Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 2 weeks później...
Panowie mam lepszą informacje z ostatniej chwili. Lista książek, które są obowiazkowe w biblioteczce kulinarnej właśnie się powieksza. Nie mogę się doczekać wydania książki Pawła. Już zamowiłem dwa egzemplarze. Będzie się działo!!!

No, jeszcze trochę pracy zostało :) ... mam nadzieję jednak, że w ciągu miesiąca się może udać :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
od 11pm do 6am około 26 - 28°C :)

pozdróweczka

 

Jest gorąco jak w kuchni, trudno wytrzymać. Do 8am jest około 24°C, a po 9:30 zaczyna odparowywać woda która kondensuję się na tarasie.

 

nowe_meble.jpg

 

Jest i dobra wiadomość! Koniec przemeblowania!

 

 

 

https://s9.postimg.org/xuuirvarj/nowe_meble2.jpg

https://s10.postimg.org/ezenhwgbd/nowe_meble3.jpg

https://s9.postimg.org/xulit8m8v/nowe_meble4.jpg

https://s9.postimg.org/w08zpos67/nowe_meble5.jpg

https://s9.postimg.org/4ddvq9bsf/nowe_meble6.jpg

https://s9.postimg.org/sb9gmslzz/nowe_meble7.jpg

https://s10.postimg.org/a6d1mgs2h/nowe_meble8.jpg

 

 

Można zaczynać zabawę z gotowaniem!

 

ps Valencja, dziekuję za uznanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie weekendowe wędzenie było (tyle że zasięgu nie było ;))

20160813_103916.jpg

poza kiełbasą jeszcze tzw. polędwiczki z indyka.

Przepis na kiełbasę bardzo prosty. 2 kg łopatki, 2 kg filetu z udźca indyczego, że mięso było w sumie chude to dorzuciłem jeszcze 60 dkg. podgardla. Łopatkę i podgardle mielę na sitku 4 mm, filet na szarpaku. Dodaje pół główki czosnku (też puszczam przez maszynkę) łyżkę pieprzu i jeśli mam w planach parzyć wędliny to 20-22 g soli na 1 kg mięsa, jeśli nie to 18-19 g. Pół szklanki wody i wyrabiam aż przestanie mlaskać. Do lodówki na kilka godzin i można nabijać w namoczone wcześniej flaki.

Powinno trochę się obsuszyć, uleżeć we flaku i można wędzić. Wędzę jakieś 6 do 8 godzin w 40-50 stopniach. Jeśli planuję parzyć to tyle, jeśli nie, to dopiekam ok 1,5 godziny w 90-100 stopniach, "Polędwiczki" z indyka czy piersi z kurczaka wędzę tak samo tyle że wcześniej lezą w lodówce z czosnkiem i peklosolą jakieś 2 dni. Ryby wędzę trochę dłużej 10-12 godzin, ale staram się trzymać temperaturę w przedziale 30-40 stopni.

 

Nie robię jakichś hurtowych ilości bo ileż we dwoje można zjeść, a wolę zrobić częściej i mieć świeże wędliny niż przerobić pół świni a potem mrozić.

Edytowane przez G.N.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ramach kulinarnego przerywnika i ku ogólnej uciesze.

U naszego przyjaciela wrażenie robi wielkość biblioteki i na półce wybujałe intelektualnie tytuły.

może lubi historie o szpiegach ? :) ale ... uczy się jezyków (co się chwali)

... mnie jednak (z tej serii), najbardziej podoba się "Brooklyn Bridge" na klatce schodowej ... takie małe okienko na "wielki świat" :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...