piu 01.08.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Bo ty jesteś pasjonatem gotowania, a ja gotuję, bo coś trzeba zjeść. Taka ilość jak wczoraj wystarczy nam co najmniej do poniedziałku, a dla mnie plus, że przez dwa nie będę stała przy garach - jest piękna pogoda i trzeba korzystać, czego i wam życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.08.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Zauważyłem pewną niekonsekwencję: Krajowe, sezonowe i bardzo zdrowe, bo prosto z ogródka . A później: Taka ilość jak wczoraj wystarczy nam co najmniej do poniedziałku,......: Jakby nie patrzeć, to po dwóch, trzech dniach (a może i co najmniej 4 dniach, bo od piątku do, co najmniej, poniedziałku), pojęcie "świeżości" i "zdrowości" , tak jakby - zdewaluowało się. I wbrew pozorom, nie jest to krytyka - tylko taka tam luźna uwaga. Ps. I prawdą jest, że pisują tu (też) pasjonaci gotowania. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 01.08.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Bo ty jesteś pasjonatem gotowania, a ja gotuję, bo coś trzeba zjeść. Taka ilość jak wczoraj wystarczy nam co najmniej do poniedziałku, a dla mnie plus, że przez dwa nie będę stała przy garach - jest piękna pogoda i trzeba korzystać, czego i wam życzę Takie gotowanie jest również odpowiedzialne za nadwagę. Jakbyś gotowała i jadła rozsądnie, te 15 kg które musiałaś zbić na diecie o której pisałaś, było zwyczajnie do wykreślenia z życia. Ja przy wzroście 170 mam 53 kg, i całe życie utrzymuję taka samą wage ciała. Jem wszystko, jem tak jak powinnam. Jak to sie mów, trzeba przestać "żreć" i utrzymywać wysaką kulture kulinarną. Bez reklamy. Mazzarella z krajowych delikatesów, mają wszystko nawet nogi z kraba królewskiego, takie same jak prezentował Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 02.08.2015 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Ada. Jak zrobić łososia, aby zachować ślady po ruszcie, był "osmalony ogniem" i ... się nie rozpadł? Jadłem kiedyś tak przygotowanego w knajpie. W domu nijak nie wychodzi . Na desce cedrowej przygotowanie jest stosunkowo proste. Wprawdzie pytanie nie do mnie ale ... może rozwiązanie dla Ciebie http://www.chefpaul.net/FB/DSC02988s.jpg griddle ... piec możesz na tym ryby, steki, warzywa ... praktycznie wszystko (odwrotna strona jest "gładka" bez "żeberek" i może służyć jako zwykła patelnia na grillu) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.08.2015 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Dzięki Pawle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 02.08.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Chef Paul jesteś wielki, żeberka według twojej receptury były cudowne. http://s23.postimg.org/fxk5lj5kr/image.jpg http://s14.postimg.org/7kmoy79xt/image.jpg Miękkie i soczyste, mięso odchodziło samo od kości żebrowej. Pierwszy raz w życiu jadłam tak dobre żeberka. Warto było poświęcić kilka godzin czasu. http://s8.postimg.org/nh1b5qdjp/DSCF7131.jpg dzięki za troskę, ale raczej nie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 02.08.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Zauważyłem pewną niekonsekwencję: A później: Jakby nie patrzeć, to po dwóch, trzech dniach (a może i co najmniej 4 dniach, bo od piątku do, co najmniej, poniedziałku), pojęcie "świeżości" i "zdrowości" , tak jakby - zdewaluowało się. I wbrew pozorom, nie jest to krytyka - tylko taka tam luźna uwaga. Ps. I prawdą jest, że pisują tu (też) pasjonaci gotowania. I tak i nie Śledzie są najlepsze, jak się przegryzą w lodówce, leczo tak jak bigos, najlepsze odgrzewane. Natomiast co do mięsa, to masz 100% racji - nie ma to jak świeżo podane, choć to i tak lepiej, niż przygotowane z mrożonego Tak czy siak, wielogodzinne gotowanie oraz ten wątek zostawiam pasjonatom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 02.08.