Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Bedzie super szybki azjatycki lunch...

...

Tadaaaa! Super ekspresowo, a jaki aromat i smak!

 

z-resztek-2.jpg

 

...

Wygląda bardzo smakowicie i aromatycznie, przygotowane zgodnie ze sztuką bez zbędnych udziwnień i dlatego będzie doskonale w smaku.

Gratuluję dania

 

Dziś chyba u nas dzień krewetkowy :) Małżonka również miała ochotę :)

Zrobiłem na świeżym szpinaku, z ryżem na styl hiszpański ...

FB_IMG_1548620796363.jpg

na deser kawa z niezłym rumem

FB_IMG_1548620776618.jpg

 

Jasne, pewnie macie kuchnię bardziej japońską niż Japończycy.

Nie wiem czy mamy kuchnię "bardziej japońską niż Japończycy" :) mamy jednak bardzo dostępną tradycyjną japońską kuchnię - w Japonii jeszcze nie byłem i planuję tam wizytę dopiero w przyszłym roku - w pobliżu gdzie mieszkam, mamy japońskie restauracje z pełną japońską obsługą. Oferowane dania są smaczne i przygotowywane zgodnie z ich tradycją i sztuką kulinarną.

20170210_112049s_2.jpg

 

Picture 418s.jpg

 

fotografie nie "z sieci" :) tylko wykonane podczas pobytu w tych miejscach (lokalnie) :)

 

Smakowicie pozdrawiam :)

Edytowane przez Chef Paul
łączenie postów
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybrałem Australię bo mam tam ukochanych przyjaciół.Poprosiłemby przysyłali mi przepisy i fotki z realizacji potraw australijskich. Przyślą to wkleję.Siec z linku j/w pokazała 14 dań ,które powinno się spróbować.Skoro nie miałem ani ich fotek z realizacji i sam ich nie zrobiłem to podparłem się siecią. Od razu spotkałem się z krytyką.Nic to , kolega wyżej zapowiedział ,że odchodzi.

 

Cebularz PRL na drożdżach ,polędwica z warzywami , ogórek kiszony i masło czosnkowe.

 

731e26897e53aa3d.jpg

222b81c555b48b44.jpg

 

Schab z wędzonką ,na lekko grillowanej papryce z tostem z żytniej skibki

 

a5bd35f5009b5578.jpg

 

0f7e6c837e0a10eb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście

Na tym forum (przez tyle lat) nic mnie już chyba nie zdziwi :)

Pepeg jednak, już zrezygnował w zabawę tutaj, (parę innych osób również) i sam się zastanawiam czy podobnego kroku nie uczynić.

Młody dla swoich pań zrobił 4 BIT-a .Smak perfekta.Zamienił smaki.Budyń zmiksował z jeżynami , a dla odmiany krówka jest z orzechami.Zamiast gorzkiej czekolady na górze jest posypka z kakao expres.Palce lizać.Znaczy paluszki lizać.:)

 

1d9086348f0db71e.jpg

 

Na kolację w plackach do tortilli z tych składników zrobię podróbkę ;).Nie wiem tylko jak zrobić wiórki-cienkie placuszki ze schabu.No nie wiem.Zrobiłem sałatkę jarzynową i zapomniałem o cebuli .Będzie.

 

754fdaf9a21f4fc4.jpg

 

Zakupiliśmy z moim młodym dwa telefony Huawei mate 20 pro.Fotki może będą wyrazistsze.Może jutro może w czwartek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie dziś organiczny samogon, najbardziej organiczny z organicznych. Na deser organiczne płocie z organicznego jeziora.

 

Siemka.Chcesz zobaczyć moje placki z nowoczesnym nadzieniem ;)? Możesz nie zobaczyć bo polałem się ze śmiechu.:lol2::lol2::lol2::rotfl:To jest teraz trendi i trza pisać ,że łorganicne? Ja to swój Groszek nazwę organiczny i po tym skrócie będę miał cacy.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siemka.Chcesz zobaczyć moje placki z nowoczesnym nadzieniem ;)? Możesz nie zobaczyć bo polałem się ze śmiechu.:lol2::lol2::lol2::rotfl:To jest teraz trendi i trza pisać ,że łorganicne? Ja to swój Groszek nazwę organiczny i po tym skrócie będę miał cacy.

 

pzdr.

