Władca Przysmaków 28.01.2019 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Jakież to musi być dla Ciebie przykre, co WP gotuje i jakich produktów używa. Nie tylko on zresztą (wielu innych forumowiczów wypowiadających się w temacie) ... spróbuj i naucz się. To nie jest takie trudne Odpowiem tak [ATTACH=CONFIG]425705[/ATTACH] Pozdrawiam smakowicie Serce mnie boli, jak widze co robi ns z tak prostym daniem ..szkoda pisac! Piers i eksta porcja kremu kolendrowolimonkowego, Odlot smakowy, a wszystko w 20 minut. To samo robimy z dwoma innymi podstawowymi sosami. ps plus ekstra limonka, oczywiscie organiczna. Prosto, nie prosto tylko prymitywnie prosto, bardzo skromnie i mega smacznie! Palce lizac! Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 28.01.2019 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Dla przypomnienia... wg39070 no tak mnie rozbawiłeś ,że się przejąłem i pseudo tortilla - podróbka będzie jutro. Zrobiłem natomiast szybkie skrzydełka i z takimi dodatkami.Skrzydełka wypłukałem w organicznej wodzie mineralnej z mojego kochanego Nałęczowa.To po pierwsze. Po drugie smażyłem na organicznym oleju rzepakowym (od chłopa) właściwie powolnie gotowałem w nim .Po trzecie organicznego pomidora poddałem podobnemu procesowi.Cebulę bo ostra poddałem wrzątkowi , a organiczną bez konserwantów i chemii rukolę moczyłem w soku z cytryny pół/pół z wodą "Nałęczowianka". Proszę zwrócić uwagę jak zachowuje się olej rzepakowy.Nie pieni się osadem. Na patelni podgrzałem do charakterystycznego spuchnięcia placek tortilli.Wiem już co to za uczucie pobyć odrobinę w "organicznym świecie";) .... i efekt koncowy 20to minutowej pracy kulinarnej, na bardzo niskim poziomie trudnosci. Witam w smacznej organicznej krainie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.01.2019 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 ... .... i efekt koncowy 20to minutowej pracy kulinarnej, na bardzo niskim poziomie trudnosci. Witam w smacznej organicznej krainie! Można ... (nie żadne "pseudo") ale smaczne, bardzo proste danie z meksykańskiej kuchni, bez zbędnych dodatków i bez spożywczej chemii. Naturalne, proste i smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 28.01.2019 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Można ... (nie żadne "pseudo") ale smaczne, bardzo proste danie z meksykańskiej kuchni, bez zbędnych dodatków i bez spożywczej chemii. Naturalne, proste i smaczne. Krem kolendrowolimonkowy jest prawdziwym cudem smakowym. smietana w takim polaczeniu smakowym robi robote. Smacznego organicznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam. Jest godz. 7.10 ,po wczorajszych nocnych opadach śniegu z deszczem i temp. 0 stC , poranek wydaje się dość pozytywny.W oczekiwaniu na ( Huawei mate 20 pro ) ,który doda kolorów moim spontanicznym podróbkom idę zrobić organiczną kanapkę.Jak to słowo może szybko przylgnąć i być pomocne w naszym kraju.Babcia zawsze mi powtarzała.Kochanieńki 100 gospodyń,100 kucharek zrobi zawsze sto rożnych pierogów ruskich.Coś w tym jest.Dlatego dzisiaj popołudniu zrobię super "organicznego";) tortiluncia z wsadem rodem z Polska i produktami - półproduktami rodem z Polska. Będzie miał niemeksykańskie korzenie . Tortilla meksykańska z mąki pszennej Tortilla (wym. torˈtiʎa) – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw. Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Obecnie większość dostępnych w handlu tortilli jest wytwarzanych maszynowo. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille z mąki pszennej zaczęto wytwarzać dopiero po sprowadzeniu do Nowego Świata pszenicy przez Hiszpanów. Ciasto to w tym przypadku mąka z wodą i palsgaard (emulgator), guma guar i gluten pszenny (niekiedy stosuje się kwas jabłkowy, sorbinian potasu, propionian wapnia i glicerynę, aby placki nie pleśniały). Tortilla stanowi bazę bardziej skomplikowanych potraw, jak np. quesadilla, tacos, enchiladas i innych. Z kawałków kukurydzianych tortilli przyrządzane są czipsy tortilla (totopos), a z nich przekąska o nazwie nachos. Nie wiem czy to tak trudno zrozumieć.Powtórze. .....z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw...... Idąc za tym co opisuje Wiki. Tak też zrobię.http://emoty.blox.pl/resource/krzeslo.gif. