Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

Obieracie krewetki :jawdrop:

...

... jak wyżej w odpowiedzi Ady :) ... zależy do jakiego dania

Gdy gotuję lub parzę to obieram (prócz ogonka) ... do zupy zdejmuję ogonki również

lub zdarza się i tak :)

http://www.chefpaul.net/food/krewetkiP04.jpg

:)

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O Matko Chef.........!!!!!!!!Zajebiste.mam Cię zapytać(mła Pani Doktor) na jakiej zieleninie i co siedzi w pomidorach.;).Krewety zauważyli.Jeśli pozwolisz to wklejka do mojego topiku

Siemka houścik.

incognito wiem ale ale.

Edytowane przez niktspecjalny

Historyjka sklepowo-zakupowa i nie do końca mam pewność czy "świat się śmieje" nie byłby odpowiedniejszym miejscem ale tak w sumie finał kulinarny.

Zachciało mi się mięsa pod tytułem policzki wołowe. Wyglądają ciut niewyjściowo ale dobrze zrobione, nie do przebicia.

Szukałem tu i tam, ogólnie bywają, ale nie zawsze i nie wszędzie. Pewnego dnia Są! Zadowolony staję w kolejce, chwilę potem za mną ustawia się dosyć specyficzna parka. Na oko pani 50 plus, ubrana drogo, ale z niespecjalnym gustem, pan 30 minus, ubrany do przesady modnie choć nieco tandetnie.

Ona mówi, ona płaci, ona wygłasza sądy, krytykuje otaczającą rzeczywistość, rzuca średniej jakości dowcipami.

On krok za nią, patrzy jak w obrazek, potakuje, śmieje się z jej dowcipów i ogólnie puchnie z dumy.

Przyszła moja kolejka więc radośnie proszę o kilogram policzków.

Pani za mną niby tylko do swojego partnera ale na tyle głośno że usłyszałem i ja i sprzedawca:

- Takiego ochłapa to bym nawet dla psa nie wzięła.

Uśmiechnąłem się w duchu, nic nie powiedziałem bo i niby po co.

Po chwili pani zażądała wielce wykwintnego mięsa czyli piersi z kurczaka.

Sprzedawca mrugnął do mnie i z miną pokerzysty zapytał:

- A ta pierś to premium czy normalna.

Pani - Premium oczywiście!

Gościu sięga po piersi premium, a pańcia

- Ale co mi tu Pan z kością i skórą daje!

Ubawiłem się setnie.

A przepis na policzki bardzo prosty. 2 policzki to jest ok 1,2 kg czyli będzie na 4 porcje.

Najpierw kroimy policzki na pół. Potem oprószone mąką obsmażamy na ostrym ogniu. Następnie lądują szybkowarze w towarzystwie 2-3 posiekanych cebul, kilku suszonych grzybów (ale tylko kilku, żeby grzyby nie zdominowały smaku wołowiny), jagód jałowca, pieprzu, soli, gałązki rozmarynu i 2/3 butelki czerwonego wytrawnego wina. Oczywiście patelnie należy zdeglasować winem bo szkoda spłukiwać smak w kanał.

Pozostaje gotować godzinę i 20 minut od pierwszego syknięcia i to wszystko.

Jako dodatek co kto lubi, mi najbardziej do tego leży, pęczak albo babka ziemniaczana.

wspaniałości ... policzki znaczy się :) (robię zupełnie podobnie, dorzucam jednak ćwiartkę kwaśnego jabłka zamiast grzybów i ząbek czosnku) ... pisz dalej i "jeszcze"

ps - "takich pań" to dość sporo :) (za szklankę wody "źródlanej" chętnie płacą 5$) ;)

Chef Paul jesteś wielki, żeberka według twojej receptury były cudowne.

http://s23.postimg.org/fxk5lj5kr/image.jpg

http://s14.postimg.org/7kmoy79xt/image.jpg

Miękkie i soczyste, mięso odchodziło samo od kości żebrowej. Pierwszy raz w życiu jadłam tak dobre żeberka. Warto było poświęcić kilka godzin czasu.

Ada ... jak ostatnio czytałem za reklamę można wylecieć z tego forum :) ;)

... cieszę się, że smakowało :)

... i poniewż temat i tak już lekko zboczył w stronę patelni żeliwnych, dołożę jeszcze coś (specjalnie dla sSiwy)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02509s.jpg

... podałem na czarnym ryżu

• 2 weeks później...
...

House jest mistrzem w domowym kucharzeniu (moim zdaniem) i wielu mogło by się sporo nauczyć

...:)

ps - Podobny (choć nie taki sam) styl zauważyć można u Ady ... łączenie składników, smaków i sposób podawania jest bardzo wysoko ponad przeciętną w kuchni domowej ... polecam Jej smakowite posty :)....

To prawda, również dostrzegam pewne podobieństwo w stylu :) No i oczywiście z lubością podglądam i do garów Ady zaglądam :)

• 2 weeks później...