Chef Paul 06.05.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 "śledzę" (to za dużo powiedziane) tylko nieliczne wątki "kulinarne" i... aż mi się jeść odechciewało:) Aż do dziś. Nie sądziłem że jedzenie może wyglądać aż tak apetycznie! Czy to tylko kwestia dobrej fotografii?) Ps. Właściwie to chciałem powiedzieć że podziwiam Was - jak Wy się powstrzymujecie od komentarzy w niektórych wątkach... ... finlandia ... jedzenie to czynność niezbędna ... a smaczne jedzenie - nadrzędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 06.05.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 mogę Tobie polecić dwa proste sposoby: 1 rozetnij skórę banana (tak by jej nie uszukodzić) wysmaruj od wewnątrz miodem (miód mieszam z rumem) i do piekarnika 2 folię lekko przetrzyj olejem, ułóż na niej rozcięte wzdłóż banany, potraktuj miodem (z rumem) i na grill ... lub do piekarnika smaczności życzę A w pierniku to jak długo i w jakiej temp.? Chyba się skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.05.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 zależy od gatunku i stopnia dojrzałości bananów ... łatwo rozpoznasz kiedy już dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.05.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 ... temp 180 - 200*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.05.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Szukam dobrego przepisu na wedzenie rybek. Konkretnie lososia na cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.05.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Technicznie: wędzimy filety położone skórką do dołu (posmarowanej masłem i z wierzchu posypane solą + inne dodatki).), na ruszcie lub na deseczce dębowej z nawierconymi otworami, w gęstym dymie około 3 godzin (temp. 35 max. 40 stopni), a następnie (ale niekoniecznie) podpiekamy około 30 min, w dymie o temp. 50 - 55 stopni. Oczywiście, do wędzenia, powinno być drewno olchowe. Przed wędzeniem można wymoczyć łososia w 6% solance z dodatkiem cukru pudru (na 1l solanki około 1 łyżka cukru) + (ewentualnie) dodatki typu liść laurowy, tymianek, pieprz, itp. Filety przed wędzeniem należy starannie osuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 09.05.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Szykuje się wieczorne grillowanie. http://s21.postimg.org/9wfcocovb/DSCF7002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 ... no pięknie Ada ... rozumiem, że słodkie papryczki, nafaszerowałaś czymś pikantnym ... Ketel w lodowej "osłonce" pasuje do tego zestawu wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) ... dziś mam dzień wolny od pracy (zawodowej ... bawię się w ogrodnika) ... w tzw "międzyczasie" miałem więc sposobność poczytania "tu i ówdzie" w kulinarnych tematach ... otóż: zdegradowałem się do poziomu pospólstwa z czworaków , i tym samym wyeliminowany zostałem z grona elity kulinarnej z powodu: 1 - zupy http://www.chefpaul.net/FB/DSC02696s.jpg 2 - ogórki małosolne http://www.chefpaul.net/FB/DSC02700s.jpg 3 - że o gziku z pyrami i maślanką nawt nie wspomnę 4 - parówki ... oho ... ze wstydem przyznaję ... jadam "hot dogs" ... choć parówka, parówce nie równa, (przestałem je robić samodzielnie, od czasu kiedy znalazłem odpowiedniego dostawcę - czas dostawy od zamówienia, trwa około tygodnia) będą w przyszłym tygodniu ... ogólno dostępne parówki były jadalne niestety tylko w czasie gomółkowskim (jak i inne kiełbasy i wędliny - za Bieruta nie pamiętam ... za mały byłem ) ... nadeszła era Gierka i wszystko się spierdoliło ... mój śp Przyjaciel, masarz Tadziu, miał kontrakt z dużą siecią, na parówki (w czasach nowożytnych, czyli rok około 2000) ... gdy miałem ochotę na paróweczki, musiałem zaczekać kiedy robił "dla siebie" ps - najprostszy sposób by sprawdzić czy parówki mają choć trochę prawdziwego mięsa, jest skosztowanie ich "na zimno", bez obróbki cieplnej Edytowane 10 Maja 2015 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 ... jeszcze jeden przyczynek mego upadku ... panierowany, smażony, marynowany w zalewie octowej z cebulką, sumik http://www.chefpaul.net/FB/DSC02674s.jpg ... pospólstwu ... smacznego życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 10.05.