędlinką, sosem, warzywkiem Dość dekoracyjne, niekłopotliwe, ekonomiczne i.... smaczne Zawsze znikają pierwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 21.10.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 zapiekanki kazdego rodzaju - no moze poza tymi na bagietkach - chodzi mi o danie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.10.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Mayland, dzięki, ale chyba wykorzystam Twój przepis przy jakiejś mniejszej okazji - wyobraź sobie robienie kanapeczek dla 14 głodnych młodych wilków, jak to ujął NS. NS, zestaw niezły, mam zamiar zaserwować dzieciakom domową sangrię robioną na bazie czerwonego wina (to zamiast ponczu), ostatnio Pascal fajną pokazywał. Dzięki za podpowiedź z surowym kalafiorem, jakoś zapomniałam, że to takie dobre jest, zrobię warzywa z dipami. To fondue - serki topione podgrzewać z winem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.10.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Mayland, dzięki, ale chyba wykorzystam Twój przepis przy jakiejś mniejszej okazji - wyobraź sobie robienie kanapeczek dla 14 głodnych młodych wilków, jak to ujął NS. NS, zestaw niezły, mam zamiar zaserwować dzieciakom domową sangrię robioną na bazie czerwonego wina (to zamiast ponczu), ostatnio Pascal fajną pokazywał. Dzięki za podpowiedź z surowym kalafiorem, jakoś zapomniałam, że to takie dobre jest, zrobię warzywa z dipami. To fondue - serki topione podgrzewać z winem? Ja wiesz oryginał fondue nie jest taki tani.Małe opakowanie kosztuje 16 zł.Wystarcza na 4 osoby.Więc chciałem Ci zaproponować ..nazwe to to "oszukane fondue na bazie serka topionego i wytrawnego białego wina.Wlej na patelnię 100 ml wina niech sie podgrzeje i stopniowo dodawaj serki topione tak by otrzymana masa miała konsystencje gęstego np. jogurtu.Dodaj odrobinę gruyera(bo drogi) dla podniesienia smaku.Dopraw pieprzem(biały) i gałką.Na koniec delikatnie oprósz mąką ziemniaczaną.Jeżeli chodzi o serki topione to ja używam tych kremowych w kiełbaskach.Taką zrobioną masę studze i przed podaniem smaruje identycznie naczynie olejem i nacieram czosnkiem.Taniej i podobnie smakuje. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.10.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Nie wiem jakiego w domciu robisz dipa bo mojego robi sie bardzo prosto. Może kiedyś skorzystasz. . składniki: -duży jogurt naturalny -mały majonez -pęczek świeżego koperku -4-5 ząbków czosnku -cukier,sól do smaku -1/2 puszki pomidorów krojonych bez skóry(kolor czerwony) -5 ugotowanych żółtek(kolor żółty) -pęczek pietruszki(kolor zielony) czynności: Utrzeć na "miałko" koper z małą ilością soli.Dodać czosnek i również go rozetrzeć w tym koperku.Delikatnie posłodzić.Dodać cały słoik majonezu i stopniowo dodawać jogurt by tak powstała masa nie była za rzadka.Podzielić ja na trzy części.Do jednej dodać na kolor zmiksowane pomidory,do drugiej żółtka,a do trzeciej zmiksowaną pietruszkę.Ostatnio zrobiłem pierożki z nadzieniem jak na pyzy.Usmażyłem je we frytkownicy i do dipa smakowały wyśmienicie. Dip był tylko ten zielony na bazie pietruszki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.10.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Dzięki - przepisy zapisałam, na pewno z czegoś skorzystam. Jeśli zrobię coś naprawdę dobrego na tę 18-tkę - też podzielę się przepisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 21.10.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 do surowych warzyw (kalafior, ogórek, papryka) bardzo smakuje mi dip ze śmietany i sera pleśniowego lazur lub jakiegoś innego niebieskiego , dodaję do tego pieprz, sól, trochę sosu worchester wszystko miksuję uwielbiam się tym zajadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.10.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Maxtorka ta ryba slodko- kwasna podawana jest na zimno czy po 24h nalezy ja ponownie podgrzac?? Podajemy na zimno , jest zdecydowanie smaczniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 23.10.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Maxtorka ta ryba slodko- kwasna podawana jest na zimno czy po 24h nalezy ja ponownie podgrzac?? Podajemy na zimno , jest zdecydowanie smaczniejsza dziekuje - to zabieram sie za robienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.10.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 dziekuje - to zabieram sie za robienie Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.10.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Pseudo schabowy z trzech mięs.Czy ktoś robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 27.10.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 witam może ktoś skorzysta mam nadzieję, że jeszcze tej sałatki nie było Słonecznikowa nasiona słonecznika prażymy na patelni na łyżce oleju, dorzucamy go do ananasa i sera żółtego pokrojonego w kostkę oraz do kukurydzy, dodajemy łyżkę majonezu i trochę soku z ananasa. Koniec jest pyszna smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.