niktspecjalny 15.06.2019 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) W odpowiedzi w chmurze. Nie wymagaj abym rozmawiał z takim czymś jak Ty. To prawda Drwię z Twoich napastliwych wypowiedzi w kwestiach o których nie masz pojęcia. Usiłujesz udawadniać swe racje w sposób nie mający podstaw zgodnych z ogólną wiedzą na damy temat. Drwię i drwił będę z postów którymi tutaj w tym temacie czytelników raczysz ... nie z Ciebie personalnie.................... Boże to coś się bardzo napuszyło.To ich już przerosło .Ciekawym jak tam wymiarowanie pudełka gazowego.Ale proszę popatrzeć są przyjemniejsze rzeczy z kulinariami związane. Jedziemy po gadżety do jacuzzi ,żeby kabelki trochę skryć. http://psiakosc.com/emoty/emoty-4/lato2.gif Edytowane 15 Czerwca 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.06.2019 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) To jest super wędzarnia do ogrodu.Polecam.Moje oczko w główce. Wędzarnie Weber do domu i ogrodu Nasz sklep internetowy to nie tylko grille ogrodowe, dzięki którym możesz przygotowywać zdrowe i pyszne dania. To również wędzarnie ogrodowe. Razem z nimi możesz tworzyć dania na bazie idealnie uwędzonych: ryb, mięsa. Wędzarnia ogrodowa – stwórz swoją własną wędlinę Nie od dzisiaj wiadomo, że wędliny dostępne w sklepach spożywczych nie prezentują najwyższej jakości. Ilość chemii, jaka jest do nich dodawana, może przyprawić o zawrót głowy. Właśnie dlatego dobrym pomysłem są nasze wędzarnie ogrodowe, które pozwolą Ci na przygotowanie wędlin w tradycyjny sposób z mięsa, które sam wybierzesz. Wędzarnie ogrodowe, czyli czas na zdrowie Uniezależnij się od niezdrowego jedzenia ze sklepów i podaruj swojej rodzinie i przyjaciołom zdrowe oraz pyszne potrawy. Gwarantujemy, że będą zachwyceni delikatnością potraw, jakie pomoże Ci przygotować nasza wędzarnia ogrodowa. Sprawdź naszą ofertę wędzarni i przekonaj się, jak proste może być stworzenie własnej wędliny. Przygotowaliśmy dla Ciebie również grille elektryczne, grille gazowe, grille ogrodowe i grille węglowe. Jeżeli nie wiesz, która wędzarnia jest odpowiednia, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością pomożemy Ci wybrać produkt, który spełni Twoje oczekiwania. Fajne proste ,tanie ustrojstwo. Ale bajer.Klasa I . Edytowane 15 Czerwca 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.06.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 No właśnie, "kultury osobistej". Tu jest pies pogrzebany. Potrzebna jest i kultura osobista i wiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 15.06.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Co za piękny poranek, boska sielanka. Dzisiaj bardzo skromnie po chłopsku, własnoręcznie wędzona makrela. Świeżość sama w sobie, smaczność i cudowność... Zapowiada się smakowite śniadanie. Własne wędzenie, prostota i skromność. Palce lizać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 15.06.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Prostota i smaczność, plus pyszna poranna kawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.06.