Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Kiełbaski gotowe.Co za zapach! Sos robi robotę, wzmacniam go tylko ekstra czosnkiem. Od pewnego czasu zaprzestałem robić go w domu, jest zatrzęsienie gotowych z selekcjonowanych najlepszych składników.

 

organiczne-swojskie3.jpg

 

 

organiczny.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus zdjęcie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krewetki, krewetki, krewetki i ...jeszcze raz krewetki. A przepraszam, czasami stek wołowy. Kuchnia rozgarniętą jak nie wiem co. A jaka urozmaicona.

Sądzę że możesz odpuścić takie komentarze.

Monotonna kuchnia by "Wariacje kulinarne NS" Tobie nie przeszkadzają ?

Przejdźmy na wyższy poziom komentarzy.

Przecież to tylko "witamina" :)

 

Kiełbaski gotowe.Co za zapach! Sos robi robotę, wzmacniam go tylko ekstra czosnkiem. Od pewnego czasu zaprzestałem robić go w domu, jest zatrzęsienie gotowych z selekcjonowanych najlepszych składników.

 

organiczne-swojskie3.jpg

...

Dzisiaj krem homarowy na homarzych odwłokach, przepis na 750 gram odwłoków. Przyjemnie, super smacznie i skromnie.

 

Na drugie danie organiczne swojskie kiełbaski, w aromatycznym sosie pomidorowym. Podane jak hamburgery, zamiennikiem pieczywa sa grillowane kapelusze portobello.

Jak zwykle bardzo smakowicie.

 

... chyba zrobię "osso buco" :) bardzo lubimy :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krem homarowy.

 

Brak czasu…, ale prosta i skromna kuchnia jest mniami!

...

super-mniami2.jpg

 

Smacznie ... i u mnie brak czasu więc zrobiłem "osso buco" bez specjalnego wysiłku :)

 

FB_IMG_1566075757952.jpg

Mięsko ...

FB_IMG_1566075762970.jpg

... najpierw opiekamy z obu stron na maśle z oliwą

FB_IMG_1566075767642.jpg

... wyjmujemy, odkładamy i na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dokładamy pomidory (uprzednio sparzone, obrane ze skóry i pokrajane w drobną kostkę) ...

FB_IMG_1566075794721.jpg

... po upływie około pół godziny (gdy pomidory puszczą cały sok), dolewamy wino i wkładamy mięso. Ustawiamy proces gotowania na 4 godziny i idziemy do sąsiada na piwo :)

FB_IMG_1566075842255.jpg

... po powrocie obiad mamy gotowy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Bardzo prymitywne i super szybkie, lecz smaczne. Chili z czosnkiem robi robotę. Palce lizać!

 

prymitywne-sniadanie3.jpg

Mnie dziś się nie chce nawet jajka ugotować :) ... totalne lenistwo mnie ogarnęło.

Kuchnia "zamknięta" :)

Śniadanie bardziej niż skromne ...

20190818_095839.jpg

... kawałek dobrego Cheddar (długo dojrzewający) i trochę Prosciutto ... to wszystko

 

Dziś w lenistwie, harmonia z naturą :)

20190818_100215.jpg

... wspaniałe przedpołudnie

20190818_100317.jpg

... bzykająco pachnące ze śpiewem Kardynałów i innego niejadalnego ptactwa :) ;)

 

ps - dziś kolacja u znajomego chińskiego Szefa (robią doskonałe "Dragon & Phoenix") :)

20190818_095839.jpg

20190818_100215.jpg

20190818_100317.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zgadłem.

 

5c685dc36dca1fd1.jpg

 

Efekt końcowy ,którego nie widać musi w z tego odcieku być zatrważający.

...

Zgadłeś tylko częściowo więc i nagroda również nie w całości :)

Wygrałeś kość z dzisiejszego cielęcego kotleta (obiecuję nie ogryźć dokładnie) :)

Po inspiracji warzywnej dzisiaj na bogato ...

...

Szponder wyjęty i będzie jutro do zapiekanki warzywnej

 

630fc8e7e518f8c1.jpg

 

...

... kość tak wielka nie będzie ale jakiegoś "łamanego spontana" może wykreujesz :)

 

ps - by cię już dalej ten tajemniczy "odciek" tak nie męczył (który zapewne oglądałeś przez "lupę"), podpowiem: to tylko Chardonnay którego użyłem do skropienia morskich robali :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpocząłem przygotowania do przekazania nagrody dla NS-a którą wygrał w pytaniu "zgadnijcie co było w maszynie".

