Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Po tych obelgach chyba nie każdy chciałby coś odpisywać.Ja za takie po sprowokowaniu i zastraszaniu (i słusznie dostałem banana) .

 

...........To jego gotowanie, które w swych "wariacjach" pokazuje, to jedna wielka tragedia i u udręka dla konsumentów :)

 

Niereformowalny "kretyn kulinarny" ") ... "obojętnie jak będą mówili, byle mówili" :)

 

 

 

Kucharz z klasą tak nie mówi . Kucharz z klasą tak nie czyni jest i powinien być mentorem

 

sjp.mentor1. mądry doradca, wychowawca i nauczyciel;

2. osoba stale pouczająca innych, lubiąca prawić morały;

3. środowiskowo: opiekun ucznia uczestniczącego w wymianie międzynarodowej

, wzorem do naśladowania ,postacią w świecie kulinarnym bardzo wyjątkową.

 

Czyje "powroty" ? :) ... raczej Twoje "nawroty kulinarnego rozwolnienia" :) ... ostatnie "prezentacje" to totalna sraczka :)

 

ps - przestrzegam przed wykorzystywaniem ""przepisów" NS-a, gdyż mogą doprowadzić do przynajmniej rozwolnienia :)

 

 

Posty w całości (by nie posądzono o manipulację) tylko z mniej niż połowy tego tematu :) (więcej mnie się nie chciało) :) ... to tylko część "wybranych wypowiedzi miszcza" NS-a na tematy kulinarne, w jego osobiście założonym "wątku" :)

 

ps - proszę również o wybaczenie obszerności tego wpisu :) ... niech usprawiedliwieniem jednak będzie to, że jest to tylko mniej niż połowa wybranego "kulinarnego bełkotu", w tym tylko jednym temacie :)

 

Opinie na temat Twego stanu psychicznego (na podstawie Twych wpisów) pozostawię forumowiczom :)

Twoje "kulinarne propozycje", pozwolę sobie dalej komentować :)

 

Naucz się gotować a unikniesz drwin :)

 

Szkoda ,że tylko takie wkleił by mu było wygodniej obrażać.

 

nigdy nie korzystałem z zaproszeń na jakiekolwiek biesiady do kulinarnych nieuków (by nie powiedzieć "kretynów"

 

Twoje jednak wywody na te tematy, traktuję jako kulinarne odpady i śmieci

 

Wiele z Twoich kulinarnych propozycji jest "obrzydliwych" (lub choćby tylko niestrawnych)
Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po tych obelgach chyba nie każdy chciałby coś odpisywać.Ja za takie po sprowokowaniu i zastraszaniu (i słusznie dostałem banana) .

...

Kucharz z klasą tak nie mówi . Kucharz z klasą tak nie czyni jest i powinien być mentorem , wzorem do naśladowania ,postacią w świecie kulinarnym bardzo wyjątkową.

...

Szkoda ,że tylko takie wkleił by mu było wygodniej obrażać.

Nawet gdy coś przypalisz (a ktoś zwróci na to uwagę) usprawiedliwiasz to w idiotyczny sposób, twierdząc, że tak to właśnie ma być i było to Twoim zamiarem :)

Dlaczego jesteś takim "kulinarnym masochistą" wiesz chyba tylko ty sam :)

 

... i naucz się gotować, gdyż większość Twych propozycji przyprawia o mdłości :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmieniło się z na

Jak mnie jeszcze nazwie?

To jest po prostu HIT !!!

 

Przecież wielonickowiec houscik nie dostał banana za nic.Gdybym ja tak kogoś nazwał ,pisząc nieprawdę zostałbym natychmiast ukarany.