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 http://s8.postimg.org/nh1b5qdjp/DSCF7131.jpg dzięki za troskę, ale raczej nie skorzystam I dlatego przytyłaś 15 kg. Twoja uwaga jest tego dowodem, brak elementarnej wiedzy. Marynowanie w lodówce to około 10h lub więcej, to nie jest stanie przy potrawie. Warto czekać nawed dłużej. Grillowanie to przysłowiowa pestka, bez mycia garów itp., sama przyjemność i ogromna oszczędność czasu. Nanoszenie sosu to 5 minut przed końcem tego procesu. Grill czyści sie w czasie podawania potrawy i jest gotowy do następnego "odpalenia", wystarczy ustawić palniki na tą funkcję - około 2 sekund. Czy jest to do pobicia? Nie! Kiełbaski z eko kurczaka(praktycznie zero tłuszu) , to sprawa kilku minut. Najbardziej czasochłonne jest zawijanie w boczek. Boczek słuzy do nadania aromatu i zapobieganiu przypalenia, jego wartość kaloryczna po wygrillowaniu jest również znikoma. Zdrowo , chudo, smacznie i z ogromną oszczędnością czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 02.08.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) ... Tak czy siak, wielogodzinne gotowanie oraz ten wątek zostawiam pasjonatom Jakoś nie czuję się osamotniony ps - ... a tak sympatycznie się zapowiadało z Twojej strony (poczułaś się urażona krytyką ?) ... no dobra ... jeść trzeba Nie wszyscy posiadają w swoim ogrodzie wędzarnię ... ale Wszyscy bardzo lubią coś wędzonego domowym sposobem. Najbardziej prosty sposób na wędzone skrzydełka (czy co tam sobie najbardziej lubicie w niewielkich kawałkach) ... gwarantuję niepowtarzalny, wyśmienity smak, gorącej wędzonki http://www.chefpaul.net/FB/DSC02994s.jpg jakiś grill "z przykryciem" (które można wykonać samemu) prawie każden posiada, ... takoż i większą żeliwną patelnię (lub inny gar żeliwny) ... rozgrzewamy patelnię "do czerwoności" ... wsypujemy zrębki drewna owocowego (użyłem jabłoni i podlałem cydrem (choć szkoda mnie było, bo bardziej wypić lubię) http://www.chefpaul.net/FB/DSC03003s.jpg ... kiedy zrębki zaczynają dymić, nakłdamy na górę żeliwnego naczynia jakąkolwiek "przewiewną" nakładkę (użyłem siatki do pieczenia tacos - bo miałem pd ręką) wkładamy tam nasze kawałki zamarynowanego mięcha (skrzydełka ?) i zamykamy grill'a ... na ostrym ogniu http://www.chefpaul.net/FB/DSC03002s.jpg ... w tzw "międzyczasie" wrzucamy do grillowego koszyka do warzyw (i owoców) przesmarowane z oliwą wymieszaną z solą szparagi ... dodać możemy, młodą cebulkę ze szczypiorem, paprykę, przekrajaną na połówki rzodkiew, czy co tam kto lubi ... na małym ogniu http://www.chefpaul.net/FB/DSC03007s.jpg szparagi gotowe http://www.chefpaul.net/FB/DSC03012s.jpg takoż i skrzydełka kurzęce http://www.chefpaul.net/FB/DSC03021s.jpg na talerze http://www.chefpaul.net/FB/DSC03016s.jpg popijając włoskim jabolem z Toscan'ii ... ucztujemy letnim popołudniem na tarasie http://www.chefpaul.net/FB/DSC02985s.jpg ... w "przedbiegach" (ponieważ przygotowanie dania, trwa całe pół godziny ... rzucamy na stół galart (kto z Poznania to wie) ... doskonały fusion z tequila http://www.chefpaul.net/FB/DSC02990s.jpg ... lubo też "muszle" (crab cake) ... może być ze zmrożoną "patato vodka" pozdrawiam niezmiernie smakowicie Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Chef Paul grill ... nie będę przecież pisał jednego posta pod drugim :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 03.08.2015 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Paweł jesteś