Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Jakież to musi być dla Ciebie przykre, co WP gotuje i jakich produktów używa.

Nie tylko on zresztą (wielu innych forumowiczów wypowiadających się w temacie) :) ... spróbuj i naucz się. To nie jest takie trudne :)

 

 

Odpowiem tak :)

[ATTACH=CONFIG]425705[/ATTACH]

Pozdrawiam smakowicie :)

 

Serce mnie boli, jak widze co robi ns z tak prostym daniem ..szkoda pisac!

 

Piers i eksta porcja kremu kolendrowolimonkowego, Odlot smakowy, a wszystko w 20 minut. To samo robimy z dwoma innymi podstawowymi sosami.

 

najprostrze-danie-swiata10.jpg

 

ps plus ekstra limonka, oczywiscie organiczna. Prosto, nie prosto tylko prymitywnie prosto, bardzo skromnie i mega smacznie! Palce lizac!

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla przypomnienia...

 

wg39070 no tak mnie rozbawiłeś ,że się przejąłem i pseudo tortilla - podróbka będzie jutro. Zrobiłem natomiast szybkie skrzydełka i z takimi dodatkami.Skrzydełka wypłukałem w organicznej wodzie mineralnej z mojego kochanego Nałęczowa.To po pierwsze. Po drugie smażyłem na organicznym oleju rzepakowym (od chłopa) właściwie powolnie gotowałem w nim .Po trzecie organicznego pomidora poddałem podobnemu procesowi.Cebulę bo ostra poddałem wrzątkowi , a organiczną bez konserwantów i chemii rukolę moczyłem w soku z cytryny pół/pół z wodą "Nałęczowianka".

 

ed4714cb5633f21c.jpg

 

Proszę zwrócić uwagę jak zachowuje się olej rzepakowy.Nie pieni się osadem.

 

ba041913e9f9e575.jpg

 

567cdc66ffaef507.jpg

 

a643ddb3fc86313c.jpg

 

Na patelni podgrzałem do charakterystycznego spuchnięcia placek tortilli.Wiem już co to za uczucie pobyć odrobinę w "organicznym świecie";):)

 

.... i efekt koncowy 20to minutowej pracy kulinarnej, na bardzo niskim poziomie trudnosci.

 

Witam w smacznej organicznej krainie!

 

najprostrze-danie-swiata11.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

 

.... i efekt koncowy 20to minutowej pracy kulinarnej, na bardzo niskim poziomie trudnosci.

 

Witam w smacznej organicznej krainie!

 

najprostrze-danie-swiata11.jpg

Można :) ... (nie żadne "pseudo") ale smaczne, bardzo proste danie z meksykańskiej kuchni, bez zbędnych dodatków i bez spożywczej chemii.

Naturalne, proste i smaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można :) ... (nie żadne "pseudo") ale smaczne, bardzo proste danie z meksykańskiej kuchni, bez zbędnych dodatków i bez spożywczej chemii.

Naturalne, proste i smaczne.

 

Krem kolendrowolimonkowy jest prawdziwym cudem smakowym. smietana w takim polaczeniu smakowym robi robote.

 

najprostrze-danie-swiata12.jpg

 

Smacznego organicznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Jest godz. 7.10 ,po wczorajszych nocnych opadach śniegu z deszczem i temp. 0 stC , poranek wydaje się dość pozytywny.W oczekiwaniu na ( Huawei mate 20 pro ) ,który doda kolorów moim spontanicznym podróbkom idę zrobić organiczną kanapkę.Jak to słowo może szybko przylgnąć i być pomocne w naszym kraju.Babcia zawsze mi powtarzała.Kochanieńki 100 gospodyń,100 kucharek zrobi zawsze sto rożnych pierogów ruskich.Coś w tym jest.Dlatego dzisiaj popołudniu zrobię super "organicznego";) tortiluncia z wsadem rodem z Polska i produktami - półproduktami rodem z Polska. Będzie miał niemeksykańskie korzenie ;):).