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Zrobiłem małżonce śniadanie bardzo "Eko" ,takie prawie organiczne.Kanapka "łorganiczna";).Zrobiłem przymiarkę do mojej podróbeczki i schabowe placuszki tak podsmażyłem. Podałem z ekologiczno - organiczną herbatą.Rukola ser delikatnie naturalnie wędzony regionalny i okrasa z wędzonki.Żytni tost i przygotowania do tortilli , nie zapominając o cytrynowej babce ,która uczyniliśmy zapominając o bakaliach , a w szczególności o rodzynkach.Nasza culpa:) Cienki orga...schab. Wygląda i smakuje wybornie jest tylko pędzelkowaty maggi. Data organicznych ustawiona ,że kanapka robiona dzisiejszego poranka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Zapomniałem dopisać ,że czekam cały czas na fotki z realizacji dań rodem z Australii , które tu będę pokazywał , tu na FM. Australia to już nie Ameryka.Tego chciałbym spróbować ale oczywiście zrobionego przez polskie łapki moich przyjaciółek w domowym australijskim zaciszu.To musi smakować wybornie i ciekawie. Trochę o nich.To co mi mówiły dziewczyny ,sprawdza się. Jedzenie w Australii Australijczycy w głównej mierze jedzą trzy posiłki dziennie Śniadanie – zazwyczaj między 7 a 10 rano, Lunch – miedzy 12 a 3 popołudniu, Kolacja – miedzy 6 a 10 wieczorem. Kuchnia Australijska opiera się na tradycyjnej kuchni angielskiej. Możemy zauważyć w niej wpływy różnych innych kuchni w tym głównie kuchni azjatyckiej. Najsłynniejszymi elementami w kuchni australijskiej są owoce morza, o które nie jest wcale trudno, gdyż Australia jest otoczona bogatymi w te składniki morza. Jedzenie w Australii jest niezwykle świeże i bardzo wysokiej jakości. W Australii dysponując nawet małym budżetem można jeść zdrowo i unikać fast foodów. Oczywiście w przeliczeniu na polskie zarobki może wydawać się drogo, natomiast po rozpoczęciu pracy ceny stają się relatywnie mniejsze i można sobie pozwolić na znacznie więcej. CZYM TAK NAPRAWDĘ JEST AUSTRALIJSKIE JEDZENIE? Miejscowi najchętniej do restauracji wpadają na smażony ryż, tajskie curry czy kuchnię śródziemnomorską. Ale tak naprawdę te potrawy nie mają nic wspólnego z rdzennie australijską kuchnią. Są częścią australijskiej wielokulturowości, ale prawdziwe korzenie mają w innych krajach. Oprócz typowo australijskiego kangura – i być może Vegemite, czyli pasty zrobionej z wyciągu z drożdży (choć nieraz przypisuje się temu daniu pochodzenie Amerykańskie) – muszą być też inne potrawy.Niektóre mogą wydać się banalne, niektóre oczywiste, a niektóre mogą być całkowitym zaskoczeniem.Poniżej wymieniamy 9 potraw można zaliczyć do typowo australijskich. Smacznego! 1. Witchetty grubs, czyli apetyczna larwa http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/witchetty-grub-300x195.jpg 2. Anzac biscuits, czyli ciastka kokosowo-owsiane http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/anzac-biscuits-300x199.jpg 3. Orzechy makadamia http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/orzechy-makadamia-300x199.jpg 4. Emu, czyli nielot na talerzu http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/640px-Emu-300x225.jpg 5. Damper, czyli australijski chlebek http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/Dumper-australijski-chlebek.jpg 6. Zupa z groszku i szynki, czyli odrobina Wielkiej Brytanii na talerzu http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/australijska-zupa-z-szynk%C4%85-i-groszkiem-300x168.jpg 7. Weet-Bix, czyli zdrowe śniadanko http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/weet-bix-300x199.png 8. Lamingtons, czyli słów kilka o biszkopcie http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/Lamingtons-australijski-biszkopt-208x300.jpg 9. Kalmary z solą i pieprzem http://australiada.pl/wp-content/uploads/2012/09/Kalmary-z-sol%C4%85-i-pieprzem-300x200.jpg Wgląda to imponująco i jakoś inaczej organicznie. Paluszki lizać,pozdrawiam niezmiernie smaczniusieńko. https://australiada.pl/kuchnia/jedzenie-w-australii.html Kangur Mięso z tych zwierząt jest niezwykle popularne w Australii, szczególnie w formie steaków. Zaleca się je każdemu, ze względu na wysoką zawartość białka i niski procent tłuszczu. Krokodyl Steaki z krokodyla są równie słynne w Australii, co z kangura. Możemy spotkać je bez problemu w tamtejszych restauracjach. Mięso jest nadzwyczaj delikatne, serwowane również w formie szaszłyka. Smakiem jest ono bardzo zbliżone