Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

No coz, od niechcenia... na poludniowa nute

 

prymitywne-nocne-grillowanie1.jpg

 

ps wino i dodatki zgodnie z tradycja

Proste i smaczne danie, choć pozwól, że zapytam:

WP, nie miałeś ochoty wydłubać "mięcha" z tych rybek (niczym z wygotowanych skrzydełek) i położyć na mrożony placek pizzy ? :) ;)

 

Dorian coraz bliżej więc i dania u mnie coraz bardziej proste (aczkolwiek smaczne)

20190902_125722.jpg

... klopsiki wołowe ("organic angus ground chuck") w sosie pomidorowym ... bardzo wolno duszone w żeliwnym, emaliowanym garnku :)

 

pzdr i przyjemności w konsumpcji życzę (bo przecież tylko o tym piszemy) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie !!! nie mrozimy placka jak chcemy szybko zrobić pizzę z wydłubanego - obranych z mięsa skrzydełek.Paul jak robi np. tymbaliki z ugotowanych skrzydełek to wkłada całe skrzydła z kością.:D . Można i tak.:D . Przypomnę ,że ugotowane mięsko z kurzych skrzydełek jest bardzo delikatne. Można po obraniu robić z mięskiem przeróżna farsze.

 

1. sito do pizzy

 

624aae228b57df8b.jpg

 

2.wyrabiamy ciasto w kulkę z mąki z Roztocza

 

2d9ce7a43a712462.jpg

 

db75d6c4689e8a05.jpg

 

3.pod klosz szklany i odstawiamy do wyrośnięcia

 

80f5dbed66569292.jpg

 

4.dopasowujemy rozciągnięte ciasto do sita

 

716d0f9ffef3eb83.jpg

 

1cdcfaa09389df1dgen.jpg

 

5.smarujemy ciasto ulubionym sosem pomidorowym i wkładamy obrane mięsko z kości ze skrzydełka uprzednio przesmażone delikatnie z cebulką

 

d7510254b1dc562f.jpg

 

396e040c5735147a.jpg

 

6.ważna uwaga !!!.Rozgrzewamy piekarnik min. do 225 stC i pieczemy pizzę około 10 min.Nastawa z termoobiegiem

 

d74687f56be4b6fa.jpg

 

7. wyciągamy wraz z sitem

 

30ffe53174a30710.jpg

 

8.część do konsumpcji

 

9646df5d49c4e73e.jpg

 

Pamiętajmy ,że mrożony podkład - placek pod pizzę tak jak Paul robi z lenistwa , rozmrażamy i pieczemy w niższej temp.Może jemu smakuje mrożony i je z kościami, wybór należy do niego. Ja tego nie stosuję.

 

Widoczny na zdjęciu niby sos z jakimiś mrożonymi kulkami z jakiegoś bizona.(zaraz się poprawi i wklei mięcho z bizona z rogami bo dużo szpiku w rogach :D)

 

attachment.php?attachmentid=434223&d=1567529302

 

Ta mamałyga nic nie przedstawia. Rzut na stary garnek z plamami.

 

Dla porównania i przypomnienia.Klopsiki w sosie chrzanowym.

 

1. kulki obsmażamy na tłuszczu

 

0f12644bf4e55b78.jpg

 

2.wkładamy je do przygotowanego sosu chrzanowego i na bardzo małej temperaturze podgotowujemy by naprały intensywnego smaku

 

fb129b3a925cb97d.jpg

 

Na koniec propozycje dwóch fajnych dań.

 

1.pieczone ziemniaki pod pierzynką z gotowanego boczuniu podsmażonego z szalotką :D i pomidory w ostrym winnym sosie

 

5adf6cc30ccf5cfe.jpg

 

2.placek ziemniaczany , nazwałem do z sentymentu po florydzku (ma w farszu marchew tartą) na sosie musztardowo - miodowym , na górze widoczny sos - gulasz wołowy z niewątpliwie uroczą jako dodatek śmietaną Resztę widać.