220px-NCI_flour_tortillas.jpg

Tortilla meksykańska z mąki pszennej

Tortilla (wym. torˈtiʎa) – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.

Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Obecnie większość dostępnych w handlu tortilli jest wytwarzanych maszynowo. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy.

Tortille z mąki pszennej zaczęto wytwarzać dopiero po sprowadzeniu do Nowego Świata pszenicy przez Hiszpanów. Ciasto to w tym przypadku mąka z wodą i palsgaard (emulgator), guma guar i gluten pszenny (niekiedy stosuje się kwas jabłkowy, sorbinian potasu, propionian wapnia i glicerynę, aby placki nie pleśniały).

Tortilla stanowi bazę bardziej skomplikowanych potraw, jak np. quesadilla, tacos, enchiladas i innych. Z kawałków kukurydzianych tortilli przyrządzane są czipsy tortilla (totopos), a z nich przekąska o nazwie nachos.

 

Nie wiem czy to tak trudno zrozumieć.Powtórze.

 

.....z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw......

 

Idąc za tym co opisuje Wiki. Tak też zrobię.http://emoty.blox.pl/resource/krzeslo.gif.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem małżonce śniadanie bardzo "Eko" ,takie prawie organiczne.Kanapka "łorganiczna";):).Zrobiłem przymiarkę do mojej podróbeczki i schabowe placuszki tak podsmażyłem. Podałem z ekologiczno - organiczną herbatą.Rukola ser delikatnie naturalnie wędzony regionalny i okrasa z wędzonki.Żytni tost i przygotowania do tortilli , nie zapominając o cytrynowej babce ,która uczyniliśmy zapominając o bakaliach , a w szczególności o rodzynkach.Nasza culpa:)

 

41f9d95bad015f9d.jpg

 

Cienki orga...schab.

 

b8afd54f244e4158.jpg

 

Wygląda i smakuje wybornie jest tylko pędzelkowaty maggi.

 

0775e5f09f99affc.jpg

 

90be1f86644ffd30.jpg

 

966cf6bd5b029d90.jpg

 

a8e047c3e97cdd74.jpg

 

994063e8351c774a.jpg

 

Data organicznych ustawiona ,że kanapka robiona dzisiejszego poranka.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dopisać ,że czekam cały czas na fotki z realizacji dań rodem z Australii , które tu będę pokazywał , tu na FM. Australia to już nie Ameryka.Tego chciałbym spróbować ale oczywiście zrobionego przez polskie łapki moich przyjaciółek w domowym australijskim zaciszu.To musi smakować wybornie i ciekawie.

 

Trochę o nich.To co mi mówiły dziewczyny ,sprawdza się.

Jedzenie w Australii

 

owoce-morza.jpg

 

Australijczycy w głównej mierze jedzą trzy posiłki dziennie

  • Śniadanie – zazwyczaj między 7 a 10 rano,
  • Lunch – miedzy 12 a 3 popołudniu,
  • Kolacja – miedzy 6 a 10 wieczorem.

 

Kuchnia Australijska opiera się na tradycyjnej kuchni angielskiej. Możemy zauważyć w niej wpływy różnych innych kuchni w tym głównie kuchni azjatyckiej.

 

Najsłynniejszymi elementami w kuchni australijskiej są owoce morza, o które nie jest wcale trudno, gdyż Australia jest otoczona bogatymi w te składniki morza.

 

Jedzenie w Australii jest niezwykle świeże i bardzo wysokiej jakości. W Australii dysponując nawet małym budżetem można jeść zdrowo i unikać fast foodów. Oczywiście w przeliczeniu na polskie zarobki może wydawać się drogo, natomiast po rozpoczęciu pracy ceny stają się relatywnie mniejsze i można sobie pozwolić na znacznie więcej.

 

CZYM TAK NAPRAWDĘ JEST AUSTRALIJSKIE JEDZENIE?

