Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

A nalewkę na czym robisz?

Na święta zawsze robię taką bardzo prostą. Na litr wódki 2 laski cynamonu, kilka goździków, skórka z limonki i kopiata łyżka cukru. Im dłużej postoi tym lepiej, ale po 5-6 tygodniach już jest akceptowalna. Do słodyczy całkiem niezła.

A wracając do świątecznych nieco zapomnianych słodkości to zapodam jeszcze przepis na tort staropolski.

10 żółtek utrzeć z 25 dkg cukru. Dodać 1 czubatą łyżkę kakao utrzeć. Dodać 25 dkg tartych orzechów i środek wyskrobany z jednej laski wanilii.

Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy.

Ubić 10 białek na sztywną pianę dodać 25 dkg cukru ubić. Dodać sok z pół cytryny cały czas ubijając. Dodać 25 dkg obranych i zmielonych migdałów. Wymieszać. Wlać delikatnie do tortownicy żeby masy się nie zmieszały. Piec z termo obiegiem w temp 160 stopni przez ok. 1 godzinę.

Po upieczeniu i ostudzeniu posmarować marmoladką z róży lub dżemem pomarańczowym. Zostawić do następnego dnia żeby ciasto wchłonęło wilgoć a marmoladka nieco obeschła.

Oblać polewą czekoladową.

Lżejszy od klasycznych tortów bo bez masy. Nie trzeba przekrawać i przekładać masą więc roboty mniej i bez ryzyka że się coś rozwali przy przekładaniu. No i bez glutenu, jeśli to dla kogoś istotne.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam dostęp do świeżych malin cały rok, jednak często używam czilijskich mrozonych organicznych malin. Bardzo pyszne, soczyste i aromatyczne. Są niewielkie co jest zaletą przy wypełnianiu butelek, tylko w pale zimno jak cholera. Po odmrożeniu w wódce super puszcają sok. Zalewam dobrej jakości wódką ziemniaczaną.

Mrożone krewetki zawsze rozmrażam w lodówce przez okres 24h. Zostało 5 paczek po świętach, jedna paczka ma 908g czyli 2 lb. Wielkość krewetek to 21/25. Na chwilę obecną są prawie gotowe. Kończe kawe i wybieram się po mocniejszy alkohol. Każdy ze znajomych lubi coś innego. Jest kilka butelek niedobitków świątecznych, ale wiadomo jak jest...

koniec_20116_p.jpg

spełnienia

[ATTACH=CONFIG]377429[/ATTACH]

... było również na bardziej zimno :)

[ATTACH=CONFIG]377430[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]377431[/ATTACH]

Tobie również.

Masz ciepło za oknem to można, u mnie na ciepło bo zimno jak brrrrrr...

Wieprzowina z ryżem...

ryz_z_wieprzowina.jpg

ryz_z_wieprzowina1.jpg

ps w tej chwili robie skrzydełka na ostro, sos na bazie...

skrzydelka1.jpg

Dzisiaj miałem zamiar zrobić coś specjalnego, ale mam mały problem. Pierwszy raz od nowosci otworzyłem maske samochodu tak z ciekawości, bo specjalne oprogramowanie monitorujące położenie pedału sprzęgła-hamulca, prędkość auta i temperaturę na zewnątrz oraz w kabinie nie wyłączyło silnika przy każdym zatrzymaniu się.

na_smakolyki.jpg

Dlatego pisze tego posta w czasie jazdy, bo musze jechać do dilera uzupełnic luke w oprogramowaniu. A miało być szybko i krótko tylko do sklepu...

na_smakolyki2.jpg

.... na miejscu pomyśle o daniu na dzisiaj...