Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Pawle. Jestem ostatno bardzo zajęty, ale znajduję czas na proste gotowanie.

 

Pyszna soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka. Kupuje je u lokalnego rzeźnika. Wolnowybiegowy organiczny kurczak. Nie kupuje całych piesi, proszę o wycięcie tylko najsmaczniejszej części. Jest drożej ale smaczniej. Do duszenia używam białe wino sauvignon blanc.

 

kurczak1.jpg

 

kurczak2.jpg

 

kurczak3.jpg

 

Palce lizać!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/176/#findComment-7498402
Udostępnij na innych stronach

Smakowte "dzień dobry", panownie. Miło Was podglądać :)

Witaj anSi ponownie w "smakowitym temacie" :)

... masz ochotę na coś szczególnego ? ... z przyjemnością jutro przygotuję :)

... może na wstępną przekąskę do dobrego wina, małże w koperkowym sosie ? ... by następnie jako główne danie, dziki łosoś (wprost z Alaski) grillowany na cedrowej deszczółce? ... co Ty na to ? :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/176/#findComment-7498860
Udostępnij na innych stronach

Smakowte "dzień dobry", panownie. Miło Was podglądać :)

 

Witamy, witamy!

 

Sorki ale piąteczek, więc postnie.

Zupa rybaków, czyli new englnd clam chowder i flądra bałtycka z brązowym ryżem plus zielenizna...

https://s18.postimg.org/sookctyt5/fladra1.jpg

 

https://s18.postimg.org/ughj7zaix/fladra4.jpg

 

https://s18.postimg.org/rmeduk37t/fladra5.jpg

 

https://s18.postimg.org/hcbyvdii1/fladra6.jpg

 

https://s18.postimg.org/5agl12ond/fladra3.jpg

 

https://s18.postimg.org/486eievih/fladra2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/176/#findComment-7498869
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rosół z bardzo młodego organicznego kurczaka i połowy piersi z plecami dzikiego indyka.

 

https://s18.postimg.org/6w0wq3sd5/ros_2.jpg

 

https://s18.postimg.org/fd0f1c2ah/ros_1.jpg

 

 

Połowka takiej piersi jest kilkakrotnie mniejsza od chemicznej sklepowej.

 

https://s18.postimg.org/4ep5io0p5/ros_1a.jpg

 

 

 

Odzielam plecy które również wędruja do rosołu

https://s18.postimg.org/ase8m9deh/ros_3.jpg

 

 

 

Z piersi wycinam i zachowuje na przyszłość tylko to co najbardziej szlachetne, czyli jak w przypadku piersi kurzych tzw. cycuszka.

 

https://s18.postimg.org/7yb38j8kp/ros_4.jpg

 

https://s18.postimg.org/eorkia8op/ros_5.jpg

 

Reszta jest tylko wypełniaczem rosołowym dającym bardzo dobry smak.

 

Następnie tak jak z gotowaniem rosołu.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/176/#findComment-7499225
Udostępnij na innych stronach

Ostatnią przyprawą jest lubczyk i sól. Wszystkie inne przyprawy dodaję w odpowiednim czasie. Lubczyk dodaje 8 min. przed zakończeniem gotowania.

 

ros_15.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/176/#findComment-7499250
Udostępnij na innych stronach

U mnie na rosół już zdecydowanie za ciepło :)

Widzę, że dołożyłeś brukselki ... doskonale się komponuje wzbogacając smak.

Dziś jestem tak zajęty w ogrodzie, że "sockeye" trafi na grilla dopiero jutro :)

Smacznego życzę.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/176/#findComment-7499293
Udostępnij na innych stronach

nudy6.jpg

 

nudy7.jpg

 

Odlewamy trochę wywaru winnego, dodajemy 100ml wina i doprawiamy sos

 

nudy9.jpg

 

nudy11.jpg

 

 

Wyjątkowo pyszna kolacja. Palce lizać! Prosta, smaczna, aromatyczna kolacja myśliwego.

 

nudy12.jpg

 

 

ps do marynowania mięsa użyłem przyprawy do dziczyzny

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/176/#findComment-7502459
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...