Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zjadł parówki, szynkę drobiową i przypaloną kapustę :) ... przyszedł więc (po wielogodzinnym siedzeniu w kibelku po tych swych "wariacjach") po inspiracje na normalne, zdrowe i pożywne dania ... wcale się nie dziwię :) ;)

... może wreszcie przestanie truć i katować rodzinę i znajomych tymi swoimi miszczowskimi wariacjami :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i pięknie ... lubię dobrego tuńczyka

u mnie dziś również lenistwo :)

... zostało mi trochę bażancich cycków z urodzinowej imprezy Ciemiężycielki i zrobię je w pomidorach :)

 

FB_IMG_1521664950088.jpg

... pamiętajmy by pokrajane pomidory z posiekanym czosnkiem dusić w winie :)

... ser dodajemy na sam koniec zapiekania i dodatkowo posypujemy po ułożeniu cycka na talerz :)

Edytowane przez Chef Paul
fotka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kocham!

 

Zlewam naleweczkę z białej morwy. Palce lizać! Sama morwa i wódeczka. Co za smak i zapach!

 

...

no więc w takim razie po obiadku burbonik :)

... na zdróweczko :)

 

ps - zajrzałem do miszcza (któren jak teraz stwierdził udziela się w: " z polskiego show-biznesu kulinarnego ") :D ostatnie jego "show" to zjedzenie marchewki z papierowego talerzyka a następnie skonsumował fotografię z internetu :)

... zapowiedział "show" kolejny :) ... będą to "kacze nóżki z Biedronki" :) ... ciekawym czy zrobi zgodnie z instrukcją na opakowaniu ? Czy może "wariacyjne" posypie krakersami i zaleje rozpuszczonym smalcem :)

Z ostatnich "show" bardzo spodobała mnie się "meduza i lorneta" dla jednookiego pirata :)

... "showman" z niego tęgi :) ... miszcz i znafca kulinarny na miarę swych "wariacji" :D

Mam nadzieję, że nigdy się nie nauczy sztuki gotowania i nadal będzie się dzielił z nami swymi "dokonaniami", bawiąc wszystkich czytających jego "osiągnięcia" :)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:rotfl: :popcorn:

Nakręcił się :) ... "show" kulinarnego błazna trwa :)

miszcz był uprzejmy ogłosić światu:

"Kuźwa krytyk kulinarny się znalazł.:yes::D:stirthepot: .Pinokio w mordę jeża.:yes::D.Zapomniałem o moim mentorze."

"Tego się nie zapomina.:yes::yes::yes:."

"Jeden jest Chef Paul tylko on. Nie zapominaj o tym."

(chodzi o Chef Paul Prudhomme, którego miszcz wynalazł w internecie gdy z mozołem starał się dowiedzieć więcej o mej osobie wpisując hasło "chef Paul" :) )

 

Oczywiście tylko jeden "prawdziwy" na świecie będzie "Chef John", "Chef Mark" lub "Chef Justin" :) ... reszta o tych samych imionach to przechrzty i falsyfikaty :) ;)

 

"Showmen bełkocik", "Archiwista tropiciel" i "Łowca (papierowych talerzyków)" jest tylko jeden :) to nie ulega żadnej wątpliwości :)

 

... show must go on :D ... czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :)

 

ps - miszcz przedstawił ciąg dalszy swej spiskowej teorii :)

wg niego wszyscy szefowie kuchni o imieniu Paul - prócz "Chef Paul Prudhomme" - to przebierańcy :D

... ciekawm teorii o innych szefach kuchni o taking samych imionach ... snafca wybierze tych "jedynie prawdziwch" ? :) ;)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj od samego ranka pracowałem w ogrodzie, (koszenie trawników i takie tam) ..

Obiad był więc na szybko bo nie miałem zbyt wiele czasu :)

FB_IMG_1521975213845.jpg

... jak zwykle tylko sól i pieprz

 

FB_IMG_1521975235785.jpg

... na parę minut na rozgrzaną żeliwną płytę

 

FB_IMG_1521975250790.jpg

... i obiad gotowy :)

 

 

ps - szkoda, że nie ma już wątka "NS powiedział" :) ... komentował więc będę jego "tfórczość" w innych wątkach (między innymi tutaj) :)

Otóż: tak bardzo chciałby zabłysnąć, tak bardzo się stara, tak chciałby niektórym choć dorównać :) ... i co ?

... wszystko co nie mieści się w móżdżku miszcza jest kłamstwem, spiskiem, lub jakimiś zafałszowaniem lub przeinaczeniem ... (efekty widać po wpisach) :)

7.55 nowego czasu piękna pogoda , a ja usiadłem z wrażenia..................Dziadzia zaczął kłamać.:eek: .

