sSiwy12 09.05.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Chef, może pamiętasz. Ile żółtek na 1l mleka, aby zaciągnąć zupę nic (z piankami), do konsystencji "średnio kremowej" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 09.05.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Chef, może pamiętasz. Ile żółtek na 1l mleka, aby zaciągnąć zupę nic (z piankami), do konsystencji "średnio kremowej" ? 3-4 (zależy od wielkości żółtek), jeżeli dodajesz śmietanę to 3 na litr mleka ze śmietaną (3/4 litra mleka 1/4 śmietany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.05.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) Dzięki. Ps. "Patentu" ze śmietaną nie znałem:rolleyes:Może dlatego, że mleko było od krowy, a nie z kartonu:D Edytowane 9 Maja 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 09.05.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 zmenczonym biesiadą ... gęś jak to gęś ... zawsze doskonała ... portobello również były ( ale małe kapelusze, z cebulką tylko ) ps -foty (jeżeli potrzeba, z przepisem na gęś jabłkowo-pomarańczową) jutro Oczywiście że tak! Na chwilę obecną mam florydzkie foty uzupełnionych zapasów, krewetki brązowej z zatoki meksykańskiej. Jedna z najlepszych smakowo krewetek na świecie, nie da się jej porównać do wióra hodowlanego. http://s32.postimg.org/j36u6yx8l/na_pniu30.jpg http://s32.postimg.org/jjpss2ksl/na_pniu_31.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 09.05.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Prosecco, pije je ja i moja żona. Polecam!!! Wczoraj na pniu zabrakło miejsca. http://s32.postimg.org/hcbw62n7p/na_pniu32.jpg ps dzisiaj odpoczynek po "łikendzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Dobre na upały ... musi ostatnio ciepło u Ciebie Władco ps - gesia jeszcze tkwi niewydobyta z pamięci aparatu ... znajdę wolną chwilę to wydobędę ps2 - krewety piękne i zaręczam, że smakowo są wyśmienite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 10.05.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Dobre na upały ... musi ostatnio ciepło u Ciebie Władco ps - gesia jeszcze tkwi niewydobyta z pamięci aparatu ... znajdę wolną chwilę to wydobędę ps2 - krewety piękne i zaręczam, że smakowo są wyśmienite Na zimno, deszcz, dzień czy noc można również. Zamowiłem mięso z bizona w wiekszej ilości, więc wywalam z zamrażalnika wszystko co ma więcej jak 3 tygodnie. Będzie grill, na stanie mam: dorsza, ribeye, super baraninke, pałki kurczaka. http://s32.postimg.org/veeewh1ed/na_pniu33.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 szykuje się "surf and turf" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 10.05.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 szykuje się "surf and turf" Ma również resztki po niedzielnej degustacji. 1/2 porta, resling deserowy(harvest sugar 37.6 brix residual sugar 18 brix) i late harvest shiraz. Jakieś pomysły do zagospodarowania z wymienionym mięsiwem? http://s32.postimg.org/vlwq4lf4l/na_pniu34.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 10.05.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Z porto będzie sos do grillowania. Mineły już 2 doby od otwarcia, a zgodnie ze sztuką w sztuce, takie roczniki powinno się wypijać do kilku godzin po otwarciu butelki. Tak więc czekam na pomysł na 2 następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 shiraz możesz użyć do barana (uzyskasz naprawdę ciekawy smak) ... resling schłodzić porządnie i wypić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 zgodnie z obietnicą http://www.chefpaul.net/FB/DSC04133s.jpg Balbina po solarium ... wcześniej były buritos z avocado http://www.chefpaul.net/FB/DSC04110s.jpg naważniejsze to dobrze przyprawić mięso i fasolę, reszta to jalapeno, avocado i bardzo pikantny zielony sos z Habanero ... na sam wierzch dodaję ukwaszonej kremówki ... zawijamy http://www.chefpaul.net/FB/DSC04120s.jpg ... i mamy doskonałą przekąskę do tequila smakowicie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 11.05.