 

Miejscowi najchętniej do restauracji wpadają na smażony ryż, tajskie curry czy kuchnię śródziemnomorską. Ale tak naprawdę te potrawy nie mają nic wspólnego z rdzennie australijską kuchnią. Są częścią australijskiej wielokulturowości, ale prawdziwe korzenie mają w innych krajach.

Oprócz typowo australijskiego kangura – i być może Vegemite, czyli pasty zrobionej z wyciągu z drożdży (choć nieraz przypisuje się temu daniu pochodzenie Amerykańskie) – muszą być też inne potrawy.Niektóre mogą wydać się banalne, niektóre oczywiste, a niektóre mogą być całkowitym zaskoczeniem.Poniżej wymieniamy 9 potraw można zaliczyć do typowo australijskich. Smacznego!

 

1. Witchetty grubs, czyli apetyczna larwa

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/witchetty-grub-300x195.jpg

 

2. Anzac biscuits, czyli ciastka kokosowo-owsiane

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/anzac-biscuits-300x199.jpg

 

3. Orzechy makadamia

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/orzechy-makadamia-300x199.jpg

 

4. Emu, czyli nielot na talerzu

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/640px-Emu-300x225.jpg

 

5. Damper, czyli australijski chlebek

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/Dumper-australijski-chlebek.jpg

 

6. Zupa z groszku i szynki, czyli odrobina Wielkiej Brytanii na talerzu

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/australijska-zupa-z-szynk%C4%85-i-groszkiem-300x168.jpg

 

7. Weet-Bix, czyli zdrowe śniadanko

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/weet-bix-300x199.png

 

8. Lamingtons, czyli słów kilka o biszkopcie

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/Lamingtons-australijski-biszkopt-208x300.jpg

 

9. Kalmary z solą i pieprzem

http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/Kalmary-z-sol%C4%85-i-pieprzem-300x200.jpg

 

Wgląda to imponująco i jakoś inaczej organicznie.

Paluszki lizać,pozdrawiam niezmiernie smaczniusieńko.

https://australiada.pl/kuchnia/jedzenie-w-australii.html

 

Kangur

 

najdziwniejsze-australijskie-potrawy4-1024x768.jpg

 

Mięso z tych zwierząt jest niezwykle popularne w Australii, szczególnie w formie steaków. Zaleca się je każdemu, ze względu na wysoką zawartość białka i niski procent tłuszczu.

 

Krokodyl

 

Steaki z krokodyla są równie słynne w Australii, co z kangura. Możemy spotkać je bez problemu w tamtejszych restauracjach. Mięso jest nadzwyczaj delikatne, serwowane również w formie szaszłyka. Smakiem jest ono bardzo zbliżone do kurczaka.

 

najdziwniejsze-australijskie-potrawy6-1024x768.jpg

 

Hamburger z burakiem

 

Intrygujący i niecodzienny dodatek do hamburgera, który spotkamy na porządku dziennym głównie w Australii. Marynowany plaster buraka zadziwiająco dobrze komponuje się z resztą dodatków.

najdziwniejsze-australijskie-potrawy5-1024x701.jpg

 

Struś

 

Jedno z najzdrowszych, jak nie najzdrowsze mięso posiada najwięcej kwasów tłuszczowych. Jest bardzo soczyste i zawiera znacznie mniej cholesterolu niż wołowina, baranina czy wieprzowina.

najdziwniejsze-australijskie-potrawy7.jpg

 

Chleb z cukierkową posypką

 

Idealnie nadaje się na przyjęcia urodzinowe, bądź różnego rodzaju imprezy.

najdziwniejsze-australijskie-potrawy8.jpg

 

Ostrygi

 

Mimo, że nie jest to typowo australijskie danie, to jednak poleca się szczególnie skosztować ostryg właśnie w tych rejonach. Ponoć są tam najlepsze. W restauracjach znajdziemy je w różnych odmianach. Szczególnie popularnością cieszą się podawane na surowo z dodatkiem oliwy.

najdziwniejsze-australijskie-potrawy10-1024x633.jpg

 

Kalmary w cieście

 

Jedna z ulubionych przystawek mieszkańców Australii, czyli krążki nadziewane kalmarami z dodatkiem soli i pieprzu. Ciasto natomiast jest delikatne i kruche. To smakołyk, którego po prostu trzeba spróbować.

najdziwniejsze-australijskie-potrawy11.jpg

 

super zdrowe żarełko , australijskie żarełko.

