Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok:

do barana zioła, feta

do łaciatej cynamon, chocolate

a tak w ogóle jeszcze trochę papryczki świeżej ostrej jalapeno albo habanero...

 

Kazdy orze jak moze.:D Jesli go na to stac, to i placi za sezonowe utrzmanie warzyw przydomowych, aby mial ciaglosc ich konsumcji rowniez na wczasach.:p

 

Papryki u mnie w letnisku jest pod dostatkie, pochwale sie nawet, iz mam zamowienia na nasiona od "szanujacych sie forumowiczow" na przyszly rok.8)

 

http://img442.imageshack.us/img442/2601/swojskaoq8.jpg

 

Najlepsze szczepy papryk organicznych, pomijam pomidory bo i tak wiary nie dasz. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dam- bo sama mam - ORGANICZne - i jeszcze borówki Amerykańskie :wink: i Malinki

 

To i tak nic nie zmienia.:lol:8)

 

 

Ja tobie i tak na slowo nie...., tylko rekom macham.8) Co do "organiki", to jest organiczna i organiczna.:p

...a pomidorki, ktorego szczep jest potrzymywany od 1860 roku bez ingerencji czlowieka mozna nabyc tylko w jednym miejscu na swiecie, oczywiscie rowniez mam. :D Szanujacy forumowicze byli zaskoczeni.8)

 

PS. malinek mam tylko 1ar, borowek kilkanascie krzewow .:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pomidorrrrki - te organiczne - choć pewnie inne od... organicznych (bo tańsze) wyhodowałam sama - po prostu: ugryzłam kiedyś jedrnego, wyjątkowo soczystego i pomidorowego pomidora - jego skondensowana słodycz pobudziła bardzo moje delikatne kubki smakowe - i wyselekcjonowałam (czyt.:wyplułam) sobie z niego pestki - jeszcze z tą galaretka wokół, itd

to samo z papryczkami

borówek i malinek mam po trzy krzaczki (nie pryskałam absolutnie niczym ) - są ogromne i pyszne...

PS jak bedę w Twoim wieku - to mi sie pewnie ten organiczny ogródek powiększy...może do tego czasu i ja zdobędę te dziewicze pestki... kto wie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obecnie podziwiam hodowle kocich lbow na nogawkach, niezly areal.:p

 

 

Natomiast dla czytajacych polecam prawdziwy organiczny rarytas.:D

 

 

http://img252.imageshack.us/img252/852/p1030127crjl6.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/7067/p1030129crhm7.jpg

 

 

Tylko solic i wp....c z trzesacymi sie uszami. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem,ze takie tematy już byly,ale.......

może spróbujemy jeszcze raz,bez zaśmiecania tekstami nie na temat !

Potrawami szybkimi,tanimi i najważniesze smacznymi !

 

Pozwalam sobie zacytować Szanowną Autorkę Wątku z przypomnieniem. Podkreślenia i pogrubienia tekstu są mojego autorstwa. Może jednak będziemy się tego trzymać :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no dobra, mam wyrzuty sumienia za zaśmiecenie autorce wątku moim pomidorowym "bajerem" (mialam rano wyjąkowo rubaszny humorek i tak jakoś popłynęłam w tym sosie pomidorowym... :oops: :wink:

jako zadośćuczynienie przypomnę

przepis na sałatkę ziemniaczaną

ziemniaczki gotowane (wyjęte z mundurkow, choć niekoniecznie, pokrojone w kosteczkę, nie rozgotowane)

dużo rzodkiewek

dużo dymki

dużo szczypiorku

znowu rzodkiewka,dymka, szczypior :lol: :lol:

2 łyżki gęstego jogurtu (najlepszy grecki)

łyżka musztardy (z ziarnami gorczycy)

sok z cytryny (do smaczku)

sól

dużo ale to naprawdę dużo świeżozmielonego pieprzu

Dosmaczanie trochę trwa, ale warto poszukac tych odpowiednich wachnięć smakowych :wink:

NO po prostu pychota :lol: :kolorowo, swojsko, smacznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolorowe faszerowane pomidory.

 

Składniki

 

-1pieczona pierś kurczaka(ja ją piekę w maśle pod przykryciem)

-4 duże, dojrzałe, twarde pomidory(2 czerwone,2 żółte)

-4 małe pieczarki(nie rozkwitnięte)

-1 cebula

-1/2 szklanki śmietanki(9%)

-łyżka mąki

-10 dag sera żółtego(ja daje liliputka)

- natka pietruszki

-3 łyżki oliwy z oliwek

-sól

-pieprz

-wino marki wino

 

czynności:

 

Pierś kurczaka pokroić w kostkę.Pomidory umyć i ostrym nożem ściąć czubki. Wydrążyć miąższ i usunąć pestki, posolić.Pieczarki oczyścić i zdjąć skórkę. Pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z 1 łyżką oliwy.

