Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

Zgodnie z naukami Chefa Pawła. Młode ośmiorniczki gotowałam w białym winie, 1h na 1kg. Bez dodatkowego opiekania w piekarniku, ale to już mój wymysł.

...

... bez jakichkolwiek podpowiedzi dajesz sobie doskonale radę :)

... zresztą sama wybrałaś własną opcję ;)

Edytowane przez Chef Paul

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może trochę nie na temat ale jak pierwszy raz jadłem ośmiornicę zastanawiałem się po cholerę w ogóle kładzie się to na talerz. Do tej pory nie wiem. Jedynym wytłumaczeniem jest chyba fakt, że da się tym zaspokoić głód. Spróbujcie zjeść ośmiornicę saute, bez tych wszystkich sosów i dodatków. Ryby uwielbiam, langusty, raki i podobne jak najbardziej. Ośmiornice i podobne jednak to wypełniacze żołądków. Zdrowo się trzeba napracować z przyprawami, by dało się to zjeść.

Ośmiornice i podobne jednak to wypełniacze żołądków. Zdrowo się trzeba napracować z przyprawami, by dało się to zjeść.

Z ośmiornicami to tak jak z ozorkami - nie można iść na skróty "technologiczne".

Prawdą jest, że jej wygląd (zwłaszcza nie obrobionej termicznie) często "prowokuje" do zbytniego szafowania wyrazistymi przyprawami, co w efekcie "zabija" jej delikatny smak, jakim charakteryzują się wszystkie owoce morza.

W zasadzie i moim zdaniem, najlepsza i najsmaczniejsza jest ośmiornica saute, tak jak wszystkie "mięsa" (w tym owoce morza).

Może trochę nie na temat ale jak pierwszy raz jadłem ośmiornicę zastanawiałem się po cholerę w ogóle kładzie się to na talerz. Do tej pory nie wiem. Jedynym wytłumaczeniem jest chyba fakt, że da się tym zaspokoić głód. Spróbujcie zjeść ośmiornicę saute, bez tych wszystkich sosów i dodatków. Ryby uwielbiam, langusty, raki i podobne jak najbardziej. Ośmiornice i podobne jednak to wypełniacze żołądków. Zdrowo się trzeba napracować z przyprawami, by dało się to zjeść.

Z ośmiornicami to tak jak z ozorkami - nie można iść na skróty "technologiczne".

Prawdą jest, że jej wygląd (zwłaszcza nie obrobionej termicznie) często "prowokuje" do zbytniego szafowania wyrazistymi przyprawami, co w efekcie "zabija" jej delikatny smak, jakim charakteryzują się wszystkie owoce morza.

W zasadzie i moim zdaniem, najlepsza i najsmaczniejsza jest ośmiornica saute, tak jak wszystkie "mięsa" (w tym owoce morza).

... i tak ... i nie :)

osobiście nie lubię zbytnio "komplikować sprawy" :) ... a moim Gościom smakuje ;)

... kiedy mieszkałem we Włoszech (nie były to wakacje :) ) nauczyłem się przygotowywać ośmiornicę (które łowiliśmy w morzu Tyreńskim) nieskomplikowanym sposobem rybaków w nadmorskiej miejscowości Lido di Ostia :)

... e quindi :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02949s.jpg

"potworek" (około 1 1/2 kg) bez paszczy i worka atramentowego :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02957s.jpg

1/2 butelki wytrawnego wina, (użyłem Pinot Grigio) 1 rozkrajana cytryna, 3 ząbki dobrego czosnku, 1 suszona peri peri, garsteczka kolorowego pieprzu wody tyle co wina ... doprowadzamy do wrzenia ... uwaga: ośmiornica w szczypce i zanurzamy całą we wrzątku (1 minuta) wyjmujemy na chwilę i tak 3 razy (w czasie hartowania "robala" kurczy się on i pęcznieje) ... wrzucamy do wrzątku, uzupełniamy wrzącą wodą by ośmiornica była całkowicie przykryta i zmniejszamy temperaturę ("cuocere a fuoco lento" :) ) ... gotujemy pod przykryciem około półtorej godziny (godzinę na każdy kg) ... wystudzamy w gotowanym płynie, wyjmujemy i oczyszczamy z ciemnej skórki (papierowym ręcznikiem) ... uwaga: nie należy "przeciągnąć" gotowania (będą schodziły nam w trakcie czyszczenia "przyssawki") ...

