G.N. 11.07.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Łeb ma wielki więc trochę zupki wychodzi ... do zupy z "monkfish" dodaję trochę grubo startych ziemniaków, nie lubię do niej dodawać śmietanki Wielki, a jaki śliczny;-) Śmietana też mi do zupy rybnej nie leży. Robię tak że duszę cebulę na oliwie, dodaje słodką paprykę pokrojoną w cieniutkie paski, rybie łby i zalewam bulionem warzywnym. Gotuje z godzinę, potem wyciągam łeb i obieram mięso. Ości out, mięso do zupy, dodaje sok z cytryny, passate pomidorową. Solę, doprawiam ostrą papryką i pieprzem, gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.07.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Dodaję pora zamiast cebuli, pomidorka czasami ... również tak jak Władca dodaję bulionu "rybnego" (najbardziej wyrazisty, jest z pancerzyków krewetek) Ogólnie, bardzo lubię wszystkie wariacje zup rybnych i "owocowych " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 11.07.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Cześć chłopaki! Jesteśmy prawie jak bracia z tymi zupkami. Zrobię i poczekam aż wystygnie, bo gorąco i duszno, wilgoć unosi się w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 11.07.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Tak się prezentuje w chwili obecnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.07.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 ... a u mnie dziś tatarek http://www.chefpaul.net/FB/DSC04426s.jpg ... siekany http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg ... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 13.07.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) ... a u mnie dziś tatarek http://www.chefpaul.net/FB/DSC04426s.jpg ... siekany http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg ... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba Cudo, prawdziwa wołowina z wolnego wypasu. Smak w smaku. Pawle czy to wasza lokalna? Bo jak tak, to tylko pozardości. U mnie po czyszczeniu lodówki znalazły się dwie paczki dzikiego wędzonego łososia, które miały być dodatkiem do krewetek Jessiki. Jakoś je pomineliśmy. Dodatkowo jest paczka koziego sera. Może kanapeczki ogórkowe z szampanem? Mam ochotę na taki delikatny posiłek. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.07.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Władco, dobra ryba nie jest zła ... szczególnie, gdy jest bardzo dobra ps - wołowina lokalna, z pastwisk florydzkich W piątek mam wizytę terepeauty, ... obiecałem mu porcyjkę (nigdy nie jadł ... eh Amerykanie) Edytowane 13 Lipca 2016 przez Chef Paul ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Władco, dobra ryba nie jest zła ... szczególnie, gdy jest bardzo dobra ps - wołowina lokalna, z pastwisk florydzkich W piątek mam wizytę terepeauty, ... obiecałem mu porcyjkę (nigdy nie jadł ... eh Amerykanie) Co prawda to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Obecnie nabieram ochoty na inny rarytas. Orginalna bardzo stara włoska receptura, bez ulepszaczy, konserwantów i innego dziadostwa. Super smak i zapach, prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 ... http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg ... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba Bez ogórka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Obecnie nabieram ochoty na inny rarytas. Orginalna bardzo stara włoska receptura, bez ulepszaczy, konserwantów i innego dziadostwa. Super smak i zapach, prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej! Wygląda jak kokon obcego. Jesteś pewny co jest w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Wygląda jak kokon obcego. Jesteś pewny co jest w środku? Pytasz? Masz! Idę po nóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Cudowny zapach i zaj... smak! To jest to!!! Większa część mięsiwa zdobyta za pomoca sztucera, i oddana do miejscowego włoskiego rzeźnika. Dodatkiem który wspaniale się komponuje w całość jest mozzarella. Marynata to czosnek, pietruszka, czerwona papryka, dziewicza oliwka , sól i pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.07.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Bez ogórka? bez, w zamian marynowana papryczka Polędwicę dostałem tak dobrą, że jutro zrobię tylko z solą i pieprzem, bez żadnych innych dodatków Wygląda jak kokon obcego. Jesteś pewny co jest w środku? ... w środku może być sarna ... albo i dzik (co go to Władca upierdzielił niedawno i zapeklował) ps - a nie mówiłem (kiedy pisałem swego posta, to posta Władcy jeszcze nie widziałem, ... a jakiś czas temu pytał mnie, co zrobić z ustrzelonym dzikiem i sarną) Władco, a na co poszła sarna ? Edytowane 14 Lipca 2016 przez Chef Paul ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 bez, w zamian marynowana papryczka Polędwicę dostałem tak dobrą, że jutro zrobię tylko z solą i pieprzem, bez żadnych innych dodatków ... w środku może być sarna ... albo i dzik (co go to Władca upierdzielił niedawno i zapeklował) ps - a nie mówiłem (kiedy pisałem swego posta, to posta Władcy jeszcze nie widziałem, ... a jakiś czas temu pytał mnie, co zrobić z ustrzelonym dzikiem i sarną) Władco, a na co poszła sarna ? Co fachowiec to fachowiec, masz oko Chefie. Sarne musiałem oddać brak miejsca na przechowanie, za mało szlachetne mięso na przechowywanie w zamrażalce. Zimą można przechować w szopie na narzędzia ogrodowe. A dziczek pychota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Paweł dzięki za cenne wiadomości. Podobał mi się przepis na kiełbase sarninowo-jałowcową. Czekam na publikacje Twojej Książki. Masz obecnie tyle wolnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.07.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Paweł dzięki za cenne wiadomości. Podobał mi się przepis na kiełbase sarninowo-jałowcową. Czekam na publikacje Twojej Książki. Masz obecnie tyle wolnego czasu. W kiełbasach z sarniny, specjalizują się masarze z okolic Mediolanu (być może, Twój pochodzi z tamtych okolic, więc śmiało możesz mu sarninkę zawieźć ... lub kiełbachę zrobić samemu) Książka "się pisze" ... czasu ci teraz u mnie dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 15.07.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Suszona kiełbasa z sarniny, poezja pod warunkiem że mięsko było dokładnie przebadane (włośnie te sprawy). Ogólnie jestem fanem suszonych wędlin. Przypomniało mi się jak w zimie robiłem chorizo. Wisiało sobie na sznurku przy oknie jak pranie i schło. Idący przede mną sąsiad do swojej żony " No mówię Ci że to kiełbasa jest. Gościu ma coś nie teges z deklem" Wracając do teraźniejszości to kałamarnica zdobyta. Podpytałem autochtonów o przepisy. Na razie wypróbowałam jeden. Na zeszkloną na oliwie cebulę wrzuca się obraną że skóry i pokrojoną w paski kałamarnicę (ok 0.5 kg) i posiekany czosnek. Krótko podsmażamy dodajemy szklankę białego wina i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy sól, pokrojoną w cienkie paski słodką i ostrą paprykę. Wsypujemy garść ryżu i dusimy aż ryż wypije płyn i zmięknie. W końcu wyszła miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 15.07.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 G.N., pyszne są również w tempurze, pieczone na głębokim oleju orzeszkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 15.07.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 W tempurze to kalmary, miękką w 2 minuty. Inna opcja to obtoczone w mące kukurydzianej i smażone j.w. też wychodzą chrupiące a piją mniej tłuszczu. Kałamarnica w tej wersji niestety wychodzi gumowa. BTW właśnie wciągnąłem kalmarki z makaronem. Też dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.