Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mój grill z patelni, ostatnio robię prawie codziennie, a na dziś bakłażan - uwielbiam :)

20112617612_fc011775f3_b.jpg

Bakłażan w cienkich plasterkach piekę po 5 minut z każdej strony, na to mozzarella i co tam lubimy. Przyprawy - jakie mi się nawiną pod rękę, a tym razem oregano i rozmaryn oraz mieszanka z cynamonem i pomarańczą.

Patelnia Ballarini Granitium,polecam.

Tak samo robię z cukinią.

001.jpg003.jpg

mój grill z patelni, ostatnio robię prawie codziennie, a na dziś bakłażan - uwielbiam :)

20112617612_fc011775f3_b.jpg

Bakłażan w cienkich plasterkach piekę po 5 minut z każdej strony, na to mozzarella i co tam lubimy. Przyprawy - jakie mi się nawiną pod rękę, a tym razem oregano i rozmaryn oraz mieszanka z cynamonem i pomarańczą.

Patelnia Ballarini Granitium,polecam.

Tak samo robię z cukinią.

[ATTACH=CONFIG]325938[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]325939[/ATTACH]

Lubię bakłażany ale tylko z prawdziwą mazzarellą. Najbardziej z pomidorami i bazylią jako przystawka.

ps postaram sie zaprezentować

Marcin to się nieźle odżywia :) ... Ada, ... bardzo smakowite danka pachnące świeżością

Ciągle sie dokształcam.

Grill a la dziczyzna, prosty "chłopski" posiłek.

http://s13.postimg.org/42mcbelc7/grill_a_la.jpg

Tajemnica ziemniaków z grilla, to ich skropienie oliwą czosnkową. Cudowny zapach i smak idealnie łączący się z marchewką i szalotką.

http://s11.postimg.org/ajhyd3x83/grill_a_la_2.jpg

http://s27.postimg.org/d9fy4qutf/grill_a_la_3.jpg

Mięso ma mocną nutę ziołowo-czosnkowo-cytrynową. Jest bardzo miękkie i rozpływa się w ustach.

http://s16.postimg.org/7i2pd9ncl/grill_a_la_4.jpg

ps wspomniana oliwka

http://s30.postimg.org/x9bwg67xd/oliwka.jpg

Edytowane przez ada_marcin
zdjęcię oliwy czosnkowej

Jak już jesteśmy przy bakłażanie to pozwolę sobie mały prosty przepiski. Upały jeszcze mają wrócić więc może komuś się nada.

Składniki:

Bakłażan, oliwa, pomidory, jogurt grecki, chili, czosnek, sól.

Bakłażana kroimy w plastry, solimy i smażymy na oliwie. (Nigdy nie bawiłem się z soleniem i odsączaniem ręcznikiem papierowym soku, żeby nie był gorzki, jak każą ortodoksi i nigdy jeszcze nie przytrafiło mi się żeby był gorzki) Usmażonego odkładamy do ostygnięcia, Na tej samej patelni dusimy pomidory doprawiamy chili i solimy wedle uznania. Powinny się rozlecieć i dosyć mocno odparować. Zostawiamy do ostygnięcia.

Jogurt grecki odrobinę solimy i dodajemy posiekany czosnek (ile kto lubi ale powinno być go sporo).

Jak już wszystko ostygnie to wylewamy jogurt na głębokie talerze, na nim układamy plastry bakłażana i polewamy pulpą pomidorową.

Powinno postać jeszcze w lodówce, godzinę, dwie, żeby się smaki przegryzły. Nie za długo bo podcieka wodą.

W oryginale Afgańczycy jedzą z chlebkiem pita. Jak dla mnie danie jest zaskakująco sycące więc jem solo.

Bardzo fajny przepis :) Ja robię podobnie, ale warzyw nie smażę, tylko grilluję na patelni grillowej, a pomidorki koktajlowe, przekrojone na połówki kładę od razu na plasterkach bakłażana. Sos z jogurtu greckiego identycznie, czasem dodaję dla odmiany siekany koperek albo świeży siekany cząber.

Dania z patelni grillowej nie mają już tego aromatu co z grilla węglowego, ale za to są wolne od toksycznych substancji, które się mogą na takim grillu wytworzyć.

Co zaś do patelni, to mam także ceramiczną grillową, ale jest dużo gorsza do czyszczenia od Ballarini granitium

...

Dania z patelni grillowej nie mają już tego aromatu co z grilla węglowego, ale za to są wolne od toksycznych substancji, które się mogą na takim grillu wytworzyć.

