Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomysł przedni. :D

Kuchnia się zmienia to naturalne, inaczej nadal na rwalibyśmy zębami niesolone mięsiwa z ledwie opieczonych nad ogniskiem ćwierci zwierząt.

Ale niektóre rzeczy warto przypominać.

...

Świetnie.

Zachodzące zmiany w kulinariach wpływają (moim zdaniem) korzystnie na jakość naszych posiłków. W dobie łatwego dostępu do różnego rodzaju produktu oraz do informacji, jest to proces zachodzący zdecydowanie szybciej niż nawet kilka lat temu. Wpływa na to również łatwość podróżowania a poznawanie zwyczajów innych kultur pozwala na powstawanie coraz to nowych fuzji w tworzonych potrawach.

Czerpię garściami kiedy tylko mogę inspiracje z tradycji kulinarnych (nie tylko polskich) gdzie dbałość w obróbce czystego, ekologicznego produktu była podstawą wyśmienitej kuchni. Tam gdzie to możliwe i dostępne (nie tylko dla adherentów), tworzenie i wzbogacenie naszego menu, na bazie częściowo już zapomnianego, łatwo dostępnego naturalnego produktu występującego w przyrodzie, daje zaskakująco doskonałe rezultaty.

 

Kuchnia Władcy Przysmaków, to kuchnia sybarycka dla koneserów ... nie znaczy to jednak, że jest niedostępną dla zwykłych miłośników dobrej kuchni i może być doskonałą pomocą dla smakoszy, (choć dobry produkt wyjściowy posiada swoją cenę, - chociaż nie zawsze i nie wszędzie - to umiejętne jego wykorzystanie stworzy prawdziwie umami na naszym stole).

 

Zapraszam więc miłośników dobrej kuchni, do dzielenia się swymi pomysłami i doświadczeniami wywodzącymi się z kuchni, gdzie tradycja jeszcze nie całkiem zaginęła, zastąpiona współczesną chemią.

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomysł przedni. :D

Kuchnia się zmienia to naturalne, inaczej nadal na rwalibyśmy zębami niesolone mięsiwa z ledwie opieczonych nad ogniskiem ćwierci zwierząt.

Ale niektóre rzeczy warto przypominać.

Np. ostatnio widziałem w necie dyskusję, gdzie kilku gości miało duży ubaw ze zdjęcia cennika (prawdopodobnie jakiegoś lokalnego masarza) bo jedna z pozycji była opisana "zając wieprzowy".

Wspomniany zając (nie mylić z tzw. "fałszywym zającem") współcześnie wędlina praktycznie zapomniana, a pamiętam z dzieciństwa że był to jeden z elementów obowiązkowych każdego świniobicia (przynajmniej na Podkarpaciu)

Na przepis "zając wieprzowy" piszę się z góry. A ten "fałszywy zając" to co za pies? :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na przepis "zając wieprzowy" piszę się z góry. A ten "fałszywy zając" to co za pies? :)

OK.

Fałszywy zając z tego co wiem to z kuchni niemieckiej falscher hase, czyli jakaś tam wariacja na temat pieczeni rzymskiej.

Mięso mielone, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe z dodatkiem bułki tartej i jajka, nadziane jajkami na twardo i upieczone w foremce.

Jakoś tak, niespecjalnie mi to smakuje, więc i przepisów nie drążyłem.

 

Natomiast podkarpacki zając to wędlina z mielonego mięsa wieprzowego, doprawionego solą, czosnkiem, pieprzem i mielonym kminkiem.

Mięso wyrabia się z niewielką ilością wody, podobnie jak na kiełbasę i formuje kawałek wielkości niewielkiego bochenka, następnie ciasno zawija w sieć (ten fragment otrzewnej osłaniający jelita od przodu i mocno przerośnięty tłuszczem).

Potem do lodówki na kilka godzin żeby kolagen ładnie związał mięso, na blaszkę i do piekarnika, albo na dół do wędzarni żeby upiekło się w gorącym dymie. Tłuszcz powinien się wytopić, a błona zapobiega wyschnięciu mięsa i trzyma całość w foremnym kształcie.

Opcjonalnie dodaje się ostrą paprykę, lub wkłada w środek polędwiczkę ale to raczej wyjątek niż reguła.

 

Nie wiem jakie jest pochodzenie tego wynalazku. Zgaduję że z czasów kiedy lodówek nie znano i był problem z przechowywaniem świeżego mięsa, więc starano się jak najwięcej przerobić na produkty bardziej trwałe, Sztucznych osłonek też nie było, świnia jelita cienkiego ma ile ma i całego mięsa na kiełbasę się nie przerobi, poza tym szkoda było zmarnować nawet kawałek flaka, więc napychano do czego się dało.

W pęcherzu salceson, w kątnicach kaszankę i pasztetową, a w sieć zająca.

 

BTW wędzona pasztetówka, to też jest coś wartego uwagi. Jeśli ktoś się czasem bawi w robienie kiełbasy, to polecam. Przy okazji warto parę pętek sfabrykować. Spokojnie można w cienkim flaku takim jak na kiełbasę zrobić.

 

PS. sieć to też fajny wynalazek do zawinięcia np. pieczeni, tyle że jest problem z dostępnością. Jeszce nie dawno w Almie (w tych gdzie mieli rozbiór mięsa na miejscu) można było zamówić takie rzeczy jak sieć, grasica cielęca czy inne elementy "piątej ćwiartki" i co śmieszniejsze były traktowane jak odpad i sprzedawane w zawrotnej cenie 7 zł za kg. Tyle że niestety Alma padła i chyba pozostają tylko prywatni rzeźnicy i ewentualnie małe ubojnie.

Edytowane przez G.N.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczone w głębokim oleju (oczywiście tradycyjnie tylko orzeszkowym) młode indyczki są rewelacyjne ... soczyste z chrupką skórką.

Do mojej frytkownicy używam 2 galony oleju na 12 funtowego ptaka. W tym roku upiekłem trzy sztuki.

Dziś do pieczenia taczka drobiowych skrzydełek na styl luizjański, jutro cebula w piwnym cieście, fryty i filety ssumika:)

Pieczenie w elektrycznej frytkownicy jest bardzo wygodne i zużywa ona dużo mniej oleju niż tradycyjny kociołek.

 

Jednym z Gości był Victor (miłośnik cygar kubańskich) więc i u mnie nie obyło się bez dobrego cygara po kolacji

:) ... a do tego

20161125_014744.jpg

 

:)

pozdrówka i miłego obżarstwa oraz leniuchowania :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...