joan 05.09.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 ok:do barana zioła, feta do łaciatej cynamon, chocolatea tak w ogóle jeszcze trochę papryczki świeżej ostrej jalapeno albo habanero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 05.09.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 ok: do barana zioła, feta do łaciatej cynamon, chocolate a tak w ogóle jeszcze trochę papryczki świeżej ostrej jalapeno albo habanero... Kazdy orze jak moze. Jesli go na to stac, to i placi za sezonowe utrzmanie warzyw przydomowych, aby mial ciaglosc ich konsumcji rowniez na wczasach. Papryki u mnie w letnisku jest pod dostatkie, pochwale sie nawet, iz mam zamowienia na nasiona od "szanujacych sie forumowiczow" na przyszly rok. http://img442.imageshack.us/img442/2601/swojskaoq8.jpg Najlepsze szczepy papryk organicznych, pomijam pomidory bo i tak wiary nie dasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 05.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 dam- bo sama mam - ORGANICZne - i jeszcze borówki Amerykańskie i Malinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 05.09.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 dam- bo sama mam - ORGANICZne - i jeszcze borówki Amerykańskie i Malinki To i tak nic nie zmienia.:lol: Ja tobie i tak na slowo nie...., tylko rekom macham. Co do "organiki", to jest organiczna i organiczna. ...a pomidorki, ktorego szczep jest potrzymywany od 1860 roku bez ingerencji czlowieka mozna nabyc tylko w jednym miejscu na swiecie, oczywiscie rowniez mam. Szanujacy forumowicze byli zaskoczeni. PS. malinek mam tylko 1ar, borowek kilkanascie krzewow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 05.09.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 pomidorrrrki - te organiczne - choć pewnie inne od... organicznych (bo tańsze) wyhodowałam sama - po prostu: ugryzłam kiedyś jedrnego, wyjątkowo soczystego i pomidorowego pomidora - jego skondensowana słodycz pobudziła bardzo moje delikatne kubki smakowe - i wyselekcjonowałam (czyt.:wyplułam) sobie z niego pestki - jeszcze z tą galaretka wokół, itdto samo z papryczkami borówek i malinek mam po trzy krzaczki (nie pryskałam absolutnie niczym ) - są ogromne i pyszne...PS jak bedę w Twoim wieku - to mi sie pewnie ten organiczny ogródek powiększy...może do tego czasu i ja zdobędę te dziewicze pestki... kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 05.09.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Obecnie podziwiam hodowle kocich lbow na nogawkach, niezly areal. Natomiast dla czytajacych polecam prawdziwy organiczny rarytas. http://img252.imageshack.us/img252/852/p1030127crjl6.jpg http://img210.imageshack.us/img210/7067/p1030129crhm7.jpg Tylko solic i wp....c z trzesacymi sie uszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.09.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Wiem,ze takie tematy już byly,ale....... może spróbujemy jeszcze raz,bez zaśmiecania tekstami nie na temat ! Potrawami szybkimi,tanimi i najważniesze smacznymi ! Pozwalam sobie zacytować Szanowną Autorkę Wątku z przypomnieniem. Podkreślenia i pogrubienia tekstu są mojego autorstwa. Może jednak będziemy się tego trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 05.09.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 jako wezwana do tablicy przypominam że jak dotąd było cały czas w temacie i wokół KULINARIÓW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 06.09.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Szybko, tanio i smacznie. http://img259.imageshack.us/img259/8462/p1030210crmx7.jpg z bonem i apetytem, jak to mowia we francji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 07.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 07.09.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 kup seeeeeeeee pudliszki bez konserwantow, to ciiiii zatwardzenie minie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 07.09.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 w sumie to też w temacie i wokoło wiedziałam że adio pomidore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 07.09.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 w sumie to też w temacie i wokoło Sok ze sliwek, tez jest dobry. Tanio , smacznie i szybko przynosi efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 07.09.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Pomidory na "ludowo". Stary ludowy przepis. Swieze pomidory(slodkie, miesiste i soczyste) http://img184.imageshack.us/img184/7489/p1030104bj4.jpg Kroimy, solimy, pieprzymy. Nabieramy jedna szklanke smietany w usta i bryzgamy. Palce lizac. Szybko ,tanio i smacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 07.09.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 no dobra, mam wyrzuty sumienia za zaśmiecenie autorce wątku moim pomidorowym "bajerem" (mialam rano wyjąkowo rubaszny humorek i tak jakoś popłynęłam w tym sosie pomidorowym... jako zadośćuczynienie przypomnę przepis na sałatkę ziemniaczaną ziemniaczki gotowane (wyjęte z mundurkow, choć niekoniecznie, pokrojone w kosteczkę, nie rozgotowane) dużo rzodkiewek dużo dymki dużo szczypiorku znowu rzodkiewka,dymka, szczypior 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepszy grecki) łyżka musztardy (z ziarnami gorczycy) sok z cytryny (do smaczku) sól dużo ale to naprawdę dużo świeżozmielonego pieprzu Dosmaczanie trochę trwa, ale warto poszukac tych odpowiednich wachnięć smakowych NO po prostu pychota :kolorowo, swojsko, smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.09.