G.N. 11.07.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Łeb ma wielki więc trochę zupki wychodzi ... do zupy z "monkfish" dodaję trochę grubo startych ziemniaków, nie lubię do niej dodawać śmietanki Wielki, a jaki śliczny;-) Śmietana też mi do zupy rybnej nie leży. Robię tak że duszę cebulę na oliwie, dodaje słodką paprykę pokrojoną w cieniutkie paski, rybie łby i zalewam bulionem warzywnym. Gotuje z godzinę, potem wyciągam łeb i obieram mięso. Ości out, mięso do zupy, dodaje sok z cytryny, passate pomidorową. Solę, doprawiam ostrą papryką i pieprzem, gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7133755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.07.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Dodaję pora zamiast cebuli, pomidorka czasami ... również tak jak Władca dodaję bulionu "rybnego" (najbardziej wyrazisty, jest z pancerzyków krewetek) Ogólnie, bardzo lubię wszystkie wariacje zup rybnych i "owocowych " Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7133807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 11.07.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Cześć chłopaki! Jesteśmy prawie jak bracia z tymi zupkami. Zrobię i poczekam aż wystygnie, bo gorąco i duszno, wilgoć unosi się w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7134035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 11.07.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Tak się prezentuje w chwili obecnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7134041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.07.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 ... a u mnie dziś tatarek http://www.chefpaul.net/FB/DSC04426s.jpg ... siekany http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg ... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7134094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 13.07.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) ... a u mnie dziś tatarek http://www.chefpaul.net/FB/DSC04426s.jpg ... siekany http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg ... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba Cudo, prawdziwa wołowina z wolnego wypasu. Smak w smaku. Pawle czy to wasza lokalna? Bo jak tak, to tylko pozardości. U mnie po czyszczeniu lodówki znalazły się dwie paczki dzikiego wędzonego łososia, które miały być dodatkiem do krewetek Jessiki. Jakoś je pomineliśmy. Dodatkowo jest paczka koziego sera. Może kanapeczki ogórkowe z szampanem? Mam ochotę na taki delikatny posiłek. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7135297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.07.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Władco, dobra ryba nie jest zła ... szczególnie, gdy jest bardzo dobra ps - wołowina lokalna, z pastwisk florydzkich W piątek mam wizytę terepeauty, ... obiecałem mu porcyjkę (nigdy nie jadł ... eh Amerykanie) Edytowane 13 Lipca 2016 przez Chef Paul ps Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7135435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Władco, dobra ryba nie jest zła ... szczególnie, gdy jest bardzo dobra ps - wołowina lokalna, z pastwisk florydzkich W piątek mam wizytę terepeauty, ... obiecałem mu porcyjkę (nigdy nie jadł ... eh Amerykanie) Co prawda to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7135917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Obecnie nabieram ochoty na inny rarytas. Orginalna bardzo stara włoska receptura, bez ulepszaczy, konserwantów i innego dziadostwa. Super smak i zapach, prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7135945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 ... http://www.chefpaul.net/FB/DSC04431s.jpg ... dodatków niewiele: cebulka, marynowana papryka (jalapeno), żółtko, sól i pieprz Do dobrej polędwicy, nic więcej nie potrzeba Bez ogórka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Obecnie nabieram ochoty na inny rarytas. Orginalna bardzo stara włoska receptura, bez ulepszaczy, konserwantów i innego dziadostwa. Super smak i zapach, prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej! Wygląda jak kokon obcego. Jesteś pewny co jest w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Wygląda jak kokon obcego. Jesteś pewny co jest w środku? Pytasz? Masz! Idę po nóż. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Cudowny zapach i zaj... smak! To jest to!!! Większa część mięsiwa zdobyta za pomoca sztucera, i oddana do miejscowego włoskiego rzeźnika. Dodatkiem który wspaniale się komponuje w całość jest mozzarella. Marynata to czosnek, pietruszka, czerwona papryka, dziewicza oliwka , sól i pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.07.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Bez ogórka? bez, w zamian marynowana papryczka Polędwicę dostałem tak dobrą, że jutro zrobię tylko z solą i pieprzem, bez żadnych innych dodatków Wygląda jak kokon obcego. Jesteś pewny co jest w środku? ... w środku może być sarna ... albo i dzik (co go to Władca upierdzielił niedawno i zapeklował) ps - a nie mówiłem (kiedy pisałem swego posta, to posta Władcy jeszcze nie widziałem, ... a jakiś czas temu pytał mnie, co zrobić z ustrzelonym dzikiem i sarną) Władco, a na co poszła sarna ? Edytowane 14 Lipca 2016 przez Chef Paul ps Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 bez, w zamian marynowana papryczka Polędwicę dostałem tak dobrą, że jutro zrobię tylko z solą i pieprzem, bez żadnych innych dodatków ... w środku może być sarna ... albo i dzik (co go to Władca upierdzielił niedawno i zapeklował) ps - a nie mówiłem (kiedy pisałem swego posta, to posta Władcy jeszcze nie widziałem, ... a jakiś czas temu pytał mnie, co zrobić z ustrzelonym dzikiem i sarną) Władco, a na co poszła sarna ? Co fachowiec to fachowiec, masz oko Chefie. Sarne musiałem oddać brak miejsca na przechowanie, za mało szlachetne mięso na przechowywanie w zamrażalce. Zimą można przechować w szopie na narzędzia ogrodowe. A dziczek pychota... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Paweł dzięki za cenne wiadomości. Podobał mi się przepis na kiełbase sarninowo-jałowcową. Czekam na publikacje Twojej Książki. Masz obecnie tyle wolnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.07.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Paweł dzięki za cenne wiadomości. Podobał mi się przepis na kiełbase sarninowo-jałowcową. Czekam na publikacje Twojej Książki. Masz obecnie tyle wolnego czasu. W kiełbasach z sarniny, specjalizują się masarze z okolic Mediolanu (być może, Twój pochodzi z tamtych okolic, więc śmiało możesz mu sarninkę zawieźć ... lub kiełbachę zrobić samemu) Książka "się pisze" ... czasu ci teraz u mnie dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 15.07.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Suszona kiełbasa z sarniny, poezja pod warunkiem że mięsko było dokładnie przebadane (włośnie te sprawy). Ogólnie jestem fanem suszonych wędlin. Przypomniało mi się jak w zimie robiłem chorizo. Wisiało sobie na sznurku przy oknie jak pranie i schło. Idący przede mną sąsiad do swojej żony " No mówię Ci że to kiełbasa jest. Gościu ma coś nie teges z deklem" Wracając do teraźniejszości to kałamarnica zdobyta. Podpytałem autochtonów o przepisy. Na razie wypróbowałam jeden. Na zeszkloną na oliwie cebulę wrzuca się obraną że skóry i pokrojoną w paski kałamarnicę (ok 0.5 kg) i posiekany czosnek. Krótko podsmażamy dodajemy szklankę białego wina i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy sól, pokrojoną w cienkie paski słodką i ostrą paprykę. Wsypujemy garść ryżu i dusimy aż ryż wypije płyn i zmięknie. W końcu wyszła miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 15.07.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 G.N., pyszne są również w tempurze, pieczone na głębokim oleju orzeszkowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7136928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 15.07.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 W tempurze to kalmary, miękką w 2 minuty. Inna opcja to obtoczone w mące kukurydzianej i smażone j.w. też wychodzą chrupiące a piją mniej tłuszczu. Kałamarnica w tej wersji niestety wychodzi gumowa. BTW właśnie wciągnąłem kalmarki z makaronem. Też dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/146/#findComment-7137054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.