Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Być może napiszę coś co szokującego, ale moim zdaniem;

- pstrąga po wypatroszeniu, ewentualnie, pozbawia się tylko skrzeli - no może całej głowy,

- w żadnym razie nie pozbawia się go "śluzu" a już zdecydowanie nie "skrobie" się go.

 

Niedowiarkom przypominam jak przygotowuje się pstrąga (karpia) na niebiesko i niebiański smak takiej ryby:rolleyes:

 

Ps. Można też zawinąć w liście kapusty i grillować.

Edytowane przez sSiwy12
Ps.-a se pierdyknąłem
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To sprawa bardziej psychologiczna. Marcin grilluje sardynki bez patroszenia i czyszczenia, eeeeeeee fu.

 

Pstąg jest soczysty, aromatyczny i super smaczny.

 

http://s27.postimg.org/4ax47w5pf/ryba20.jpg

 

http://s4.postimg.org/q8u4wkdql/ryba21.jpg

 

http://s23.postimg.org/qzg8kw8ff/ryba22.jpg

 

Masło chrzanowe dodaje wspaniałą nutę smakową, coś cudownego.

 

http://s29.postimg.org/pau9e0hh3/ryba23.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ada ... czyżbyś "coś przeskrobała", że tak Marcinowi "podmaślasz" :) ;)

 

 

15 minut ... czyli szybka kolacja (licząc czas przygotowania, zjedzenie kilograma /łącznie z łamaniem skorupy, i wydłubywaniem do ostatniego kąska i popijania winkiem/ trwa znacznie dłużej) :)

NIe mieszkam na Alasce, więc zadowolić się muszę mrożonymi (nic im jednak nie ubywa pod względem walorów smakowych)

... zanim wrzuci się do gara, można się nimi podrapać po plecach :) ;)

 

tak więc, ... do gara i gotujemy (a praktycznie podgrzewamy na parze, gdyż zostały już stosownie przetworzone) ... 10 minut wystarczy

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02868s.jpg

 

... w międzyczasie, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy soku z cytryny i natkę pietruszki

... krabie nóżki na półmisek sos maślany do kokilki ... i do dzieła :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02871s.jpg

porcja małżeńska (w moim przypadku :) ) to około półtora kilograma i butelka wina ... zapewniam Was, że prócz maślanego sosu nic dodatkowo nie potrzeba by najeść się do syta

 

smakowicie pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krewetki świeże (surowe, nie parzone) - gdzie taki rarytas jest dostępny ?

 

To od Abramczyka ?

 

Mrożone surowe. Podawałam już adres, towar nie jest zawsze dostępny.

 

 

Wysyłkowo można w tym sklepie: http://www.vipdelikatesy.pl/swiat-ryb-i-owocow-morza/906-krewetki-krolewskie-mrozone-surowe-3140-1kgopak.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...