sSiwy12 27.06.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 .............ale większość autorów nie rozróżnia kalmara od kałamarnicy............... Toć to to samo. A może chodzi Ci o mątwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 27.06.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Toć to to samo. A może chodzi Ci o mątwy ? No właśnie nie to samo. Mątwę (sepie) to akurat można robić tak samo jak kalmara, obrać, krótko smażyć lub grillować i gotowe. Byle nie przeciągnąć bo twardnieje. Natomiast kalmar i kałamarnica u nas słabo rozróżniane ale zachowują się zupełnie różnie. W Hiszpanii sprzedają jedno pod nazwą "calamares" drugie jako "pota". ( w Portugalii bodajże calamar i lula) Podobne do siebie, te pierwsze w proporcji mają nieco większe płetwy. Calamares miękną błyskawicznie o ile tylko ściągnie się wcześniej skórę, natomiast pota jakoś do miękkości doprowadzić nie potrafię. Jakby ktoś chciał poczytać o różnicach http://www.torryharris.es/diferencias-pota-calamar-congelado/ Edytowane 27 Czerwca 2016 przez G.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Trzeba poczekać na wypowiedz Chef Paula, ale to może trochę potrwać. Jest w szpitalu, z tego co wiem ma mieć dzisiaj operację. Pomyślałem sobie wczoraj, że to zatrucie tylko na widok niespecjalnego dziadostwa, ale sprawa jest bardziej poważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.06.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Trzeba poczekać na wypowiedz Chef Paula, ale to może trochę potrwać. Jest w szpitalu, z tego co wiem ma mieć dzisiaj operację. Pomyślałem sobie wczoraj, że to zatrucie tylko na widok niespecjalnego dziadostwa, ale sprawa jest bardziej poważna.Ojej! Trzymaj się Paul!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 27.06.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 O. To niedobrze. Mam nadzieję że się szybko pozbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Paweł to prawdziwy facet nie tam jakaś pikula, da radę. Jadę do sklepu, trzeba coś kupić i się napić za zdrowie Chefa. Zrobię lemoniade greifrutową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Bardzo przepraszam, wyjątkowo zdjęcia wykonane iphonem 6S, a on nie ma takich parametrów jak aparat fotograficzny. Lemoniada grejfrutowa z grejfruta. Nie będziemy syfić i improwizować z napojami pomarańczowymi w roli grejfruta. Czysty świeży sok. Wersja dla leniwych. Sok świeżo wyciskany na zimno, soki są wyciskane co 30 minut na stoisku owocowym. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Mam ochote na coś dobrego, może w luxury jacuzzi. Oczywiście wieczorową porą z sasiadką.Tak więc rozglądne się na rybnym i mięsnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Są steki na wyprzedaży. Tanio smacznie i przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Na rybnym mają promocje na homary, krabie nogi, krabie szczypce, krewetki, tuńczyka, łososia ale tylko hodowlanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Może sie przekonam na mały lunch, dzisiaj prezentuja nowego hamburgera tygodnia, co prawda nigdy nie kupuję bo sam robię lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.06.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Pawle trzymaj się.Jesteśmy z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.06.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Z ostatniej chwili. Jest dobrze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.06.2016 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Dzięki za pamięć ... "lekko się uszkodziłem" Jeszcze wiele tygodni rehabilitacji ... ale ... szpitalne menu już mnie się znudziło ... więc wracam do domu ps - "calamari" czy "ink pot" to inaczej "squid" (czyli jedno i to samo wg mojej wiedzy) ps2 - Władco, fajne miejsce na sprawunki, no i ceny również bardzo przyzwoite Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Chef Paul ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.06.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Jeszcze wiele tygodni rehabilitacji ... ale ... szpitalne menu już mnie się znudziło [ATTACH=CONFIG]359554[/ATTACH] ... więc wracam do domu ...Było szaleć z osiemnastkami? Nie widać dobrze w tym menju ale ... niech zgadnę - zupa pomidorowa? Pulpety w sosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.06.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 ... Nie widać dobrze w tym menju ale ... niech zgadnę - zupa pomidorowa? Pulpety w sosie? Do takich horrorów, nie dochodzi nawet w małych powiatowych szpitalach Dominuje bezsmakowa codzienność, "posiłków domowych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.06.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Spróbuj tutaj doszukać się smaku http://bi.gazeta.pl/im/93/a7/11/z18510995IH,Posilek-w-Radomskim-Szpitalu-Specjalistycznym.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.06.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Niektórzy uczestnicy tego forum, parówki bardzo lubią ... może to tylko kwestia smaku i narzekałem niepotrzebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.06.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Spróbuj tutaj doszukać się smaku http://bi.gazeta.pl/im/93/a7/11/z18510995IH,Posilek-w-Radomskim-Szpitalu-Specjalistycznym.jpg Ha wypas! Jak kiedyś trafiłem na urazówkę w Ostrowie Wielkopolskim to było podobnie tyle że jedna kromka i bez masła, No i ta parówa wygląda na gotowaną, (moje wody nawet tylko ciepłej nie widziały) Postęp jest. Szefie dobrze że nic poważnego i jesteś na dobrej drodze do powrotu do zdrowia. Co do wspominanych "calamares" i "pota" to jest straszny bałagan w nazewnictwie i faktycznie większość ludzi pakuje je do jednego wora ale różnice są zdecydowane. Poza wspomnianymi różnicami w gotowaniu to "calamares" mają większe w proporcji płetwy, odnóża równej długości i z reguły jaśniejszą skórę. "Pota" są ciemniejsze, jedną parę odnóży mają znacznie dłuższych ale cieńszych no i mniejsze płetwy. Zwykle jest też różnica w cenie mniej więcej 3-4 do 1 stąd moje zainteresowanie tym drugim gatunkiem Smak praktycznie taki sam. Cóż będę eksperymentował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.06.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Niektórzy uczestnicy tego forum, parówki bardzo lubią Marsz, marsz parówki, pójdźmy wszyscy do budki. Za Twoim hot-dogiem złączym się z narodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.