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Sądziłem żeś bardziej "rozgarnięty" od swego kolegi NS-a ... cóż myliłem się Renomowanych (nawet tych polskich) restauracji z przewodnika nie znasz nawet ni z nazwy ni z lokalizacji Rozumiem, że wyczerpałeś wszystkie swe zasoby finansowe na położenie najwyższej jakości płytek (zapewne pokrytych grubą złotą warstwą) do tego stopnia, iż sam musiałeś je zainstalować W razie jednak gdybyś wygrał w jakąś loterię (lub choćby zaciągnął pożyczkę u swego kolegi NS-a - który jak sam się kiedyś tutaj chwalił rulonami banknotów - wspomoże cię zapewne w dowolnej chwili) zajrzyj do któryś z tych restauracji: https://guide.michelin.com/pl/en# ... wszystkich ich szefów znam i gwarantuję doskonałą jakość przygotowanych przez nich dań. Zazdrosna Twa pogoń za możliwościami WP przybiera wielokrotnie karykaturalne wymiary ... stawiam "złote talary" przeciwko orzechom, że mimo najbardziej usilnych starań (wraz z NS-em) nigdy go nie dogonicie, pomimo "magisterium" z wielu fakultetów, uczelni o najwyższej, światowej renomie Powiem więcej: NS w "tej pogoni" i ochocie na dorównanie WP bywa nie tylko żałosny ale nad wyraz zabawny ... jeżeli masz ochotę na kawior a finanse na kaszankę to się to niestety udać to nie może ps - do NS-a ... wiem, wiem, z Twej strony EOT ale może jednak, (co już wielokrotnie na ostatnich stronach tego tematu pokazałeś) Jak ta wpowiedź ma się do Twej codziennej konsumpcji ogórków, którą to wszystkim w swych postach pokazujesz ? ... no i gdzie ten Twój grill na którym przygotowujesz swe wspaniałe i smakowite dania ? Pytasz innych, pokaż swój Nigdy nie zazdrościłem niczego i nikomu. Mam kumpli o wiele bogatszych niż Ty i WP. Uwierz, że w Polsce też można być milioner (dolarowym też) i to nie są odosobnione przypadki. Zapamiętaj, iż pieniądze, to nie wszystko. Nadążasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.06.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Prostota i smaczność, plus pyszna poranna kawa... Faktycznie, prostota, rodem z ...usraela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 15.06.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) ... Nie ulega żadnej wątpliwości ,że jest bogatym trollem. ... ..5.Pokazuję różne swoje wariacje i nie rozumiem *, jeśli wklejam wielokrotnie coś powtarzalnego spotyka się to u adwersarzy ze sprzeciwem. Jeśli natomiast WP i jego niedościgniony kontroler wklejają i dublują potrawy jest ok. ... wg39070 , a co powiesz na takie cacko. Choć odbiega nieco od standardów wędzenia które chcemy wyperswadować w/w braci zza wielkiej wody , to nie jest stosunkowo drogi i można w nim wiele zrobić czego nie można ... * podkreślenie moje Zdaję sobie sprawę, że "nie rozumiesz" nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni Przybliżę więc Tobie bardziej zrozumiale Nie chodzi tutaj o ""powtarzalność potraw" a o "deklarację" ... Ogórki małosolne.Zawsze jak sezon raz na dwa tygodnie.Do sałatki do grillowanego miecha. ... W ostatnim okresie publikujesz w swych postach (praktycznie codziennie) ogórki Deklarowałeś również "napisanie książki" (będzie około 2 lata temu), deklarowałeś zakupy w sklepie "eko" (około 6 miesięcy temu) itd, itp, ... To jest super wędzarnia do ogrodu.Polecam.Moje oczko w główce. ... Fajne proste ,tanie ustrojstwo. ... Ale bajer.Klasa I . Zastanów się przed zakupem jakiegokolwiek sprzętu typu "kamodo" choć wymyślono to setki lat temu, dla Twego kolegi jest to "wynalazek" który nie ma nic wspólnego z jego sposobami wędzenia. Kup beczkę 200-tu litrową w "CPN-ie" i kolega będzie zadowolony, że za nim podążasz Co też Tobie do głowy przychodzi z tym "kamodo" czy podobnymi ustrojstwami ? ... beczka, beczka i wyłącznie beczka ... i pamiętaj, ma "wisieć" inaczej gówno nie wędzonka By uniknąć przepłacania zerknij na sprzęt i porównaj ceny https://www.foodfirefriends.com/best-kamado-grill-reviews/ Nigdy nie zazdrościłem niczego i nikomu. Mam kumpli o wiele bogatszych niż Ty i WP. Uwierz, że w Polsce też można być milioner (dolarowym też) i to nie są odosobnione przypadki. Zapamiętaj, iż pieniądze, to nie