Co zaś do patelni, to mam także ceramiczną grillową, ale jest dużo gorsza do czyszczenia od Ballarini granitium

Wariacje (wręcz rewolucyjne) przepisów z warzywami stosuje nasz forumowy kolega NS ... może sprójesz ?

Wariacje (wręcz rewolucyjne) przepisów z warzywami stosuje nasz forumowy kolega NS ... może sprójesz ?

Chętnie poczytam rewelacji z magla. Ha, ha, ha... Dobry pomysł.

Pieczenie kiełbasek nad ogniskiem, jak i pieczenie ziemniaków jest jeszcze bardziej niezdrowe. Ale też nie dajmy się zwariować. Okazuje się, że we współczesnym świecie największym poskudztwem są warzywa i owoce... lub uprawianie sportu latem na bieżni z granulatem gumowy. A paletnie to sprawa dość ciekawa, wiekszość swiatowych sław kulinarnych prywatnie używa żeliwnych, ale to z wiadomych powodów.

jeśli są lekkie, łatwe, szybkie do przygotowania, a przy tym stworzone na bazie naszych krajowych warzyw i owoców, bo takie mam dostępne świeże i bez nawozów, to bardzo chętnie :)

Grill czy ognisko odpadają.

jeśli są lekkie, łatwe, szybkie do przygotowania, a przy tym stworzone na bazie naszych krajowych warzyw i owoców, bo takie mam dostępne świeże i bez nawozów, to bardzo chętnie :)

Grill czy ognisko odpadają.

Dziwna odpowiedz, wynika z niej że nasze krajowe rosną bez wykorzystywania nawozów i środków ochrony roślin. Zawsze kupuję tylko eco, bo to jest jednyna gwarancja że nie faszeruję się chemią.

Otwary płomień oczywiście, ale dlaczego grill odpada? To jakaś nowa teoria i rewolujca.

...

o tak "świeżo rwane” z "rwanym serem" nawet :) ... prawdziwa rewolucja to np truskawka w musztardzie i ketchup'ie :) ;)

ps - wg najnowszych rewolucyjnych trendów cukinię należy moczyć w mleku (krajowym)

Edytowane przez Chef Paul
ps

o tak "świeżo rwane” z "rwanym serem" nawet :) ... prawdziwa rewolucja to np truskawka w musztardzie i ketchup'ie :) ;)

ps - wg najnowszych rewolucyjnych trendów cukinię należy moczyć w mleku (krajowym)

Tak dawniej świnie pasali, z mlekiem i w koryto... Zła kuchnia to nadwaga, z dobre 15kg trzeba zbijać.

ps oczywiście krajowym

Krajowe, sezonowe i bardzo zdrowe, bo prosto z ogródka :yes:.

Ugotowane na dziś i jutro:

- ogórek małosolny, por, cebula dymka, jabłko papierówka do śledzi w sosie jogurtowym (matiasy moczone w mleku)...

023.jpg

- cukinia, por, pomidory, czosnek, cebula - coś a la leczo ...

016.jpg

019.jpg

- por, cebula, czosnek, rozmaryn...

025.jpg

Udanego grillowania.

018.jpg

Krajowe, sezonowe i bardzo zdrowe, bo prosto z ogródka :yes:.

Ugotowane na dziś i jutro:

- ogórek małosolny, por, cebula dymka, jabłko papierówka do śledzi w sosie jogurtowym (matiasy moczone w mleku)...

[ATTACH=CONFIG]326150[/ATTACH]

- cukinia, por, pomidory, czosnek, cebula - coś a la leczo ...

[ATTACH=CONFIG]326152[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]326154[/ATTACH]

- por, cebula, czosnek, rozmaryn...

[ATTACH=CONFIG]326155[/ATTACH]

Udanego grillowania.

co tak walnęłaś serię fot mieszania tych "pomodorów" :) ? ... jakieś one specjalne ? ... czy może mieszać należy "raz w prawo, raz w lewo" ( w jakimś ściśle określonym czasie) ? :) ;)

Co zaś grillowania ... steak pieczony na kamieniu :) ... flagstone ;) ... chyba memu zdrowiu nie zaszkodzi (lokalny byczek, lokalny kamień ... choć oba nieświże) :)

ps - nigdy nie robię "na jutro" ... nawet "zupy" :) ... "na jutro" to można coś zamarynować ;)

No właśnie Ada, skąd Ty wyrwałaś taką mocarellę? Krajowa.. szkoda że nie nasza:)

Mozzarella wygląada na oryginalną ... czyli dokładnie taką ja się nazywa (nie "rwana" na bazie oleju roślinnego) :) ;) ... krajowa ... lecz niestety nie z Polski ;)