Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy ochotę na New England clam chowder (czyli zupa z małży zabielana śmietanką ), lub Manhattan clam chowder(małże, boczek, ziemniaki, marchewki, szalotki, pomidory, seler naciowy, oliwka, tymianek liść laurowy, sóli pieprz), ale mnie bardziej ciągnie mnie w stronę Lousiana clam chowder. Zrobie więc dwie. Prosto, skromnie , super smacznie niebo w ustach.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmmm ... :) telepatia jakaś, czy cóś ;) ... dziś i u mnie małże ale nie w formie zupy, lecz w sosie winno czosnkowym a do tego łosoś atlantycki pieczony na cedrowej deseczce :)

Jak zapewne pamiętasz mamy właśnie długi weekend ... zaczęliśmy w piątek nogami krabów, w sobotę krewetami z cydrem, wczoraj był udziec jagnięcy ze szparagami :) ... i wino, wino, wino ;)

...

 

ps - ostatnio jadamy więcej ryb i owoców morza niż mięsa (wpisując się w regułę "zdrowo i smacznie" - jak to określasz) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Pawle! Również obchodzę od zeszłego tygodnia. Własnie co wróciłem z obrywania mioch ekologicznych pomidorów, które pięknie rosną na moim ekologicznym rancho. Zebrałem rochę pietruszki i ziół do morskiego rarytasu który właśnie robię. Uciekam do win, win, win... i starki, której zostało 7 ostatnich butelek.

 

chowder1.jpg

 

chowder2.jpg

 

 

chowder3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W międzyczasie przerwa na kawę. Dla dziewczyn z szarlotką na gorąco z własnch ekologicznych jabłek, które rosną na mym ekologicznym ranczo. Czekolada - Ghirardelli 100% Cacao Unsweetened Chocolate Premium Baking Bar. Śmietana i lody kupne…

 

https://s26.postimg.org/jour3oymh/dla_kobitek1.jpg

 

https://s26.postimg.org/g6ir7axqh/dla_kobitek2.jpg

 

I w panoramie…

 

https://s26.postimg.org/700gk0si1/dla_kobitek3.jpg

 

Dla chłopaków sama kawa, tak jąką pije Paweł. Jest moc! I pyszność!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze new englanda, ale jestem padnięty. Jutro może coś z dań prostych, np. tatar. Prawdziwy tatar nigdy nie jest mielony! Jest to mięso skrawane ostrym nożem, czasami pogwałcony siekaniem co stanowi profanacje dla smakoszy tego dania. Oprócz delikatnego przyprawienia go solą i pieprzem nie psujemy go większym dodatkiem przypraw. Dodatkowo galereta na bazie bulionu z młodych 4 tygodniowych gołębi. Wkładka to mięso z grzywacza i indyka, czosnek, pietruszka, a wszystko zamknięte w jelicie baranim. Powiadam wam, palce lizać!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tatar danie proste i znane na całym świecie . W naszym kraju spaprane przez hołote społeczno-kulinarną uczącej się "sztuki życia" w knajpach pe-er-e-lu, gdzie przywłaszczono sobie nazwe „steak tartare”. Do dzisiejszego dnia jesteśmy świadkami profanacji hołoty społeczno-kulinarnej na tym wspaniałym daniu. Nic dziwnego bo nawet jego podstawowe sklasyfikowanie w Larousse Gastronomique, dla owej hołoty jest czymś nieznanym. Jednocześnie był królem stołów w domach o wyższym poziomie społecznym, gdzie nauka i książka było jego mentorem. Steak tartare tak po sklasyfikowaniu, a przed 1938 powszechnie nazywanym teak l'americanne avec sauce tatare.

Tak więc niech żyje król...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:lol2: , jak ja to kocham, czytanie idiotów czasami sprawia przyjemność, ale tylko wtedy kiedy oni traktują własną głupote serio. Powielana twórczość baru z prl-u , internetów, i nic więcej. Niespecjalne mity których wszedzie pełno, i jak to traktować z powagą. Końska poledwica z pod siadła, która była stosowana w celach leczniczych a nie kulinarnych, i inny amatorski bełkot. I jak tu matoła można tolerować, tego kopiujacego czy piszącego bzdury w internetach. Zero wiedzy, nauki, doswiadczenia!

 

Niech żyje król steak l'americanne avec sauce tatare. Zdjecia się wybieraja same...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczne od polędwicy. Zakupiowa u znajomego Pawła, jest moc pyszności i jakości. Wybrałem zdjęcia ukazujące detale, bo w nich zawarte jest to co smaczne.

 

Zostało wycięte to co jest najlepsze, cudowne, smaczne i piękne. Tego w markecie nie dostaniemy!

 

tatar1.jpg

 

tatar2.jpg

 

tatar3.jpg

 

Cdn. po komentarzach "znafcy"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słow kilka o dodatkach. Przy skrajanym finezyjnym smakowitym są zbedne w nadmiarze, do siekacza mozna wiecej.

Sól himalajska, pieprz Tellicherry, żółtko, kilka kaparów i kropli dziewiczej. Oczywiście 50g starki tej tanie 330 zł za 0,7 litra, droższe pija się bez zagrychy. Smakosze wiedzą o co chodzi.

 

tatar5.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W międzyczasie kilka zaległych zdjec z ptasiej galaretki. Bulion na 4tygodniowych gołąbkach, takie są najsmaczniejcze palce lizać. Wkładka do miks tłustego udzca indyczego i mięsa grzywaczy które jest super chude(strzelać można od 15 sierpnia). Znaczna ilość czosnku robi robotę wraz z natką pietruszki. Oczywiście sól i pieprz...

 

ptasia_galareta1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...