Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

O! żeberka. Pychota.

Mam taki prościutki patent na żeberka. Na dwa kilo, daję jakieś 100-150 ml sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki miodu (preferuje wrzosowy albo spadź jodłową, ale każdy się nada) i jakieś 4-5 ząbków czosnku. Żeberka kroję w kawałki jak do już jedzenia i musi toto poleżeć w lodówce przynajmniej kilka godzin. Potem piekę pod przykryciem w 140 stopniach i opcjonalnie na koniec wrzucam na grilla, tyle żeby przypiec po wierzchu. Jak nie mam grilla w zasięgu to zdejmuję przykrywkę i na 10 minut daję opiekanie z góry.

 

A z wędlinami to nabawiłem się przykrej przypadłości. Zacząłem czytać skład na etykietach i nie było wyjścia, trzeba się było na chałupnictwo przerzucić ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie weekendowe wędzenie było (tyle że zasięgu nie było ;))

...

Sorry za off topic ale to bardzo cenna rzecz ten brak zasięgu. Kiedyś też tak miałem. Odjazd kompletny i oderwanie się od wszystkiego. Niestety postawili maszt... W wiosce się cieszą a ja, jak narkoman jakiś nos w laptopa... Brrr...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poranna muzyka na trawie pod gruszą z ue. Dodatkiem jest wino i kiełbasa z gęsiną.

 

kacik_muzyczny_na_trawie.jpg

 

W warunkach domowych system sonos, który jest wbudowany w każdym pokoju, zapewnia inną muzyke na daną strefę. Wybór według artysty, piosenki , albumu, radiostacji, itp. Czyli w 10 pokojach mozna słuchać 10 róznych wykonawców, którzy głośno nadają z głośników zamontowanych w sufitach. Nie ma znaczenie gdzie, bo wszedzie jest kącik muzyczny w którym można cos przekąsić.

Np. przy 2 metrowej lampie z miedzi:

 

lampa_z_miedzi.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacznę od tego, że każdy szanujący się smakosz piwa z minimalną wiedzą wie co to jest leżakowanie. Wyjściowe portery bałtyckie tzn. od komesa w góre, pijemy po odpowiednim czasie. Można oczywiście jak obszymurek z pod budki z piwem.

 

Skrzynka z rocznikiem 2013, gotowa do degustacji. Bałtyk leżakowany w piwniczce piwnej w stałej temp. 4 stopni.

 

lezak_2013_gotowy_do_picia.jpg

 

lezak_2013_gotowy_do_picia_2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tak z każdym następnym rocznikiem 14, 15, 16. Następny trafi do skrzyni degustacyjmej w nadchodzacym roku, teraz leży i odpoczywa:

 

rocznik_2014.jpg

 

Muzyka jest w kieszeni i chodzi z nami. Za pomocą aplikacji na iphonie, gra w połączeniu z systemem sonos w każdym pokoju(moc głosników 400w) to co chcemy. Czyli każdy utwór jaki został nagrany do chwili obecnej. W plener nadaje sie bezprzewodowy ue, jest wodoodporny. Polecam !

Edytowane przez Władca Przysmaków
zapomniałem o muzyce
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Komes leżakowany "odkryłem" rok wstecz.

Efektem przestawienie się praktycznie tylko na niego.

Poczwórny bursztynowy super, a dwie sztuki w dobrym tempie zwalają z nóg.

Problem taki, że nie jest łatwo z dostępnością całej gamy.

 

Ja co roku kupuję po dwie skrzynki z każdego rodzaju. Dzięki temu mogę się cieszyć prawdziwym złotem w dużych ilościach.

 

Tutaj świetna wyleżakowana edycja jubileuszowa:

 

komes_jubileuszowy.jpg

 

Kilkuletnie leżakowanie zrobiło swoje!

 

ps godny polecenia jest Ciechan (22°), zbierał dobre noty.

Edytowane przez Władca Przysmaków
godny polecenia jest Ciechan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam dostępu do Waszych specjałów :(

 

muszę się zadowolić tylko takim:

13934831_527713607422524_265943137362411220_n.jpg?oh=2750e7be6460efbf797a3eca2f4f1062&oe=584E7899

 

 

Władco, gdzie Ty kupujesz to piwsko smakowite ?

 

Jak wiadomo rewolucja piwna zaczeła się kilka lat temu w USA, i nadal USA jest liderem w tym segmencie. Wiem że nie jesteś fanatykiem piwa, trzeba mieć bzika takiego jak ja. USA to jednak lider, co do krajowych piw poleca Tropical Imperial IPA z Browaru Wrężel, 19,1 plato, 8,5%, 110 IBU. Rewelka!

 

Serwowałem ze skrzydełkami grillowanymi na zimnym dymie. Cudo i apetyczność!!!!!!!!!!

 

https://s4.postimg.org/mnyskd86l/na_zimnym_dymie.jpg

 

Ps Mentor to inna klasa, i szedł z argentyńczykiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wiadomo rewolucja piwna zaczeła się kilka lat temu w USA, i nadal USA jest liderem w tym segmencie. Wiem że nie jesteś fanatykiem piwa, trzeba mieć bzika takiego jak ja. USA to jednak lider, co do krajowych piw poleca Tropical Imperial IPA z Browaru Wrężel, 19,1 plato, 8,5%, 110 IBU. Rewelka!

 

Serwowałem ze skrzydełkami grillowanymi na zimnym dymie. Cudo i apetyczność!!!!!!!!!!

...

Ps Mentor to inna klasa, i szedł z argentyńczykiem.

sratatata :) ... wiem, że wiesz :) ale ... to wcale nie znaczy, że od czasu do czasu nie napił bym się dobrego piwa :evil: ;) ... pisz na priv gdzie w US kupię tego sławionego przez Ciebie i Greengaz'a "Mentora"

 

ps - skrzydełka pieczone w dymie, są właśnie takim doskonałym dodatkiem do dobrego piwa (i nie skazuj mnie proszę, na lubiane wprawdzie bardzo przezemnie Chimay, do tego piwnego dodatku - które pomimo tego, że jest piwem bardzo dobrym ale znanym mi od wielu lat) ... chcę spróbować Mentora :evil: :)

http://www.chefpaul.net/images/Chimay02.jpg

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji nt. tego piwa.

http://www.browarfortuna.pl/media/miedzynarodowa-nagroda-dla-wielkopolskiego-piwa/

 

Marketing już jest. Pora na umowę i import :).

Porter Bałtycki z browaru w Wielkopolsce :)

Co to się porobiło :) ... Wielkopolska z dostępem do morza :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Było mentorowo, ale już jestem. Pawle "naniosę" kilka sztuk do stanów.

...

ps polecam nową książke Chefa Pawła. Warto!!!

"trzymam za słowo" ... chętnie spróbuję czegoś nowego :)

 

Kilka słów wyjaśnienia w sprawie książki.

Kochani, bardzo dziękuję za zainteresowanie forumowiczów oraz Władcy za reklamę (dostałem już wiadomości na PW, e- mail i nawet telefon o chęci zakupu) więc wyjaśniam jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy.

Książka jest jeszcze w trakcie składu. Jej wydanie w formie "e-book" nastąpi nie wcześniej niż pod koniec września, początek października br., a wydanie drukowane na początku stycznia przyszłego roku.

Książka nie jest "stricte", "książką kucharską", choć sporą jej częścią są przepisy i receptury kulinarne dla osób dopiero rozpoczynających swą "przygodę z kuchnią", jak i dla bardziej zaawansowanych.

 

Forumowicz "Władca Przysmaków", jest jedną z dwu osób, które otrzymały ode mnie cześci skryptów.

Jak sami widzicie, "Władca" radzi sobie w kuchni lepiej niż doskonale, choć profesjonalnym kucharzem nie jest a jego wiedzy na tematy kulinarne mogło by mu pozazdrościć wielu profesjonalistów ... doceniając powyższe, niech gotuje na zdrowie i ku uciesze swoich Gości.

Raz jeszcze dziękuję za zainteresowanie i gdy książka się oficjalnie ukaże, natychmiast o tym powiadomię.

 

ze smakowitymi pozdrowieniami pozostaję

Edytowane przez Chef Paul
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"trzymam za słowo" ... chętnie spróbuję czegoś nowego :)

 

Kilka słów wyjaśnienia w sprawie książki.

Kochani, bardzo dziękuję za zainteresowanie forumowiczów oraz Władcy za reklamę (dostałem już wiadomości na PW, e- mail i nawet telefon o chęci zakupu) więc wyjaśniam jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy.

Książka jest jeszcze w trakcie składu. Jej wydanie w formie "e-book" nastąpi nie wcześniej niż pod koniec września, początek października br., a wydanie drukowane na początku stycznia przyszłego roku.

Książka nie jest "stricte", "książką kucharską", choć sporą jej częścią są przepisy i receptury kulinarne dla osób dopiero rozpoczynających swą "przygodę z kuchnią", jak i dla bardziej zaawansowanych.

 

Forumowicz "Władca Przysmaków", jest jedną z dwu osób, które otrzymały ode mnie cześci skryptów.

Jak sami widzicie, "Władca" radzi sobie w kuchni lepiej niż doskonale, choć profesjonalnym kucharzem nie jest a jego wiedzy na tematy kulinarne mogło by mu pozazdrościć wielu profesjonalistów ... doceniając powyższe, niech gotuje na zdrowie i ku uciesze swoich Gości.

Raz jeszcze dziękuję za zainteresowanie i gdy książka się oficjalnie ukaże, natychmiast o tym powiadomię.

 

ze smakowitymi pozdrowieniami pozostaję

Zapisuję się oczywiście. Fakt, że nie tylko o kucharzeniu dodaje jej tylko wartości. :) E-book... Wolałbym chyba normalną książkę ale jak się inaczej nie da. A dodajesz autograf do e-booka? :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak sami widzicie, "Władca" radzi sobie w kuchni lepiej niż doskonale, choć profesjonalnym kucharzem nie jest a jego wiedzy na tematy kulinarne mogło by mu pozazdrościć wielu profesjonalistów ...

Równie ważna jest chyba ta reszta z dupeczkami włącznie. :) Inny świat, fajnie poczytać i popatrzeć. Świetny masz władco taras. Tego autentycznie zazdroszczę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...