Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

 

Dzisiaj steki z świeżego tuńczyka.

 

steki-z-tunczyka.jpg[/quote

Zacnie :)

Dziś już u mnie tylko "przegryz-ki", do dobrego wina :)

Jutro zaproszenie na hamburgera u sąsiadów :) ... a na piątek cielęcina (jeszcze nie wiem jak ją zrobię) :)

 

ps - być może miałbym ochotę na "bulbenek" ... ale jakie wino do niego podać ? :)

 

Pzdr

Edytowane przez Chef Paul
ps
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kotlety cielęce ... jeden z mych sposobów

 

FB_IMG_1562528836645.jpg

Przed obróbką cieplną mięsa, przgotowujemy oliwę do marynowania i pieczenia.

Kilka ząbków czosnku, (rozgniecionych), pieprz i świeży rozmaryn, zalewamy oliwą z pierwszego tłoczenia.

Infuzję oliwy można wykonać, nawet na kilka dni przed jej użyciem.

 

FB_IMG_1562528849475.jpg

Kotlety cielęce, przyprawiamy solą i pieprzem oraz przygotowaną wcześniej oliwą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

 

FB_IMG_1562528858814.jpg

Wytrawnym białym winem, zalewamy gałązki świeżego rozmarynu, (które użyjemy do pieczenia).

 

FB_IMG_1562528864930.jpg

Rozgrzewamy na patelni masło z przygotowaną wcześniej oliwą (1:1), i podsmażamy kotlety z obu stron.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik do około 170°C.

 

FB_IMG_1562528870255.jpg

Podsmażone, cielęce kotlety, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5 minut

 

cdn

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... dodając część wina z rozmarynem.

 

FB_IMG_1562528875626.jpg

Rozkrawamy jabłka, (usuwając gniazda nasienne) na części, nasączamy winem i dodajemy jabłka do kotletów.

 

FB_IMG_1562528883183.jpg

Pieczemy jeszcze 5 minut

 

FB_IMG_1562528888526.jpg

Podajemy "z czym kto lubi" :)

 

Smacznego

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie również.

 

Dzisiaj steki z świeżego tuńczyka.

 

steki-z-tunczyka.jpg

 

Jak je przyrządziłeś?

Ostatnie steki z tuńczyka słabo mi wyszły, niby czas smażenia dość przypilnowałem, ale okazały się zbyt mocno gumowato-surowe. Surowiec, choć może nie pierwszorzędnej jakości, to wyglądał całkiem nieźle, sprężysty, pachnący świeżą rybą. A w konsystencji klops, smakiem też nie powalał. Może też zbyt mało przyprawiony, bo gdy dysponuję czymś świeżym, dobrze wyglądającym, to raczej staram się oszczędzać przyprawy, wolę w smaku przewagę "bazy" niż przypraw, które często dominując, czynią tą właśnie "bazę" mało ważną i trudno wykrywalną w smaku.

Tak jak w sąsiednim wątku, ktoś (bodajże @Chef Paul) o trunkach pisał. Mrożenie rzeczywiście sprawia, że wódki trudno rozróżnić. Ostatnio pijam bardzo mało, ale za to raczej w temperaturach nieco wyższych, pokojowych. A koniaki wręcz lekko podgrzane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytasz Władcę ale parę steków z tuńczyka usmażyłem to powiem jak Ja robię. Zależnie od grubości 30-60 sekund z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni (jak wołowe tylko znacznie krócej) i wychodzą ok. Bonito trzeba troszkę bardziej przeciągnąć bo wychodzi gumowy.

 

A teraz post właściwy (miał być w zeszłym tygodniu ale coś się to forum krzaczy i w wersji mobilnej nie chce zdjęć dodawać)

Gdyby ktoś miał okazję to polecam, bardzo dobra rybka

barracuda.jpg

Z patelni albo z grilla

Km1Pm6qKm1Pm6q barracuda2.jpg

Tą robiłem z grilla z batatem pieczonym z oliwą, czosnkiem i rozmarynem, ryba świeżutka więc tylko sól.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to za gatunek? Barrakuda? Nie spotkałem do tej pory w sprzedaży, ani nie miałem okazji spróbować. Ryba wygląda na chudą, raczej ościstą, co przypomina w smaku, labraksa?