wielki, dziękuje niezmiernie smakowicie. Nie mogłam się oprzeć, więc śniadanie odpowiednie do Twoich smakołyków... sól himalajska, pieprz, oliwka dziewicza, prosciutto, mozzarella di bufala campana, pomidor i bazylia.http://s3.postimg.org/fdoq2gwur/niadanie1.jpg http://s4.postimg.org/b4burttbx/niadanie2.jpg http://s27.postimg.org/49095c7r7/niadanie3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 03.08.2015 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Zaległy obiecany bakłażan. Pierś z kurczaka marynowana we włoskich ziołach, bakłażan, , mozzarella, pomidor, pieprz, oliwka dziewicza, sól i bazylia. http://s2.postimg.org/ea3fvj0d5/zaleg_e1.jpg http://s18.postimg.org/t5upm48cp/zaleg_e2.jpg http://s17.postimg.org/3wsxj46bj/zaleg_e3.jpg http://s15.postimg.org/gq7lfuitn/zaleg_e4.jpg http://s11.postimg.org/en8fexk03/zaleg_e5.jpg Rozpływa się w ustach... http://s2.postimg.org/9vzjxff6h/zaleg_e8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Tak czy siak, wielogodzinne gotowanie oraz ten wątek zostawiam pasjonatom Z gotowaniem to tak jak z seksem -- można bzykać się, ale są też tacy (o zgrozo), co kochają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 05.08.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Z gotowaniem to tak jak z seksem -- można bzykać się, ale są też tacy (o zgrozo), co kochają się Więc z tego powodu będzie grillowany udziec. http://s28.postimg.org/yeojq3zj1/udziec1.jpg http://s10.postimg.org/4ktoz9k09/udziec2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.08.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Więc z tego powodu będzie grillowany udziec. Klasyka - gra wstępna, dopieszczanie i eksplozja ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 05.08.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Klasyka - gra wstępna, dopieszczanie i eksplozja ........ Gra wstępna... http://s18.postimg.org/hescb38cp/gra1.jpg http://s12.postimg.org/a5dfkt571/gra2.jpg http://s4.postimg.org/uhgi3zcn1/gra3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 07.08.2015 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Dopieszczanie... http://s16.postimg.org/mdqgqlxlh/dopieszczanie.jpg http://s29.postimg.org/g3pvr7ww7/dopieszczanie1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 08.08.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 ...i eksplozja http://s13.postimg.org/n243fbytj/eksplozja.jpg http://s11.postimg.org/5xbq3wmsz/eksplozja1.jpg http://s7.postimg.org/v279vlnvf/eksplozja2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 08.08.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 cóż Ado, ... tylko chwalić ... mięso upieczone perfekcyjnie (zgodnie ze sztuką kulinarną) niezmiernie smakowite pozdrowienia ps - dziś u mnie żeberko, pieczone w gorącym dymie (takim samym sposobem, jak uprzednio skrzydełka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 09.08.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Dziękuję za uznanie. Udziec był wyjątkowo smaczny, aromatyczny, soczysty i miękki. http://s18.postimg.org/5z9em4apl/eksplozja4.jpg http://s28.postimg.org/t1yjzbact/eksplozja5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 10.08.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Czas na ryby, te obiecane kilka postów wcześniej. Chłopski posiłek w postaci grillowanego dzikiego łososia. Idealna potrawa na gorący wieczór, czyli wino ze znajomymi. http://s3.postimg.org/rkx8pn59f/dziki1.jpg http://s4.postimg.org/fws8fxe7x/dziki2.jpg http://s12.postimg.org/stpd4046l/dziki3.jpg http://s21.postimg.org/jhrvee52v/dziki4.jpg http://s27.postimg.org/7d82j08k3/dziki5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.