Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

 

 

Taka wakacyjna amatorszczyzna...

...

Na następne wakacje wybiorę się chyba z Tobą :)

... jeżeli Ty będziesz gotował sześć dni w tygodniu a ja jeden :) ;)

 

 

u mnie na szybko :)

 

FB_IMG_1535721175452.jpg

polędwica z kozim serem

 

FB_IMG_1535721205135.jpg

 

FB_IMG_1535721191682.jpg

szparagi z boczkiem i parmesanem

 

FB_IMG_1535721217967.jpg

Edytowane przez Chef Paul
dodano fotki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

no i "rybodania" wyśmienite :) ... i dodatków prócz Starki więcej nie trzeba :) ;)

 

u mnie nad wyraz skromnie :)

tradycyjna mała goloneczka (pieczona w piwku) na kapuście z dodatkiem zapiekanego purée z ziemniaków, marchewki i świeżo tartego chrzanu ... oczywiście z piwem jak to golonce przystało :) ;)

FB_IMG_1536275651444.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Ja w temacie rybek. Pytanie i prośba o poradę. Czy murene trzeba jakoś specjalnie obrabiać, czy po prostu prostu ryba jak ryba. I to samo odnośnie barakudy. Pytam bo nigdy nie robiłem a np. płaszczka czy jesiotr odpowiednio potraktowane, są pyszne a rzucone na patelnię jak je natura stworzyła, kompletnie niejadalne. Z góry dzięki za pomoc.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Murenę robisz jak węgorza (najpierw odzierając ze skóry), mnie bardzo smakowała pieczona w głębokim oleju :)

Barakuda to ryba dość "sucha", więc specjalnie nie przepadam. Prosty sposób to filety skropić sokiem z cytryny i posolić (odstawić na pół godziny) później panierujesz w jajku, mące i na patelnię. Najlepiej smażyć na sklarowanym maśle.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lubie żółty kolor to taki fajans wśród fajansów.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2puchar.gif

 

a0f4b6e1fba08ead.jpg

 

zabawne nudy mnie ogarnęły chcąc zaprezentować makrelę niewędzoną.http://emotikona.pl/emotikony/pic/34miotacz.gif

 

e3fabee2a422928c.jpg

 

c7fbdcb826818cf2.jpg

 

Cudownie się otworzyła w żółtej kąpieli z oleju słonecznikowego.

 

Do piekarnika.

 

8bdc06904be49a52.jpg

 

42afe6d40b7dee7c.jpg

 

z nudów tyle zabawy przy jednej rybce.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/62koncert.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tataki poke, prosto, bardzo skromnie, bardzo szybko i super smacznie. Polecam!

 

 

 

poke5.jpg

 

Mniam mniam!!!

Wyśmienite i niezmiernie smaczne :)

 

ps - widzę, że zawitał do nas Gość ze swymi "miszczowskimi" propozycjami kulinarnymi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za poradę odnośnie mureny, tak myślałem że skoro to głównie po dnie się ugania, to jakiś myk typu sparzyć, czy oskórować będzie potrzebny. A co do makreli to bardzo niedoceniana ryba. Oczywiście taka duża jak zaprezentował mistrz sztuk wszelakich, do smażenia niezbyt się nadaje. Ale małe, jak się wyjmie kręgosłup z większymi ościami i ponacina boki żeby pozostałe się wysmżyły, jest pyszna. Edytowane przez G.N.
literówka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziki za poradę odnośnie mureny, tak myślałem że skoro to głównie po dnie się ugania, to jakiś myk typu sparzyć, czyoskórować będzie potrzebny. A co do makreli to bardzo niedoceniana ryba. Oczywiście taka duża jak zaprezentował mistrz sztuk wszelakich, do smażenia niezbyt się nadaje. Ale małe, jak się wyjmie kręgosłup z większymi ościami i pona ina boki żeby pozostałe się wysmżyły, jest pyszna.

 

Nie wiem co rozumiesz przez słowo duża.Mniejszych w sprzedaży nigdy nie widziałem.Mniejsza musiałaby być śledziem albo szprotką.