Idę coś upitrasić na śniadanko.Szybko , by zapomnieć o tych kłamstwach.Jak go dzisiaj przeczytałem to wymiękłem.To chyba arterioskleroza ................Mniejsza o to bo się nakręcam ale mnie zadziwił jak nigdy dotąd.Przemilczę to to................

 

Ponad rok temu, miszcz szumnie zapowiedział:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335335-Tu-powstaje-forumowa-kiążka-z-wariacjami-kulinarnymi-NS-na-potrzeby-Forum-Muratora

... staram się zrozumieć, że napisanie tak wiekopomnego dzieła wymaga czasu, jednakowoż: osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia związane z zaparciami zbyt długo czekać nie mogą w swej rozbudzonej nadziei :)

 

Miszcz rozpoczął również hodowlę bydła rzeźnego (o czym raczył tutaj wszystkich poinformować) :)

... Wołowina z własnego wołu zajefajna i te sosy.Szok dla kubków smakowych.

...

CDN....

Zapewne żywiec którego hodowlę rozpoczął, pochodzi z rasy wagyu :)

 

CDN :) niewątpliwie będzie trwał ... sraczka umysłowa jest nieuleczalna :) wszak jesteś tym co jesz :) ... i jak była uprzejma zauważyć "Zochna" :)

 

całe lata mnie tu nie było, a niktspecjalny wciąż ten sam :D

Dobrze wiedzieć, że są jakieś sytuacje constans w życiu, niczym dogmaty w religii :rolleyes::D

 

:)

 

 

ps2 - oczywiście, że czytam i cytuję ten bełkocik (i będzie to miało miejsce nie tylko w tym wątku) :)

;):D:D:D:D. a nie mówiłem.Dziadunio już mnie cytuje w kulinariach.Bidny starszy człowiek zapętlił się i nie może rozwiązać.:yes::D:D:D:D.Ta postępująca groźna choroba w/w jest niepokojąca.Nie ma co się śmiać.Facet starszy bez krzty honoru odszedł stąd na zawsze by na białym koniku powrócić i jakieś brednie o NS -sie wypisywać.Protoplasta amerykański czy coś. ...

W lutym ubiegłego roku napisałem:

Czytam i własnym oczom nie wierzę :)

Czas absurdu stał się chyba jakąś zakaźną chorobą w Polsce. Po dwunastu latach pobytu na tym forum nadszedł niewątpliwie czas odpoczynku, nie wiem tylko czy powiedzieć "do widzenia" czy raczej "żegnam" ? ... czas pokaże

...

:)

Interpretacja nadpobudliwego, forumowego clowna jak powyżej :)

... już, już miał nadzieję, że jest tak blisko i będą w działach kulinarnych królowały bezkrytycznie jego bełkotliwe wariacje :)

... nic z tego :) ... jestem tutaj na powrót po "urlopie" :)

... choć niczego konkretnego w tych jego wypowiedziach znaleźć nie można :) to rozrywka jedyna w swoim rodzaju :D ... bawię się niepomiernie czytając te z mozołem pisane wypociny pod mym adresem :) ... może zrobi przerwę na chwilę i pójdzie nakarmić swego wołu (byle nie wariacjami z Biedronki lub McD, zwierzę zdechnąć może lub przynajmniej się rozchorować) :D

Edytowane przez Chef Paul
ps2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W styczniu tego roku, w wieku 91 lat zmarł Chef Paul Bocuse :(

... w mniemaniu naszego niespecjalnego miszcza "kulinarny przebieraniec" :) jakim totalnym ignorantem trzeba być by wypowiadać się na tematy o których nie ma się nawet cząstkowej wiedzy ?

 

ps - powyższy test jest odpowiedzią na bełkocik poniżej:

Chef Paul jest tylko jeden.Jedyny niepowtarzalny :

 

 

Chociaż według głupkowatej teorii zgryźliwego tetryka można i tak:

ChefPaulNiktspecjalny no błędu nie ma.

... temat ten uważam ze swej strony ma wyczerpany.

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Wiem, że to co napiszę może zbudzić u niektórych uśmiech ale co tam. Wlazłem przypadkiem do Burger King. Przypadkiem, bo raczej omijam fastfoody. Zainteresował mnie angus. Tak, burger z angusa. Musiałem spróbować i był naprawdę niezły. Po odrzuceniu bułki i wytarciu nadmiaru sosów. Smakował dobrą wołowiną. Zdumienie nie mija mi do tej pory, bo to co można dostać w McDonald's, czy pozostałe wyroby Burger King są, moim zdaniem tylko dla zdesperowanych. Ciekaw jestem waszego zdania.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Ciekaw jestem waszego zdania.

