Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:confused:

 

ps - do peklowania używa się roztworu mieszanki soli z saletrą.

Peklowanie odbywa się w niskiej temperaturze i roztworu się nie zmienia.

Moczenie mięsa w roztworze solnym to nie jest peklowanie.

 

peklować

utrwalać mięso w roztworze soli z saletrą i przyprawami

 

peklować «konserwować mięso w roztworze soli kuchennej z saletrą i przyprawami»

 

To ja trochę nie rozumiem.

 

Poznajesz?

 

Tu było zdjęcie którego chyba nie poznał chef

 

widzisz różnice

http://www.kawiks.com.pl/upload/images/14ff2f615b226e.jpg

 

wędzonka sopocka ze specjalnie wyselekcjonowanego schabu.

Edytowane przez niktspecjalny
fota
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

peklować

utrwalać mięso w roztworze soli z saletrą i przyprawami

 

peklować «konserwować mięso w roztworze soli kuchennej z saletrą i przyprawami»

 

To ja trochę nie rozumiem.

 

Poznajesz?

 

http://www.chefpaul.net/smoke/poledwiczkiWtg04.jpg

 

widzisz różnice

http://www.kawiks.com.pl/upload/images/14ff2f615b226e.jpg

 

wędzonka sopocka ze specjalnie wyselekcjonowanego schabu.

Czego nie rozumiesz ?

Do peklowania mięsa stosuje się dodatek saletry a nie samą sól (saletrę miesha się z solą w stosownych proporcjach)

 

Co mam poznawać a czego nie ?

Wędzę polędwiczki a także schab i robiłem już to setki razy, także kiełbasy różnego rodzaju, dziczyznę, drób i ryby.

Co tutaj jest do poznawania ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież to Twoje polędwice.Z Twojego bloga.Piszesz ,że moczenie mięsa w roztworze soli to nie peklowanie.definicja mówi coś zupełnie odwrotnego.:no:

 

Zalewa peklująca

Składniki: 2 litry wody, 4 łyżki peklosoli, (stosunek peklosoli do wody około 1:10), 2 liście laurowe (pokruszone), 4 ząbki czosnku (posiekane)

Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki z zimną wodą.

 

http://www.chefpaul.net/poledwiczkiWtg.html

 

w soli peklowej jest saletra.ten sposób peklowania znam od lat.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież to Twoje polędwice.Z Twojego bloga.Piszesz ,że moczenie mięsa w roztworze soli to nie peklowanie.definicja mówi coś zupełnie odwrotnego.:no:

 

 

 

w soli peklowej jest saletra.ten sposób peklowania znam od lat.

Czy Ty nie widzisz różnicy pomiędzy "peklosolą" a samą "solą" ?

Z Twojego postu:

...

Tradycja:

 

Golonka sądecka tradycyjna była najrzadziej wyrabianym specjałem. Aby ją przygotować, należało usunąć z niej kości oraz zdjąć skórę w taki sposób, aby nie była porozrywana. Tak przygotowaną golonkę przeznaczano na wymoczenie w zalewie solnej, co było rodzajem zamarynowania (obecnie peklowania). Był to proces obróbki na zimno. Zalewę stanowiła bardzo mocno osolona woda przyprawiona liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i kilkoma ząbkami czosnku. Wlewano ją do dużego cebra lub drążonego pnia drzewnego, a następnie całość stawiano w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. W okresie letnim należało co około dwa dni zmieniać zalewę na nową, aby zapobiec zepsuciu się mięsa i zalewy. Nierzadko golonki moczyły się w niej wraz z innymi wyrobami, przykładowo z polędwicami czy szynkami. Co jakiś czas golonki można było ruszyć, obrócić, aby roztwór dobrze docierał w głąb mięsa. Namaczanie (peklowanie)

[/Quote]

 

Taka tradycja bez kości.

(podkreślenia moje)

Odpisałem Tobie że moczenie mięsa w roztworze z samą solą (które przedstawiłeś w cytacie) nie jest peklowaniem, ... choć "znasz to od lat" :)

Jeżeli chcesz dyskutować na jakiś wybrany temat kulinarny, polecam zapoznanie się z tematem i wiedzą (choć podstawową) w wybranym zagadnieniu. Twoje dyletanckie stwierdzenia i określenia, niestety do dyskusji nie zachęcają.

 

Swoje fotografie rozpoznaję i nie widzę w przytaczaniu go w napisanym przez Ciebie poście sensu porównań ze zdjęciem gdzieś przez Ciebie skopiowanym, na post ten zresztą odpowiedziałem.

Ponadto już kiedyś Ciebie prosiłem byś nie zamieszczał moich fotografii z mego bloga lub innych żródeł (chronionych prawem autorskim) bez moiej zgody lub choćby podania autorstwa i jego pochodzenia.

 

 

Wytłumacz ENENESOWI, jaka jest różnica między schabem a polędwicą.

Słusznie ... być może kolega "wg" mu to objaśni w jakiś przystępny dla niego sposób :) choć nie wiem czy w tym przypadku odniesie to jakikolwiek skutek :) ;)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja peklując mięso na kiełbasę metodą "na sucho" daję 15 g soli i 0,4 g saletry na każdy kilogram mięsiwa.

I według mnie są to prawidłowe proporcje.

