Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

 

 

 

Bardzo proste i skromne danie, o wielkim smaku . Skromnosc , prostota i szybkosc na kolacje.

 

 

Mam nadzieję, że pokażesz..

a jakbyś na całości położył jeszcze przypalony żółty kawał, seropodobnego i twardego wyrobu typu Edamer z Biedronki i oczywiście z rozgotowaną cebulą, byłbym niezmiernie rad. :lol2: No i byłoby wiadomo, że też masz opiekacz, jak niektórzy miszczowie u nas.

Nie mogę się doczekać. Uwielbiam te wonne akrylany pod każdą postacią;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam nadzieję, że pokażesz..

a jakbyś na całości położył jeszcze przypalony żółty kawał, seropodobnego i twardego wyrobu typu Edamer z Biedronki i oczywiście z rozgotowaną cebulą, byłbym niezmiernie rad. :lol2: No i byłoby wiadomo, że też masz opiekacz, jak niektórzy miszczowie u nas.

Nie mogę się doczekać. Uwielbiam te wonne akrylany pod każdą postacią;).

Coś pomyliłeś ... seropodobne wyroby nie są z biedronek tylko z groszku ... z biedronki to szynka jest :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś pomyliłeś ... seropodobne wyroby nie są z biedronek tylko z groszku ... z biedronki to szynka jest :) ;)

Taaa ... a mleko z kartonika.:yes:

 

PS Może WP opowie jak robi sos do jajek. Wykwintnie jakoś, czy tyko organic mayo i przyprawy. To czerwonawe, to chyba pomodoro posypane?

Uwielbiam wszelkie sałatki i pasty .Mogą być nawet bez przypalonego sera z groszku ( pasty te od pastowania a nie od makaronu, chociaż i te lubię jak każdą inną włoszczyznę. No, może oprócz casu marzu:D. Starałem się kiedyś, ale nie dałem rady).

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że pokażesz..

a jakbyś na całości położył jeszcze przypalony żółty kawał, seropodobnego i twardego wyrobu typu Edamer z Biedronki i oczywiście z rozgotowaną cebulą, byłbym niezmiernie rad. :lol2: No i byłoby wiadomo, że też masz opiekacz, jak niektórzy miszczowie u nas.

Nie mogę się doczekać. Uwielbiam te wonne akrylany pod każdą postacią;).

 

 

W mojej lokalnej sieciowce Coccinellidae, lub po naszemu Ladybug nie ma tak ekskluzywnych serow. Jest za to pospolity zasypaniec. Tani smaczny i skromny.

 

https://i.postimg.cc/15hFHXr0/ser-zasypaniec.jpg

 

 

 

Inna sprawa jest to, ze w kuchni Czejenow, Siuksow, Czarnych Stop i Apaczy "wonne akrylany pod każdą postacią" nie sa tak popularne. Nastepnym problemem jest brak zapiekaczy. Przejdzmy jednak do dania, skromnego ale super smacznego prosto z amerykanskiej prerii...

 

 

przysmak-amerykanskiej-preri1.jpg

 

przysmak-amerykanskiej-preri2.jpg

 

Prosto, samacznie i skromnie. Palce lizac!

 

przysmak-amerykanskiej-preri3.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

 

Inna sprawa jest to, ze w kuchni Czejenow, Siuksow, Czarnych Stop i Apaczy wonne akrylany pod każdą postacią nie sa tak popularne. Nastepnym problemem jest brak zapiekaczy. Przejdzmy jednak do dania, skromnego ale super smacznego prosto z amerykanskiej prerii...

 

przysmak-amerykanskiej-preri2.jpg

 

Prosto, samacznie i skromnie. Palce lizac!

 

...

WP, ... znam to danie doskonale ... to tradycyjne danie w rodzinach polsko-indiańskich (wiele takich rodzin mieszka do dziś w "wigwamach" na preriach) :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WP, ... znam to danie doskonale ... to tradycyjne danie w rodzinach polsko-indiańskich (wiele takich rodzin mieszka do dziś w "wigwamach" na preriach) :) ;)

 

A w miedzyczasie zajadaja sie przepiorczymi jajeczkami z sosem do jajek. Sos to pospolita bida, czyli tylko organic mayo i przyprawy. To czerwonawe, to crushed red pepper.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostalem 193 wiadomosci na temat steka. Nie mam czasu na czytanie tak duzej ilosci korespondencji.