Ponieważ tak wspaniale tutaj mnie bawi dodawaniem swej "witaminy", (wplątując w swych wypowiedziach swego Pana Buka, do którego modli się by spotkały mnie jakiekolwiek nieszczęścia, ciesząc się przy tym co jego oponentom się nieszczęśliwego przydarzyło) ... postanowiłem przyznać mu premię specjalną :)

NS daję Tobie prawo wyboru kości :)

20190825_082714.jpg 20190825_082554.jpg

... wybierz którą byś "zagospodarował" w swych "łamanych spontanach", ta z lewej czy może ta z prawej ?

Z Twych wpisów wynika, że cielęcinę lubisz bardzo, więc kość którą Tobie przekażę będzie nie wygotowana z wszelkiego dobra ( niczym Twój "szponder") a z wszelkimi wspaniałościami, tylko po upieczeniu w "maszynie" ... i jak obiecałem nie ogryzę je nadto :)

 

pozdrawiam kulinarnie w oczekiwaniu na dalszą "witaminę" z Twej strony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Był czas na to przeciez grzecznie proponowałem.

 

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?351032-Pojedynek-kulinarny-pomi%C4%99dzy-Chef-Paul-a-niktspecjalny

 

Teraz to tylko pozostało się mądrze odizolować przed nachalnością Paula, przed nawałem czczej gadaniny i pogardliwego mącenia.

 

Cielęcina Paula w Chardonnay ,aż dziw bierze że takie młode i zagazowane.

 

a42c11de4bf30fe4.jpg

 

Ta ręką i z tą wodą -wódą zrobiona.Topione cielę.

 

3646017b1ac5f42d.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo prymitywnie.

 

Zmiejszamy nastawienie blachy zeliwnej, ciagle podlewając drob winem(Tokaji Cuvee). 3 butelki wystarcza na przedstawiana porcje.

 

prymitywne-gotowanie7.jpg

 

prymitywne-gotowanie8.jpg

 

Co za zapach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadłem tu na chwile by oszołoma - podleca po kojarzyć ,a tu rozczarowanie , mieszanina jakiegoś niespotykanego tłustego mięcha.Dojście do dechy usłane drobinkami, bardzo źle się kojarzącymi. To ja może to co łagodniejsze w smaku.Zakupiłem sosy , a ciasto z gruszką i śliwką siedzi w piekarniku.

 

e00864fa0d0989c5.jpg

 

...

"po kojarzył" i dostał "witaminizowanego" rozwolnienia :lol2:

 

WP, bardzo smakowicie się zapowiada

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"po kojarzył" i dostał "witaminizowanego" rozwolnienia :lol2:

 

WP, bardzo smakowicie się zapowiada

 

Tokaji idealnie się karmelizuje. Cos wspaniałego!

 

prymitywne-gotowanie9.jpg

 

Jak na przystawke w fazie polproduktu jest cudownie. W międzyczasie zaczynam z boczusiem w sosie wlasnym. Wino i zeliwo beda robic robote…

 

prymitywne-gotowanie10.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyjarane na czarno łot tocaja w super syfkowym tłuszczu. Fe , na wymioty bierze. Ale węgiel nieszkodliwy i patalache w ten syfiasty przypalony tłuszcz. od patrzenia na tą skromność niedobrze się robi.Trzeba ja było przynajmniej przetrzeć.Woń spalenizny mięcha pasuje jak ulał do boczku z karmelizowanym tocajem.

 

kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0039.gif

 

Stygnie i czeka na "ugryźć".

 

80410cb34b1de5b1.jpg

 

kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0034.gif

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co za zapach! Przyprawy, zeliwo i słotkie wino robia robote…

 

prymitywne-gotowanie15.jpg

 

ps czosnek również ma swój udział w cudowności

 

ps2 minus jeden kieliszek

 

prymitywne-gotowanie20.jpg

 

ps 3 Tokajowa rakotworcza zenua… Co za zapach!!!!!!!!!!!

 

prymitywne-gotowanie21.jpg

 

Super prymitywnie, lux superos smak i przyjemność...

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus zdjecie ps3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje nowe odkrycie ...

[ATTACH=CONFIG]434185[/ATTACH]

........................

 

875c9e1c6db37a80.jpg

 

d2a10d0d8a5248ce.jpg

 

Doskonałe do :

znalazłem w internecie .

 

gotowanie-emotikon-ruchomy-obrazek-0021.gif

dda1b87251ca3aa1.jpg

 

653fcc16778a0948.jpg

 

Pizza z obranego miecha ze skrzydeł kurzych z bulionu na kapuśniak

 

cfa4e81ba721cdd4.jpg

 

02e0509391ca8eee.jpg

 

Kwaśnica ala kapuśniak

 

f0d7e20362c29da6.jpg

 

b0761e959b01c21f.jpg

 

Ciasto śliwkowe ala gruszka

 

3c84add6f4a86b1b.jpg

 

fbb34eb32ae811d8.jpg

 

Faszerowana cukinia i jako dodatek sos z kurek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...