Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Kulinaria to cudowny temat. Można oddzielić się grubą kreską od analfabetyzmu kulinarnego.

 

Analfabetyzm kulinarny został przepięknie pokazany, w wielu tematach. Analfabeta kulinarny udaje silnego, chociaż w środku cierpi jak to widzimy. Zachowanie się tej postaci pokazuje, że przełamanie durnoty jest nieosiągalne. Dlatego uczmy się i pogłębiajmy wiedzę kulinarną. Trzeba tak się uczyć, by się kształcić. Inaczej będzie jak z "jabłkiem analfabety", możemy takie "jabłko" posłać do szkoły kulinarnej a ono również będzie ...

 

Więc powoli i do przodu, z kulinarnym pozdrowieniem i uśmiechem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czosnek - małe sprostowanie. Oczywiście ten grilowany używam do białego sosu razem z koperkiem. Wyciskam, bo po grillowaniu ma konsystencje pasty. Dodaje do gotowego sosu. Idealny sos do łososiowych hreczaków, palce lizać.

 

Wracamy do kurczaka.

Perfekcja w każdym detalu...

 

http://s8.postimg.org/jfspyrftx/obiad3.jpg

 

Aromat cudo! Smak cudo cudo!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do wiadomej osoby.

 

Czy to są psychiczne skutki udaru kulinarnego? Czy może tak jak myślę...

 

Zejdz z mojej osoby facet. Ok! Pilnuj lepiej swojej baby i niewychowanego dzieciaka grożącego rękoczynami. Ja bym nie wytrzymała pod jednym dachem z człowiekiem z zaburzeniami.

 

ada.

 

ps z uśmiechem na twarzy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do wiadomej osoby.

 

Czy to są psychiczne skutki udaru kulinarnego? Czy może tak jak myślę...

 

Zejdz z mojej osoby facet. Ok! Pilnuj lepiej swojej baby i niewychowanego dzieciaka grożącego rękoczynami. Ja bym nie wytrzymała pod jednym dachem z człowiekiem z zaburzeniami.

 

ada.

 

ps z uśmiechem na twarzy

Daj spokój Ada. Z gościem jest coś nie halo. Gada sam do siebie, nikt nie ma pojęcia o co mu chodzi ale najwyraźniej jest szczęśliwy. Niech tam sobie mamrocze, przynajmniej można się pośmiać jak ktoś lubi. Mnie "zauroczył" prezentowany z całą powagą (łącznie ze zdjęciem) placek z jajek i mąki. Co za maestria kulinarna!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... rozmawiałem chwilę temu z kolegą House :)

Boki zrywa z próbami utożsamiania go z Adą :) ... prosił by Ada "trzymała tą linię" ... a Jej gotowanie i podawanie do stołu bardzo mu się podoba.

Być może niebawem znowu pojawi się na FM

 

przysłał również na mój e-mail kilka fotografii, oświadczając, że garów nie porzucił :)

 

http://www.chefpaul.net/murator/housik.jpg

 

http://www.chefpaul.net/murator/housik-b.jpg

 

http://www.chefpaul.net/murator/housik-c.jpg

 

... pozdrawiając wszystkich z życzeniami smacznego (a specjalnie dla Ady dodatkowe podziękowania i głębokie ukłony) :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i zostałem "rozszyfrowany" :lol2:

... no dobra, przyznam się wreszcie :) House to ja a Ada to Ciemiężycielka :)

 

ps - posiadam również specjalne urządzenie do transformacji i gadam sam ze sobą (czasami z żoną za pomocą FM) :) ;)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:lol2: Cześć Mężu! :lol2: Mam zaległe Twoje ulubione hreczanki, kochany. :lol2:

 

 

SKŁADNIKI 1 kg gryczanej kaszy 1 kg mielonego mięsa 5 czosnku ząbków 1 soli łyżeczka 5 kurzych jajek 1 niepełna łyżeczka pieprzu

 

http://s23.postimg.org/dkh0jreuz/hreczanki1.jpg

 

http://s3.postimg.org/7a6eve3yb/hreczanki2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba na czasie – ćwikła wg. Pana Mikołaja Reja (trochę zmodyfikowana).

Składniki i przygotowanie.

1 wielki burak (największy z największych) pieczemy go w piekarniku albo (duchówce) bez obierania. Jak jest miękki (duże buraki potrzebują czasu) i ostygnie, obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy świeżo starty chrzan, sparzone ziarna kminku, ciasno układamy w garnku kamionkowym (albo do słoika po pasteryzacji w pomidorach i tymianku) i zalewamy octem. Wrażliwi smakowo mogą doprawić solą i cukrem.

 

Smakowo – kwestia gustu. Ale satysfakcja murowana.:stirthepot:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba na czasie – ćwikła wg. Pana Mikołaja Reja (trochę zmodyfikowana).

Składniki i przygotowanie.

1 wielki burak (największy z największych) pieczemy go w piekarniku albo (duchówce) bez obierania. Jak jest miękki (duże buraki potrzebują czasu) i ostygnie, obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy świeżo starty chrzan, sparzone ziarna kminku, ciasno układamy w garnku kamionkowym (albo do słoika po pasteryzacji w pomidorach i tymianku) i zalewamy octem. Wrażliwi smakowo mogą doprawić solą i cukrem.

 

Smakowo – kwestia gustu. Ale satysfakcja murowana.:stirthepot:

 

Szkoda, moje danie już jest zjedzone. Będzie nastepne, więć przepis wedruję do przechowalni dobrego smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...