Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chef, może pamiętasz.

 

Ile żółtek na 1l mleka, aby zaciągnąć zupę nic (z piankami), do konsystencji "średnio kremowej" ?

3-4 (zależy od wielkości żółtek), jeżeli dodajesz śmietanę to 3 na litr mleka ze śmietaną (3/4 litra mleka 1/4 śmietany)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmenczonym biesiadą :) ... gęś jak to gęś :) ... zawsze doskonała :) ... portobello również były ( ale małe kapelusze, z cebulką tylko :) )

 

ps -foty (jeżeli potrzeba, z przepisem na gęś jabłkowo-pomarańczową) jutro :)

 

Oczywiście że tak!

 

 

Na chwilę obecną mam florydzkie foty uzupełnionych zapasów, krewetki brązowej z zatoki meksykańskiej. Jedna z najlepszych smakowo krewetek na świecie, nie da się jej porównać do wióra hodowlanego.

 

http://s32.postimg.org/j36u6yx8l/na_pniu30.jpg

 

http://s32.postimg.org/jjpss2ksl/na_pniu_31.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre na upały :) ... musi ostatnio ciepło u Ciebie Władco ;)

 

ps - gesia jeszcze tkwi niewydobyta z pamięci aparatu :) ... znajdę wolną chwilę to wydobędę :)

 

ps2 - krewety piękne i zaręczam, że smakowo są wyśmienite

 

Na zimno, deszcz, dzień czy noc można również.

 

Zamowiłem mięso z bizona w wiekszej ilości, więc wywalam z zamrażalnika wszystko co ma więcej jak 3 tygodnie. Będzie grill, na stanie mam: dorsza, ribeye, super baraninke, pałki kurczaka.

 

http://s32.postimg.org/veeewh1ed/na_pniu33.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szykuje się "surf and turf" :) ;)

 

Ma również resztki po niedzielnej degustacji. 1/2 porta, resling deserowy(harvest sugar 37.6 brix residual sugar 18 brix) i late harvest shiraz. Jakieś pomysły do zagospodarowania z wymienionym mięsiwem?

 

http://s32.postimg.org/vlwq4lf4l/na_pniu34.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zgodnie z obietnicą

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04133s.jpg

Balbina po solarium :)

 

... wcześniej były buritos z avocado

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04110s.jpg

naważniejsze to dobrze przyprawić mięso i fasolę, reszta to jalapeno, avocado i bardzo pikantny zielony sos z Habanero ... na sam wierzch dodaję ukwaszonej kremówki

 

... zawijamy

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04120s.jpg

... i mamy doskonałą przekąskę do tequila :)

 

smakowicie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio lula kebab w lawaszu.

Na początek mielona wołowina, powinna być nie bardzo chuda żeby nie wyszło suche i trochę ścięgnista żeby jakiś kolagen był i całość miała się na czym kupy trzymać. Użyłem goleni. Doprawiłem solą czosnkiem, ras el hanout, chili i tymiankiem. Można inaczej wedle gustu, co kto lubi, tu duża dowolność.

Na kilo mięsa pół szklanki zimnej wody. Trzeba dobrze wyrobić i dać mu poleżeć w lodówce min 2 godziny, bo inaczej nie będzie się kleić i spadnie ze szpadek.

Dymka pokrojona w cienkie piórka, zasolona i do miseczki niech sobie leży i mięknie.

Teraz lawasz. Ciasto najprostsze z możliwych: woda, mąka, drożdże, sól. Drożdży ok pół paczki na 0,5 kg mąki, wody tyle żeby wyszła konsystencja jak na pizzę. Trzeba dać mu wyrosnąć aż podwoi objętość, zagnieść, wałkować cienkie placki i piec na suchej, średnio nagrzanej patelni. Powinna być dość gorąca, ale nie jakoś ekstremalnie bo placki po wyrośnięciu powinny mieć ok 4-5 mm grubości, mają się dopiec ale nie spalić.

Oklejamy szpadki mięsem i na grilla bez rusztu. Czas pieczenia zależy jaki kto ma grill. Ja mam takie cuś gdzie wszystko piecze się w gorącym dymie czyli relatywnie długo, piekłem po 15 minut, na normalnym węglowym powinno 5 minut wystarczyć.

Po upieczeniu kebabów, pół lawasza smarujemy adżiką, dla preferujących łagodniejsze smaki może być acuka, posypujemy zmiękczoną dymką, kładziemy kebaba, ciasno owijamy plackiem wyciągamy szpadkę i gotowe. Warto przed zwijaniem założyć dolny brzeg placka żeby sos nie kapał.

lawasz.jpg lula.jpg

Jeśli placki były upieczone dużo wcześniej (kilka godzina albo poprzedniego dnia), warto je przed zwijaniem podgrzać żeby nie pękały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieźle Władco ... rzekłbym, pięknie i wspaniale.

... u mnie przygotowania :)

Dziś "filet mignion", ser kozi i trochę zielska.

Jutro (będzie się działo), muszle i baranek :)

 

Czekam z niecierpliwością.

 

Ja zamieszczam zaległości.

 

Dorsz grillowany, tradycyjnie na pniu.

 

http://s32.postimg.org/txnfjyagl/na_pniu_41.jpg

 

http://s32.postimg.org/c4tnavotx/na_pniu_42.jpg

 

http://s32.postimg.org/aoilc42ut/na_pniu_40.jpg

 

http://s32.postimg.org/hzrfa36gl/na_pniu_43.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...