Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Anetko, nic nie straciłaś i możesz zobaczyć :)

Miszcz cały czas "tworzy" w wontku (blogu) tuż obok :) Letnie Rewolucje .. poprawia humor, choć nie wszystko można zrozumieć "co autor miał na myśli" :) ;)

 

O żesz...

Poszłam.

Teraz niespecjalnie się czuję.

Było trzymać się Ciebie i Ady.

Teraz chyba muszę do Housa zadzwonić, może jakoś mnie duchowo wspomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do Pawła. Jestem szczęśliwą posiadaczką dzikiego łososia. Po odcięciu głowy i wyszyszczeniu tuszam ma 1.52kg. Chcę go grillować w całości. Co polecasz?

 

Jestem również szczęśliwa właścicielką deseczek cedrowych(sztuk 4).

 

ps wiem już to, godzinę przed użyciem deseczki należy ją namoczyć w wodzie, piwie lub winie. Umieścić na rozgrzanym ruszcie. Kiedy deseczki zaczną "strzelać" należy posmarować je oliwą i położyć na nie potrawy. Gdy deska zacznie się tlić należy ją spryskać wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do Pawła. Jestem szczęśliwą posiadaczką dzikiego łososia. Po odcięciu głowy i wyszyszczeniu tuszam ma 1.52kg. Chcę go grillować w całości. Co polecasz?

 

Jestem również szczęśliwa właścicielką deseczek cedrowych(sztuk 4).

 

ps wiem już to, godzinę przed użyciem deseczki należy ją namoczyć w wodzie, piwie lub winie. Umieścić na rozgrzanym ruszcie. Kiedy deseczki zaczną "strzelać" należy posmarować je oliwą i położyć na nie potrawy. Gdy deska zacznie się tlić należy ją spryskać wodą.

Jeżeli piekę dorodnego łososia "na deseczce", dzielę go na półtusze. Skórę solę dość grubo (wierzch minimalnie), po ułożeniu na deseczce, polewam rozpuszczonym masłem z sokiem z cytryny, a na sam koniec, dodaję posiekaną natkę pietruszki, (można użyć soku z limonki i cilantro dla odmiany)

po upieczeniu tak wygląda:

10628177_296814317179122_5175934436738003169_n.jpg?oh=eacf2e3ddc4078395905c8326f1910a7&oe=5616DA4C

Ulubiona ryba Ciemiężycielki (tym sposobem) :)

 

W całości (na deseczce), piekę mniejsze ryby, np pstrągi

http://www.chefpaul.net/blog/IMG/WielkaNoc2010_05.jpg

 

Ada, ale te deseczki to jednorazowo, czy wielokrotnego użytku są? :rolleyes:

Używam przeważnie trzy, cztery razy :)

 

smakowicie pozdrawiam :)

 

ps - właśnie na jutro łosoś z deseczki a na 4 Lipca, żeberka :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No perełkę po prostu znalazłam, muszę się z Wami podzielić:

"Dobra udowodnie ze zrobi to nawet kulinarny glab: kalafiora podzielic na rozyczki i zblanszowac, pokroic truskawki, zalac majonezem z jogurtem balkanskim, duzo pieprzu,.schlodzic....bon appetit!"

:D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No perełkę po prostu znalazłam, muszę się z Wami podzielić:

"Dobra udowodnie ze zrobi to nawet kulinarny glab: kalafiora podzielic na rozyczki i zblanszowac, pokroic truskawki, zalac majonezem z jogurtem balkanskim, duzo pieprzu,.schlodzic....bon appetit!"

:D :D :D

DPSia, to jest zart, czy Ty tak na serio?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No perełkę po prostu znalazłam, muszę się z Wami podzielić:

"Dobra udowodnie ze zrobi to nawet kulinarny glab: kalafiora podzielic na rozyczki i zblanszowac, pokroic truskawki, zalac majonezem z jogurtem balkanskim, duzo pieprzu,.schlodzic....bon appetit!"

:D :D :D

pierła prawdziwa :)

 

nie wiem co bardziej wzruszające - sam głąb czy truskawka w majonezie :)

kieleckim.

klasycznie truskawki podaje się z ketchup'em i musztardą :) ... z majonezem to jakaś ekstrawagancja ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, ale to nie jest dzieło powszechnie szanowanego kolegi z forum!!!

I ten fakt zdumiał mnie najbardziej.

widać ten "trend" się rozpowszechnia :) ;)

 

4 lipca to "dzień steak'a i ... pieczonych żeberek" :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02901s.jpg

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02913s.jpg

 

steak'i w ich wątku :) ;)

 

smaczne pozdrowionka

Edytowane przez Chef Paul
4 Lipca
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

widać ten "trend" się rozpowszechnia :) ;)

 

4 lipca to "dzień steak'a i ... pieczonych żeberek" :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02901s.jpg

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02913s.jpg

 

steak'i w ich wątku :) ;)

 

smaczne pozdrowionka

 

To jest kuchnia!

 

Mam trochę zaległości, zaczynam od kaczki z szalotka "a la siwy"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzy warianty na grilla. Cały dziki łosoś(trzeba rozmrozić), boczek(również), i dzwonka z dzikiego łososia(do rozmrożenia).

 

 

Może boczek, dzikiego łososia objadłam się na wczasach. Przywiozłam do domu znaczną ilość, więc może poczekać. Jest bardziej smaczny i ma intensywną barwę.

 

 

Dzwonka przed zamrożeniem.

http://s9.postimg.org/7jwk3dke7/dziki_oso.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...