Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pseudo schabowy z trzech mięs.Czy ktoś robił? :roll: :wink:

dawaj, dawaj, NS - ja chętnie zrobię :)

Jest to przepis na mutacje schabowego znikąd nie ściągniętą.

składniki:na jednego kotleta.

-plaster schabu bez kości

-plaster polędwicy wieprzowej(rozciętej wzdłuż włókien)

-rozebrane udo z kurczaka

-pieprz biały,Vegeta,

-liście bazylii

-jajko

-bułka tarta(z krakersów )

czynności:

Położyć na desce schab.Posypać go pieprzem i Vegetą.Przykryć całymi liśćmi bazylii.Jako drugą położyć polędwiczkę(j/w) i przykryć identycznie jak schab."Odkorować" mięso z oda od kości posypać przyprawami bez bazylii.Tak powstałego pseudo schabowego stłuc tak by mięsa połączyły sie w jedną całość.Kształt jest dowolny.W domciu chóralnie są prostokątne.Czyli przycięte nożem na kształt własny.Robie również trójkąty,które bardzo ładnie komponują się w danku.Na koniec panieruje je w jajku i bułce z drobno zmielonych krakersów. Smażę na lekkim ogniu,na oliwie pamiętając o tym ,że nie przewracam kotleta kilkukrotnie.Ma się smażyć raz na jednej a potem raz na drugiej stronie(jedno obracanie).Polędwiczka w środku ma być delikatnie surowa wa(u Ciebie tak być nie musi).

smacznego.

Wczoraj robiłem śmieszną kiszkę.Znajomi małży powiedzieli ,że jeszcze nigdy takiego cuda nie jedli.Szkoda ,że nie robię już fotek ale może kiedyś znowu zacznę.

Zostało mi mięso mielone z łopatki(surowe doprawione już na mielone kotlety),marchewka zasmażana bez groszku z poprzedniego obiadu i wymyśliłem taką o to żmiję-kiszkę.

składniki:

-jelito cienkie

-wspomniane mięso

-marchewka bez groszku

-dwa duże ziemniaki

-25 dkg surowego boczuniu

-pieprz i sól

czynności:

W jelito w takiej o to kolejności włożyć:

a.mięso mielone

b.marchewkę z groszkiem

c.starte ziemniaki jak na placki ziemniaczane bez mąki z jajkiem i usmażonymi skwarkami z boczku.Koniec.

180 st. zapiec bez przykrycia w 30 min.

Gość elutek

dawaj, dawaj, NS - ja chętnie zrobię :)

Jest to przepis na mutacje schabowego znikąd nie ściągniętą.

składniki:na jednego kotleta.

-plaster schabu bez kości

-plaster polędwicy wieprzowej(rozciętej wzdłuż włókien)

-rozebrane udo z kurczaka

-pieprz biały,Vegeta,

-liście bazylii

-jajko

-bułka tarta(z krakersów )

czynności:

Położyć na desce schab.Posypać go pieprzem i Vegetą.Przykryć całymi liśćmi bazylii.Jako drugą położyć polędwiczkę(j/w) i przykryć identycznie jak schab."Odkorować" mięso z oda od kości posypać przyprawami bez bazylii.Tak powstałego pseudo schabowego stłuc tak by mięsa połączyły sie w jedną całość.Kształt jest dowolny.W domciu chóralnie są prostokątne.Czyli przycięte nożem na kształt własny.Robie również trójkąty,które bardzo ładnie komponują się w danku.Na koniec panieruje je w jajku i bułce z drobno zmielonych krakersów. Smażę na lekkim ogniu,na oliwie pamiętając o tym ,że nie przewracam kotleta kilkukrotnie.Ma się smażyć raz na jednej a potem raz na drugiej stronie(jedno obracanie).Polędwiczka w środku ma być delikatnie surowa wa(u Ciebie tak być nie musi).

smacznego.

było pycha - polecam wszystkim, mniam, mniam :)

/ja panierowałam w sezamie/

nie próbowałam... :roll:

ale tak się zastanawiam (mimo iż wiem że dostanę zaraz po głowie) - po co sobie tak komplikowac życie...kotlet 3 w 1 :roll: - czy to warte zachodu? :roll: kotłet to kotlet...zwłaszcza w panierce... :roll:

co innego roladka - uwielbiam robić roladki - to napięcie...- jaki tym razem rysunek wyjdzie po przekrojeniu w poprzek, po skosie (np. różne mięsa, zielone pesto, mozarella, suszony pomidor, bazylia...)... :roll:

........ po co sobie tak komplikowac życie...kotlet 3 w 1 :roll: - czy to warte zachodu? :roll: kotłet to kotlet...zwłaszcza w panierce... :roll:

co innego roladka - uwielbiam robić roladki - to napięcie...- jaki tym razem rysunek wyjdzie po przekrojeniu w poprzek, po skosie (np. różne mięsa, zielone pesto, mozarella, suszony pomidor, bazylia...)... :roll:

Powiedziałbym po co sobie komplikować życie taką roladką i czekać co tym razem wyjdzie za mozaika po rozkrojeniu.Lepiej zwinąć mięso bez niczego a obsypać je farszem typu j/w. :roll: :roll: :roll:

........ po co sobie tak komplikowac życie...kotlet 3 w 1 :roll: - czy to warte zachodu? :roll: kotłet to kotlet...zwłaszcza w panierce... :roll:

Powiedziałbym po co sobie komplikować życie taką roladką i czekać co tym razem wyjdzie za mozaika po rozkrojeniu.Lepiej zwinąć mięso bez niczego a obsypać je farszem typu j/w. :roll: :roll: :roll:

e e e - jak juz komplikowac to z sensem i zdrowo i uroczo - roladkę można pieknie podać - zrobić obok odpowiedni garnir - a kotlet to kotlet - panierka zabija jego urok...niezdrowe to - i tłuste - a jeszcze w kwadrat :roll: - kojarzy mi się z kostka mintaja... :roll:

Przepis mój na kotleta pseudo schabowego nie musi byc panierowany i jako przepis niesie za sobą coś czego doświadczyć może go tylko ten ,który go zrobił.Twoja roladka nie dość ,że bez konkretów to jeszcze nie wiadomo z czego jest.Widzisz szkoda ,że tak źle ci sie kojarzy...
a kotlet to kotlet - panierka zabija jego urok...niezdrowe to - i tłuste - a jeszcze w kwadrat - kojarzy mi się z kostka mintaja...
.Niech tak pozostanie chylę czoła przed taki znawcą tematu.

Kacze elementy PO zapieczeniu. 8) :p

Dla zwiekszenia rozkoszy, proponuje zetrzec troche czarnych i posypac po elementach.:p

http://img149.imageshack.us/img149/8121/p1030876wo7.jpg

Mowa oczywiscie o truflach :p , mozna je zastapic malymi rydzykowymi elementami. 8)

Smacznego.

PS. czas przygotowania 30 min, smak bezcenny.:D

jak kacze elementy to tylko confit z kaczki... :roll: brzmi obco - ale zasada jest prosta - gotujemy w gesim tłuszczu...z dodoatkiem przypraw - mięso jest aromatyczne, chrupkie, pyszne... i wcale nie takie tłuste:wink:

Chrupkie niech jadaja ci, ktorzy sie kochaja w chrupiacej swinskiej skorze.:p

Ja preferuje kuchnie wykwintna i na "swiezo".:p 8) Domowe marynaty z najlepszych skladnikow kulinarnych i tym samym odpowiednie przyprawy do podawanej potrawy.8)

hehheee.:lol:

a-ha :lol: , ten czerwony dodatek tez jest bardzo prosty do zrobienia. :p Male mlode baklazany, grilowana papryka, pomidory,marchew,czosnek, pietruszka, papryka (feferoni), oliwka ,sol.:p

http://img510.imageshack.us/img510/9861/p1030878pf5.jpg

Smaczne i naprawde proste. :D

Przepis mój na kotleta pseudo schabowego nie musi byc panierowany i jako przepis niesie za sobą coś czego doświadczyć może go tylko ten ,który go zrobił.Twoja roladka nie dość ,że bez konkretów to jeszcze nie wiadomo z czego jest.Widzisz szkoda ,że tak źle ci sie kojarzy...
a kotlet to kotlet - panierka zabija jego urok...niezdrowe to - i tłuste - a jeszcze w kwadrat - kojarzy mi się z kostka mintaja...
.Niech tak pozostanie chylę czoła przed taki znawcą tematu.

NS - juz przestań z tym znafcom... :x

nie lubię kotletów - ale jestem tolerancyjna :wink: - zreszta tez robię - bo musze- poświęcam się dla dzieci... :wink: i nie wierzę że nie robisz roladek - pieczonych, gotowanych w folii, grillowanych - eee - na pewno robisz... :wink:i na pewno są pyszne...przyznaj się - nie kokietuj... :wink: