Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

"śledzę" (to za dużo powiedziane) tylko nieliczne wątki "kulinarne" i... aż mi się jeść odechciewało:)

Aż do dziś. Nie sądziłem że jedzenie może wyglądać aż tak apetycznie!

Czy to tylko kwestia dobrej fotografii?;))

Ps. Właściwie to chciałem powiedzieć że podziwiam Was - jak Wy się powstrzymujecie od komentarzy w niektórych wątkach... :D

... finlandia :) ... jedzenie to czynność niezbędna :) ... a smaczne jedzenie - nadrzędna ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mogę Tobie polecić dwa proste sposoby:

1 rozetnij skórę banana (tak by jej nie uszukodzić) wysmaruj od wewnątrz miodem (miód mieszam z rumem) i do piekarnika

2 folię lekko przetrzyj olejem, ułóż na niej rozcięte wzdłóż banany, potraktuj miodem (z rumem) :) i na grill ... lub do piekarnika

 

smaczności życzę

A w pierniku to jak długo i w jakiej temp.?

Chyba się skuszę:-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Technicznie:

wędzimy filety położone skórką do dołu (posmarowanej masłem i z wierzchu posypane solą + inne dodatki).), na ruszcie lub na deseczce dębowej z nawierconymi otworami, w gęstym dymie około 3 godzin (temp. 35 max. 40 stopni), a następnie (ale niekoniecznie) podpiekamy około 30 min, w dymie o temp. 50 - 55 stopni. Oczywiście, do wędzenia, powinno być drewno olchowe.

 

Przed wędzeniem można wymoczyć łososia w 6% solance z dodatkiem cukru pudru (na 1l solanki około 1 łyżka cukru) + (ewentualnie) dodatki typu liść laurowy, tymianek, pieprz, itp. Filety przed wędzeniem należy starannie osuszyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... dziś mam dzień wolny od pracy (zawodowej ... bawię się w ogrodnika) ... w tzw "międzyczasie" miałem więc sposobność poczytania "tu i ówdzie" w kulinarnych tematach :)

 

... otóż:

zdegradowałem się do poziomu pospólstwa z czworaków :( , i tym samym wyeliminowany zostałem z grona elity kulinarnej :( z powodu:

1 - zupy

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02696s.jpg

 

 

2 - ogórki małosolne

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02700s.jpg

 

 

3 - że o gziku z pyrami i maślanką nawt nie wspomnę :)

 

4 - parówki ... oho ;) ... ze wstydem przyznaję :( ... jadam "hot dogs" :( ... choć parówka, parówce nie równa, (przestałem je robić samodzielnie, od czasu kiedy znalazłem odpowiedniego dostawcę - czas dostawy od zamówienia, trwa około tygodnia) będą w przyszłym tygodniu :) ;)

... ogólno dostępne parówki były jadalne niestety tylko w czasie gomółkowskim (jak i inne kiełbasy i wędliny - za Bieruta nie pamiętam ... za mały byłem :( ) ... nadeszła era Gierka i wszystko się spierdoliło :(

... mój śp Przyjaciel, masarz Tadziu, miał kontrakt z dużą siecią, na parówki (w czasach nowożytnych, czyli rok około 2000) ... gdy miałem ochotę na paróweczki, musiałem zaczekać kiedy robił "dla siebie" :)

ps - najprostszy sposób by sprawdzić czy parówki mają choć trochę prawdziwego mięsa, jest skosztowanie ich "na zimno", bez obróbki cieplnej :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukam dobrego przepisu na wedzenie rybek. Konkretnie lososia na cieplo.
Jeśli filety w kawałkach to sposób zaproponowany przez sSiwy12 wydaje się być OK (choć nie próbowałem). Od czasu do czasu wędzę ryby, zwykle całe, łososia czasami płaty (połówki ryby). Moczę przez noc w solance (kopiata łyżka soli na litr wody) lub jeśli jeśli mnie leń dopadnie a ryby są drobniejsze, to tylko nacieram solą.

Wieszam i wędzę w raczej gęstym dymie, w temp 30-40 st, z natury swojej w takiej prostackiej wędzarni opalanej drewnem, temperatura trochę się waha, jak na chwilkę skoczy na 50 stopni to też tragedii nie będzie, zależnie od wielkości i rodzaju ryby 4 do 8 godzin. Im ryba większa i bardziej tłusta tym dłużej. Jak chcesz mieć rybę wędzoną na ciepło to ostatnie 45-60 min trzeba podhajcować na 55-60 stopni.

Co do drewna to najlepsze są owocowe (jabłoń, śliwa, grusza) olcha też bardzo dobra (chyba najpopularniejsza), nada się też buk, próbowałem również sumaka octowca i był ok. Odpadają wszystkie iglaste i dąb, bo będziesz mieć wędzonki osmolone a nie uwędzone. Podobnie orzech bo daje paskudny gorzki posmak.

Ostatnio pstrągi były

DSCF8866.jpgDSCF8868.jpg

Edytowane przez G.N.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mogę Tobie polecić dwa proste sposoby:

1 rozetnij skórę banana (tak by jej nie uszukodzić) wysmaruj od wewnątrz miodem (miód mieszam z rumem) i do piekarnika

 

Dzięki za inspirację - wyszedł z tego 3 sposób:

 

- przekrawam banan wzdłuż razem ze skórką,

- na patelnię ociupinkę masła (sklarowanego),

- po rozgrzaniu się masła - miód (jasny, np: akacjowy, lawendowy, lipowy, .......),

- na "gotujący miód banan stroną przekrojoną,

- chwilka smażenia, przenosimy na talerz, usuwamy skórkę i podlewamy "sosem" ze smażenia.

 

Sos można wzbogacić aromatycznie i smakowo, np. goździkami, wanilią, rumem ............. (ja preferuję "czysty" smak i aromat miodu).

 

Ps. Zawsze smażyłem połówki bananów bez skorki - prawie zawsze (dobrze podsmażone) rozpadały się podczas przenoszenia na talerz. Teraz to bajka.

Edytowane przez sSiwy12
Ps-a dopisałem
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... ...zdegradowałem się do poziomu pospólstwa z czworaków :( , i tym samym wyeliminowany zostałem z grona elity kulinarnej :( z powodu:

1 - zupy

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02696s.jpg

 

....

Cóż wychodzi na to że też jestem pospólstwo z czworaków i to dwa dni z rzędu :stirthepot:

 

Choć dla równowagi były też szparagi w sosie holenderskim :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ada ... na diecie jesteś ? ;)

 

 

Parówki doszły w sobotę :)

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02781s.jpg

 

Open Face Hot Dog :) ... boczek pieczony, pieczona szalotka, ostra salsa i ... trochę musztardy :)

 

ps - to jednak są parówki dla "elyt" :) ;) ... w sklepie nie do kupienia :( (robione tylko i wyłącznie "na użytek własny") :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...