Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

Łeb ma wielki :) więc trochę zupki wychodzi ;) ... do zupy z "monkfish" dodaję trochę grubo startych ziemniaków, nie lubię do niej dodawać śmietanki
Wielki, a jaki śliczny;-) Śmietana też mi do zupy rybnej nie leży. Robię tak że duszę cebulę na oliwie, dodaje słodką paprykę pokrojoną w cieniutkie paski, rybie łby i zalewam bulionem warzywnym. Gotuje z godzinę, potem wyciągam łeb i obieram mięso. Ości out, mięso do zupy, dodaje sok z cytryny, passate pomidorową. Solę, doprawiam ostrą papryką i pieprzem, gotowe.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... a u mnie dziś tatarek :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04426s.jpg

... siekany

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg

... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz

Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba :)

... a u mnie dziś tatarek :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04426s.jpg

... siekany

http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg

... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz

Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba :)

Cudo, prawdziwa wołowina z wolnego wypasu. Smak w smaku. Pawle czy to wasza lokalna? Bo jak tak, to tylko pozardości.

U mnie po czyszczeniu lodówki znalazły się dwie paczki dzikiego wędzonego łososia, które miały być dodatkiem do krewetek Jessiki.

na_pniu_262.jpg

Jakoś je pomineliśmy. Dodatkowo jest paczka koziego sera.

na_pniu_263.jpg

Może kanapeczki ogórkowe z szampanem? Mam ochotę na taki delikatny posiłek.

Edytowane przez Władca Przysmaków

Władco, dobra ryba nie jest zła ... szczególnie, gdy jest bardzo dobra :)

ps - wołowina lokalna, z pastwisk florydzkich :)

W piątek mam wizytę terepeauty, ... obiecałem mu porcyjkę (nigdy nie jadł :) ... eh Amerykanie) ;)

Edytowane przez Chef Paul
ps

Cudowny zapach i zaj... smak! To jest to!!! Większa część mięsiwa zdobyta za pomoca sztucera, i oddana do miejscowego włoskiego rzeźnika.

na_pniu_292.jpg

Dodatkiem który wspaniale się komponuje w całość jest mozzarella. Marynata to czosnek, pietruszka, czerwona papryka, dziewicza oliwka , sól i pieprz.

na_pniu_293.jpg

Bez ogórka?

bez, w zamian marynowana papryczka :)

Polędwicę dostałem tak dobrą, że jutro zrobię tylko z solą i pieprzem, bez żadnych innych dodatków

Wygląda jak kokon obcego. Jesteś pewny co jest w środku? :)

... w środku może być sarna ... albo i dzik (co go to Władca upierdzielił niedawno i zapeklował) :)

ps - a nie mówiłem :) (kiedy pisałem swego posta, to posta Władcy jeszcze nie widziałem, ... a jakiś czas temu pytał mnie, co zrobić z ustrzelonym dzikiem i sarną) :)

Władco, a na co poszła sarna ? :)

Edytowane przez Chef Paul
ps

bez, w zamian marynowana papryczka :)

Polędwicę dostałem tak dobrą, że jutro zrobię tylko z solą i pieprzem, bez żadnych innych dodatków

... w środku może być sarna ... albo i dzik (co go to Władca upierdzielił niedawno i zapeklował) :)

ps - a nie mówiłem :) (kiedy pisałem swego posta, to posta Władcy jeszcze nie widziałem, ... a jakiś czas temu pytał mnie, co zrobić z ustrzelonym dzikiem i sarną) :)

Władco, a na co poszła sarna ? :)

Co fachowiec to fachowiec, masz oko Chefie.

Sarne musiałem oddać brak miejsca na przechowanie, za mało szlachetne mięso na przechowywanie w zamrażalce. Zimą można przechować w szopie na narzędzia ogrodowe.

A dziczek pychota...

na_pniu_300.jpg

na_pniu_301.jpg

Paweł dzięki za cenne wiadomości. Podobał mi się przepis na kiełbase sarninowo-jałowcową. Czekam na publikacje Twojej Książki. Masz obecnie tyle wolnego czasu.

W kiełbasach z sarniny, specjalizują się masarze z okolic Mediolanu (być może, Twój pochodzi z tamtych okolic, więc śmiało możesz mu sarninkę zawieźć ... lub kiełbachę zrobić samemu)

Książka "się pisze" ... czasu ci teraz u mnie dostatek :)

Suszona kiełbasa z sarniny, poezja pod warunkiem że mięsko było dokładnie przebadane (włośnie te sprawy). Ogólnie jestem fanem suszonych wędlin. Przypomniało mi się jak w zimie robiłem chorizo. Wisiało sobie na sznurku przy oknie jak pranie i schło. Idący przede mną sąsiad do swojej żony " No mówię Ci że to kiełbasa jest. Gościu ma coś nie teges z deklem" ;-)

Wracając do teraźniejszości to kałamarnica zdobyta. Podpytałem autochtonów o przepisy. Na razie wypróbowałam jeden. Na zeszkloną na oliwie cebulę wrzuca się obraną że skóry i pokrojoną w paski kałamarnicę (ok 0.5 kg) i posiekany czosnek. Krótko podsmażamy dodajemy szklankę białego wina i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy sól, pokrojoną w cienkie paski słodką i ostrą paprykę. Wsypujemy garść ryżu i dusimy aż ryż wypije płyn i zmięknie. W końcu wyszła miękka.