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Kolorowe faszerowane pomidory. Składniki -1pieczona pierś kurczaka(ja ją piekę w maśle pod przykryciem)-4 duże, dojrzałe, twarde pomidory(2 czerwone,2 żółte)-4 małe pieczarki(nie rozkwitnięte)-1 cebula-1/2 szklanki śmietanki(9%)-łyżka mąki-10 dag sera żółtego(ja daje liliputka)- natka pietruszki-3 łyżki oliwy z oliwek-sól-pieprz-wino marki wino czynności: Pierś kurczaka pokroić w kostkę.Pomidory umyć i ostrym nożem ściąć czubki. Wydrążyć miąższ i usunąć pestki, posolić.Pieczarki oczyścić i zdjąć skórkę. Pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z 1 łyżką oliwy.Cebulę obrać i posiekać. Dodać miąższ z pomidorów,50 ml wina i podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dodać pozostałą oliwę i dusić razem do odparowania nadmiaru winnego płynu a następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać.Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką i mąką.Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.Wszystkie polać sosem z sera ,śmietanki i maki.Zapiec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180` C. Przed podaniem nakryć odciętymi surowymi czubkami pomidorów na przemian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 08.09.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Bardzo apetycznie brzmi ten Twój przepis, Niktspecjalny A ja uwielbiam coś, co zna pewnie cały świat "Boeuf Stroganow" Składniki: nie wiem na ile porcji, każdy musi dopasować sam Polędwica wołowa - niekoniecznie, jest bardzo droga. Można użyć wołowiny np. stekowej lub innej, ale w miarę dobrej jakości. Mąka (troszkę, tylko do oprószenia mięsa) Pasta pomidorowa (może być np. przecier) Cebula Rosól - ja najczęściej robię to w ogóle na rosole, jak zostaje, albo po prostu daję gotowy wywar wołowy. Śmietana 2-3 łyżki masła lub oleju (masło lepsze) Pieprz Mielona papryka Mięso pokroić w słupki, oprószyć mąką i pieprzem (wołowinę solimy na końcu). Usmażyć na gorącym tłuszczu. Na osobnym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pastę pomidorową i dodać to do mięsa. Podlać rosołem i dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zaprawić śmietaną, posolić i posypać papryką. Smakuje z różnymi dodatkami, mogą być ziemniaki, ryż, albo tzw. kluski kładzione lub drobne kluseczki francuskie. Wariacje na temat: można dodać kiszonego ogórka pokrojonego w kosteczkę lub drobno pokrojone pieczarki. Można też przełożyć do małych, żaroodpornych kokilek, posypać startym, ostrym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Świetna gorąca przekąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.09.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Prawda jest taka, że nie ma bardziej znanej potrawy eintopf. Na dodatek łatwo ją przygotować samodzielnie. Bogaci Stroganowowie zawsze byli blisko dworu, doradzali carom i pożyczali im pieniądze. Na pewno żyli w luksusie i wykwintnie jadali. Niestety, nie wiadomo, który z członków tej szacownej rodziny wymyślił słynne danie z polędwicy, ani w jakich to było okolicznościach. Mnie najbardziej bawi następująca historia: pewnego razu wielki książę Stroganow dowiedział się, że zdradza go narzeczona. Nie należał do ludzi łatwo ulegających emocjom. Stwierdził, że pojedynek byłby dla rywala zbyt dużym zaszczytem. Oburzenie wyładował w kuchni - zaatakował szablą piękny kawałek polędwicy przygotowany na kolację. Uspokoił się wprawdzie, ale z mięsa zostały tylko cieniutkie paseczki. Kucharz nie miał wyjścia i przyrządził je w potrawce. Książę był zachwycony. Co tam narzeczona, nie będzie tej, będzie inna. A dobre jedzenie to podstawa.. Przepraszam za przytoczenie historycznych korzeni "dania Strogonowów". Nigdy go w domu nie robiłem ale bardziej pasuje mi nazwa polędwica ala Strogonow.Polacy robią go na różne sposoby .Ja jadam go wyłącznie gdy zrobi go moja mama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.09.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 . Mnie najbardziej bawi następująca historia: pewnego razu wielki książę Stroganow dowiedział się, że zdradza go narzeczona. Nie należał do ludzi łatwo ulegających emocjom. Stwierdził, że pojedynek byłby dla rywala zbyt dużym zaszczytem. Oburzenie wyładował w kuchni - zaatakował szablą piękny kawałek polędwicy przygotowany na kolację. Uspokoił się wprawdzie, ale z mięsa zostały tylko cieniutkie paseczki. Kucharz nie miał wyjścia i przyrządził je w potrawce. Książę był zachwycony. Co tam narzeczona, nie będzie tej, będzie inna. A dobre jedzenie to podstawa.. Przepraszam za przytoczenie historycznych korzeni "dania Strogonowów". Nigdy go w domu nie robiłem ale bardziej pasuje mi nazwa polędwica ala Strogonow.Polacy robią go na różne sposoby .Ja jadam go wyłącznie gdy zrobi go moja mama. swietna anedota ja Strogonowa robie wyłącznie z ogórkiem konserwowym i obowiązkowo na koniec ze słodką kremówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Z kremówka !! taka jak we Wadowicach? Wiem ,że żartujesz. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.