 

Stek byl wysmazony na medium, patelnia zeliwna. Maslo bylo dodawane na koncu.

 

Pozdrawiam wszystkich czytajacyh

Zalacze zdjecia po sniadaniu.

 

organiczy-stek-z-czarnego-angusa.jpg

 

Z 3 sztuk zostalo 480 gram resztek w postaci czystego miesa. Umyle je w cieplej wodzie i zagotowale. Organiczny czarny angus jest jednym z lepszych mies na rynku. Moje koty uwielbiaja...

 

https://www.youtube.com/watch?v=RiXiiAOHuKE

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I mamy piatek, czyli postne sniadanie. Super szybko, bardzo prosto i skromnie.

 

 

postnie5.jpg

 

postnie10.jpg

 

postnie12.jpg

 

postnie11.jpg

 

Palce lizac!

 

ps najsmieszniejsze jest to, ze dzisiejsze poranny pobyt w klubie sportowy byl w wodzie. Tradycyjnie przeplynelem 3000m. Zabieram sie do jedzenia sniadania, bo jestm glodny jak wilk, a jest juz 8:28

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smacznie i skromnie Władco Przysmaków :)

 

... a tymczasem świadomość konsumencka w Polsce wzrasta (co osobiście cieszy mnie bardzo):

http://szczecinbiznes.pl/prezentacje/Zielony-Kram-Ekologiczne-zakupy-od-A-do-Z_5533

 

Jak widac jest coraz mniej ciemnoty i kulinarnej zasciankowosci. Ludzie coraz czesciej kupuja eko , i przestaja hodowac chemiczne kury, kroliki, uprawiac chemiczne warzywa i wytwarzac swoj niskojakosciowy alkohol zwany bimbrem.

Jest duzy postep i walka z ciemnota kulinarna. Serce sie raduje!

 

Zastanawiam sie nad czyms prostym . jest zimno a chcialem ponownie zrobic zlote skrzydekla lub "srebrna rybe".

 

Zlote skrzydelka robie bardzo czesto w Polsce. Bardzo proste danie, na sosie z J.W. Golden Label Reserve. Z jednej butelki jest sosu na 3 porcje.

 

zlote-skrzydelka1.jpg

 

zlote-skrzydelka3.jpg

 

Tak wygladaja po przygotowaniu, serwuje wszystkie porcje na jednej zeliwnej patelni. Dodaje to temu prostemu daniu wiejskiego skromnego charaktetu i wygladu.

 

zlote-skrzydelka4.jpg

 

Drugim warianten na dzisiaj jest "srebrna ryba" , czyli organiczny norweski losos.

 

srebrna-ryba1.jpg

 

srebrna-ryba2.jpg

 

srebrna-ryba3.jpg

 

Jest mroznie wiec zrobie cos w kuchennym zaciszu. Bylem zawiesc mieso do wedzenia, znajomy masarz wlasnie wypakowywal swieza cieleca watrobke. Skusilem sie, tak wiec zmiana planu...

 

https://i.postimg.cc/05GcrHnD/swieza-cieleca1.jpg

 

Zalawel moim ulubionym miksem do cielecej watrobki...

 

swieza-cieleca2.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracajac z plywania odebralem dziczyzne z wedzenia.

 

Czyli niedzielne bardzo skromne i proste drugie sniadanie...

 

dziczyzna-z1.jpg

 

dziczyzna-z2.jpg

 

Na drugie sniadanie do dziczyzny bedzie swiezy wyciskany sok z cytrusow. Cytrusy zrywane w piatek, wiec najwyzsza jakosc swiezosci. Obecnie robie sos chrzanowo-ziolowy ze swiezych ziol ...

 

dziczyzna-z3.jpg

 

Bardzo prosty sos ze swiezych ziol, duzej ilosci chrzanu, czosnku, przypraw i soli.

 

dziczyzna-z4.jpg

 

 

 

Z wlasnego odstrzalu, domowo, bardzo prosto i skromnie. Palce lizac!

 

dziczyzna-z5.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...