Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

....1/2 butelki wytrawnego wina, (użyłem Pinot Grigio) 1 rozkrajana cytryna, 3 ząbki dobrego czosnku, 1 suszona peri peri, garsteczka kolorowego pieprzu wody tyle co wina ... doprowadzamy do wrzenia ... uwaga: ośmiornica w szczypce i zanurzamy całą we wrzątku (1 minuta) wyjmujemy na chwilę i tak 3 razy (w czasie hartowania "robala" kurczy się on i pęcznieje) ... wrzucamy do wrzątku, uzupełniamy wrzącą wodą by ośmiornica była całkowicie przykryta i zmniejszamy temperaturę ("cuocere a fuoco lento" :) ) ... gotujemy pod przykryciem około półtorej godziny (godzinę na każdy kg) ... wystudzamy w gotowanym płynie, wyjmujemy i oczyszczamy z ciemnej skórki (papierowym ręcznikiem) ... uwaga: nie należy "przeciągnąć" gotowania (będą schodziły nam w trakcie czyszczenia "przyssawki") ...

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02965s.jpg

... przesmarowujemy dokładnie oliwą, solimy, lekko pieprzymy i na grilla ... lekko grilujemy z każdej ze stron

... i na półmisek :) ....

Zrobiłem w sobotę. Faktycznie wyszła mięciutka i pyszna. Dzięki za przepis.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/117/#findComment-6887754
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam również skóre z dzikiego łososi. Grillowana jest chrupka i wyjątkowo smaczna. Dla osiągnięcia perfekcji smakowej moża posmarować musztardą z koperkiem.

 

http://s11.postimg.org/9po5cygyb/dziki8.jpg

 

http://s2.postimg.org/tyvmj5fmx/dziki9.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/117/#findComment-6888028
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo wiem z jakiego powodu, ale jest jakoś tak, że jak patrzę na fotki w tych postach, w odruchu warunkowym pracują moje ślinianki - w przeciwieństwie do tego jakiegoś prowadzonego przez samiwieciekogo - tam , też pracuje mi ............. żołądek w "geście" wymiotnym.

 

Ps. Musztarda + koperek, przy dopieszczaniu skórki na grillowanym = orgazm całego układu trawiennego :popcorn:

Edytowane przez sSiwy12
złagodziłem
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/117/#findComment-6888047
Udostępnij na innych stronach

Pawle dopiero co zaczynam, czyli wielkie porównanie steków z sieciówek. Steki zostały pięknie opisane przez chłopaków w temacie o stekach.

 

Zdjęcia z kilku ostatnich minut na stole ogrodowym.

 

http://s16.postimg.org/z7vbhikr9/steki4.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/117/#findComment-6893389
Udostępnij na innych stronach

Witam w kuchni i zapraszam do czytania. Imperatora mam jeszcze z marcowych zapasów , obecnie bardzo trudno dostępny. Mogę polecić zamiennik do steków, Ciechan Porter 22, lub Komes Porter Bałtycki. Marcin twierdzi, że Ciechan jest rewelacyjny i lepszy od Komesa.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/117/#findComment-6893407
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...