wszystko. Nadążasz? Twoje komentarze na posty WP i moje absolutnie temu zaprzeczają ... więc nie "nadążam" za tego typu odpowiedzią Poproś więc kolegów milionerów (dolarowych) by zaprosili Ciebie do jakiejś restauracji " z wyższej półki" być może wtedy dowiesz się za co przyznają "gwiazdki" ps - @"wg" uważaj by Cię NS nie porównał ... Nie ulega żadnej wątpliwości ,że jest bogatym trollem. ... Edytowane 15 Czerwca 2019 przez Chef Paul ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 15.06.2019 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Cóż za wspaniałe przedpołudnie ... właśnie dowieźli bym wydał opinię (życie chef'a ma wiele zalet) Dziś więc burgery ... no i "zasmrodzę surowiznę" (na leżąco) przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.06.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 "surowizny nie zasmrodziłem" jeszcze (zajęty innymi sprawami byłem) ... będzie w tygodniu Hamburgerki wyśmienite ... w oczekiwaniu na upieczenie "twardy mike" .... ser oczywiście "prowalone" (najlepszy do burgerów) ... każdy sobie "buduje" swojego Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.06.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Tutaj się to wszystko przygotowuje ... a jak tam u Ciebie NS ? ... kupiłeś już jakiegoś "normalnego" grilla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.06.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 (edytowane) p.s Zapomniałem o opisie.Jest trochę skomplikowany ale za to oddaje to potem w rzeczywistości. Wyżej marynowane mięso po 48 h peklowania w soli peklowej z saletrą ( bardzo krótko) , mięso nie było słone i w tak krótkim czasie prawie całe się zaróżowiło. Szaszłyki , 1/2 na grill , a 1/2 do zamrażarki .Będą lepsze jak skruszeją (sprawdziłem) .Polecam wyżej wymieniony roztwór do peklowania.Super. Surówka w nieco okrojonym składzie i w sosie nieco innym smakowo,Ogórek małosolny już 3 dniowy ,lodowa rwana, bez oliwek ale z pomidorkiem koktajlowym i rukolą. Na sos przepis wkleję. Ziemniaki młode polskie. Dlaczego je podkreślam.Kupując je na targu dowiedziałem się ,że część handlarzy wprowadzała w błąd kupującego że polskie wcale nie były z Polski.Mają obowiązek oznakowania , by klient widział autentyczność w/w. Zrobiłem je tak.Do roztworu wody (znowu 1 litr) ,z solą i cukrem (1 łyżka soli i 1 łyżka cukru) , dodałem liść ,ziele (3 ziarenka) , pogniecioną łyżeczkę kuminy rzymskiego. Zagotowałem.Ziemniaki delikatnie umyłem by w czasie płukania nie zedrzeć tej cieniutkiej skórki.Ugotowałem je na al dente .Wystudziłem i jak frytkę przed podaniem usmażyłem w maśle klarowanym.Z dużą ilością koperku smakują wyśmienicie.Dopełnieniem był kompot z rabarbaru. Choć go nie lubię ale dla zdrowotności , wypiłem. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.06.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Nietypowa pizza. Dlaczego. Więcej drożdży o 1 dkg.Surowe pieczarki i młoda cebula, dostałem sos zrobiony na bazie cukinii i odrobiny pomidorów , bardziej dla koloru.Przepis wkleję.Rewelacja jak na domowy sos i to z cukinii.1/2 mozzarelli i 1/2 sera salami. Krakowska parzona cienkie plastry nawet bardzo cienkie. 220 stC piekarnik ,siatka do pizzy i 15 min.Pyszna domowa pizza.Ciasto moje może konkurować z oryginałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.06.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 oj.... wygląda lekko niestrawnie... Nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.06.