Naucz się gotować a unikniesz drwin :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naucz się gotować a unikniesz drwin :)

 

A wy, wtórni indianie, tylko stek, stek i ...stek. sorry, jeszcze krewetki w 50-ciu odsłonach. Wasza (amerykańska) kuchnia jest prymitywna jak kamień ..rzucony w pole. Może inaczej - nie ma czegoś takiego, jak kuchnia usa, nie ma jej, nie było i ...nie będzie. Kuchnia polska ze swoją ponad 1000 letnią historią to jest coś! Bigosy, golonki, schabowe z kością, gołąbki, flaczki, płucka (na kwaśno), wspaniałe salcesony, kaszanki, pasztety, itd. I co teraz napiszesz, szefie, że macie steki z ...odtworzonego genetycznie bizona?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wy, wtórni indianie, tylko stek, stek i ...stek. sorry, jeszcze krewetki w 50-ciu odsłonach. Wasza (amerykańska) kuchnia jest prymitywna jak kamień ..rzucony w pole. Może inaczej - nie ma czegoś takiego, jak kuchnia usa, nie ma jej, nie było i ...nie będzie. Kuchnia polska ze swoją ponad 1000 letnią historią to jest coś! Bigosy, golonki, schabowe z kością, gołąbki, flaczki, płucka (na kwaśno), wspaniałe salcesony, kaszanki, pasztety, itd. I co teraz napiszesz, szefie, że macie steki z ...odtworzonego genetycznie bizona?

W USA zjesz dania z narodowych kuchni całego świata :)

Dostępne bez problemów są również produkty najwyższej jakości w przystępnych (a stosunku do dochodów) cenach.

Takiej kulinarnej różnorodności w kulinariach nie znajdziesz w żadnym innym kraju na świecie :)

 

ps - obecnie prowadzone są tutaj badania nad stworzeniem specjalnej rasy "dzikich królików klatkowych", których mięso (jak byłeś kiedyś uprzejmie napisać), jest absolutnie doskonałe ... wybitny znawco światowych kulinariów :)

Przyznaję, iż nie widziałem by Mieszko 1 zajadał się salcesonem i kaszanką (choć o kulinariach wiem dość sporo, no ale zapewne Ty wiesz lepiej, choćmy a racji kilku fakultetów) :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W USA zjesz dania z narodowych kuchni całego świata :)

Dostępne bez problemów są również produkty najwyższej jakości w przystępnych (a stosunku do dochodów) cenach.

Takiej kulinarnej różnorodności w kulinariach nie znajdziesz w żadnym innym kraju na świecie :)

 

ps - obecnie prowadzone są tutaj badania nad stworzeniem specjalnej rasy "dzikich królików klatkowych", których mięso (jak byłeś kiedyś uprzejmie napisać), jest absolutnie doskonałe ... wybitny znawco światowych kulinariów :)

Przyznaję, iż nie widziałem by Mieszko 1 zajadał się salcesonem i kaszanką (choć o kulinariach wiem dość sporo, no ale zapewne Ty wiesz lepiej, choćmy a racji kilku fakultetów) :) ;)

 

Tym wpisem strzeliłeś sobie w kolano potwierdzając, że USA ...kuchni własnej nie mają i ...mieć nie będą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym wpisem strzeliłeś sobie w kolano potwierdzając, że USA ...kuchni własnej nie mają i ...mieć nie będą.

 

Wejdź na jego prawie bloga.Fikniesz.Co tam zamieszcza ,a co tu przeinacza.Parodia.Nie zna kaszanki ani salcesonów.:D, Wyroby o których nawet nie śnił polska kuchnia niesie za sobą wspaniały dorobek.On jest li tylko odtwórcą i powielaczem kuchni z naleciałości.Zamieszkał i koniec.Przeczy sam sobie.Wyluzuj bo to nie ma sensu.Dla niego wszystko to " ,rzyganie ,syf,z torebek, chemia , wszystko co nie jego przyprawia go o mdłości. Ciekawe jak coś zeźre u kogoś w gościach? Tez wymiotuje bo zrobiono nie po jego myśli. Szopka normalnie ,traktuje naszą kuchnie i potrawy jak jaki trzeci sort.:D. Wklejał ostatnio hamburgera.No wyciekłem. Wszyscy klaskali jakie to achy i echy. Nic nie widać na tym zdjęciu ale z usa to musi by cool.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wejdź na jego prawie bloga.Fikniesz.Co tam zamieszcza ,a co tu przeinacza.Parodia.Nie zna kaszanki ani salcesonów.:D, Wyroby o których nawet nie śnił polska kuchnia niesie za sobą wspaniały dorobek.On jest li tylko odtwórcą i powielaczem kuchni z naleciałości.Zamieszkał i koniec.Przeczy sam sobie.Wyluzuj bo to nie ma sensu.Dla niego wszystko to " ,rzyganie ,syf,z torebek, chemia , wszystko co nie jego przyprawia go o mdłości. Ciekawe jak coś zeźre u kogoś w gościach? Tez wymiotuje bo zrobiono nie po jego myśli. Szopka normalnie ,traktuje naszą kuchnie i potrawy jak jaki trzeci sort.:D. Wklejał ostatnio hamburgera.No wyciekłem. Wszyscy klaskali jakie to achy i echy. Nic nie widać na tym zdjęciu ale z usa to musi by cool.

