ada_marcin 28.07.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Mój jest żeliwny emaliowany. Efekt jest taki. Nanoszę pędzelkiem olej rzepakowy http://s30.postimg.org/6dq64lzpt/IMG_3147.jpg nakładam łososia http://s12.postimg.org/e0kgbdlj1/IMG_3148.jpg http://s27.postimg.org/6fxqpehmr/IMG_3152.jpg druga strona http://s18.postimg.org/pr8wigsrt/IMG_3157.jpg http://s3.postimg.org/4s7orc8tv/IMG_3175.jpg Efekt końcowy. http://s15.postimg.org/62iv9ll57/IMG_3182.jpg http://s2.postimg.org/6hl6l23bd/IMG_3186.jpg http://s18.postimg.org/es6j97ctl/IMG_3190.jpg ps sałatka z świeżego kalafiora Edytowane 28 Lipca 2015 przez ada_marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 29.07.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Grill a la typowa dziczyzna. Marynata: sok z cytryny, czosnek, nać, szałwia, rozmaryn, cebula, kolendra, ziele angielskie, majeranek, pieprz, tymianek, cząber, sól. http://s10.postimg.org/ah271zjmh/a_la_dziczyzna.jpg ps mięso zalane marynatą wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.07.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Marcin to się nieźle odżywia ... Ada, ... bardzo smakowite danka pachnące świeżością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 29.07.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 mój grill z patelni, ostatnio robię prawie codziennie, a na dziś bakłażan - uwielbiam Bakłażan w cienkich plasterkach piekę po 5 minut z każdej strony, na to mozzarella i co tam lubimy. Przyprawy - jakie mi się nawiną pod rękę, a tym razem oregano i rozmaryn oraz mieszanka z cynamonem i pomarańczą. Patelnia Ballarini Granitium,polecam. Tak samo robię z cukinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.07.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Ładnie wygląda ... a dodane przez Ciebie składniki, dobrze się komponują i wybornie łamią smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 30.07.2015 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 mój grill z patelni, ostatnio robię prawie codziennie, a na dziś bakłażan - uwielbiam Bakłażan w cienkich plasterkach piekę po 5 minut z każdej strony, na to mozzarella i co tam lubimy. Przyprawy - jakie mi się nawiną pod rękę, a tym razem oregano i rozmaryn oraz mieszanka z cynamonem i pomarańczą. Patelnia Ballarini Granitium,polecam. Tak samo robię z cukinią. [ATTACH=CONFIG]325938[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]325939[/ATTACH] Lubię bakłażany ale tylko z prawdziwą mazzarellą. Najbardziej z pomidorami i bazylią jako przystawka. ps postaram sie zaprezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 30.07.2015 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) Marcin to się nieźle odżywia ... Ada, ... bardzo smakowite danka pachnące świeżością Ciągle sie dokształcam. Grill a la dziczyzna, prosty "chłopski" posiłek. http://s13.postimg.org/42mcbelc7/grill_a_la.jpg Tajemnica ziemniaków z grilla, to ich skropienie oliwą czosnkową. Cudowny zapach i smak idealnie łączący się z marchewką i szalotką. http://s11.postimg.org/ajhyd3x83/grill_a_la_2.jpg http://s27.postimg.org/d9fy4qutf/grill_a_la_3.jpg Mięso ma mocną nutę ziołowo-czosnkowo-cytrynową. Jest bardzo miękkie i rozpływa się w ustach. http://s16.postimg.org/7i2pd9ncl/grill_a_la_4.jpg ps wspomniana oliwka http://s30.postimg.org/x9bwg67xd/oliwka.jpg Edytowane 30 Lipca 2015 przez ada_marcin zdjęcię oliwy czosnkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 30.07.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Jak już jesteśmy przy bakłażanie to pozwolę sobie mały prosty przepiski. Upały jeszcze mają wrócić więc może komuś się nada.Składniki: Bakłażan, oliwa, pomidory, jogurt grecki, chili, czosnek, sól.Bakłażana kroimy w plastry, solimy i smażymy na oliwie. (Nigdy nie bawiłem się z soleniem i odsączaniem ręcznikiem papierowym soku, żeby nie był gorzki, jak każą ortodoksi i nigdy jeszcze nie przytrafiło mi się żeby był gorzki) Usmażonego odkładamy do ostygnięcia, Na tej samej patelni dusimy pomidory doprawiamy chili i solimy wedle uznania. Powinny się rozlecieć i dosyć mocno odparować. Zostawiamy do ostygnięcia. Jogurt grecki odrobinę solimy i dodajemy posiekany czosnek (ile kto lubi ale powinno być go sporo).Jak już wszystko ostygnie to wylewamy jogurt na głębokie talerze, na nim układamy plastry bakłażana i polewamy pulpą pomidorową. Powinno postać jeszcze w lodówce, godzinę, dwie, żeby się smaki przegryzły. Nie za długo bo podcieka wodą.W oryginale Afgańczycy jedzą z chlebkiem pita. Jak dla mnie danie jest zaskakująco sycące więc jem solo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 30.07.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Bardzo fajny przepis Ja robię podobnie, ale warzyw nie smażę, tylko grilluję na patelni grillowej, a pomidorki koktajlowe, przekrojone na połówki kładę od razu na plasterkach bakłażana. Sos z jogurtu greckiego identycznie, czasem dodaję dla odmiany siekany koperek albo świeży siekany cząber. Dania z patelni grillowej nie mają już tego aromatu co z grilla węglowego, ale za to są wolne od toksycznych substancji, które się mogą na takim grillu wytworzyć. Co zaś do patelni, to mam także ceramiczną grillową, ale jest dużo gorsza do czyszczenia od Ballarini granitium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 30.07.