Tuńczyka miałem żółtopłetwego, całkiem niezły kawałek, skroiłem na grube steki. Może nieco zbyt grube? Smażyłem z jednej strony tak ok. 70s, z drugiej ok,. 60 s, mam zwyczaj "pierwszą" stronę smażyć odrobinę dłużej. Być może patelnia nie była jeszcze należycie rozgrzana? Raczej właśnie tak. Nie użyłem termometru, ogólnie rzadko go używam, polegam na swoim "wyczuciu".

Jeszcze jedna dziwna sprawa, najlepiej (najczęściej) smakują wszystkim dania, które przygotowuję po raz pierwszy. Kolejny raz smakują albo gorzej, albo co najwyżej podobnie. Często próbuję poprawiać dania, a wychodzi zupełnie przeciwnie.

Jeszcze pytanie przy okazji, do zajmujących się domowym wypiekiem chleba. Cały czas wychodzi mi chleb, chyba zbyt wilgotny w środku, na nożu pozostaje cieniutki "film chlebowy". Dłuższe pieczenie, lub wyższa temperatura, prowadzi do przepieczenia (gorzkiego posmaku skórki), a wilgoć w miąższu pozostaje. Temp ustawiam ok 220oC, pieczenie od 55 do 65minut, najczęściej mąkę orkiszową mieszam z zytnią, w proporcji 1:1, zakwas własnej produkcji używany od kilku miesięcy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja poszedłem w prostotę. Ugotowałem makaron świderki arrighi do tego kurczaka podsmażyłem i zrobiłem sos miodowy. Pycha obiad. Polecam.

... i bardzo dobrze. Najważniejsze, że Wszystkim biesiadnikom smakowało :)

... choć uważam, że przepis na kotlety cielęce (który powyżej podałem), do zbyt "skomplikowanych" nie należy :) a wręcz przeciwnie, jest niezmiernie prosty.

 

Jak je przyrządziłeś?

Ostatnie steki z tuńczyka słabo mi wyszły, niby czas smażenia dość przypilnowałem, ale okazały się zbyt mocno gumowato-surowe. Surowiec, choć może nie pierwszorzędnej jakości, to wyglądał całkiem nieźle, sprężysty, pachnący świeżą rybą. A w konsystencji klops, smakiem też nie powalał. Może też zbyt mało przyprawiony, bo gdy dysponuję czymś świeżym, dobrze wyglądającym, to raczej staram się oszczędzać przyprawy, wolę w smaku przewagę "bazy" niż przypraw, które często dominując, czynią tą właśnie "bazę" mało ważną i trudno wykrywalną w smaku.

...

Pytasz Władcę ale parę steków z tuńczyka usmażyłem to powiem jak Ja robię. Zależnie od grubości 30-60 sekund z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni (jak wołowe tylko znacznie krócej) i wychodzą ok. Bonito trzeba troszkę bardziej przeciągnąć bo wychodzi gumowy.

...

Steak'i z tuńczyka przygotowuję zupełnie podobnie jak G.N. ... po około minucie z każdej strony (w zależności od grubości). przed smażeniem przyprawiam tylko solą ((pieprz na końcu), przed podaniem dodaję trochę "infuzjowanej"oliwy ze świeżą natką pietruszki i sok z cytryny ... steak wewnątrz jest z wyglądu jak surowy do suchi.

 

...

 

A teraz post właściwy (miał być w zeszłym tygodniu ale coś się to forum krzaczy i w wersji mobilnej nie chce zdjęć dodawać)

Gdyby ktoś miał okazję to polecam, bardzo dobra rybka

barracuda.jpg

Z patelni albo z grilla

Km1Pm6qKm1Pm6q barracuda2.jpg

Tą robiłem z grilla z batatem pieczonym z oliwą, czosnkiem i rozmarynem, ryba świeżutka więc tylko sól.

Każda świeżo złowiona ryba jest zawsze smaczna :)

Co to za gatunek? Barrakuda? Nie spotkałem do tej pory w sprzedaży, ani nie miałem okazji spróbować. Ryba wygląda na chudą, raczej ościstą, co przypomina w smaku, labraksa?

Tuńczyka miałem żółtopłetwego, całkiem niezły kawałek, skroiłem na grube steki. Może nieco zbyt grube? Smażyłem z jednej strony tak ok. 70s, z drugiej ok,. 60 s, mam zwyczaj "pierwszą" stronę smażyć odrobinę dłużej. Być może patelnia nie była jeszcze należycie rozgrzana? Raczej właśnie tak. Nie użyłem termometru, ogólnie rzadko go używam, polegam na swoim "wyczuciu".

