Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

...

 

 

 

Pogubiłem się i myślałem ,...

...

Kulinaria NS - a http://emoty.blox.pl/resource/krzeslo.gif.Brawo ja.:lol2::lol2::lol2::rotfl:

Dobre :)

 

Appetizer przed kolacją ... dziś zamiast wina polecam naprawdę zacne piwko :)

...

FB_IMG_1542058932048.jpg

 

Smakowite pozdróweczka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na chłodne poranki ...

FB_IMG_1542538907385.jpg

... proponuję kawę Św. Bernarda (wersja Teresitta) :)

FB_IMG_1542538914644.jpg

Robimy ją tak:

FB_IMG_1542538924034.jpg

... najpierw bardzo mocna kawa

FB_IMG_1542538931119.jpg

... następnie dolewamy likieru

FB_IMG_1542538937084.jpg

... na koniec dodajemy spienioną śmietankę

 

Smacznego

 

ps - niebawem o indykach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z zapowiedzią :)

Indyk 1 (będzie więcej niż jeden) ... a właściwie to bardzo młoda indyczka

 

FB_IMG_1542574959326.jpg

Odciąłem skrzydła i indyczkę oskurowałem ...

 

FB_IMG_1542574949050.jpg

... oddzieliłem piersi i nogi wraz z udami ...

 

FB_IMG_1542574943908.jpg

... kości i ścięgna odrzucamy ...(skórę i dupsko również) :)

 

FB_IMG_1542574994516.jpg

... mielimy (na "średnim oczku")

 

FB_IMG_1542574967848.jpg

... tak wygląda mielone mięso z indyka z przeznaczeniem na pulpety i indycze "gołąbki" (tutaj porcja na gołąbki)

 

cdn :)

FB_IMG_1542574959326.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cd ...

Jak się robi "gołąbki" każdy wie :) ...

FB_IMG_1542621693603.jpg

... efekt końcowy :)

 

Galareta z indyka to jednak inna sprawa (więc trochę szerzej).

Z korpusu (ze sporymi kawałkami mięsa) i szyi gotujemy bulion. Należy go gotować bardzo długo na wolnym ogniu (aż mięso zacznie odpadać od kości) a następnie wystudzić i odrzucić niepotrzebny tłuszcz.

Kawałki mięsa rozdrabniamy i mieszamy ze sparzonymi uprzednio borówkami ...

FB_IMG_1542621702562.jpg

... na dno miseczek układamy plaster jajka ...

FB_IMG_1542621722309.jpg

... i dodajemy mięso ...

FB_IMG_1542621730000.jpg

... zalewamy galaretą na bazie bulionu i czerwonego wina ...

FB_IMG_1542621737953.jpg

... ze smakiem zjadamy :)

 

Smacznego życzę :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Indyk 2

Dziś był indor (u sąsiadów) :)

pieczony w oleju orzeszkowym ...

FB_IMG_1542755286461.jpg

 

... trafił na stół w towarzystwie dzikiej świni która była uprzejma wleźć sąsiadowi pod celownik w drodze powrotnej z "indykobrania" :)

FB_IMG_1542755293645.jpg

 

Smakowite pozdrowionka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Indyk 2

Dziś był indor (u sąsiadów) :)

pieczony w oleju orzeszkowym ...

[ATTACH=CONFIG]422156[/ATTACH]

 

... trafił na stół w towarzystwie dzikiej świni która była uprzejma wleźć sąsiadowi pod celownik w drodze powrotnej z "indykobrania" :)

[ATTACH=CONFIG]422157[/ATTACH]

 

Smakowite pozdrowionka :)

 

Widze, ze sie dzisiaj dobrze bawiliscie. Ja mialem super zabawe z bronia, cos dla prawdziwych facetow.

 

 

ps niespecjalnemu zyla w tylku pekla , ze ludzie posiadaja bron i jej uzywaja.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widze, ze sie dzisiaj dobrze bawiliscie. Ja mialem super zabawe z bronia, cos dla prawdziwych facetow.

 

 

ps niespecjalnemu zyla w tylku pekla , ze ludzie posiadaja bron i jej uzywaja. Zazdrosne prymitywne dziadostwo, nic wiecej

Wesoło i smakowicie było cały wieczór :)

 

ps - przecież w Polsce można się zapisać do jakiegoś koła łowieckiego i brać udział w polowaniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Chips z włoskiego plastra szynki.

7d719369f1fc95e0.jpg

...