Cebulę obrać i posiekać. Dodać miąższ z pomidorów,50 ml wina i podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dodać pozostałą oliwę i dusić razem do odparowania nadmiaru winnego płynu a następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać.Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką i mąką.Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.Wszystkie polać sosem z sera ,śmietanki i maki.Zapiec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180` C. Przed podaniem nakryć odciętymi surowymi czubkami pomidorów na przemian.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo apetycznie brzmi ten Twój przepis, Niktspecjalny :D

A ja uwielbiam coś, co zna pewnie cały świat

"Boeuf Stroganow"

Składniki: nie wiem na ile porcji, każdy musi dopasować sam

Polędwica wołowa - niekoniecznie, jest bardzo droga. Można użyć wołowiny np. stekowej lub innej, ale w miarę dobrej jakości.

Mąka (troszkę, tylko do oprószenia mięsa)

Pasta pomidorowa (może być np. przecier)

Cebula

Rosól - ja najczęściej robię to w ogóle na rosole, jak zostaje, albo po prostu daję gotowy wywar wołowy.

Śmietana

2-3 łyżki masła lub oleju (masło lepsze)

Pieprz

Mielona papryka

 

Mięso pokroić w słupki, oprószyć mąką i pieprzem (wołowinę solimy na końcu). Usmażyć na gorącym tłuszczu. Na osobnym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pastę pomidorową i dodać to do mięsa. Podlać rosołem i dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zaprawić śmietaną, posolić i posypać papryką.

Smakuje z różnymi dodatkami, mogą być ziemniaki, ryż, albo tzw. kluski kładzione lub drobne kluseczki francuskie.

 

Wariacje na temat:

można dodać kiszonego ogórka pokrojonego w kosteczkę lub drobno pokrojone pieczarki.

Można też przełożyć do małych, żaroodpornych kokilek, posypać startym, ostrym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Świetna gorąca przekąska.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawda jest taka, że nie ma bardziej znanej potrawy eintopf. Na dodatek łatwo ją przygotować samodzielnie. Bogaci Stroganowowie zawsze byli blisko dworu, doradzali carom i pożyczali im pieniądze. Na pewno żyli w luksusie i wykwintnie jadali. Niestety, nie wiadomo, który z członków tej szacownej rodziny wymyślił słynne danie z polędwicy, ani w jakich to było okolicznościach. Mnie najbardziej bawi następująca historia: pewnego razu wielki książę Stroganow dowiedział się, że zdradza go narzeczona. Nie należał do ludzi łatwo ulegających emocjom. Stwierdził, że pojedynek byłby dla rywala zbyt dużym zaszczytem. Oburzenie wyładował w kuchni - zaatakował szablą piękny kawałek polędwicy przygotowany na kolację. Uspokoił się wprawdzie, ale z mięsa zostały tylko cieniutkie paseczki. Kucharz nie miał wyjścia i przyrządził je w potrawce. Książę był zachwycony. Co tam narzeczona, nie będzie tej, będzie inna. A dobre jedzenie to podstawa.
.

 

Przepraszam za przytoczenie historycznych korzeni "dania Strogonowów".

Nigdy go w domu nie robiłem ale bardziej pasuje mi nazwa polędwica ala Strogonow.Polacy robią go na różne sposoby .Ja jadam go wyłącznie gdy zrobi go moja mama.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Mnie najbardziej bawi następująca historia: pewnego razu wielki książę Stroganow dowiedział się, że zdradza go narzeczona. Nie należał do ludzi łatwo ulegających emocjom. Stwierdził, że pojedynek byłby dla rywala zbyt dużym zaszczytem. Oburzenie wyładował w kuchni - zaatakował szablą piękny kawałek polędwicy przygotowany na kolację. Uspokoił się wprawdzie, ale z mięsa zostały tylko cieniutkie paseczki. Kucharz nie miał wyjścia i przyrządził je w potrawce. Książę był zachwycony. Co tam narzeczona, nie będzie tej, będzie inna. A dobre jedzenie to podstawa.
.

 

Przepraszam za przytoczenie historycznych korzeni "dania Strogonowów".

Nigdy go w domu nie robiłem ale bardziej pasuje mi nazwa polędwica ala Strogonow.Polacy robią go na różne sposoby .Ja jadam go wyłącznie gdy zrobi go moja mama.

swietna anedota :lol:

 

ja Strogonowa robie wyłącznie z ogórkiem konserwowym i obowiązkowo na koniec ze słodką kremówką :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...