G.N. 21.12.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A nalewkę na czym robisz?Na święta zawsze robię taką bardzo prostą. Na litr wódki 2 laski cynamonu, kilka goździków, skórka z limonki i kopiata łyżka cukru. Im dłużej postoi tym lepiej, ale po 5-6 tygodniach już jest akceptowalna. Do słodyczy całkiem niezła. A wracając do świątecznych nieco zapomnianych słodkości to zapodam jeszcze przepis na tort staropolski. 10 żółtek utrzeć z 25 dkg cukru. Dodać 1 czubatą łyżkę kakao utrzeć. Dodać 25 dkg tartych orzechów i środek wyskrobany z jednej laski wanilii.Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy.Ubić 10 białek na sztywną pianę dodać 25 dkg cukru ubić. Dodać sok z pół cytryny cały czas ubijając. Dodać 25 dkg obranych i zmielonych migdałów. Wymieszać. Wlać delikatnie do tortownicy żeby masy się nie zmieszały. Piec z termo obiegiem w temp 160 stopni przez ok. 1 godzinę.Po upieczeniu i ostudzeniu posmarować marmoladką z róży lub dżemem pomarańczowym. Zostawić do następnego dnia żeby ciasto wchłonęło wilgoć a marmoladka nieco obeschła.Oblać polewą czekoladową. Lżejszy od klasycznych tortów bo bez masy. Nie trzeba przekrawać i przekładać masą więc roboty mniej i bez ryzyka że się coś rozwali przy przekładaniu. No i bez glutenu, jeśli to dla kogoś istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7250734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.12.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Mam dostęp do świeżych malin cały rok, jednak często używam czilijskich mrozonych organicznych malin. Bardzo pyszne, soczyste i aromatyczne. Są niewielkie co jest zaletą przy wypełnianiu butelek, tylko w pale zimno jak cholera. Po odmrożeniu w wódce super puszcają sok. Zalewam dobrej jakości wódką ziemniaczaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7252294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.12.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Kochani, w tym temacie nie temat (ale tylko trochę)... życzę Wam bowiem po obżarstwie i nadużyciu trunków zacnych, drzemki miłej i spokojnej w krzakach świątecznych http://www.chefpaul.net/FB/2016MCag.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7252805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Końcówke tego roku pożegnam w luksusowym stylu. Zamówiłem 144 ostrygi, 750g kwioru, kilka rodzajów serów francuskich i wloskich, owoce , troche włoskich i hiszpańskich szynek. A bąbelkową zabawę rozpoczynam juz teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Jest młoda godzina, więc trzeba strzelić sztukę lub dwie... Grzebiemy w winiarce, ene due rabe... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Wypadło na te dwie, tak więc kochani zaczynamy z rozmachem bo ten rok był wyjatkowo udany i bogaty... no to cyk! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 No to cyk! Za stary rok! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 31.12.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Pychota! A-hhhh! Luksus w luksusie Taittinger, Comtes de Champagne Brut--Millésime/Vintage 1988. Za przystępną cene $650, super okazja prawie darmocha jak za te cudeńko. Palce lizac, miód malina cukiereczki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 31.12.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Mrożone krewetki zawsze rozmrażam w lodówce przez okres 24h. Zostało 5 paczek po świętach, jedna paczka ma 908g czyli 2 lb. Wielkość krewetek to 21/25. Na chwilę obecną są prawie gotowe. Kończe kawe i wybieram się po mocniejszy alkohol. Każdy ze znajomych lubi coś innego. Jest kilka butelek niedobitków świątecznych, ale wiadomo jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 31.12.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Są braki w wódce i burboniku, brakuje również likieru pożeczkowego do koktajli z szampanów. Myślałem również o tequili ale są dwie butelki, tak wię jestem "kryty". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 01.01.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 W Nowym Roku 2017 - bogactwa smaków - nie tylko w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7257386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 01.01.2017 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 W Nowym Roku 2017 - bogactwa smaków - nie tylko w kuchni Dołączam się do tych życzeń. Co prawda już po świętowaniu, ale zawsze znajdzie się coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7257621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 01.01.2017 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Tak więc, pierwsza kolacja w nowym roku... nowy rok kulinarny, oficjalnie otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7257629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 02.01.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jeszcze chwila nastroju świątecznego. Poranna kawa z domowym panettone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7257985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 03.01.2017 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 spełnienia ... było również na bardziej zimno Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7258436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 05.01.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 spełnienia [ATTACH=CONFIG]377429[/ATTACH] ... było również na bardziej zimno [ATTACH=CONFIG]377430[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]377431[/ATTACH] Tobie również. Masz ciepło za oknem to można, u mnie na ciepło bo zimno jak brrrrrr... Wieprzowina z ryżem... ps w tej chwili robie skrzydełka na ostro, sos na bazie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Skrzydełka burbonowe na ostro, mniam mniam smakołyki. Mnian! Palce lizać i popijać Maker's Mark Kentucky Straight Bourbonem! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Dzisiaj miałem zamiar zrobić coś specjalnego, ale mam mały problem. Pierwszy raz od nowosci otworzyłem maske samochodu tak z ciekawości, bo specjalne oprogramowanie monitorujące położenie pedału sprzęgła-hamulca, prędkość auta i temperaturę na zewnątrz oraz w kabinie nie wyłączyło silnika przy każdym zatrzymaniu się. Dlatego pisze tego posta w czasie jazdy, bo musze jechać do dilera uzupełnic luke w oprogramowaniu. A miało być szybko i krótko tylko do sklepu... .... na miejscu pomyśle o daniu na dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Ekspess, po wjechaniu do dilera odebrali samochód w 55 sekund. To się nazywa serwis, mam 15 minut na nowy pomysł obiadowy, bo tyle czasu zajmie naprawa usterki. Na poczatek sprey to twarzy, znaczy sie po odbiciu w lakierze... i myślimy o obiadku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Trochę się pokreciłem i takie cacko znalazłem pomiedzy samochodami certyfikowanymi... Piękny RR rocznik 2009, ale koniec tych głupot idę po kanapke banana i wode na droge, bo samochód gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.