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 ... Dania z patelni grillowej nie mają już tego aromatu co z grilla węglowego, ale za to są wolne od toksycznych substancji, które się mogą na takim grillu wytworzyć. Co zaś do patelni, to mam także ceramiczną grillową, ale jest dużo gorsza do czyszczenia od Ballarini granitium Wariacje (wręcz rewolucyjne) przepisów z warzywami stosuje nasz forumowy kolega NS ... może sprójesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 30.07.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Wariacje (wręcz rewolucyjne) przepisów z warzywami stosuje nasz forumowy kolega NS ... może sprójesz ? Chętnie poczytam rewelacji z magla. Ha, ha, ha... Dobry pomysł. Pieczenie kiełbasek nad ogniskiem, jak i pieczenie ziemniaków jest jeszcze bardziej niezdrowe. Ale też nie dajmy się zwariować. Okazuje się, że we współczesnym świecie największym poskudztwem są warzywa i owoce... lub uprawianie sportu latem na bieżni z granulatem gumowy. A paletnie to sprawa dość ciekawa, wiekszość swiatowych sław kulinarnych prywatnie używa żeliwnych, ale to z wiadomych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 30.07.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Wariacje (wręcz rewolucyjne) przepisów z warzywami stosuje nasz forumowy kolega NS ... może sprójesz ? jeśli są lekkie, łatwe, szybkie do przygotowania, a przy tym stworzone na bazie naszych krajowych warzyw i owoców, bo takie mam dostępne świeże i bez nawozów, to bardzo chętnie Grill czy ognisko odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 30.07.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 jeśli są lekkie, łatwe, szybkie do przygotowania, a przy tym stworzone na bazie naszych krajowych warzyw i owoców, bo takie mam dostępne świeże i bez nawozów, to bardzo chętnie Grill czy ognisko odpadają. Dziwna odpowiedz, wynika z niej że nasze krajowe rosną bez wykorzystywania nawozów i środków ochrony roślin. Zawsze kupuję tylko eco, bo to jest jednyna gwarancja że nie faszeruję się chemią. Otwary płomień oczywiście, ale dlaczego grill odpada? To jakaś nowa teoria i rewolujca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.07.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) jeśli są lekkie, łatwe, szybkie do przygotowania, a przy tym stworzone na bazie naszych krajowych warzyw i owoców, bo takie mam dostępne świeże i bez nawozów, to bardzo chętnie ... o tak "świeżo rwane” z "rwanym serem" nawet ... prawdziwa rewolucja to np truskawka w musztardzie i ketchup'ie ps - wg najnowszych rewolucyjnych trendów cukinię należy moczyć w mleku (krajowym) Edytowane 31 Lipca 2015 przez Chef Paul ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 31.07.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 o tak "świeżo rwane” z "rwanym serem" nawet ... prawdziwa rewolucja to np truskawka w musztardzie i ketchup'ie ps - wg najnowszych rewolucyjnych trendów cukinię należy moczyć w mleku (krajowym) Tak dawniej świnie pasali, z mlekiem i w koryto... Zła kuchnia to nadwaga, z dobre 15kg trzeba zbijać. ps oczywiście krajowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 31.07.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Szykuję coś na grilla. http://s24.postimg.org/b40oq809x/autentyczny_baklazan.jpg ps. mozzarella prawdziwa zdrowa, nie ta żółta chemiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.07.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 No właśnie Ada, skąd Ty wyrwałaś taką mocarellę? Krajowa.. szkoda że nie nasza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 31.07.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Krajowe, sezonowe i bardzo zdrowe, bo prosto z ogródka . Ugotowane na dziś i jutro: - ogórek małosolny, por, cebula dymka, jabłko papierówka do śledzi w sosie jogurtowym (matiasy moczone w mleku)... - cukinia, por, pomidory, czosnek, cebula - coś a la leczo ... - por, cebula, czosnek, rozmaryn... Udanego grillowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.07.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Krajowe, sezonowe i bardzo zdrowe, bo prosto z ogródka . Ugotowane na dziś i jutro: - ogórek małosolny, por, cebula dymka, jabłko papierówka do śledzi w sosie jogurtowym (matiasy moczone w mleku)... [ATTACH=CONFIG]326150[/ATTACH] - cukinia, por, pomidory, czosnek, cebula - coś a la leczo ... [ATTACH=CONFIG]326152[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]326154[/ATTACH] - por, cebula, czosnek, rozmaryn... [ATTACH=CONFIG]326155[/ATTACH] Udanego grillowania. co tak walnęłaś serię fot mieszania tych "pomodorów" ? ... jakieś one specjalne ? ... czy może mieszać należy "raz w prawo, raz w lewo" ( w jakimś ściśle określonym czasie) ? Co zaś grillowania ... steak pieczony na kamieniu ... flagstone ... chyba memu zdrowiu nie zaszkodzi (lokalny byczek, lokalny kamień ... choć oba nieświże) ps - nigdy nie robię "na jutro" ... nawet "zupy" ... "na jutro" to można coś zamarynować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.07.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 No właśnie Ada, skąd Ty wyrwałaś taką mocarellę? Krajowa.. szkoda że nie nasza:) Mozzarella wygląada na oryginalną ... czyli dokładnie taką ja się nazywa (nie "rwana" na bazie oleju roślinnego) ... krajowa ... lecz niestety nie z Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.