Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka wakacyjna amatorszczyzna...

...

Na następne wakacje wybiorę się chyba z Tobą :)

... jeżeli Ty będziesz gotował sześć dni w tygodniu a ja jeden :) ;)

u mnie na szybko :)

FB_IMG_1535721175452.jpg

polędwica z kozim serem

FB_IMG_1535721205135.jpg

FB_IMG_1535721191682.jpg

szparagi z boczkiem i parmesanem

FB_IMG_1535721217967.jpg

Edytowane przez Chef Paul
dodano fotki

• 2 weeks później...

no i "rybodania" wyśmienite :) ... i dodatków prócz Starki więcej nie trzeba :) ;)

u mnie nad wyraz skromnie :)

tradycyjna mała goloneczka (pieczona w piwku) na kapuście z dodatkiem zapiekanego purée z ziemniaków, marchewki i świeżo tartego chrzanu ... oczywiście z piwem jak to golonce przystało :) ;)

FB_IMG_1536275651444.jpg

• 3 weeks później...
Ja w temacie rybek. Pytanie i prośba o poradę. Czy murene trzeba jakoś specjalnie obrabiać, czy po prostu prostu ryba jak ryba. I to samo odnośnie barakudy. Pytam bo nigdy nie robiłem a np. płaszczka czy jesiotr odpowiednio potraktowane, są pyszne a rzucone na patelnię jak je natura stworzyła, kompletnie niejadalne. Z góry dzięki za pomoc.

Murenę robisz jak węgorza (najpierw odzierając ze skóry), mnie bardzo smakowała pieczona w głębokim oleju :)

Barakuda to ryba dość "sucha", więc specjalnie nie przepadam. Prosty sposób to filety skropić sokiem z cytryny i posolić (odstawić na pół godziny) później panierujesz w jajku, mące i na patelnię. Najlepiej smażyć na sklarowanym maśle.

Smacznego :)

Lubie żółty kolor to taki fajans wśród fajansów.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2puchar.gif

a0f4b6e1fba08ead.jpg

zabawne nudy mnie ogarnęły chcąc zaprezentować makrelę niewędzoną.http://emotikona.pl/emotikony/pic/34miotacz.gif

e3fabee2a422928c.jpg

c7fbdcb826818cf2.jpg

Cudownie się otworzyła w żółtej kąpieli z oleju słonecznikowego.

Do piekarnika.

8bdc06904be49a52.jpg

42afe6d40b7dee7c.jpg

z nudów tyle zabawy przy jednej rybce.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/62koncert.gif

Tataki poke, prosto, bardzo skromnie, bardzo szybko i super smacznie. Polecam!

poke5.jpg

Mniam mniam!!!

Wyśmienite i niezmiernie smaczne :)

ps - widzę, że zawitał do nas Gość ze swymi "miszczowskimi" propozycjami kulinarnymi :)

Dzięki za poradę odnośnie mureny, tak myślałem że skoro to głównie po dnie się ugania, to jakiś myk typu sparzyć, czy oskórować będzie potrzebny. A co do makreli to bardzo niedoceniana ryba. Oczywiście taka duża jak zaprezentował mistrz sztuk wszelakich, do smażenia niezbyt się nadaje. Ale małe, jak się wyjmie kręgosłup z większymi ościami i ponacina boki żeby pozostałe się wysmżyły, jest pyszna. Edytowane przez G.N.
literówka

Dziki za poradę odnośnie mureny, tak myślałem że skoro to głównie po dnie się ugania, to jakiś myk typu sparzyć, czyoskórować będzie potrzebny. A co do makreli to bardzo niedoceniana ryba. Oczywiście taka duża jak zaprezentował mistrz sztuk wszelakich, do smażenia niezbyt się nadaje. Ale małe, jak się wyjmie kręgosłup z większymi ościami i pona ina boki żeby pozostałe się wysmżyły, jest pyszna.