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Zawsze ciekawią mnie odpowiedzi czerpane czyli smaki z fotki.Co tu jest niestrawnego? Pozostawię autorowi odpowiedzi.Cóż rzecz gustu i praktyki. Moja praktyka to własnie wypróbowana , mąka, dodatki czy surowe , czy lekko podsmażone , ilość drożdży i ich rodzaj , farsz zgodny ze smakami domowymi.Sos na placku wypróbowany fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.06.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 tona zapieczonego prawie na węgiel sera. Coś co odbiera temu daniu lekkość i finezję. Coś co nie pozwala zasmakować ciasta bo wszytko pływa w roztopionym serze. Po co pytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.06.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Ziemniaki młode polskie. Dlaczego je podkreślam.Kupując je na targu dowiedziałem się ,że część handlarzy wprowadzała w błąd kupującego że polskie wcale nie były z Polski.Mają obowiązek oznakowania , by klient widział autentyczność w/w. Dlaczego je podkreślasz? (dokładniej to robisz SIZE=4). Dostałeś certyfikat autentyczności pochodzenia? Widziałeś oznakowanie? Może ten handlarz też wprowadza w błąd. Na drugim zdjęciu od góry - szaszłyki - ta cebulka lokalnie "zeszkliła się" na węgiel na grillu węglowym czy na gazowym? Surówka w nieco okrojonym składzie i w sosie nieco innym smakowo, okrojony smak "z czego" ? bo po zdjęciu nie poznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.06.2019 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 (edytowane) tona zapieczonego prawie na węgiel sera. Coś co odbiera temu daniu lekkość i finezję. Coś co nie pozwala zasmakować ciasta bo wszytko pływa w roztopionym serze. Po co pytam? Można konkretnie bo pizzy się nie robi , można. Proszę zobacz ten śmieszny kwiz . https://samequizy.pl/pytania-z-cyklu-co-wolisz-dla-wielbicieli-pizzy/ 86%głosów: 19 pizze z dużą ilością sera 14%głosów: 3 pizza z dużą ilością sosu Gdybym pod koniec pieczenia posypał co ostatnio czynie rukolą i dodał pokrojone czarne oliwki nawet byś tego nie zauważył i nie miał powodu do krytyki ,ze sera jest aż tona. Dla porównania. http://wroclawskiejedzenie.pl/2016/12/03/8-miejsc-ktorych-zjesz-najlepsza-pizze-we-wroclawiu/ http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/najlepsza-pizza-w-warszawie-2019-wybraliscie,3716352,artgal,t,id,tm.html Coś Ci pokażę.Dobrze się przyjrzyj. W moim przepisie jest 15 - 20 dkg sera w tym niżej aż 0,5 kg. https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pizza-z-duza-iloscia-sera-309298 Taka czy inna pizzeria jest dziś właściwie na każdym osiedlu, a kiedy pracujemy, uczymy się, siedzimy przed komputerem czy oglądamy film po ciężkim dniu, to zwykle właśnie pizza pierwsza przychodzi nam na myśl, gdy uświadamiamy sobie, że może zjedlibyśmy coś ciepłego. Dlaczego właśnie pizza tak doskonale przyjęła się w Polsce? Jak to możliwe, że jest jej wszędzie tak dużo, a my z takim zapałem ją pałaszujemy? To proste – jesteśmy kanapkowcami, a pizza jest właśnie taką większą kanapką podaną na ciepło, dużą grzanką z serem, wielką zapiekanką z pieczarkami. Jest duża, tania i szybko zaspokaja głód. Porażka dietetyczna. Dobra, lekka, cienka pizza z prawdziwą szynką parmeńską, świeżą rukolą, pyszną mozzarellą i pachnącym pomidorami sosem to prawdziwy rarytas. Gdy zamawiam pizzę to zawsze z podwójnym serem.Kto bogatemu zabroni. Ser nie jest zwęglony jest mocno przypieczony.Powiem szczerze , że chciałbym zobaczyć Twoją.Wiesz łatwo jest krytykować i czepiać się szczegółów.Pokaż swoja to i ja ją ocenię.Nie nudzi Cie wieczna krytyka? Edytowane 18 Czerwca 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.06.2019 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 No to Barburka:- rosół ze spaloną na węgiel cebulą - kapuśniak czarny od skwarek - kaszankowe kotlety z czarnej soczewicy z kluskami śląskimi i modro kapustą - czekoladowe ciasto z pióropuszem z bitej śmietany A na śniadanie czerstwy chleb ze smalcem i ogórek kiszony. A do kotleta zagra... :D:D. No niestety też taką przypaloną daje do rosołu. [h=3]PALONA CEBULA – DLACZEGO WARTO JĄ STOSOWAĆ?