Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ktoś kiedyś powiedział: "jesteś tym co jesz" :) ... widać to doskonale na przykładzie pewnego jedynego w swym rodzaju miszcza :) ;)

 

ps - dziś zrobię napitek leczniczy cytrynowo-miodowy :)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zgodnie z zapowiedzią powyżej

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05246s.jpg

składniki: 10 średnich cytryn (najlepsze są z własnego drzewka ... lub sąsiada :) ) ; spirytus (dodajemy dokładnie tyle samo co soku z cytryn) ; miód (miodu dodajemy 2/3 w stosunku do ilości soku z cytryn - miód u mnie jest dostępny świeży prosto z ula, przez cały rok).

przygotowanie: mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum dwa tygodnie

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05257s.jpg

 

za dwa tygodnie zdam dalszą relację :)

 

pozdrówka smaczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... u mnie w krzakach, przycupnęły takie:

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05233s.jpg

 

 

... "bezobsługowe" :) w dzień się ładują, w nocy świecą :)...

 

Piękne te "przycupnięte" w krzakach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałem ostatnio przepis na ośmiornicę nieco inny niż polecony kiedyś przez Chef-a . Przepis z Malty (podobno tradycyjny)

Sprawioną i przemrożoną ośmiornicę wrzuca się do suchego rondla (małe mogą być zamrożone, duża powinna być przynajmniej częściowo rozmrożona) i dusi się w soku własnym pod przykryciem. Małe około 5 minut, dużą około 10 minut. Następnie wylewa się całą wodę a ośmiornice opłukuje z szumowin na sicie. Do rondla na 1 kg ośmiornicy, 1/3-1/2 szklanki oliwy, krótko podsmażamy 3-4 ząbki czosnku, 1-2 posiekane chili, dodajemy ośmiornicę, sól, szklankę czerwonego wina (użyłem Tempranillo, ale co kto lubi) i dusimy, przykryte tylko częściowo żeby sos się zredukował. Maluchy około 20 minut, dużą pół godziny.. Do tego ryż, jakaś sałatka wedle uznania i gotowe.

Teraz mam dylemat, która wersja lepsza.

 

PS Co do od napoju leczniczego to też polecam tyle że ciut inaczej robię. Proporcje 1 kg cytryn, 1 kg miodu, 1 litr spirytusu, Sok wyciskam, dodaje część okrojonych skórek (samo żółte) im więcej tym bardziej gorzkawa ale i aromatyczna wychodzi. Wszystko wymieszać i niech stoi. Im dłużej tym lepiej. U mnie chyba nigdy nie postała dłużej niż 3 miesiące ;-) ale szwagier też robi, a że robi sporo za to pija mało, to czasem na takie 4-5 letnie delicję mogę liczyć 8)

Edytowane przez G.N.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krótki przegląd tygodnia

 

Steki z miecznika ze szparagami

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05267s.jpg

 

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05270s.jpg

 

do tego Pinot Gris

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05275s.jpg

 

 

Z kością i bez kości :) ... duży dla głodnego, file dla dietetyczki ;)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05285s.jpg

 

do tego Cabernet Sauvignon

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05292s.jpg

 

Na wycieczce :) ... Universal Studios - Restauracja "The Cowfish" (szczerze polecam)

 

http://www.chefpaul.net/FB/20170210_112049s.jpg

sashimi

... było tak smaczne, że dodatkowo nigiri zabrałem do domu

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05296s.jpg

 

pozdrawiam jak zwykle smakowicie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na walentynki obowiazkowo małe coś z kawką.

Świeżo palona kawa speciality, czyli moja pasja. Cena tej kawy jest wysoka, ale warta każdego grosza. Za 100 gramów zapłacimy około 300 zł. Do kawy czekoladka, a prezencikiem dla starej w tym roku będzie złoty ipod pro w najwyższej specyfikacji z kartą sim.

 

https://s21.postimg.org/lr2eti2hz/walentynki3.jpg

 

https://s14.postimg.org/mgzo4fh75/walentynki4.jpg

 

Po kawce ruszamy do NYC, dzień pełen aktakcji z top Broadway Show.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Władca dziś bardzo dietetycznie ... postawił na "ucztę dla ducha" :) ;)

 

Kiełbaski z grzybami

 

zapiekana z portobello, cebulką i czosnkiem na wytopionym wędzonym boczku

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05321s.jpg

 

... dodajemy odrobinę wina, chwilę pod przykryciem i dodajemy startego, pikantnego cheddar

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05326s.jpg

 

... bardzo dobrze komponuje się z tym daniem Cabernet Sauvignon

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05322s.jpg

 

... wyszło zupełnie przyzwoicie :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC05337s.jpg

 

smakowite pozdrowionka :)

 

ps - Kolacyjka Walentego w temacie steakowym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naturalna kiełbaska leśna wykonana na bazie dzikiego indyka. Jest bardzo aromatyczna dzieki czosnkowi i mojej autorskiej mieszance przypraw. Z uwagi na brak tłuszczu w mięsie stosuje ser provalon lub feta. Do takiej kompozycji smakowej dodaje również szpinak.

 

naturalne_produkty_lesne_2.jpg

 

Śniadanie gotowe.

 

image.jpg

 

image.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Śniadanie gotowe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...