Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

....1/2 butelki wytrawnego wina, (użyłem Pinot Grigio) 1 rozkrajana cytryna, 3 ząbki dobrego czosnku, 1 suszona peri peri, garsteczka kolorowego pieprzu wody tyle co wina ... doprowadzamy do wrzenia ... uwaga: ośmiornica w szczypce i zanurzamy całą we wrzątku (1 minuta) wyjmujemy na chwilę i tak 3 razy (w czasie hartowania "robala" kurczy się on i pęcznieje) ... wrzucamy do wrzątku, uzupełniamy wrzącą wodą by ośmiornica była całkowicie przykryta i zmniejszamy temperaturę ("cuocere a fuoco lento" :) ) ... gotujemy pod przykryciem około półtorej godziny (godzinę na każdy kg) ... wystudzamy w gotowanym płynie, wyjmujemy i oczyszczamy z ciemnej skórki (papierowym ręcznikiem) ... uwaga: nie należy "przeciągnąć" gotowania (będą schodziły nam w trakcie czyszczenia "przyssawki") ...

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02965s.jpg

... przesmarowujemy dokładnie oliwą, solimy, lekko pieprzymy i na grilla ... lekko grilujemy z każdej ze stron

... i na półmisek :) ....

Zrobiłem w sobotę. Faktycznie wyszła mięciutka i pyszna. Dzięki za przepis.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie bardzo wiem z jakiego powodu, ale jest jakoś tak, że jak patrzę na fotki w tych postach, w odruchu warunkowym pracują moje ślinianki - w przeciwieństwie do tego jakiegoś prowadzonego przez samiwieciekogo - tam , też pracuje mi ............. żołądek w "geście" wymiotnym.

Ps. Musztarda + koperek, przy dopieszczaniu skórki na grillowanym = orgazm całego układu trawiennego :popcorn:

Edytowane przez sSiwy12
złagodziłem