Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ada, idealnie współgrające składniki. Melodia smaków podlana doskonale dobranym Kaiser-em (nawet rocznikowo).

Gratuluję.

 

 

 

Z innego "wewontka" :) ... ale w kulinarnym "temacie" :)

... Temat to kulinaria i na tym się skupiamy:)

FB_IMG_1446252662067.jpg

 

;)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chwila refleksji, odpoczynek i spacer.

 

http://s28.postimg.org/inc80s67x/Ada_8.jpg

 

Dla ciała pulpety(nie klopsy) drobiowe z kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem. Podam je w barszczu czerwonym z pieczonych buraków i zakwasie, lub w żurku (domowy 4 dniowy).

 

http://s17.postimg.org/dznioyt8v/pulpety_drobiowe_ze_szpinakiem_i_czosnkiem.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miał być steak z polędwicy :) (filet mignon)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03353s.jpg

 

... ale trafił do maszynki :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03360s.jpg

... i stał się "drugim śniadankiem" :)

 

... na specjalne życzenie Ciemiężycielki

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03366s.jpg

 

mini burgerki z Pancetta, avocado i swieżym szpinakiem

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03371s.jpg

 

 

jak zwykle, niezmiernie smakowicie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do sosu na bazie gotowanych cytryn.

Inspiracja.

Jadłem kiedyś solone cytryny, jako dodatek i jako „samoistne”.

Sam też przygotowałem własne.

Problem w tym, że trzeba długo czekać aż się „ukiszą”, a z drugiej strony fakt, że trzeba kisić większą ilość, a przechowywanie jest niemożliwe w dłuższym czasie.

 

Z drugiej strony – znam cytryny gotowane, jako bazę do babki cytrynowej, oraz kremów cytrynowych.

 

A gdyby tak ……..

Eksperymentowałem i ……….

Na jedną cytrynę potrzebujemy od 1 do 2 pełnych łyżeczek soli i wody w ilości takiej aby przykryły cytryny. Czas gotowania 10 – 20 min na 1 cytrynę.

Cytryny (najlepiej ekologiczne, bo nie są „woskowane”) dokładnie szorujemy, i płuczemy. Gotujemy (ledwo pyrkając) pod obciążeniem, tak aby zawsze dotykały dna i były zawsze w całości zanurzone w wodzie (solance). Do solanki możemy dodać listek laurowy, goździki, cynamon – wedle własnych upodobań.

Studzimy i możemy:

- obrać ze skórki (lub w całości, lub z częścią skórki) zmiksować (mniej lub więcej) otrzymując bazę na sos lub dip,

- obrać lub nie i obłożyć pieczone mięsiwo jako marynatę, lub dodatek do pieczenia,

- można zastosować wyciśnięty z niej sok, jako „polewę” do ryby (ryba smażona, pieczona bez dodatku soli) – tak zrobiłem podając smażonego, na patelni grillowej, pstrąga,

- można dodać miodu i otrzymujemy idealnie zbilansowane 5 smaków,

- skórkę z cytryny możemy zebrać „skrobakiem” i wysuszyć w piekarniku (80 – 90 stopni) a otrzymamy niezwykle aromatyczną „posypkę” do każdej potrawy,

- ugotowaną skórkę można posiekać i „doprawić” nią potrawę – w zasadzie każdą (zupę, mięso, rybę, surówkę).

 

Zapraszam do eksperymentowania z gotowaną cytryną – warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe te cytrynowe przepisy, wypróbuję.

 

Jako że pora obiadowa - smakowicie pozdrawiam autorów najlepszego na tym forum wątku kulinarnego :) Raj dla oczu, dla podniebienia - mniemam - także :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miał być steak z polędwicy :) (filet mignon)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03353s.jpg

 

... ale trafił do maszynki :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03360s.jpg

... i stał się "drugim śniadankiem" :)

 

... na specjalne życzenie Ciemiężycielki

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03366s.jpg

 

mini burgerki z Pancetta, avocado i swieżym szpinakiem

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03371s.jpg

 

 

jak zwykle, niezmiernie smakowicie pozdrawiam :)

 

 

Musiałam zrobić wołowinę. Klopsiki na słodko.

 

http://s11.postimg.org/8y7mjaf7n/wo_owina10.jpg

 

http://s3.postimg.org/5v0i2ic0j/wo_owina11.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1200g łososia surowego.

 

Niespodzianka to 250g wędzonego dzikiego łososia.

 

http://s14.postimg.org/wuhdm70ep/osos_kr_3.jpg

 

Rozdrabniamy go na duże kawałki, co powoduje lepsze doznania smakowe.

 

http://s24.postimg.org/6vuln9dn9/osos_kr_4.jpg

 

 

 

http://s27.postimg.org/tjdo8r8hf/osos_kr_5.jpg

 

 

 

Efekt końcowy.

 

 

http://s13.postimg.org/olkktqph3/oso_kr_lewski_15.jpg

 

Wino polecam tak jak w kuchni japońskiej lub rose, kore jest idealne do tego typu potraw. Ja zaserwowałam Syrah Grenache z Chateau De Valcombe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smakowicie Ada ... narobiłaś mi apetytu :)

... chyba zrobię carpaccio z tuńczyka :)

 

 

Jednak tym czasem Ciemieżycielka zażyczyła sobie:

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03389s.jpg

"surf and turf" :) ... krewetki i "prosciutto di Parma" :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Pizza, na bloku solnym

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03399s.jpg

 

Blok solny nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur (a zamknięty grill tworzy wraz z nim, idealne "środowisko" do wypiekania pizzy)

... gęsty sos pomidorowy z bazylią, czerwona cebula, trochę uprzednio wypieczony boczek, czarne oliwki i mozzarella ,,, voila :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak więc wybór miedzy tymi na zdjęciu.

 

http://s22.postimg.org/4z4t8q6n5/stek_5.jpg

 

Jestem za tym, bo steki są wyjątkowo ładne. Pięknie przerośnięte co widać.

 

http://s3.postimg.org/vrknx6h6r/stek_8.jpg

 

 

Co sądzisz Pawle o takim wyborze?

 

ps stan na kilkanaście minut przed napisaniem wiadomości, pięknie dochodzą.

 

http://s17.postimg.org/4fwn6adrz/steki_9.jpg

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...