Jeszcze jedna dziwna sprawa, najlepiej (najczęściej) smakują wszystkim dania, które przygotowuję po raz pierwszy. Kolejny raz smakują albo gorzej, albo co najwyżej podobnie. Często próbuję poprawiać dania, a wychodzi zupełnie przeciwnie.

Jeszcze pytanie przy okazji, do zajmujących się domowym wypiekiem chleba. Cały czas wychodzi mi chleb, chyba zbyt wilgotny w środku, na nożu pozostaje cieniutki "film chlebowy". Dłuższe pieczenie, lub wyższa temperatura, prowadzi do przepieczenia (gorzkiego posmaku skórki), a wilgoć w miąższu pozostaje. Temp ustawiam ok 220oC, pieczenie od 55 do 65minut, najczęściej mąkę orkiszową mieszam z zytnią, w proporcji 1:1, zakwas własnej produkcji używany od kilku miesięcy.

Do smażenia (lub grillowania) steaków rybnych (tuńczyk, rekin, miecznik, itp) należy maksymalnie przysposobić jak najwyższą temperaturę (na patelni do granicy palenia), ... smażymy lub pieczemy krótko do "zamknięcia białka".

... ze "spraw dziwnych" przeważnie "pierwsza myśl najlepsza" :) ;)

...jeżeli chodzi o wypieki, to polecam "Piekarnicza Brać" na FB

 

Smakowicie pozdrawiam :)

 

ps - u mnie dziś śledzik bałtycki na przekąskę do zacnego bourbon'u :)

FB_IMG_1562796557462.jpg

:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdyby ktoś miał okazję to polecam, bardzo dobra rybka

barracuda.jpg

Z patelni albo z grilla

Km1Pm6qKm1Pm6q

Tą robiłem z grilla z batatem pieczonym z oliwą, czosnkiem i rozmarynem, ryba świeżutka więc tylko sól.

 

Tez mi wygląda na barrakudę... Jesli to ona, to potwierdzam że jest wyborna! Ciekawa jestem, gdzie w Polsce kupiłeś? Ja swoją pierwszą barakude jadłamparę lat temu w formie carpaccio, prosto i na temat, ale smak i konsystencję pamiętam do tej pory! :)

 

1f43975bdf2c386fmed.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się barakuda, wcale nie jest bardzo oścista, wręcz przeciwnie. Raczej chuda choć na grillu się nie wysusza, co zdarza się dosyć łatwo z wieloma chudymi rybami.

W smaku specyficzna, chyba najbliżej jej (z tego co jadłem) do pałasza (ten to jest ościsty;)). A kupiłem na Sao Miguel na Azorach (pierwszy raz zobaczyłem to oczywiście musiałem spróbować):D

Edytowane przez G.N.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Gewurztraminer, tylko jakiś nie za słodki

"Zind-Humbrerecht", chyba by pasowało :) ;)

 

... a do alaskańskiego "sockeye" ?

FB_IMG_1564092392057.jpg

 

... lub do żeberek bbq ?

FB_IMG_1564092403174.jpg

 

... albo do "philly cheesesteak" (osobiście lubię piwo) ... ale ?

FB_IMG_1564092419613.jpg

 

... do "zimnych nóżek" to raczej problemu nie ma :)

FB_IMG_1564092410424.jpg

 

pozdrawiam smakowicie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Buraczek ... czyli "drugie śniadanie" :)

 

FB_IMG_1564926617885.jpg

Na talerzu znajdziecie: buraczek marynowany, Prosciutto, Soppressata, Mozzarella, Chili Rebel, grzanka z chleba domowego, podpiekana w oliwie ("diffusion" z czosnkiem i rozmarynem), bazylia purpurowa, bazylia zielona, szczypior czosnkowy.

 

FB_IMG_1564926629653.jpg

Podałem z Pinot Grigio z Napa Valley.

 

Smakowitej niedzieli Wszystkim :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie, u mnie totalny brak czasu. Co do tuńczyka, to robie jak koledzy wyżej.

 

Lato i letnie lenistwo, zrzutka czyli danie z resztek owoców morza. Super prosto i super smacznie.

 

https://i.postimg.cc/9MGjN1zW/letnio1.jpg

 

https://i.postimg.cc/tTghBvB6/letnio2.jpg

 

https://i.postimg.cc/KvhNn26k/letnio3.jpg

 

Polecam z nowozelandzkim sauvignon blanc. U mnie Matua, jak to się mówi : "Enjoy it in the sunshine with anything from the sea"

https://i.postimg.cc/FshSrHtZ/letnio4.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...