Do peklowania "na mokro" (w tym nastrzykowego) tak przygotowaną peklosól rozpuszczamy w wodzie w proporcji około 1:10 (w zależności od czasu i temperatury w której będziemy peklowali).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy Ty nie widzisz różnicy pomiędzy "peklosolą" a samą "solą" ?

Z Twojego postu:

 

(podkreślenia moje)

Odpisałem Tobie że moczenie mięsa w roztworze z samą solą (które przedstawiłeś w cytacie) nie jest peklowaniem, ... choć "znasz to od lat" :)

Jeżeli chcesz dyskutować na jakiś wybrany temat kulinarny, polecam zapoznanie się z tematem i wiedzą (choć podstawową) w wybranym zagadnieniu. Twoje dyletanckie stwierdzenia i określenia, niestety do dyskusji nie zachęcają.

 

Swoje fotografie rozpoznaję i nie widzę w przytaczaniu go w napisanym przez Ciebie poście sensu porównań ze zdjęciem gdzieś przez Ciebie skopiowanym, na post ten zresztą odpowiedziałem.

Ponadto już kiedyś Ciebie prosiłem byś nie zamieszczał moich fotografii z mego bloga lub innych żródeł (chronionych prawem autorskim) bez moiej zgody lub choćby podania autorstwa i jego pochodzenia.

 

 

 

Słusznie ... być może kolega "wg" mu to objaśni w jakiś przystępny dla niego sposób :) choć nie wiem czy w tym przypadku odniesie to jakikolwiek skutek :) ;)

 

Szkoda na ciebie czasu.Totalny EOT. W tym wypadku kopać z koniem powinien się tylko szaleniec.Powiedz koledze ,ze ten schab ,który wkleił to nie polędwica tylko schab ze sklepu.Niech pokaże jak wyjmuje go z wędzarni. Wtedy będzie to prawdziwe. Ma komórkę którą wkleja zawsze razem z potrawą.No poproś go chętnie zobaczę to cudo do wędzenia.:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda na ciebie czasu.Totalny EOT. W tym wypadku kopać z koniem powinien się tylko szaleniec.

...

Tak będzie chyba najlepiej dla Wszystkich :)

... gdyż merytorycznych wypowiedzi na temat poruszanych kwestii brak :) ;)

 

ps - sam sobie "poproś" :) nie jestem Twoim powiernikiem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wytłumacz ENENESOWI, jaka jest różnica między schabem a polędwicą.

 

Jeśli chodzi o polędwicę, to w Polsce i chyba nie tylko, jest to dość dziwna sprawa. Prawdziwa polędwica to dwa małe i stosunkowo cienkie mięśnie w tylnej około grzbietowej części świni. Co najciekawsze wędzony schab też potocznie nazywamy polędwicą. Tak więc, gdy słyszymy ten termin, nie do końca wiemy co miał myśli rozmówca. Powinno się używać bardziej precyzyjnego nazewnictwa, czyli: "polędwiczka" (to ten mały rarytas), lub "polędwica" (wędzony schab). Ja tak to widzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o polędwicę, to w Polsce i chyba nie tylko, jest to dość dziwna sprawa. Prawdziwa polędwica to dwa małe i stosunkowo cienkie mięśnie w tylnej około grzbietowej części świni. Co najciekawsze wędzony schab też potocznie nazywamy polędwicą. Tak więc, gdy słyszymy ten termin, nie do końca wiemy co miał myśli rozmówca. Powinno się używać bardziej precyzyjnego nazewnictwa, czyli: "polędwiczka" (to ten mały rarytas), lub "polędwica" (wędzony schab). Ja tak to widzę.

 

Niktspecjalny zje pierwszy raz w życiu polędwice. Całe życie jadł schab improwizujący polędwice:rotfl::lol2:, i zrobił z tego powodu pajacówe na forum budowlanym. Smutne ale prawdziwe!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a wędzarni i komórki obok niej by udowodnić na FM ,że jest się prawdomównym jak nie było tak nie ma.http://psiakosc.com/emoty/emoty-1/lup.gif

http://www.emoticonland.net/smileys/Animaux/animal303.gif

 

Może być nie wysprzątana.

 

p.s

 

nie no dopisek "miszcza"

.................Własny wyrób, świeży bo z wczorajszego wędzenia. Palce lizać!...................
zobowiązuje.

 

http://psiakosc.com/emoty/emoty-3/kuchcik.gif

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do przygotowania tak prostych wędzonek jak polędwica czy schab wystarczy dobry grill :)

... potrzebna jest tylko odrobina wiedzy jak to robić :)

 

Przecież on nie ma pojęcia co to dobry grill:), ma takie same jak o schabie który gra rolę polędwicy. Facet grilluje na foli aluminiowei i tackach, nigdy nie widział grilla z obcją wędzenia. Przy minimalnych umiejętnościach kulinarnych, można użyć patelni żeliwnej razem ze średniej klasy grillem. Taki za 1000$ jest wystarczający.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież on nie ma pojęcia co to dobry grill:), ma takie same jak o schabie który gra rolę polędwicy. Facet grilluje na foli aluminiowei i tackach, nigdy nie widział grilla z obcją wędzenia. Przy minimalnych umiejętnościach kulinarnych, można użyć patelni żeliwnej razem ze średniej klasy grillem. Taki za 1000$ jest wystarczający.

 

Przestań już pajacować. Dobrze wiesz o co mi chodzi!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...