do kurczaka. Hamburger z burakiem Intrygujący i niecodzienny dodatek do hamburgera, który spotkamy na porządku dziennym głównie w Australii. Marynowany plaster buraka zadziwiająco dobrze komponuje się z resztą dodatków. Struś Jedno z najzdrowszych, jak nie najzdrowsze mięso posiada najwięcej kwasów tłuszczowych. Jest bardzo soczyste i zawiera znacznie mniej cholesterolu niż wołowina, baranina czy wieprzowina. Chleb z cukierkową posypką Idealnie nadaje się na przyjęcia urodzinowe, bądź różnego rodzaju imprezy. Ostrygi Mimo, że nie jest to typowo australijskie danie, to jednak poleca się szczególnie skosztować ostryg właśnie w tych rejonach. Ponoć są tam najlepsze. W restauracjach znajdziemy je w różnych odmianach. Szczególnie popularnością cieszą się podawane na surowo z dodatkiem oliwy. Kalmary w cieście Jedna z ulubionych przystawek mieszkańców Australii, czyli krążki nadziewane kalmarami z dodatkiem soli i pieprzu. Ciasto natomiast jest delikatne i kruche. To smakołyk, którego po prostu trzeba spróbować. super zdrowe żarełko , australijskie żarełko. https://blaber.pl/lifestyle/najdziwniejsze-australijskie-potrawy/ Edytowane 29 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.01.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Bardzo mi przykro, ale twoje "łorganicne" lub plocie wg-gasa nie beda organiczne. To jest nazwa zastrzezona prawnie dla produktow certyfikowanych normami .W UE - przepisy w sprawie rolnictwa ekologicznego WE 834/2007 i WE 889/2008, a w USA - Narodowy Program Rolnictwa Ekologicznego (NOP). Bardzo regorystyczne przepisy zaczynajac od certyfikacjji gleby, materialu siewnego i uprawy. To samo tyczy sie produkcji miesnej. Caly lancuch produkcji od poczatku do konca jest bardzo rygorystyczny. To tyle w sprawie braku podstawowej wiedzy. ps skladniki na organiczna zupe Uwierz mi, pospolita płoć, karaś czy nawet lin z super czystego jeziora Pojezierza Gnieźnieńskiego (obszar Natura 2000), jest lepsza od certyfikowanego łososia z super eko hodowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Taaa, u was to i pszczoły sto razy większe. :lol2: . Chcesz zobaczyć prawie australijskiego hamburgera."Łorganicnie".Jak mnie będziesz tak rozśmieszał to mi nie wyjdzie.Idę robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Uwierz mi, pospolita płoć, karaś czy nawet lin z super czystego jeziora Pojezierza Gnieźnieńskiego (obszar Natura 2000), jest lepsza od certyfikowanego łososia z super eko hodowli. Do kogo Ty to mówisz? Przywożę karpia,sandacza z Mazur,Płocie i leszcze, z dzikiej Wisły.O czym Ty mu piszesz.Lepiej jak ich się nie cytuje w watkach kulinarnych.Lepiej bezosobowo.Ale mnie rozbawiłeś.Oni to tak na poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.01.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Do kogo Ty to mówisz? Przywożę karpia,sandacza z Mazur,Płocie i leszcze, z dzikiej Wisły.O czym Ty mu piszesz.Lepiej jak ich się nie cytuje w watkach kulinarnych.Lepiej bezosobowo.Ale mnie rozbawiłeś.Oni to tak na poważnie? Widzisz NS, Papis "Organic" cuda czyni, a producent słania się ze śmiechu i ręce zaciera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam. Tak powstał mój organiczny ze składnikami w krótkiej prezentacji "podróbka hamburgera z Australii. To oryginał. Prawdziwy podróbka ale bardzo smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.01.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Władco Przysmaków, jak możesz twierdzić, że natura daje nam mniej organiczne produkty od tych "organicznych" wyprodukowanych przez człowieka? Przecież to snobizm w najczystszym wydaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.01.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam. Tak powstał mój organiczny ze składnikami w krótkiej prezentacji "podróbka hamburgera z Australii. To oryginał. Prawdziwy podróbka ale bardzo smaczna. No i znowu smaka narobiłeś. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 29.01.