Tak się zastanawiam, dlaczego Niktspecjalny przedstawia na swych fotografiach kulinarnych, opisy niezgodne ze stanem faktycznym :) ... przecież peklowana szynka polska jest bardzo smaczna a "rewolucyjne" jej przypiekanie na "chips'a" odbiera jej walory smakowe :) ... no ale jeżeli lubi ? ;) :)

 

Popularna we Włoszech szynka (Prosciutto) wygląda tak jak na zdjęciu poniżej (należy ją krajać w bardzo cienkie plastry) i nie wymaga żadnej "rewolucyjnej" obróbki cieplnej :)

FB_IMG_1542896407969.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziś Święto Dziękczynienia czyli popularne rodzinne święto Thanksgiving w US

... rozpocząłem w mej kuchni od przygotowania słodkiego sosu z borówek

FB_IMG_1542896445978.jpg

... niewiele składników: świeże borówki, gruszka, cytryna, cukier, czerwone, wytrawne wino ...

Procedura:

FB_IMG_1542896437086.jpg

... do rondla wsypujemy 2/3 borówek, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny i kilka łyżek wody ...

FB_IMG_1542896428636.jpg

... mieszamy od czasu do czasu gotując na średnim ogniu, kiedy borówki zaczynają pękać i się rozgotowywać dodajemy pokrajaną w drobną kostkę gruszkę i wino, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut ...

FB_IMG_1542896417258.jpg

... dodajemy pozostałe borówki i gotujemy jeszcze około 10 minut na średnim ogniu, mieszając ...

FB_IMG_1542899164117.jpg

... sos borówkowy z gruszką gotowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziś w Święto Dziękczynienia na mym stole pojawił się "produkt uboczny" polwania na indyki ... a mianowicie perliczka :) ... (na dwie osoby zupełnie wystarczyło) :)

... ale "po kolei" :)

 

FB_IMG_1542927794409.jpg

... farsz do ptaszka: papryka, cebula, pieczarki, pomidor

FB_IMG_1542927778527.jpg

... na maśle do zeszklenia ...

 

FB_IMG_1542927788540.jpg

"stuffing": seler naciowy, pieczarki, szalotka, zioła, chleb ...

FB_IMG_1542927783357.jpg

... ostatnio robię jako przystawkę nie nadziewając nim ptactwa ...

FB_IMG_1542927773673.jpg

 

cdn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje kochane kulinaria.No to moje przedziwne zestawy.P.Adamkowi i P.Marcinkiewiczowi specjalna dedykacja.Wiejska "kiełba z kija".Szynka włoska smażona z cukrówką , odrobiną , soku z limonki i łyżeczka lipowego miodu.

 

ec8b598eefe52107.jpg

 

3bfa77aba20a4dfb.jpg

 

d37174c95927a970.jpg

 

11204c1e4bddf2df.jpg

 

e5e4ba78c8c7fb77.jpg

 

8e1f43907bb12b6e.jpg

 

395d4eac0ed66f15.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.uniameat.pl/images/produkty_korona/31_szynka_wloska.jpg

 

nie mylić z nazwa szynka polska.

 

160706.jpg

 

 

SZYNKA WŁOSKA

 

 

Szynka włoska wytwarzana jest według tradycyjnych receptur. Najpopularniejszą jej odmianą jest szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma, która pochodzi z terenów Parmy. Jest to szynka surowa i delikatnie podsuszona, która wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych. W porównaniu z innymi wyrobami tego typu, prawdziwa szynka parmeńska charakteryzuje się stosunkowo słodkim i delikatnym smakiem. W tradycyjnym procesie suszenia używa się małej ilości soli, a dodatki w postaci substancji chemicznych i konserwujących są surowo zabronione, co z pewnością stanowi jej niebywały atut. Jest również niskokaloryczna, co szczególnie docenić mogą osoby dbające o linię. Szynka parmeńska to doskonała przystawka oraz dodatek do sałatek i kanapek.

 

http://www.gotuj.pl/uploads/ingredients/logo/thumbnails/large_239-szynka-wloska-jpg-1331114374-89.jpg

 

 

http://pychotka.pl/foto/szynka-parmenska.jpg

 

to tylko jej cudowne odmiany

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwaga. Nowy produkt :)

Na poniższej fotografii nowość na kulinarnej mapie świata :)

FB_IMG_1543064858993.jpg

... są to polskie krewetki tygrysie, hodowane przez kulinarnych miszczów w akwariach :)

(są sporych dość rozmiarów, gdyż na 1kg jest ich około 20 szt.)

... wprawdzie do złudzenia przypominają krewetki atlantyckie :) ... ale co mi tam ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...