anSi 19.12.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Dzięki GN za ten przepis. Mam zamiar wykorzystać, także ze względów sentymentalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.12.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 GN, dziękuję za ostatni post (i za wszystkie tego rodzaju wpisy "w dziesiątkę") ... to jest właśnie to, czego szukam do nowej książki Smakowite pozdrowienia w świątecznym nastroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 19.12.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 To dorzucę jeszcze że poza typowym nadzieniem jabłkowym, mogą być wiśnie z orzechami (Weichsel-Nuss-Strudel), same orzechy ( Nüsse Strudel) czy masa serowa (Käsestrudel) z tym że ten ostatni podają na ciepło z sosem waniliowym.Poza tym w rożnych rejonach od Splitu po Hamburg przewija się ciastko lub ciasto nazywane strudel, najczęściej ciasto francuskie, rzadziej drożdżowe czy kruche z jabłkami lub dżemem w środku, ale z prawdziwym strudlem wiele wspólnego to nie ma. Ciekawostka że na praktycznie identyczne ciasto i robione tą samą techniką, natknąłem się w knajpce tatarskiej w Supraślu, tyle że tam poza słodkim amałykiem i dżantykiem były też z nadzieniem mięsnym kobate i warzywnym sebzeli. O tyle zaskakujące że w kuchni tatarskiej spodziewał bym się raczej ciasta filo, które mimo że podobne to jednak robione inną techniką. Z drugiej strony Wiedeńczycy też pewnie sami tego nie wymyślili, tyko podpatrzyli w swoim czasie u Turków, przejęli i trochę zmodyfikowali, a że łatwiej było o jabłka niż o migdały, pistacje i orzechy, to zaczęli robić apfelstrudla zamiast baklavy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.12.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Bardzo trafne spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.12.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 To dorzucę jeszcze że poza typowym nadzieniem jabłkowym, mogą być wiśnie z orzechami (Weichsel-Nuss-Strudel), same orzechy ( Nüsse Strudel) czy masa serowa (Käsestrudel) z tym że ten ostatni podają na ciepło z sosem waniliowym. Poza tym w rożnych rejonach od Splitu po Hamburg przewija się ciastko lub ciasto nazywane strudel, najczęściej ciasto francuskie, rzadziej drożdżowe czy kruche z jabłkami lub dżemem w środku, ale z prawdziwym strudlem wiele wspólnego to nie ma. Ciekawostka że na praktycznie identyczne ciasto i robione tą samą techniką, natknąłem się w knajpce tatarskiej w Supraślu, tyle że tam poza słodkim amałykiem i dżantykiem były też z nadzieniem mięsnym kobate i warzywnym sebzeli. O tyle zaskakujące że w kuchni tatarskiej spodziewał bym się raczej ciasta filo, które mimo że podobne to jednak robione inną techniką. Z drugiej strony Wiedeńczycy też pewnie sami tego nie wymyślili, tyko podpatrzyli w swoim czasie u Turków, przejęli i trochę zmodyfikowali, a że łatwiej było o jabłka niż o migdały, pistacje i orzechy, to zaczęli robić apfelstrudla zamiast baklavy.Fantastyczny opis i samego ciasta i to tutaj. Świetnie się to czyta. Pewnie nigdy strudla sam nie zrobię ale już chyba wiem jak smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Prawdziwa świąteczna atmosfera i o to chodzi w kulinariach. U mnie bardziej prosto. Ciężkie ciasto maślane z bogactwem aromatów, czyli Drezdeński Maślany Stollen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Boże Narodzenie w ustach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 A dla fanów czegoś mocnego... https://s28.postimg.org/a5knq5a65/swiatecznie.jpg Merry Christmas, and may this new year bring you joy and laughter. To be happy is the greatest wish in life. ps no to bęc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Jestem na etapie selekcji składników wigilijnych. Wybrałem 200g suszu owocowego z własnego sadu, i 100g borowików z własnego lasu. Zakwas z burakow ma już 3 dni, buraki kupne organiczne z certyfikatem, czosnek własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Do zupy grzybowej użyje również własnych grzybów w solance. W jednym słoiku jest od 250 do 300 gram grzybów. Na karpia wybieram sie w piątek, będzie łapany na sieć. Z kupnych ryb: halibut, tuńczyk, łosoś, jesiotr, flądra. Z własnego polowu okoń morski i pstrąg potokowy. Przystawki rybne ze śledzi i łososia wędzonego tego na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Oczywiście wszystkie ryby są dzikie z połowu nie hodowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Do końca tygodnia zero mięsa. Dzisiaj na lunch burgery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 I dobre bąbelki do popicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Porządek musi być! Korek od szampana myk do tegorocznego słoja z korkami. A na słoik myk czapeczka. Świątecznie zapełnie go do samej góry, ahhh... ps na 1 stycznia jest już nowy słoik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalMurator 20.12.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 lekki deser mandarynkowy •170 gramów jogurtu naturalnego •2 łyżki cukru •1 mała puszka mandarynek w zalewie ( 312 g) •2,5 łyżeczki żelatyny •1 łyżeczka soku z cytryny Mandarynki odcedzić z zalewy (wypiłam), odłożyć parę sztuk do dekoracji, resztę zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, osłodzić. Żelatynę dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki wrzątku, schłodzić, dodać do masy jogurtowo - owocowej, przelać do pucharków lub silikonowych foremek, wstawić do lodówki do zgęstnienia. Przed podaniem udekorować pozostałymi owocami, smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.12.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 ...Tak bez alkoholu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Tak bez alkoholu? U mie kombinat pracuje, jestem na etapie filtrowania. 2 x po 1.75 litra swiątecznego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.12.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 ... a ja w tym roku w gościach ... nic nie filtruję ... dobry koniak i burbon nie jest zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 ... a ja w tym roku w gościach ... nic nie filtruję ... dobry koniak i burbon nie jest zły Ja już mam dosyć tego filtrowania, kazdą partie trzeba przetestować... ps masz rację Pawle i do tego cygaro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 20.12.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 I po filtrowaniu. Świateczna nalewka może być, nawet do cygara. Wystarczy tego dobrego na dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.