 

https://blaber.pl/lifestyle/najdziwniejsze-australijskie-potrawy/

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi przykro, ale twoje "łorganicne" lub plocie wg-gasa nie beda organiczne. To jest nazwa zastrzezona prawnie dla produktow certyfikowanych normami .W UE - przepisy w sprawie rolnictwa ekologicznego WE 834/2007 i WE 889/2008, a w USA - Narodowy Program Rolnictwa Ekologicznego (NOP). Bardzo regorystyczne przepisy zaczynajac od certyfikacjji gleby, materialu siewnego i uprawy. To samo tyczy sie produkcji miesnej. Caly lancuch produkcji od poczatku do konca jest bardzo rygorystyczny. To tyle w sprawie braku podstawowej wiedzy.

 

ps skladniki na organiczna zupe

 

organiczna-zupa2.jpg

 

organiczna-zupa3.jpg

 

Uwierz mi, pospolita płoć, karaś czy nawet lin z super czystego jeziora Pojezierza Gnieźnieńskiego (obszar Natura 2000), jest lepsza od certyfikowanego łososia z super eko hodowli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwierz mi, pospolita płoć, karaś czy nawet lin z super czystego jeziora Pojezierza Gnieźnieńskiego (obszar Natura 2000), jest lepsza od certyfikowanego łososia z super eko hodowli.

 

Do kogo Ty to mówisz? Przywożę karpia,sandacza z Mazur,Płocie i leszcze, z dzikiej Wisły.O czym Ty mu piszesz.Lepiej jak ich się nie cytuje w watkach kulinarnych.Lepiej bezosobowo.Ale mnie rozbawiłeś.Oni to tak na poważnie?;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do kogo Ty to mówisz? Przywożę karpia,sandacza z Mazur,Płocie i leszcze, z dzikiej Wisły.O czym Ty mu piszesz.Lepiej jak ich się nie cytuje w watkach kulinarnych.Lepiej bezosobowo.Ale mnie rozbawiłeś.Oni to tak na poważnie?;)

 

Widzisz NS, Papis "Organic" cuda czyni, a producent słania się ze śmiechu i ręce zaciera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwierz mi, pospolita płoć, karaś czy nawet lin z super czystego jeziora Pojezierza Gnieźnieńskiego (obszar Natura 2000), jest lepsza od certyfikowanego łososia z super eko hodowli.

 

Tradycyjnie przed napisaniem czegos powinienes sprawdzic, jaka jest klasa wody powierzchniowej. W przeciwienstwie do twoich bezsensownych wywodow napisze, ze w odleglosci 1,5h od mojego domu mam tereny z zasobem wod gorskich spelniajace wymagania okreslone dla wod powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludnosci w wode przeznaczoną do spozycia, i jest to klasa 1 wody pitnej. Ktore to jeziora i rzeki w PL spelniaja stan ekologiczny i chemiczny dajac im klase wody pitnej 1?

 

Co do organicznego lososia, to moze byc hodowany tylko na otwartych wodach oceanu lub morza. Jest to okreslone limitem czasu,ryba dorasta i zmienia sie lokalizacje hodwoli! Ryba jest karmiona tylko pasza organiczna! Wiec zanim znowu napiszesz jakies prywatne bzudy sprawdz, nauka nie boli. Woda pod skladem chemicznym jest nie do porownania z woda wsrodladowa(rolnictwo, przemysl), jest to okreslone norma EU jak i USA.