[/h]Palenie cebuli to prosty trik, który ma nadać lepszy smak naszemu wywarowi. Niezależnie od tego, czy gotujesz klasyczny rosół z kurczaka, czy wegetariański bulion na warzywach, palona cebula nada mu koloru i aromatu. Jak to możliwe? Podczas palenia z cebuli wydobywa się sok, który następnie łatwo przedostanie się do naszego wywaru. Na szaszłyku tak i do rosołu.. Nieznajomość takiej kombinacji mówi wszystko. [h=3]JAK TO ZROBIĆ?[/h]Na początek odetnij korzonek i obierz cebulę. Zapal ogień na najmniejszym krążku na kuchence i umieść na nim nasze warzywo. Opalaj ją tak długo, aż zrobi się czarna, po czym obróć, aby powtórzyć zabieg na każdej stronie. Najłatwiej będzie Ci ją obrócić za pomocą szczypców, ale równie dobrze poradzisz sobie używając np. dwóch widelców. Podczas palenia cebuli powinieneś widzieć jak z obciętego korzonka wydobywa się sok. Może troszkę strzelać i pryskać, co widać po stanie kuchenki na załączonym filmiku… Gdy już cebula będzie w większości czarna wrzuć ją bezpośrednio do rosołu. Niech Cię ręka boska broni przed oczyszczaniem jej ze spalenizny! Jeśli się okaże, że męczy Cię opalanie cebuli pojedynczo, rozejrzyj się po sklepach. Dostępne są patelnie, które przypominają połączenie woka z durszlakiem. Stworzono je właśnie z myślą o opalaniu warzyw. Kto wie, może ta inwestycja okaże się strzałem w dziesiątkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.06.2019 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 sałatka grecka rodem z Grecji dlaczego okrojony.Oko nawet laika kulinarnego zauważy ,że nie ma wszystkich składników , a niektóre są wręcz zmniejszone i zastąpione zamiennikiem.To trzeba czuć. Przepis na sałatkę greckąSkładniki: 3-4 dojrzałe pomidory średniej wielkości, jeden długi ogórek, papryka (w sałatce greckiej przeważnie jest zielona, tym razem nigdzie nie udało nam się dostać ładnej, dodaliśmy więc czerwoną), mała cebula czerwona, kilka czarnych oliwek, suszone oregano, oliwa, ocet winny, sól, pieprz, ser feta. Zrób tak: pomidory pokrój w ćwiartki, ogórki w grubsze plasterki (nie obieramy), cebulę w pióra, paprykę w paski. Wszystkie warzywa przełóż do miski, na nich połóż plastry sera feta – warto spróbować oryginalnego greckiego sera, który ma chronioną nazwę pochodzenia, przekonasz się, że zamienniki to jednak dalece nie to samo. Dodaj oliwki, skrop dość obficie oliwą i odrobiną octu, posyp oregano, dopraw solą i pieprzem, od razu podawaj. I ta moja w wersji uboższej. Wprawne oko kulinarne wychwyci wnet ,że nie ma tu papryki , mało jest pomidora,nie ma świeżego ogórka ,którego zastąpił małosolny (nie gazujący) 3 - dniowy , nie ma czarnej oliwki.Sos jest zupełnie inny. 1.po łyżce musztardy stołowej i francuskiej 2.4 łyżki oleju 3.2 ząbki czosnku 4.pęczek koperku 5. sól plus cukier do smaku. 6. 1/2 opakowania fety (żółte op.) Blender i sos gotowy.Żadna filozofia. Skład mojej okrojonej. 1.1/2 sałaty lodowej rwanej nie krojonej nozem 2.ogórek małosolny 3.rukola 4.pomidorki koktajlowe 5.1/2 op. pozostałego (żółtej ) fety. Zalewam sosem i wychodzi jak ta na fotce.Obiecałem ,że sos wkleję.To wkleiłem.Jest naprawdę sprawdzony i wyśmienity. Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.