Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciągle tylko te steak'i (wprawdzie różne ich rodzaje i cięcia ale to przecież tylko steak'i) :) ;)

Postanowiłem odejść trochę od tej monotonii i chyba zamówię sobie bycze jaja :) ... co przyślą jednak gdy torreador przegra ? ... małe jajca dostarczą niczym od skopa (nie przymierzając) ;)

Może jaja bizonie zamówić ? ... Bizony prawie wszystkie już zeżarte ale jest szansa, że może jeszcze się załapię :) ;)

@ sSiwy ... moje ulubione szparagi (najprostszym sposobem) ... tylko oliwa, sól i pieprz

FB_IMG_1526229692063.jpg

Gościom bardzo przypadły do gustu żeberka ... więc była powtórka :)

FB_IMG_1526229681310.jpg

... pod koniec wędzenia posmarowałem przednim burbounem wymieszanym z lokalnym miodem :)

FB_IMG_1526229706402.jpg

...i spasiony jankes, który to wchłonie.

przynajmniej wchłania naturalne pożywienie, a nie substytuty "parówkopodobne"

.

@ sSiwy ... moje ulubione szparagi (najprostszym sposobem) ... tylko oliwa, sól i pieprz

Oczywiście al dente :rolleyes:

Dzień dobry :) Miło tu było. Kiedyś... :) Widzę, że jakiś dziwny klon niespecjalnego wprosił się do Was i szkody czyni :( Oj, szkoda. Mimo wszystko mistrzów patelni pozdrawiam :) Rzadko, bo rzadko, ale czasem jeszcze -z rozpędu -zaglądam.

Jakoś dziwnym trafem Polacy nie są tak zapasieni jak wieprze jedząc te "substytuty parówkopodobne". Dziwne, nie?

Ci co żrą są otyli - fakt, za oceanem żrą tego więcej, bo są leniwi i nie chce im się gotować od podstaw w domach.

W tym temacie, nie propaguje się szybkiego stylu żywienia.

Dzień dobry :) Miło tu było. Kiedyś... :) Widzę, że jakiś dziwny klon niespecjalnego wprosił się do Was i szkody czyni :( Oj, szkoda. Mimo wszystko mistrzów patelni pozdrawiam :) Rzadko, bo rzadko, ale czasem jeszcze -z rozpędu -zaglądam.

Zaglądaj :) zaglądaj :) ... posty wybitnie niespecjalnych ekspertów można ignorować :) ;)

U mnie dziś na kolacji będą sąsiedzi ...

... ostanie jeszcze nie zeżarte bizony do gołąbków :)

FB_IMG_1526658154841.jpg

... no i zupełnie przyzwoite "NY strip's" :) ... bo jak ogólnie wiadomo, poza steak'ami prawie nic innego tutaj nie żremy :) ;)

FB_IMG_1526658167711.jpg

5+5+5+10 :)

FB_IMG_1526685595203.jpg

Edytowane przez Chef Paul
dodane zdjęcie

I tak bez ziemniaczków?

OK , juz serio. Nie udawaj takiego skromniaka, masz kilka sztucerów, dupeltówek, pomijam kilka sztuk broni krótkiej. Coś z "lasu" zawsze gotujesz. Tak więc przechodzę tym sposobem do sobotniego obiadu...

...

Ostatnio zamiast ziemniaczków zasmakował mi wywar z kukurydzy :) ;)

... a i strzelam już coraz mniej :( Święto Dziękczynienia - indyk, Gwiazdka - jakaś sarna, okazjonalnie aligator (ale już dość dawno nie szwendałem się po bagnach) ... jakoś nie chce mnie się :(

FB_IMG_1526746646223.jpg

Dziś na obiad gołąbki z bizonim farszem :) ... przygotowane tym razem przez Panią Domu ;)

ps - pukawki oczywiście zawsze w idealnym stanie i gotowe do użycia :)

Dziś cały dzień pada więc późny obiad przygotowałem w kuchni domowej :)

FB_IMG_1526840103834.jpg

Wędzona pierś z indyka z pancetta w sosie grzybowym

FB_IMG_1526837048338.jpg

Przystawki

Smakowicie pozdrawiam :)

Edytowane przez Chef Paul

Jakoś dziwnym trafem Polacy nie są tak zapasieni jak wieprze jedząc te "substytuty parówkopodobne". Dziwne, nie?

Pewnie jakiś fake news :(

https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/lekarze-alarmuja-co-trzecie-dziecko-ma-nadwage,840300.html

... za oknem deszcz ... a mnie się nie chciało grillować pod parasolem ...

... ładny więc kawałek poprzerastanej polędwicy przygotowałem ma kolację w kuchni domowej :)

FB_IMG_1527634245998.jpg

... na mocno rozgrzanej, żeliwnej patelni, z odrobiną oleju z avocado, opiekłem mięso z wszystkich stron (trzy steak'i o grubości 3 cm dla Ciemiężycielki :) ;) - takie lubi - reszta w jednym kawałku dla mnie) ...

... do piekarnika (200°C) na 7 minut, skropione lekko bourbonem z kawałkami zmrożonego masła

FB_IMG_1527634472048.jpg

... podałem z porto bello i czosnkowo - ziołową grzanką ... no i oczywiście stosowne wino :)

FB_IMG_1527634493804.jpg

Smacznego :)

...

U mnie skromnie, "rybka".

...

do3.jpg

Super zakąska :)

Bardzo lubię ostrygi ... do świeżych prócz cytryny dodaję odrobinę różowego prosecco :)

Doskonałe są również grillowane z maślanym sosem z tequila :)

Smakowitości :) ... Na zdrówko :)

http://wolnosc24.pl/2017/07/27/epidemia-otylosci-wsrod-amerykanow-wstrzasajacy-raport-naukowcow/

http://www.newsweek.pl/swiat/czy-ameryka-znalazla-sposob-na-powstrzymanie-epidemii-otylosci,101541,1,1.html

"Gdyby krowy były wielkości sardynek, to można byłoby je jadać znacznie częściej, gdyż zawierałyby na pewno mniej chemii"

"Należąca do WHO Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), uznała, że czerwone mięso, jest jednym z tych produktów, które wykazuje działanie rakotwórcze ".

http://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_od%C5%BCywianie-c1/

;);):)

Edytowane przez niktspecjalny

... i dlatego należy należy zwracać uwagę na produkty z których przygotowujemy nasze dania.

Certyfikowane (a nie te na gębę od oszustów) produkty organiczne dają jakąś gwarancję, że odżywiamy się bez użycia nadmiernej ilości chemii spożywczej, choć wielu przypadkach całkowicie tego udziału ograniczenie na dzień dzisiejszy jest niemożliwe.

Epidemia otyłości i nadwagi dotyczy bowiem bardzo wielu krajów i tylko jako świadomi konsumenci możemy pomóc sobie i swoim rodzinom.

Polecam czytanie etykiet na produktach spożywczych :)