 

Bardzo mi przykro, ale twoje "łorganicne" lub plocie wg-gasa nie beda organiczne. To jest nazwa zastrzezona prawnie dla produktow certyfikowanych normami .W UE - przepisy w sprawie rolnictwa ekologicznego WE 834/2007 i WE 889/2008, a w USA - Narodowy Program Rolnictwa Ekologicznego (NOP). Bardzo regorystyczne przepisy zaczynajac od certyfikacjji gleby, materialu siewnego i uprawy. To samo tyczy sie produkcji miesnej. Caly lancuch produkcji od poczatku do konca jest bardzo rygorystyczny. To tyle w sprawie braku podstawowej wiedzy.

 

ps skladniki na organiczna zupe

 

organiczna-zupa2.jpg

 

organiczna-zupa3.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
+ zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wg39070 no tak mnie rozbawiłeś ,że się przejąłem i pseudo tortilla - podróbka będzie jutro. Zrobiłem natomiast szybkie skrzydełka i z takimi dodatkami.Skrzydełka wypłukałem w organicznej wodzie mineralnej z mojego kochanego Nałęczowa.To po pierwsze. Po drugie smażyłem na organicznym oleju rzepakowym (od chłopa) właściwie powolnie gotowałem w nim .Po trzecie organicznego pomidora poddałem podobnemu procesowi.Cebulę bo ostra poddałem wrzątkowi , a organiczną bez konserwantów i chemii rukolę moczyłem w soku z cytryny pół/pół z wodą "Nałęczowianka".

 

ed4714cb5633f21c.jpg

 

Proszę zwrócić uwagę jak zachowuje się olej rzepakowy.Nie pieni się osadem.

 

ba041913e9f9e575.jpg

 

567cdc66ffaef507.jpg

 

a643ddb3fc86313c.jpg

 

Na patelni podgrzałem do charakterystycznego spuchnięcia placek tortilli.Wiem już co to za uczucie pobyć odrobinę w "organicznym świecie";):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Zrobiłem natomiast szybkie skrzydełka i z takimi dodatkami.Skrzydełka wypłukałem w organicznej wodzie mineralnej z mojego kochanego Nałęczowa.To po pierwsze. Po drugie smażyłem na organicznym oleju rzepakowym (od chłopa) właściwie powolnie gotowałem w nim .Po trzecie organicznego pomidora poddałem podobnemu procesowi.Cebulę bo ostra poddałem wrzątkowi , a organiczną bez konserwantów i chemii rukolę moczyłem w soku z cytryny pół/pół z wodą "Nałęczowianka".

...

Zapomniałeś o "organicznej polędwicy" (zapewne z organicznego drobiu) :) ;) którą wcześniej prezentowałeś :)

nawet "od chłopa" to u Ciebie niewiele :) prawie wszystko to produkt wysoko przetworzony pełen konserwantów i chemii spożywczej :)

Nazywać to ty możesz tylko sobie (ale tylko nazywać) :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wg39070 no tak mnie rozbawiłeś ,że się przejąłem i pseudo tortilla - podróbka będzie jutro. Zrobiłem natomiast szybkie skrzydełka i z takimi dodatkami.Skrzydełka wypłukałem w organicznej wodzie mineralnej z mojego kochanego Nałęczowa.To po pierwsze. Po drugie smażyłem na organicznym oleju rzepakowym (od chłopa) właściwie powolnie gotowałem w nim .Po trzecie organicznego pomidora poddałem podobnemu procesowi.Cebulę bo ostra poddałem wrzątkowi , a organiczną bez konserwantów i chemii rukolę moczyłem w soku z cytryny pół/pół z wodą "Nałęczowianka".

 

ed4714cb5633f21c.jpg

 

Proszę zwrócić uwagę jak zachowuje się olej rzepakowy.Nie pieni się osadem.

 

ba041913e9f9e575.jpg

 

567cdc66ffaef507.jpg

 

a643ddb3fc86313c.jpg

 

Na patelni podgrzałem do charakterystycznego spuchnięcia placek tortilli.Wiem już co to za uczucie pobyć odrobinę w "organicznym świecie";):)

 

 

 

Czytam i przecieram oczy. Jak mozna tak prymitywne danie, ktore nie wymaga umiejetnosci kulinarnych spaprac. Trudnosc jej wykonania w skali od 1 do 10 to minus jeden.OK, poswiece 10 minut mojego czasu.

 

Dla przyspieszenia procesu wykonania wymieszam ser na etapie ciecia warzyw.