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Uwierz mi, pospolita płoć, karaś czy nawet lin z super czystego jeziora Pojezierza Gnieźnieńskiego (obszar Natura 2000), jest lepsza od certyfikowanego łososia z super eko hodowli. Tradycyjnie przed napisaniem czegos powinienes sprawdzic, jaka jest klasa wody powierzchniowej. W przeciwienstwie do twoich bezsensownych wywodow napisze, ze w odleglosci 1,5h od mojego domu mam tereny z zasobem wod gorskich spelniajace wymagania okreslone dla wod powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludnosci w wode przeznaczoną do spozycia, i jest to klasa 1 wody pitnej. Ktore to jeziora i rzeki w PL spelniaja stan ekologiczny i chemiczny dajac im klase wody pitnej 1? Co do organicznego lososia, to moze byc hodowany tylko na otwartych wodach oceanu lub morza. Jest to okreslone limitem czasu,ryba dorasta i zmienia sie lokalizacje hodwoli! Ryba jest karmiona tylko pasza organiczna! Wiec zanim znowu napiszesz jakies prywatne bzudy sprawdz, nauka nie boli. Woda pod skladem chemicznym jest nie do porownania z woda wsrodladowa(rolnictwo, przemysl), jest to okreslone norma EU jak i USA. Ryby dzikie z wod wsrodladowych niespelniaja wymogow norm i laboratoryjnej kontroli miesa, jesli chcesz je porownywac do organicznego lososia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 29.01.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Władco Przysmaków, jak możesz twierdzić, że natura daje nam mniej organiczne produkty od tych "organicznych" wyprodukowanych przez człowieka? Przecież to snobizm w najczystszym wydaniu. Juz tlumaczyla to tobie Elfir. Masz podstawowe braki w wiedzy w tym zakresie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 29.01.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Super szybkie i super proste sniadanie. I do piekarnika. Juz prosciej nie mozna. Super ekspresowo, super smacznie, mega aromatycznie bo serek brie robi robote, oraz super skromnie. https://i.postimg.cc/9zHjZh9d/super-proste-sniadanie-3.jpg ps wszystkie skladniki organiczne. Palce lizac! Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Władca Przysmaków ostatnie zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Władco Przysmaków, jak możesz twierdzić, że natura daje nam mniej organiczne produkty od tych "organicznych" wyprodukowanych przez człowieka? Przecież to snobizm w najczystszym wydaniu. Muszę Cie poprawić i uzupełnić.To nazywa się także egoizm.Dla nas to choroba jak snobizm i cobyś nie mówił zawsze będziesz traktowany własnie tak.Prosiłem Cie abyś nie poddawał się jego bezustannej krytyce tego co Polskie, Nasze.Uwierz będzie Ci z tym lepiej.Popatrz na to ciacho ja wiem ,że to 4 BIT.On powie ,że to wszystko jest sztuczne.Rozumiesz już jego misje na FM.Ma ją tylko tu w topikach o jedzeniu.Nigdzie więcej się nie udziela.Moderatorzy wiedzą ale tylko Elfir jakoś reaguje.Przywykniesz i zrozumiesz jaka wielka krzywdę robi ten człowiek swoimi wypowiedziami.Przepraszam ,że się ciut w wątku kulinarnym uzewnętrzniłem ale chciałem tylko coś zaznaczyć. No i tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.01.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Muszę Cie poprawić i uzupełnić.To nazywa się także egoizm.Dla nas to choroba jak snobizm i cobyś nie mówił zawsze będziesz traktowany własnie tak.Prosiłem Cie abyś nie poddawał się jego bezustannej krytyce tego co Polskie, Nasze.Uwierz będzie Ci z tym lepiej.Popatrz na to ciacho ja wiem ,że to 4 BIT.On powie ,że to wszystko jest sztuczne.Rozumiesz już jego misje na FM.Ma ją tylko tu w topikach o jedzeniu.Nigdzie więcej się nie udziela.Moderatorzy wiedzą ale tylko Elfir jakoś reaguje.Przywykniesz i zrozumiesz jaka wielka krzywdę robi ten człowiek swoimi wypowiedziami.Przepraszam ,że się ciut w wątku kulinarnym uzewnętrzniłem ale chciałem tylko coś zaznaczyć. No i tak to wygląda. Swoją drogą, zawsze zastanawiałem się, czy oni nie mają takiego forom w USA? Może i mają ale tam byli by zwykłymi ...tubylcami. Tu u Nas mogą pokazać zasobność portfela abyśmy zazdrościli, no cóż, żenujące zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 29.01.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Pojadlem z rozkosza, to bylo niebo w ustach. Pomysle o czyms nastepnym, bardzo prostym i super szybkim do wykonania. Moze burger amerykanski? Z sosem podgrzybowym na bazie czerwonegowina? Zobacze, pomysle na co przyjdzie mi ochota. Moje ulubione wino w ostatnim czasie, to bedzie dobry wybor. Borowiki suszone i mrozone podgrzybki, szalotka , czosnek, przyprawy itp... Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Władca Przysmaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.