G.N. 21.12.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A nalewkę na czym robisz?Na święta zawsze robię taką bardzo prostą. Na litr wódki 2 laski cynamonu, kilka goździków, skórka z limonki i kopiata łyżka cukru. Im dłużej postoi tym lepiej, ale po 5-6 tygodniach już jest akceptowalna. Do słodyczy całkiem niezła. A wracając do świątecznych nieco zapomnianych słodkości to zapodam jeszcze przepis na tort staropolski. 10 żółtek utrzeć z 25 dkg cukru. Dodać 1 czubatą łyżkę kakao utrzeć. Dodać 25 dkg tartych orzechów i środek wyskrobany z jednej laski wanilii.Wlać do wysmarowanej masłem tortownicy.Ubić 10 białek na sztywną pianę dodać 25 dkg cukru ubić. Dodać sok z pół cytryny cały czas ubijając. Dodać 25 dkg obranych i zmielonych migdałów. Wymieszać. Wlać delikatnie do tortownicy żeby masy się nie zmieszały. Piec z termo obiegiem w temp 160 stopni przez ok. 1 godzinę.Po upieczeniu i ostudzeniu posmarować marmoladką z róży lub dżemem pomarańczowym. Zostawić do następnego dnia żeby ciasto wchłonęło wilgoć a marmoladka nieco obeschła.Oblać polewą czekoladową. Lżejszy od klasycznych tortów bo bez masy. Nie trzeba przekrawać i przekładać masą więc roboty mniej i bez ryzyka że się coś rozwali przy przekładaniu. No i bez glutenu, jeśli to dla kogoś istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.12.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Mam dostęp do świeżych malin cały rok, jednak często używam czilijskich mrozonych organicznych malin. Bardzo pyszne, soczyste i aromatyczne. Są niewielkie co jest zaletą przy wypełnianiu butelek, tylko w pale zimno jak cholera. Po odmrożeniu w wódce super puszcają sok. Zalewam dobrej jakości wódką ziemniaczaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.12.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Kochani, w tym temacie nie temat (ale tylko trochę)... życzę Wam bowiem po obżarstwie i nadużyciu trunków zacnych, drzemki miłej i spokojnej w krzakach świątecznych http://www.chefpaul.net/FB/2016MCag.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Końcówke tego roku pożegnam w luksusowym stylu. Zamówiłem 144 ostrygi, 750g kwioru, kilka rodzajów serów francuskich i wloskich, owoce , troche włoskich i hiszpańskich szynek. A bąbelkową zabawę rozpoczynam juz teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Jest młoda godzina, więc trzeba strzelić sztukę lub dwie... Grzebiemy w winiarce, ene due rabe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Wypadło na te dwie, tak więc kochani zaczynamy z rozmachem bo ten rok był wyjatkowo udany i bogaty... no to cyk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2016 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 No to cyk! Za stary rok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 31.12.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Pychota! A-hhhh! Luksus w luksusie Taittinger, Comtes de Champagne Brut--Millésime/Vintage 1988. Za przystępną cene $650, super okazja prawie darmocha jak za te cudeńko. Palce lizac, miód malina cukiereczki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 31.12.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Mrożone krewetki zawsze rozmrażam w lodówce przez okres 24h. Zostało 5 paczek po świętach, jedna paczka ma 908g czyli 2 lb. Wielkość krewetek to 21/25. Na chwilę obecną są prawie gotowe. Kończe kawe i wybieram się po mocniejszy alkohol. Każdy ze znajomych lubi coś innego. Jest kilka butelek niedobitków świątecznych, ale wiadomo jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 31.12.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Są braki w wódce i burboniku, brakuje również likieru pożeczkowego do koktajli z szampanów. Myślałem również o tequili ale są dwie butelki, tak wię jestem "kryty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 01.01.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 W Nowym Roku 2017 - bogactwa smaków - nie tylko w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 01.01.2017 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 W Nowym Roku 2017 - bogactwa smaków - nie tylko w kuchni Dołączam się do tych życzeń. Co prawda już po świętowaniu, ale zawsze znajdzie się coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 01.01.2017 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Tak więc, pierwsza kolacja w nowym roku... nowy rok kulinarny, oficjalnie otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 02.01.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jeszcze chwila nastroju świątecznego. Poranna kawa z domowym panettone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 03.01.2017 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 spełnienia ... było również na bardziej zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 05.01.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 spełnienia [ATTACH=CONFIG]377429[/ATTACH] ... było również na bardziej zimno [ATTACH=CONFIG]377430[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]377431[/ATTACH] Tobie również. Masz ciepło za oknem to można, u mnie na ciepło bo zimno jak brrrrrr... Wieprzowina z ryżem... ps w tej chwili robie skrzydełka na ostro, sos na bazie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Skrzydełka burbonowe na ostro, mniam mniam smakołyki. Mnian! Palce lizać i popijać Maker's Mark Kentucky Straight Bourbonem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Dzisiaj miałem zamiar zrobić coś specjalnego, ale mam mały problem. Pierwszy raz od nowosci otworzyłem maske samochodu tak z ciekawości, bo specjalne oprogramowanie monitorujące położenie pedału sprzęgła-hamulca, prędkość auta i temperaturę na zewnątrz oraz w kabinie nie wyłączyło silnika przy każdym zatrzymaniu się. Dlatego pisze tego posta w czasie jazdy, bo musze jechać do dilera uzupełnic luke w oprogramowaniu. A miało być szybko i krótko tylko do sklepu... .... na miejscu pomyśle o daniu na dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Ekspess, po wjechaniu do dilera odebrali samochód w 55 sekund. To się nazywa serwis, mam 15 minut na nowy pomysł obiadowy, bo tyle czasu zajmie naprawa usterki. Na poczatek sprey to twarzy, znaczy sie po odbiciu w lakierze... i myślimy o obiadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 06.01.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Trochę się pokreciłem i takie cacko znalazłem pomiedzy samochodami certyfikowanymi... Piękny RR rocznik 2009, ale koniec tych głupot idę po kanapke banana i wode na droge, bo samochód gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.