 

najprostrze-danie-swiata1.jpg

 

Kurczaka juz posiekalem ,i jest obecnie na zeliwnej patelni.

 

Wszystkie produkty ktore zastosuje sa organiczne najwyzszej jakosci.

najprostrze-danie-swiata2.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro ograniczę się do organicznej tortilli.Pseudo ale niezmiernie smakowicie.Nadzieje placka po ostrym wietrzeniu kuchni.A co niech będzie organicznie.ten schab nie daje mi spokoju ,tak jak przez chwilę polędwica z warzywami ,bardzo chuda i jaka wymowna w patrzeniu nań.Może takie?

 

 

[h=1]Chipsy schabowe[/h]Wysłane przez Michal w czwartek, 31 Maj 2018sam_8425-470.jpg?itok=2HDyVK1_Ostatnio znajomy poczęstował mnie swoimi „chipsami” z schabu. Jest to nic innego jak pokrojony w bardzo cienkie plasterki schab, obtoczony przyprawami i następnie wędzony. Taka fajna zagrycha do złocistego z pianką. Postanowiłem spróbować swoich sił z nastawieniem, że chipsy mają być pikantne, lekko słone i z dominującym smakiem papryki. Dobór przypraw nie był przypadkowy, słoności i smak papryki zapewni Pdp VEGA Red-Spice, ostrości i ziołowego smaku uzyska dzięki przyprawie Pdp VEGA Korzenna i Pdp VEGA Prowansalska, a dodatkowy zastrzyk smaku uzyskam papryki dzięki Pdp Vega Paprykowa. Na degustację nie musiałem długo czekać, wpadli znajomi, zjedli i chcieli więcej...

Składniki

 

  • 1 kg schabu bez kości

Przyprawy

 

  • 50 g (3 płaskie łyżki) Pdp VEGA Red-Spice pikantny (Kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku,)
  • 35 g (3 płaskie łyżki) Pdp VEGA Paprykowa pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie, niezwykle smaczną )
  • 15 g (1 płaska łyżka) Pdp VEGA Korzenna pikantna (Mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku,)
  • 10 g (1 płaska łyżka) Pdp Vega Prowansalska pikantna (mieszanka przypraw składająca się z m.in. bazylia, cząber, tymianek, oregano itp)
  • Inne
  • 4 łyżki oleju

sam_8443-470.jpg?itok=WIDnCLO6

Sposób przygotowania:

Przygotowanie mięsa

 

  • Mięso umyłem pod bieżącą, zimną wodą. Następnie powykrawałem luźne odstające kawałki mięsa.
  • Mięso włożyłem na parę godzin do zamrażalki.
  • Co jakiś czas sprawdzałem czy schab już stwardniał, ponieważ inaczej ciężko byłoby mi kroić na cienkie plasterki.
  • Gdy mięso było już dosyć twarde, pokroiłem je przy użyciu krajalnicy do chleba, na plasterki o grubości około 2-3 mm.
  • Plastry schabu, przełożyłem do miski i poczekałem, aż się rozmrożą.
  • W międzyczasie przygotowałem sobie przyprawy, oraz olej
  • Gdy mięso się rozmroziło, do miski wlałem 4 łyżki oleju, oraz przyprawy.
  • Całość delikatnie mieszałem, żeby nie porozrywać delikatnych i cienkich plastrów mięsa.
  • Kiedy już mięso równomiernie obtoczone było w przyprawach, całośc włożyłem na noc do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły.

Wędzenie

 

  • Na drugi dzień, plastry przełożyłem na siatkę wędzarniczą (ruszt).
  • Uważałem aby plastry leżały równomiernie rozłożone, nie nachodziły na siebie, oraz, żeby nie zwisały.
  • Plastry można układać dosyć gęsto, ponieważ podczas wędzenia skurczą się.
  • Używam wędzarni elektrycznej, więc na początek włączyłem wentylator, temperaturę ustawiłem na 100 C i przy otwartym kominku suszyłem około 2 godzin.
  • Gdy plastry już obeschły i obkurczyły się, z wędzarni wyjąłem wentylator i zastąpiłem go generatorem dymu.
  • Temperaturę zmieniłem na 60 st. C i przy lekko przymkniętym kominku wędziłem przez około 1 godzinę.
  • Moje chipsy, na tym etapie wyglądały smakowicie, ale postanowiłem je jeszcze podpiec. W tym celu zwiększyłem temperaturę na 90 st. C. W tej temperaturze wędziłem przez około 40 minut, do czasu uzyskania odpowiedniego koloru.
  • Po tym czasie wyłączyłem wędzarnik i pozwoliłem chipsom, ostudzić się w przy lekko uchylonych drzwiach.
  • Po około 3 godzinach, chipsy przełożyłem na papierowy ręcznik, który wchłonął resztę tłuszczu. https://blog.tradismak.pl/chipsy-schabowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałeś o "organicznej polędwicy" (zapewne z organicznego drobiu) :) ;) którą wcześniej prezentowałeś :)

