Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

http://images76.fotosik.pl/439/824ac24d0e5dbd59.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/439/ee82eeaf2e0a82f1.jpg

 

http://images77.fotosik.pl/439/a3092a734ec7e026.jpg

 

Pomarańcza na pół , wydrążony sok ,następuje sparzenie wydrążonej połówki .Następnie gotowane jajo na twardo jedno.Wydrążone żółtko ,siekanie białka,kabanos w kostkę i do tego sos Cezara.

 

http://images76.fotosik.pl/439/5f53c0999eccba23.jpg

Przyjemne z pożytecznym czyli dwa w jednym.Sok z powstałej pomarańczy gratis.:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może z rewlucyjnego "drążenia soków", żółtek, "powstawania pomarańczy" i "dekoracyjnego" krajania kromek ... przejdźmy do normalności :)

 

Przystawka ...

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03916s.jpg

... panierowane kapelusze (wielkości dłoni) Portabella, (oczywiście mogą być kanie - u mnie niedostępne), z czarnymi oliwkami, młodą, wiosenną mieszaną sałatą z jogurtowym dressing'iem avocado - cilantro

 

Następnie.

Pieczone w gorącym dymie ..

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03923s.jpg

 

... kurzęce cycki

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03924s.jpg

 

oraz ...

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03919s.jpg

... kotlety jagnięce, pieczone w redukcji Merlot z czosnkiem i rozmarynem, "on side" przysmażane na tłuszczu z wędzonego boczku, ziemniaki z marchewką

 

Całość zwilżamy :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03769s.jpg

 

 

Smakowicie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aj aj... ja po świętach mam już dość tego tłustego jajecznego jedzenia. Koniec z majonezem na jakiś czas. Od dzisiaj ostra dieta - tylko niskokaloryczne produkty. wybieramy się z przyjaciółkami do [moderowano]na poświąteczną kawkę i zastanawiam się, co ja biedna zjem. Może będą jakieś detoksykacyjne koktjle i jaglane ciasteczka ;) Edytowane przez finlandia
Spam po raz kolejny, a więc i poświąteczny ban..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... zgodnie z zapowiędzią (z innego wątka) :)

 

Steak'i (nie befsztyki :) ) z trzech rodzajów mięsa

 

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03985s.jpg

Cielęcina, marynowana ziołowym pieprzem, podlewana burbonem (steak gruby na dwa palce)

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03989s.jpg

Ciemieżycielce bardzo smakowało :)

 

 

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03994s.jpg

młoda baraninka z rozmarynem i czosnkiem w czerwonym winie

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04002s.jpg

... i świnka poczciwa :) ... tym razem "po meksykańsku" (czyli chili :) cilantro, czosnek i cebula ;) )

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04013s.jpg

baran "był za tłusty" (wg opinii mej Towarzyszki Życia, ... jak dla mnie zupełnie w sam raz) :) ... natomiast świninę tym sposobem, bardzo polubiła :)

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04000s.jpg

... z "dodatkami" się nie wysilałem (bo miało być tylko mięso), ale Ona chciała dodatkowo "coś", więc zrobiłem ziemniaczano - groszkowe "ciasteczka" ... a dla siebie upiekłem odrobinę czosneczku z miodem

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04018s.jpg

Kolacyjka "we dwoje", trwała dość długo ale winka nie brakowało (Cabernet Sauvignon pasowało do wszystkich rodzajów mięsa) ... teraz Małżonka cały tydzień będzie się odchudzać :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj, Chefie - kusisz i kusisz, a tu wiosna pełną gębą i o dietę - jakąś taką z kategorii CUD -trzeba by zadbać :) Pomysł na "ciasteczka" i poczciwą świnkę jednakoż podbieram :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynkę w kapuście gotuję w "wolnowarze" (w normalnej brytwance, równieź można).

Surową uwędzoną szynkę, nastawiam tylko na jeden cykl "low" 7 godzin (połowa całej szynki - około 2.5 - 3kg, ułożona płaską częścią na dno gara, kością do góry), podlewam leciutko cydrem co około godzinę, (jedna butelka cydru powinna wystarczyć - -tylko do podlewania - ja zużywam cztery :) ) po około 4 godzinach (w brytwance szybciej), kiedy mięsko zaczyna odchodzić od kości, wkładam kiszoną kapustę (liść laurowy i grubo zmielony pieprz), kiedy się zagotuje (i tutaj sekret całej wspaniałości: 2 czubate łyżki stołowe - przygotowanego wcześniej i wychłodzonego - marmolady wieprzowej :) czyli smalcu wytopionego z tłustego wędzonego boczku, wraz ze skwarkami oczywiście ... inaczej kapusta "kwiczała by w pysku" ;) ) ... można dodać grzybów, jeżeli ktoś lubi

... jeżeli nie zjemy wszystkiego (tak jak np u mnie), dodaję na drugi dzień, ugotowanej osobno fasoli ... i mamy trochę zmienione smakowo danie :)

 

ps - nie wiedzałem, że będzie zainteresowanie tak prostym (aczkolwiek bardzo smacznym) daniem ... zrobił bym jakieś fotki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Taki zwykły kawałek mięsa i zarazem... a work of outstanding artistry. Masterpice!

 

 

 

 

 

ps witam ponownie kochani

Witamy i czekamy na kolejne smakołyki z krainy wód i tarasów. Oczywiście z lekką nutką akceptowalnego jak najbardziej snobizmu. :) Takie masterpiece czyli a piece of an outstanding artistry. Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam powrót Władcy Przysmaków :)

 

Zgodnie z obietnicą:

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04080s.jpg

Tacos ... dobre tacos, to praktycznie udpowiednie przygotowanie mielonej wołowiny (jak przygotować, już kiedyś pisałem)

 

Na niedzielną obiado-kolację, Szanowna Małżonka zażyczyła:

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04098s.jpg

krewetki z grilla (należy uprzednio zamarynować w białym winie z czosnkiem).

 

Steak w stosownym temacie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...