Nie chciał byś usłyszeć :) ;)

 

"Miszcz Niespecjalny" (pozwólcie, że tak będę go narazie nazywał :) ) po raz wtóry nie wykupił recepty :) ... będzie się więc działo :)

Miszcz Niespecjalny był uprzejmy zapodać, że niektóre wątki na tym forum są jego wyłączną własnością i tylko on ma prawo do wstawiania tam swych postów - takie forumowe mini- blogi Niespecjalnego Miszcza (oczywiście mile widziane są peany pochwalne twórczości Miszcza przez jego wielbicieli) :) ;) ... ponad rok temu Miszcz Niespecjalny szumnie zapowiedział wydanie największego bestseller'a w kulinarnych tematach i ... rozumiem, że to wiekopomne dzieło jest czas cały "w trakcie" (z cierpliwością wielką jego wielbiciele czekają) :) ;) ... nic to :)

 

Poczujcie się jak w Texasie :)

 

FB_IMG_1523823024108.jpg

FB_IMG_1523823004947.jpg

FB_IMG_1523822980341.jpg

 

Smacznego :)

 

ps - szybkie i proste danie :) ... cała sztuka w stosownym doprawieniu i przygotowaniu mięsa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szef :DWieczor uskutecznia lajkowanie w moim wątku obok to ja ChefpaulNiktspecjalny pokażę tu coś zapomnianego.Przepraszam ,że bez kawusi ale szybkie śniadanko przed pracą.Prawie beztłuszczowe.Kanapka na gorąco z chleba żytniego plus dodatki na wzmocnienie.:yes::D

a8e62dba2f940f76.jpg

4af7070561aeb39a.jpg

4369776ad563c1f7.jpg

4e97d33193546b00.jpg

Proszę pamiętać ,że parówka indycza zawsze układana jak drewno do kominka , lepiej i dokładniej się wysmaża.:yes::D

fea18ba8850df1b5.jpg

Ser Edam Rycki z Ryk koło Lublina.

3df2d45fbe35d69e.jpg

2c36b0841b4ca6c1.jpg

Broń Boże ser nie może być przypalony.Ma pod wpływem temperatury naturalnie się rozpuścić.

970b84ed8625c9ee.jpg

ca4f26ebfef98ccb.jpg

51bc365af508a8dc.jpg

 

Nad kanapką czuwał ChefpaulNiktspecjalny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie ten indyk zmielony wraz z kośćmi i piórami :) reszta była by jadalna :) ;)

 

Jajeczko na twardo, czy na mientko ? :) ;)

 

Rozumiem ,że ty parówki sam wytwarzasz bez piór i kości:yes::D. Przewidziałem to jajo, bo gdybym wkleił je i to z majonezem kieleckim (najzdrowszym na rynku) ,to opis twój mendzący wszyscy znają.Czyli.Moje jajko wyszło z du...y i ten syfiasty majonez to jeszcze bardziej zasyfił.Zapewne dopowiedziałbyś ,że żygał...ś jak się napatrzyłeś.Twoje jaja są nie z du...y.Dobrym starym strategiem jesteś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie ten indyk zmielony wraz z kośćmi i piórami :) reszta była by jadalna :) ;)

 

Jajeczko na twardo, czy na mientko ? :) ;)

 

Jak starsi tłumaczą to czasami trzeba ich posłuchać.Ma być jajo to będzie.Przed obiadem ChefpaulNiktspecjalny zarządził co następuje:

a1c94ad2edffee34.jpg

mycie jaja:D

8811343ba5df8ea5.jpg

Dwa plastry boczku surowego od strony bezkostnej obranych ze skóry coby dziadzia nie kolało w oczka.

5915e861f1aa5070.jpg

Wybrałem jedną z opcji podrabianego i ugotowałem wedle przepisu na twardo.

9b5a7d7669d5f07f.jpg

Potraktowałem j/w.

6a3cd5e5ef4baca0.jpg

Rozbiłem mu włókna i tłuszcze.

ca99c3c273f063f5.jpg

d430bf1b592c900a.jpg

Stąd wybierałem

165748c66a51d118.jpg

0f3dc92750f38848.jpg

9edd0eb41340b125.jpg

a7d6a0d653d92443.jpg

Pozostawione sobie - macerowaniu i jaju.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...