Chłopie, interpunkcja!
:)

 

Jeżeli już tak bardzo lubisz cytować mego "prawie bloga": http://www.chefpaul.net/index.html

to bardzo proszę "bez wklejek" :) gdyż prawa autorskie są zastrzeżone w dalszym ciągu :)

Wprawdzie ostatnie wpisy pochodzą tam z przed prawie 10-ciu lat (w czasie gdy większość miesięcy w roku byłem w Polsce niż na Florydzie - z uwagi na polskie zobowiązania kontraktowe), wszystkie przepisy i receptury są aktualne.

 

Przejdźmy może w takim razie, do Twoich zapowiedzi Twych wybitnych osiągnięć w kulinariach :)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?335335-Tu-powstaje-forumowa-kiążka-z-wariacjami-kulinarnymi-NS-na-potrzeby-Forum-Muratora&p=7415993&viewfull=1#post7415993

... miałeś dość chyba czasu by cokolwiek w tym swym zapowiadanym szumnie blogu napisać :)

lecz w dalszym ciągu skromnie jakoś :)

http://wariacjekulinarneniktspecjalny.blog.pl

 

Powiadasz, żem "odtwórcą i powielaczem kuchni z naleciałości" (jakich ?) :)

... nigdy nie korzystałem z zaproszeń na jakiekolwiek biesiady do kulinarnych nieuków (by nie powiedzieć "kretynów" ;) ) by cokolwiek "zeżreć" :)

... i (przyjmij do wiadomości), że polskiej kuchni nie traktuję jako żaden "sort" (traktuję ją takoż samo jak wszystkie inne, narodowe kuchnie) ... Twoje jednak wywody na te tematy, traktuję jako kulinarne odpady i śmieci ... co nie przeszkadza mnie wcale, bawić się świetnie, gdy czytam te Twoje "warjacje" :)

 

Z kulinarnym pozdrowieniem, w oczekiwaniu "na więcej" ... gdyż śmiech to samo zdrowie "miszczu" :)

 

ps - coś uwędzimy ... przy okazji jakąś rybkę

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie sobie przekąski z ubiegłego tygodnia :)

 

FB_IMG_1561307806951.jpg

śledź wędzony

 

FB_IMG_1561307812472.jpg

"ciasteczka" z przegrzebków

 

FB_IMG_1561307828497.jpg

klasyczne tacos ...

 

FB_IMG_1561307818263.jpg

... zawsze z wysokiej jakości wołowiny ...

 

FB_IMG_1561307823031.jpg

... gdyż ten składnik tego dania, jest najważniejszy.

 

Smacznie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś uwędziłem (wcześniej zapeklowany) schab. W Polsce wędlina ta, nazywana jest "Polędwica Sopocka" a u mnie "Canadian Beacon" :)

 

Powolutku, bez pośpiechu, dokładnie osuszoną, wieszamy w wędzarni.

Po pierwszej godzinie, wygląda tak:

FB_IMG_1561307777516.jpg

 

Po dwóch następnych, tak:

FB_IMG_1561307786032.jpg

 

Jeszcze tylko godzinka, by w wędzarni powoli wystygła i

FB_IMG_1561307800937.jpg

... przystępujemy do "drugiego śniadania" :)

Doskonale smakuje z dobrej jakości bourbon'em :)

 

Na kolacyjkę, selekcjonowana, polędwica wołowa z karczochami

FB_IMG_1561307898043.jpg

 

Pozdrówka smakowite :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś uwędziłem (wcześniej zapeklowany) schab. W Polsce wędlina ta, nazywana jest "Polędwica Sopocka" a u mnie "Canadian Beacon" :)

 

Powolutku, bez pośpiechu, dokładnie osuszoną, wieszamy w wędzarni.