 

ddf92bfd339c3464.jpg

 

W pierwszej wersji miała być pieczona bez wstępnej obróbki na patelni.Poddana smażeniu by się właśnie otworzyła podbiła jej smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... u mnie śniadanie: salame pepato, pastrami, avocado, uovo al forno :)

FB_IMG_1539608435361.jpg

 

FB_IMG_1539608453238.jpg

 

ps - jeżeli teksty będą pisane w normalnym języku a opis zdjęć będzie zgodny z prawdą, nikt nie będzie z tego drwił :)

ps2 - wczoraj miałem odwiedziny włoskich znajomych :)

ps3 - widzę, że mimo wszystko nie dociera:

 

...

Jajeczka na twardo z delikatnie lejącym żółtkiem ...

Najpierw wyśmiał mnie odnośnie jajka na miękko i wykasował.Cieknące żółtko ...

... chyba zacznę żałowć wycięcia części tego postu :)

Edytowane przez Chef Paul
był :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... u mnie śniadanie: salame pepato, pastrami, avocado, uovo al forno :)

[ATTACH=CONFIG]420212[/ATTACH]

 

[ATTACH=CONFIG]420213[/ATTACH]

 

ps - jeżeli teksty będą pisane w normalnym języku a opis zdjęć będzie zgodny z prawdą, nikt nie będzie z tego drwił :)

ps2 - wczoraj miałem odwiedziny włoskich znajomych :)

ps3 - widzę, że mimo wszystko nie dociera:

 

 

... chyba zacznę żałowć wycięcia części tego postu :)

 

Skoro już napisałeś posta to po juhasa go koloryzujesz i urozmaicasz pisząc takie czy inne bzdety zresztą bardzo nieprawdziwe , naszpikowane nienawiścią i szyderstwem.Bawisz się Pan w jakąś grę. Coś Panie tam Pan żałujesz,podmieniasz,zmienia,dopisujesz , prostego tłumaczenie nie potrafisz wkleić.Ten karetka pogotowia wkleja mi jakieś krewetki w ryżu teraz surowicę , a Ty mema z tym że parówki są skażone tym bardziej ,że sam je jesz.Żenua.

 

Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora.Nie wiem czy ja tak mam czy wszyscy.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro już napisałeś posta to po juhasa go koloryzujesz i urozmaicasz pisząc takie czy inne bzdety zresztą bardzo nieprawdziwe , naszpikowane nienawiścią i szyderstwem.Bawisz się Pan w jakąś grę. Coś Panie tam Pan żałujesz,podmieniasz,zmienia,dopisujesz , prostego tłumaczenie nie potrafisz wkleić.Ten karetka pogotowia wkleja mi jakieś krewetki w ryżu teraz surowicę , a Ty mema z tym że parówki są skażone tym bardziej ,że sam je jesz.Żenua.

 

Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora.Nie wiem czy ja tak mam czy wszyscy.

Szanowny Miszczu :)

Bzdety (i koloryzowanie) na temat produktów które wypisujesz pod swymi zdjęciami są tylko i wyłącznie Twoją domeną w wątkach kulinarnych :)

Rozumiem, że próbujesz się dowartościować względem kolegi "Władcy Przysmaków" ale nie tędy droga.

Przestań bajać, pisz prawdę a unikniesz drwin :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowny Miszczu :)

Bzdety (i koloryzowanie) na temat produktów które wypisujesz pod swymi zdjęciami są tylko i wyłącznie Twoją domeną w wątkach kulinarnych :)

Rozumiem, że próbujesz się dowartościować względem kolegi "Władcy Przysmaków" ale nie tędy droga.

Przestań bajać, pisz prawdę a unikniesz drwin :)

 

No nie ubliżaj mi Wać Pan.Ja wklejam spontany z życia codziennego ,a ten jegomość i jak to koloryzujesz mam się niby doświadczać jego względem , to jakiś typowy dla Ciebie kolejny absurd. :mad:.Twoje amerykańskie wywyższanie i drwiny to już jest Twą modą. Kiedyś miałeś styl , gdzieś Ci umknął.:bye:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...