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02965s.jpg

... przesmarowujemy dokładnie oliwą, solimy, lekko pieprzymy i na grilla ... lekko grilujemy z każdej ze stron

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02975s.jpg

... i na półmisek :) skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

możemy podawać z czym akurat mamy ochotę (u mnie jest z grillowanym jalapeno nadziewanym twarogiem i posypanym strtą mozzarella oraż swieżą natką pietruszki i cytryną

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02960s.jpg

pozdrawiam niezmiernie smakowicie :)

... i tak ... i nie :)

osobiście nie lubię zbytnio "komplikować sprawy" :) ... a moim Gościom smakuje ;)

... kiedy mieszkałem we Włoszech (nie były to wakacje :) ) nauczyłem się przygotowywać ośmiornicę (które łowiliśmy w morzu Tyreńskim) nieskomplikowanym sposobem rybaków w nadmorskiej miejscowości Lido di Ostia :)

... e quindi :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02949s.jpg

...

An alien defeated. Eventually :)

Ośmiorniczki najbardziej smakowały mi z... puszki! (serio)

Z pewnością dlatego, że jeszcze nigdy nie jadłem świeżej, fajnie przyrządzonej, tylko takie, jak perm. :p

Paul, narobiłeś mi smaka. :p

Ummm... do tego grillowane jalapeno z twarożkiem... Po jaką cholerę tu właziłem? [ATTACH=CONFIG]325550[/ATTACH]

Już po ptokach. Teraz to się bedziesz tylko oblizywał. Chyba, że... weźmiesz się za gotowanie. :)

Mój stworek, około 0,5 kg, był zamrożony.

Został potraktowany (w sobotę) następująco:

- rozmrożony (delikatnie, w zgodzie z obowiązującymi zasadami),

- słusznie, przestraszony,

- po przestraszeniu obrany ze skóry (łatwo schodziła),

- wrzucony na gorąca oliwę,

- po około 0,5h, na kilka sekund przed wyciągnięciem, dorzuciłem dwa rozgniecione ząbki czosnku,

- osaczony na ręczniku papierowym i w całości podany na talerzu.

Po kilku minutach został pochłonięty i ślad po nim zaginął.

Ps. To była atrakcja wieczoru - no może tylko ślimaki winniczki z sosem szpinakowym (półprodukt, przywieziony z wakacji, gotowiec do smażenia) ją pobiły, ale stwora kosztował każdy a ślimaki niekoniecznie (dziewczyny).

Czy możesz napisać coś więcej o winniczkach z sosem szpinakowy. Brzmi smakowicie.

Ślimole to półprodukt, "reeksport" chyba z Francji. Były oprawione, ugotowane, zamrożone (w skorupkach).

Sos autorski :cool:

- 100gr (pół tradycyjnej kostki) dobrego masła (ja używam " extra osełka górska"),

- 2 - 3 (duże) posiekane ząbki czosnku,

- 1 posiekana szalotka,

- kilka (naście? - spora garść) posiekanych listków szpinaku,

- sól, biały pieprz (jak ktoś ma to ziołowy - jest idealny).

Ułatwiam sobie, traktując masę ręcznym blenderem (nie siekam na turbo biegu).

Nadziałem tym ślimole i do piekarnika.

Ps. Tak po prawdzie, szpinak "wyszedł" przypadkiem - miała być pietruszka, ale nikt nie kupił, a szpinak był na grządce, a zajawka była, że ślimole w zielonym sosie.:yes: Smakowo chyba lepszy niż z pietruszką.

Jak zrobić łososia, aby zachować ślady po ruszcie, był "osmalony ogniem" i ... się nie rozpadł?

Jadłem kiedyś tak przygotowanego w knajpie....

Ruszt żeliwny - z "rowkiem" np. taki:

11219.jpg

nasmarowany oliwą przed położeniem ryby.