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Inspiracja została wciągnięta na liste "do wykonania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Inspiracja została wciągnięta na liste "do wykonania". Ada ... a oto kolacyjka Ciemiężycielki http://www.chefpaul.net/FB/DSC02753s.jpg ... ja wciągnąłem bizona (podkradając Jej cebulkę, paprykę i grzybki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.05.2015 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Nigdy nie miałam ciągot do elyt. W związku z tym doskonale czuję się z Tereninym chłodnikiem, wymysły jakoś mi nie podchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 11.05.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Szukam dobrego przepisu na wedzenie rybek. Konkretnie lososia na cieplo. Jeśli filety w kawałkach to sposób zaproponowany przez sSiwy12 wydaje się być OK (choć nie próbowałem). Od czasu do czasu wędzę ryby, zwykle całe, łososia czasami płaty (połówki ryby). Moczę przez noc w solance (kopiata łyżka soli na litr wody) lub jeśli jeśli mnie leń dopadnie a ryby są drobniejsze, to tylko nacieram solą. Wieszam i wędzę w raczej gęstym dymie, w temp 30-40 st, z natury swojej w takiej prostackiej wędzarni opalanej drewnem, temperatura trochę się waha, jak na chwilkę skoczy na 50 stopni to też tragedii nie będzie, zależnie od wielkości i rodzaju ryby 4 do 8 godzin. Im ryba większa i bardziej tłusta tym dłużej. Jak chcesz mieć rybę wędzoną na ciepło to ostatnie 45-60 min trzeba podhajcować na 55-60 stopni. Co do drewna to najlepsze są owocowe (jabłoń, śliwa, grusza) olcha też bardzo dobra (chyba najpopularniejsza), nada się też buk, próbowałem również sumaka octowca i był ok. Odpadają wszystkie iglaste i dąb, bo będziesz mieć wędzonki osmolone a nie uwędzone. Podobnie orzech bo daje paskudny gorzki posmak. Ostatnio pstrągi były Edytowane 11 Maja 2015 przez G.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.05.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) mogę Tobie polecić dwa proste sposoby: 1 rozetnij skórę banana (tak by jej nie uszukodzić) wysmaruj od wewnątrz miodem (miód mieszam z rumem) i do piekarnika Dzięki za inspirację - wyszedł z tego 3 sposób: - przekrawam banan wzdłuż razem ze skórką, - na patelnię ociupinkę masła (sklarowanego), - po rozgrzaniu się masła - miód (jasny, np: akacjowy, lawendowy, lipowy, .......), - na "gotujący miód banan stroną przekrojoną, - chwilka smażenia, przenosimy na talerz, usuwamy skórkę i podlewamy "sosem" ze smażenia. Sos można wzbogacić aromatycznie i smakowo, np. goździkami, wanilią, rumem ............. (ja preferuję "czysty" smak i aromat miodu). Ps. Zawsze smażyłem połówki bananów bez skorki - prawie zawsze (dobrze podsmażone) rozpadały się podczas przenoszenia na talerz. Teraz to bajka. Edytowane 11 Maja 2015 przez sSiwy12 Ps-a dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.05.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 ... ...zdegradowałem się do poziomu pospólstwa z czworaków , i tym samym wyeliminowany zostałem z grona elity kulinarnej z powodu: 1 - zupy http://www.chefpaul.net/FB/DSC02696s.jpg .... Cóż wychodzi na to że też jestem pospólstwo z czworaków i to dwa dni z rzędu Choć dla równowagi były też szparagi w sosie holenderskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 18.05.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Dorsz i młode ziemniaki z grilla. http://s3.postimg.org/d981ik3zn/DSCF7117.jpg Jogurt bałkański i koperek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.05.2015 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Ada ... na diecie jesteś ? Parówki doszły w sobotę http://www.chefpaul.net/FB/DSC02781s.jpg Open Face Hot Dog ... boczek pieczony, pieczona szalotka, ostra salsa i ... trochę musztardy ps - to jednak są parówki dla "elyt" ... w sklepie nie do kupienia (robione tylko i wyłącznie "na użytek własny") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 20.05.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Ja? Nigdy. Takich hod dogów nie mam, ale kiełbaski z ekologicznego kurczaka jak najbardziej. http://s12.postimg.org/qu8at4swd/DSCF7130.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 20.05.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 http://s8.postimg.org/nh1b5qdjp/DSCF7131.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.