Nie wiem co rozumiesz przez słowo duża.Mniejszych w sprzedaży nigdy nie widziałem.Mniejsza musiałaby być śledziem albo szprotką.

ddf92bfd339c3464.jpg

W pierwszej wersji miała być pieczona bez wstępnej obróbki na patelni.Poddana smażeniu by się właśnie otworzyła podbiła jej smak.

... u mnie śniadanie: salame pepato, pastrami, avocado, uovo al forno :)

FB_IMG_1539608435361.jpg

FB_IMG_1539608453238.jpg

ps - jeżeli teksty będą pisane w normalnym języku a opis zdjęć będzie zgodny z prawdą, nikt nie będzie z tego drwił :)

ps2 - wczoraj miałem odwiedziny włoskich znajomych :)

ps3 - widzę, że mimo wszystko nie dociera:

...

Jajeczka na twardo z delikatnie lejącym żółtkiem ...

Najpierw wyśmiał mnie odnośnie jajka na miękko i wykasował.Cieknące żółtko ...

... chyba zacznę żałowć wycięcia części tego postu :)

Edytowane przez Chef Paul
był :)

... u mnie śniadanie: salame pepato, pastrami, avocado, uovo al forno :)

[ATTACH=CONFIG]420212[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]420213[/ATTACH]

ps - jeżeli teksty będą pisane w normalnym języku a opis zdjęć będzie zgodny z prawdą, nikt nie będzie z tego drwił :)

ps2 - wczoraj miałem odwiedziny włoskich znajomych :)

ps3 - widzę, że mimo wszystko nie dociera:

... chyba zacznę żałowć wycięcia części tego postu :)

Skoro już napisałeś posta to po juhasa go koloryzujesz i urozmaicasz pisząc takie czy inne bzdety zresztą bardzo nieprawdziwe , naszpikowane nienawiścią i szyderstwem.Bawisz się Pan w jakąś grę. Coś Panie tam Pan żałujesz,podmieniasz,zmienia,dopisujesz , prostego tłumaczenie nie potrafisz wkleić.Ten karetka pogotowia wkleja mi jakieś krewetki w ryżu teraz surowicę , a Ty mema z tym że parówki są skażone tym bardziej ,że sam je jesz.Żenua.

Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora.Nie wiem czy ja tak mam czy wszyscy.

Edytowane przez niktspecjalny

Skoro już napisałeś posta to po juhasa go koloryzujesz i urozmaicasz pisząc takie czy inne bzdety zresztą bardzo nieprawdziwe , naszpikowane nienawiścią i szyderstwem.Bawisz się Pan w jakąś grę. Coś Panie tam Pan żałujesz,podmieniasz,zmienia,dopisujesz , prostego tłumaczenie nie potrafisz wkleić.Ten karetka pogotowia wkleja mi jakieś krewetki w ryżu teraz surowicę , a Ty mema z tym że parówki są skażone tym bardziej ,że sam je jesz.Żenua.

Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora.Nie wiem czy ja tak mam czy wszyscy.

Szanowny Miszczu :)

Bzdety (i koloryzowanie) na temat produktów które wypisujesz pod swymi zdjęciami są tylko i wyłącznie Twoją domeną w wątkach kulinarnych :)

Rozumiem, że próbujesz się dowartościować względem kolegi "Władcy Przysmaków" ale nie tędy droga.

Przestań bajać, pisz prawdę a unikniesz drwin :)

Szanowny Miszczu :)

Bzdety (i koloryzowanie) na temat produktów które wypisujesz pod swymi zdjęciami są tylko i wyłącznie Twoją domeną w wątkach kulinarnych :)

Rozumiem, że próbujesz się dowartościować względem kolegi "Władcy Przysmaków" ale nie tędy droga.

Przestań bajać, pisz prawdę a unikniesz drwin :)

No nie ubliżaj mi Wać Pan.Ja wklejam spontany z życia codziennego ,a ten jegomość i jak to koloryzujesz mam się niby doświadczać jego względem , to jakiś typowy dla Ciebie kolejny absurd. :mad:.Twoje amerykańskie wywyższanie i drwiny to już jest Twą modą. Kiedyś miałeś styl , gdzieś Ci umknął.:bye: