Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A nalewkę na czym robisz?

Na święta zawsze robię taką bardzo prostą. Na litr wódki 2 laski cynamonu, kilka goździków, skórka z limonki i kopiata łyżka cukru. Im dłużej postoi tym lepiej, ale po 5-6 tygodniach już jest akceptowalna. Do słodyczy całkiem niezła.

 

A wracając do świątecznych nieco zapomnianych słodkości to zapodam jeszcze przepis na tort staropolski.

 

10 żółtek utrzeć z 25 dkg cukru. Dodać 1 czubatą łyżkę kakao utrzeć. Dodać 25 dkg tartych orzechów i środek wyskrobany z jednej laski wanilii.

Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy.

Ubić 10 białek na sztywną pianę dodać 25 dkg cukru ubić. Dodać sok z pół cytryny cały czas ubijając. Dodać 25 dkg obranych i zmielonych migdałów. Wymieszać. Wlać delikatnie do tortownicy żeby masy się nie zmieszały. Piec z termo obiegiem w temp 160 stopni przez ok. 1 godzinę.

Po upieczeniu i ostudzeniu posmarować marmoladką z róży lub dżemem pomarańczowym. Zostawić do następnego dnia żeby ciasto wchłonęło wilgoć a marmoladka nieco obeschła.

Oblać polewą czekoladową.

 

Lżejszy od klasycznych tortów bo bez masy. Nie trzeba przekrawać i przekładać masą więc roboty mniej i bez ryzyka że się coś rozwali przy przekładaniu. No i bez glutenu, jeśli to dla kogoś istotne.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7250734
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam dostęp do świeżych malin cały rok, jednak często używam czilijskich mrozonych organicznych malin. Bardzo pyszne, soczyste i aromatyczne. Są niewielkie co jest zaletą przy wypełnianiu butelek, tylko w pale zimno jak cholera. Po odmrożeniu w wódce super puszcają sok. Zalewam dobrej jakości wódką ziemniaczaną.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7252294
Udostępnij na innych stronach

Kochani,

w tym temacie nie temat (ale tylko trochę)

... życzę Wam bowiem po obżarstwie i nadużyciu trunków zacnych, drzemki miłej i spokojnej w krzakach świątecznych

http://www.chefpaul.net/FB/2016MCag.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7252805
Udostępnij na innych stronach

Końcówke tego roku pożegnam w luksusowym stylu. Zamówiłem 144 ostrygi, 750g kwioru, kilka rodzajów serów francuskich i wloskich, owoce , troche włoskich i hiszpańskich szynek.

 

A bąbelkową zabawę rozpoczynam juz teraz...

 

koniec_2016_a.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256530
Udostępnij na innych stronach

Pychota! A-hhhh! Luksus w luksusie Taittinger, Comtes de Champagne Brut--Millésime/Vintage 1988. Za przystępną cene $650, super okazja prawie darmocha jak za te cudeńko. Palce lizac, miód malina cukiereczki!
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256544
Udostępnij na innych stronach

Mrożone krewetki zawsze rozmrażam w lodówce przez okres 24h. Zostało 5 paczek po świętach, jedna paczka ma 908g czyli 2 lb. Wielkość krewetek to 21/25. Na chwilę obecną są prawie gotowe. Kończe kawe i wybieram się po mocniejszy alkohol. Każdy ze znajomych lubi coś innego. Jest kilka butelek niedobitków świątecznych, ale wiadomo jak jest...

 

koniec_20116_p.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7256804
Udostępnij na innych stronach

spełnienia

[ATTACH=CONFIG]377429[/ATTACH]

 

... było również na bardziej zimno :)

[ATTACH=CONFIG]377430[/ATTACH]

 

[ATTACH=CONFIG]377431[/ATTACH]

 

Tobie również.

 

Masz ciepło za oknem to można, u mnie na ciepło bo zimno jak brrrrrr...

 

Wieprzowina z ryżem...

 

ryz_z_wieprzowina.jpg

 

ryz_z_wieprzowina1.jpg

 

ps w tej chwili robie skrzydełka na ostro, sos na bazie...

 

skrzydelka1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261259
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj miałem zamiar zrobić coś specjalnego, ale mam mały problem. Pierwszy raz od nowosci otworzyłem maske samochodu tak z ciekawości, bo specjalne oprogramowanie monitorujące położenie pedału sprzęgła-hamulca, prędkość auta i temperaturę na zewnątrz oraz w kabinie nie wyłączyło silnika przy każdym zatrzymaniu się.

 

na_smakolyki.jpg

 

Dlatego pisze tego posta w czasie jazdy, bo musze jechać do dilera uzupełnic luke w oprogramowaniu. A miało być szybko i krótko tylko do sklepu...

 

na_smakolyki2.jpg

 

.... na miejscu pomyśle o daniu na dzisiaj...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261690
Udostępnij na innych stronach

Ekspess, po wjechaniu do dilera odebrali samochód w 55 sekund. To się nazywa serwis, mam 15 minut na nowy pomysł obiadowy, bo tyle czasu zajmie naprawa usterki.

Na poczatek sprey to twarzy, znaczy sie po odbiciu w lakierze...

na_smakolyki4.jpg

 

i myślimy o obiadku...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261701
Udostępnij na innych stronach

Trochę się pokreciłem i takie cacko znalazłem pomiedzy samochodami certyfikowanymi...

 

na_smakolyki5.jpg

 

Piękny RR rocznik 2009, ale koniec tych głupot idę po kanapke banana i wode na droge, bo samochód gotowy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/159/#findComment-7261706
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...