 

Ryby dzikie z wod wsrodladowych niespelniaja wymogow norm i laboratoryjnej kontroli miesa, jesli chcesz je porownywac do organicznego lososia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super szybkie i super proste sniadanie.

 

super-proste-sniadanie-1.jpg

 

super-proste-sniadanie-2.jpg

 

I do piekarnika.

 

Juz prosciej nie mozna. Super ekspresowo, super smacznie, mega aromatycznie bo serek brie robi robote, oraz super skromnie.

 

https://i.postimg.cc/9zHjZh9d/super-proste-sniadanie-3.jpg

 

ps wszystkie skladniki organiczne. Palce lizac!

Edytowane przez Władca Przysmaków
ostatnie zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Władco Przysmaków, jak możesz twierdzić, że natura daje nam mniej organiczne produkty od tych "organicznych" wyprodukowanych przez człowieka? Przecież to snobizm w najczystszym wydaniu.

 

Muszę Cie poprawić i uzupełnić.To nazywa się także egoizm.Dla nas to choroba jak snobizm i cobyś nie mówił zawsze będziesz traktowany własnie tak.Prosiłem Cie abyś nie poddawał się jego bezustannej krytyce tego co Polskie, Nasze.Uwierz będzie Ci z tym lepiej.Popatrz na to ciacho ja wiem ,że to 4 BIT.On powie ,że to wszystko jest sztuczne.Rozumiesz już jego misje na FM.Ma ją tylko tu w topikach o jedzeniu.Nigdzie więcej się nie udziela.Moderatorzy wiedzą ale tylko Elfir jakoś reaguje.Przywykniesz i zrozumiesz jaka wielka krzywdę robi ten człowiek swoimi wypowiedziami.Przepraszam ,że się ciut w wątku kulinarnym uzewnętrzniłem ale chciałem tylko coś zaznaczyć.

 

 

e3b776f32d77a954.jpg

 

828c3dc83fd03983.jpg

 

No i tak to wygląda.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę Cie poprawić i uzupełnić.To nazywa się także egoizm.Dla nas to choroba jak snobizm i cobyś nie mówił zawsze będziesz traktowany własnie tak.Prosiłem Cie abyś nie poddawał się jego bezustannej krytyce tego co Polskie, Nasze.Uwierz będzie Ci z tym lepiej.Popatrz na to ciacho ja wiem ,że to 4 BIT.On powie ,że to wszystko jest sztuczne.Rozumiesz już jego misje na FM.Ma ją tylko tu w topikach o jedzeniu.Nigdzie więcej się nie udziela.Moderatorzy wiedzą ale tylko Elfir jakoś reaguje.Przywykniesz i zrozumiesz jaka wielka krzywdę robi ten człowiek swoimi wypowiedziami.Przepraszam ,że się ciut w wątku kulinarnym uzewnętrzniłem ale chciałem tylko coś zaznaczyć.

 

 

e3b776f32d77a954.jpg

 

828c3dc83fd03983.jpg

 

No i tak to wygląda.

 

 

Swoją drogą, zawsze zastanawiałem się, czy oni nie mają takiego forom w USA? Może i mają ale tam byli by zwykłymi ...tubylcami. Tu u Nas mogą pokazać zasobność portfela abyśmy zazdrościli, no cóż, żenujące zachowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pojadlem z rozkosza, to bylo niebo w ustach.

 

Pomysle o czyms nastepnym, bardzo prostym i super szybkim do wykonania. Moze burger amerykanski? Z sosem podgrzybowym na bazie czerwonegowina? Zobacze, pomysle na co przyjdzie mi ochota.

 

arerykanski-burger-1.jpg

 

Moje ulubione wino w ostatnim czasie, to bedzie dobry wybor. Borowiki suszone i mrozone podgrzybki, szalotka , czosnek, przyprawy itp...

 

amerykanski-burger.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...