nawet "od chłopa" to u Ciebie niewiele :) prawie wszystko to produkt wysoko przetworzony pełen konserwantów i chemii spożywczej :)

Nazywać to ty możesz tylko sobie (ale tylko nazywać) :) ;)

 

Nie znalazłem dzisiaj ładnej wołowiny, trafił się (koniecznie chciałem chudą wołowinę) zwyczajny, ale bardzo świeży udziec wołowy, wymyśliłem sobie w tym wypadku wyczysaniaka-pulled beef. Nocne marynowanie z przyprawami, a następnie od rana do obiadu (ok. 6-7h) duszenie w 120oC. Miękka rozczesałem widelcem, zmieszałem ze zredukowanym sosem i podałem z mieszanką sałat i brązowym ryżem. Powiem szczerze, jak na danie wymagające mało pracy, to... bardzo dobrze smakowało, mimo że chude to soczyste i smaczne. Czas duszenia w niczym nie przeszkadza, można zająć się wtedy, czymś innym.

PS

Praktycznie bez oliwy (łyżka na noc:)), cebuli, majonezu, boczku, prosto, lekko ale nie "sucho".

Edytowane przez noc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serce mi krwawi jak widze takie kulinarne partactwo, a potrawa jest super prymitywna do wykonania.

 

Na patelni zeliwnej prawie doprowadzonej do czerwonosci , na szybko przypalamy siekana organiczna piers. Nalezy podpawic meksykanskimi przyprawami...

 

najprostrze-danie-swiata3.jpg

 

W 3-ch malych pojemniczkach Ninja , zrobie 3-y podstawowe sosy. Kolendrowolimonkowy, salse i guacamole.

 

najprostrze-danie-swiata4.jpg

 

Bedzie troche balaganu, ale robimy 3y podstawowe sosy...

 

najprostrze-danie-swiata5.jpg

 

Na chwile obecna jest wiecej jak 10 minut bo 18, ale wszystko jest gotowe...

 

najprostrze-danie-swiata7.jpg

 

najprostrze-danie-swiata8.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro ograniczę się do organicznej tortilli.Pseudo ale niezmiernie smakowicie.Nadzieje placka po ostrym wietrzeniu kuchni.A co niech będzie organicznie.ten schab nie daje mi spokoju ,tak jak przez chwilę polędwica z warzywami ,bardzo chuda i jaka wymowna w patrzeniu nań.

...

Jakież to musi być dla Ciebie przykre, co WP gotuje i jakich produktów używa.

Nie tylko on zresztą (wielu innych forumowiczów wypowiadających się w temacie) :) ... spróbuj i naucz się. To nie jest takie trudne :)

 

Nie znalazłem dzisiaj ładnej wołowiny, trafił się (koniecznie chciałem chudą wołowinę) zwyczajny, ale bardzo świeży udziec wołowy, wymyśliłem sobie w tym wypadku wyczysaniaka-pulled beef. Nocne marynowanie z przyprawami, a następnie od rana do obiadu (ok. 6-7h) duszenie w 120oC. Miękka rozczesałem widelcem, zmieszałem ze zredukowanym sosem i podałem z mieszanką sałat i brązowym ryżem. Powiem szczerze, jak na danie wymagające mało pracy, to... bardzo dobrze smakowało, mimo że chude to soczyste i smaczne. Czas duszenia w niczym nie przeszkadza, można zająć się wtedy, czymś innym.

PS

Praktycznie bez oliwy (łyżka na noc:)), cebuli, majonezu, boczku, prosto, lekko ale nie "sucho".

Odpowiem tak :)

FB_IMG_1532351136749.jpg

Pozdrawiam smakowicie :)

Edytowane przez Chef Paul
łączenie postów
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...