Po pierwszej godzinie, wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]431751[/ATTACH]

 

Po dwóch następnych, tak:

[ATTACH=CONFIG]431752[/ATTACH]

 

Jeszcze tylko godzinka, by w wędzarni powoli wystygła i

[ATTACH=CONFIG]431753[/ATTACH]

... przystępujemy do "drugiego śniadania" :)

Doskonale smakuje z dobrej jakości bourbon'em :)

 

Na kolacyjkę, selekcjonowana, polędwica wołowa z karczochami

[ATTACH=CONFIG]431754[/ATTACH]

 

Pozdrówka smakowite :)

 

Jakim drewnem dymisz i w jakiej temperaturze?

Nie wygląda na "surową" więc pewnie dymem powyżej 60 stopni?

U mnie zazwyczaj trwa to cztery godziny, bo pierwsza to dokładne obsuszenie, bo mimo że całą noc obcieka to jednak mięso ciągle mokre na zewnątrz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakim drewnem dymisz i w jakiej temperaturze?

Nie wygląda na "surową" więc pewnie dymem powyżej 60 stopni?

U mnie zazwyczaj trwa to cztery godziny, bo pierwsza to dokładne obsuszenie, bo mimo że całą noc obcieka to jednak mięso ciągle mokre na zewnątrz.

Po wyjęciu z zalewy peklującej, mięso wstępnie osuszam papierowym ręcznikiem. Następne 3-4 godziny obsuszam wentylatorem.

Dziś wędziłem drewnem jabłoni (2/3) i wiśni (1/3). Temperatura wędzarni w ciągu pierwszych trzech godzin 80-90°C, ostatnia czwarta godzina to wychładzanie około 70°C.

Na zewnątrz rano miałem 30°C :)

 

ps - bardzo skromnie ale jakże smacznie :)

FB_IMG_1561332912766.jpg

 

Pzdr

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klasyk wędzony na leżąco, w szlachetnym winnym dymie.

 

wedzony-klasyk1.jpg

 

wedzony-klasyk2.jpg

 

"znafca" od wszystkiego określił to jako odymianie surowizny.

 

wedzony-klasyk3.jpg

 

Co za smak, zapach, i kolor wedzenia. Soczystość i luksus smakowy! Palce lizać!

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko wędzarnie ktoś podpierniczył ale ze sklepu ten syfik fosforanowy to już nie nowość. Gdzie termometr ,gdzie sposób powieszenia tej ze sklepu ,gdzie sposób dymienia , gdzie peklowanie .Totalne sklepowe oszustwo , gdzie czas i sposób wędzenia , gdzie opis peklowanej wędliny. jaki winny dym ? z czego ? chyba z autopsji. Ale kpina .http://psiakosc.com/emoty/emoty-4/uwazaj1.gif
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko wędzarnie ktoś podpierniczył ale ze sklepu ten syfik fosforanowy to już nie nowość. Gdzie termometr ,gdzie sposób powieszenia tej ze sklepu ,gdzie sposób dymienia , gdzie peklowanie .Totalne sklepowe oszustwo , gdzie czas i sposób wędzenia , gdzie opis peklowanej wędliny. jaki winny dym ? z czego ? chyba z autopsji. Ale kpina .http://psiakosc.com/emoty/emoty-4/uwazaj1.gif

Przecież w "Twoich wariacjach" WP pokazał w czym wędzi, termometr, opis przygotowania drewna, itd :)

Nie czytasz "własnego" tematu ? :)

 

ps - napisał również, że "wieszał" nie będzie a "obsmrodzi surowiznę" na leżąco :)

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klasyk wędzony na leżąco, w szlachetnym winnym dymie.

 

wedzony-klasyk1.jpg

 

wedzony-klasyk2.jpg

 

"znafca" od wszystkiego określił to jako odymianie surowizny.

 

wedzony-klasyk3.jpg

 

Co za smak, zapach, i kolor wedzenia. Soczystość i luksus smakowy! Palce lizać!

 

...czyli surowizna. Na leżąco to można ...poleżeć. Widziałeś kiedyś, żeby porządny wędliniarz wędził na "płask"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...