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ostatnio lula kebab w lawaszu. Na początek mielona wołowina, powinna być nie bardzo chuda żeby nie wyszło suche i trochę ścięgnista żeby jakiś kolagen był i całość miała się na czym kupy trzymać. Użyłem goleni. Doprawiłem solą czosnkiem, ras el hanout, chili i tymiankiem. Można inaczej wedle gustu, co kto lubi, tu duża dowolność. Na kilo mięsa pół szklanki zimnej wody. Trzeba dobrze wyrobić i dać mu poleżeć w lodówce min 2 godziny, bo inaczej nie będzie się kleić i spadnie ze szpadek. Dymka pokrojona w cienkie piórka, zasolona i do miseczki niech sobie leży i mięknie. Teraz lawasz. Ciasto najprostsze z możliwych: woda, mąka, drożdże, sól. Drożdży ok pół paczki na 0,5 kg mąki, wody tyle żeby wyszła konsystencja jak na pizzę. Trzeba dać mu wyrosnąć aż podwoi objętość, zagnieść, wałkować cienkie placki i piec na suchej, średnio nagrzanej patelni. Powinna być dość gorąca, ale nie jakoś ekstremalnie bo placki po wyrośnięciu powinny mieć ok 4-5 mm grubości, mają się dopiec ale nie spalić. Oklejamy szpadki mięsem i na grilla bez rusztu. Czas pieczenia zależy jaki kto ma grill. Ja mam takie cuś gdzie wszystko piecze się w gorącym dymie czyli relatywnie długo, piekłem po 15 minut, na normalnym węglowym powinno 5 minut wystarczyć. Po upieczeniu kebabów, pół lawasza smarujemy adżiką, dla preferujących łagodniejsze smaki może być acuka, posypujemy zmiękczoną dymką, kładziemy kebaba, ciasno owijamy plackiem wyciągamy szpadkę i gotowe. Warto przed zwijaniem założyć dolny brzeg placka żeby sos nie kapał. Jeśli placki były upieczone dużo wcześniej (kilka godzina albo poprzedniego dnia), warto je przed zwijaniem podgrzać żeby nie pękały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 11.05.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Coś się rusza, seksi balbina i lula kebab w lawaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.05.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 G.N., lula kebab super (zamiast lawaszu, używam pita) Władco, grill rozgrzewasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 11.05.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 G.N., lula kebab super (zamiast lawaszu, używam pita) Władco, grill rozgrzewasz ? Zdjęcia czekają na transfer. Jestem zawalony pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 12.05.2016 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Z braku czasu od końca na szybko. Kurczak ekologiczny z grilla na pniu, w sosie porto rocznik 1977. Sos jest słodko-pikantny. http://s32.postimg.org/5tcy85rt1/na_pniu35_kurczak_ekologiczny.jpg ps kolejne fotki jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.05.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 http://s32.postimg.org/h2sbcafhx/na_pniu_37.jpg http://s32.postimg.org/a3cguywad/na_pniu_38.jpg http://s32.postimg.org/9oxrlzchh/na_pniu_36.jpg http://s32.postimg.org/6nz1te12t/na_pniu_39.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.05.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Nieźle Władco ... rzekłbym, pięknie i wspaniale. ... u mnie przygotowania Dziś "filet mignion", ser kozi i trochę zielska. Jutro (będzie się działo), muszle i baranek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 15.05.2016 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Nieźle Władco ... rzekłbym, pięknie i wspaniale. ... u mnie przygotowania Dziś "filet mignion", ser kozi i trochę zielska. Jutro (będzie się działo), muszle i baranek Czekam z niecierpliwością. Ja zamieszczam zaległości. Dorsz grillowany, tradycyjnie na pniu. http://s32.postimg.org/txnfjyagl/na_pniu_41.jpg http://s32.postimg.org/c4tnavotx/na_pniu_42.jpg http://s32.postimg.org/aoilc42ut/na_pniu_40.jpg http://s32.postimg.org/hzrfa36gl/na_pniu_43.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.