Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rodzinna kolacja z rodzicami, co może być piękniejszego?

 

Grillowany pstrąg w liściach chrzanu i grillowane sardynki zawijane w liście winorośli. Nadzienie oczywiście inne dla każdego rodzaju ryb.

 

http://s28.postimg.org/h0m3csgv1/rodzinna_kolacja.jpg

 

cdn...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6853048
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mistrzostwo świata w aromacie i smaku. Grillowane sardynki z rozmarynem i cytryną. Ach ten zapach i smak.

 

http://s30.postimg.org/ocwvcinrl/ryba17.jpg

 

http://s22.postimg.org/khzrungi9/ryba15.jpg

 

Skala zadowolenia smakowo-wizualnego w skali 1 do 10, 10+.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6854692
Udostępnij na innych stronach

Normalnie aż u siebie czuję ten zapach... Jakbym przeczytał przepis to na pewno nie wzbudził by mojego zainteresowania. Ale te obrazki.. Na prawdę miło jest popatrzeć :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6854705
Udostępnij na innych stronach

Normalnie aż u siebie czuję ten zapach... Jakbym przeczytał przepis to na pewno nie wzbudził by mojego zainteresowania. Ale te obrazki.. Na prawdę miło jest popatrzeć :)

 

...a jaki smak, cytryna i rozmaryn "robią swoje", akcent na grillowana cytryne superrrrrr...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6854715
Udostępnij na innych stronach

Być może napiszę coś co szokującego, ale moim zdaniem;

- pstrąga po wypatroszeniu, ewentualnie, pozbawia się tylko skrzeli - no może całej głowy,

- w żadnym razie nie pozbawia się go "śluzu" a już zdecydowanie nie "skrobie" się go.

 

Niedowiarkom przypominam jak przygotowuje się pstrąga (karpia) na niebiesko i niebiański smak takiej ryby:rolleyes:

 

Ps. Można też zawinąć w liście kapusty i grillować.

Edytowane przez sSiwy12
Ps.-a se pierdyknąłem
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6854749
Udostępnij na innych stronach

To sprawa bardziej psychologiczna. Marcin grilluje sardynki bez patroszenia i czyszczenia, eeeeeeee fu.

 

Pstąg jest soczysty, aromatyczny i super smaczny.

 

http://s27.postimg.org/4ax47w5pf/ryba20.jpg

 

http://s4.postimg.org/q8u4wkdql/ryba21.jpg

 

http://s23.postimg.org/qzg8kw8ff/ryba22.jpg

 

Masło chrzanowe dodaje wspaniałą nutę smakową, coś cudownego.

 

http://s29.postimg.org/pau9e0hh3/ryba23.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6855079
Udostępnij na innych stronach

Ada ... czyżbyś "coś przeskrobała", że tak Marcinowi "podmaślasz" :) ;)

 

 

15 minut ... czyli szybka kolacja (licząc czas przygotowania, zjedzenie kilograma /łącznie z łamaniem skorupy, i wydłubywaniem do ostatniego kąska i popijania winkiem/ trwa znacznie dłużej) :)

NIe mieszkam na Alasce, więc zadowolić się muszę mrożonymi (nic im jednak nie ubywa pod względem walorów smakowych)

... zanim wrzuci się do gara, można się nimi podrapać po plecach :) ;)

 

tak więc, ... do gara i gotujemy (a praktycznie podgrzewamy na parze, gdyż zostały już stosownie przetworzone) ... 10 minut wystarczy

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02868s.jpg

 

... w międzyczasie, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy soku z cytryny i natkę pietruszki

... krabie nóżki na półmisek sos maślany do kokilki ... i do dzieła :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02871s.jpg

porcja małżeńska (w moim przypadku :) ) to około półtora kilograma i butelka wina ... zapewniam Was, że prócz maślanego sosu nic dodatkowo nie potrzeba by najeść się do syta

 

smakowicie pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6855142
Udostępnij na innych stronach

Krewetki świeże (surowe, nie parzone) - gdzie taki rarytas jest dostępny ?

 

To od Abramczyka ?

Edytowane przez sSiwy12
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6856262
Udostępnij na innych stronach

Krewetki świeże (surowe, nie parzone) - gdzie taki rarytas jest dostępny ?

 

To od Abramczyka ?

 

Mrożone surowe. Podawałam już adres, towar nie jest zawsze dostępny.

 

 

Wysyłkowo można w tym sklepie: http://www.vipdelikatesy.pl/swiat-ryb-i-owocow-morza/906-krewetki-krolewskie-mrozone-surowe-3140-1kgopak.html

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6856509
Udostępnij na innych stronach

Nie ma sprawy.

 

 

Właśnie jestem w trakcie robienia chlebków naan.

 

A do chlebków "smakowitości" z grilla

http://s2.postimg.org/k63pr3btl/smakowito_ci.jpg

 

Drugi zestaw do chlebków,to aromatyczne mięso z kurczaka.Równiez będzie grillowane.

http://s29.postimg.org/f20leamo7/smakowitosci2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/108/#findComment-6856570
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...