 

2f6d87592e668ef0.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul, Władca Przysmaków i niktspecjalny - bany na 3 dni. Proszę dyskutować w sposób kulturalny.

Dla przykładu, by pouczyć forumowiczów jak "kulturalna dyskusja" wyglądać powinna, proszę "Redakcję" do poniższego cytatu, wstawić siebie jako adresata i kulturalnie odpowiedzieć (oczywiście wpisów zdecydowanie bardziej "kulturalnych", autorstwa wiadomej osoby, w których składa podziękowania za swe modły do swego "Pana Buka" za ukaranie mnie, między innymi tragiczną śmiercią mej Córki /podziękowania te przewijają się w kolejnych wpisach/ - włączając te usunięte przez "Redakcję" - można tutaj bardzo wiele tych wpisów przytoczyć, ograniczyłem się jednak tylko do ostatniego). Wesołej zabawy.

...

... Paul jak robi np. tymbaliki z ugotowanych skrzydełek to wkłada całe skrzydła z kością.

:) . Można i tak. :)

...

Pamiętajmy ,że mrożony podkład - placek pod pizzę tak jak Paul robi z lenistwa , rozmrażamy i pieczemy w niższej temp.Może jemu smakuje mrożony i je z kościami, wybór należy do niego. Ja tego nie stosuję.

 

Widoczny na zdjęciu niby sos z jakimiś mrożonymi kulkami z jakiegoś bizona.(zaraz się poprawi i wklei mięcho z bizona z rogami bo dużo szpiku w rogach :)

...

Ta mamałyga nic nie przedstawia. Rzut na stary garnek z plamami.

...

Wydaje mnie się (może tylko wydaje), że jestem osobą w miarę tolerancyjną (choć tylko do pewnych granic), aczkolwiek zwykłem rzeczy nazywać po imieniu. Gdy ktoś obrzuca mnie personalnie gównem, nie udaję, że pada deszcz. Krytyki (konstruktywnej) się nie obawiam i staram się bronić swych racji (czasami zapewne zbyt "żartobliwie"). Obrazić mnie jest dość trudno, gdyż mogą to uczynić tylko osoby na pewnym poziomie. Sprawni umysłowo inaczej, tego osiągnąć nie mogą.

W szarej prozie codzienności, chwile uśmiechu są zawsze mile postrzegane (czytanie farmazonów i fantazyjnych opisów niezgodnych z prawdą, w mej dziedzinie zawodowej, zawsze mnie bawiły). Mnie tej przyjemności "Redakcja" odmówiła.

Przy okazji (z ciekawości) nieuprzejmie zapytam: jaką specjalnością zawodową legitymuje się "Redakcja" ?

 

Proszę "Redakcję" o przejrzenie wpisów w tematach kulinarnych. Nigdy bez prowokacji personalnych, nie odpowiadałem "pięknym za nadobne" (chyba, że za prowokację uznamy konstruktywną krytykę).

 

Niech więc z woli Redakcji w kulinarnych tematach, pozostanie tylko bełkot kulinarnego ignoranta w jego "blogach-monologach" z "łamanymi spontanami" :)

 

W związku z zaistniałą sytuacją przyznaję więc sam sobie, "bana nieterminowego",

... choć trochę szkoda mi zabawy "z krainy parówek z porowej wody i przypalonych szalotek" :)

reasumując: " kiss my ass" :)

 

ps1 - niezrozumiałym jest dla mnie "zbanowanie" forumowicza "Władca Przysmaków", gdyż w "kulturalnej dyskusji" udziału nie brał, i na "kulturalne" wypowiedzi pod jego adresem nie odpowiadał, (przynajmniej w usuniętych postach)

 

ps2 - proponuję przyznać uprawnienia moderatorów forumowiczom: "niktspecjalny", "wg39070" oraz "vvv" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul, Władca Przysmaków i niktspecjalny - bany na 3 dni. Proszę dyskutować w sposób kulturalny.

 

To miał być żart? Czy macie burdel do potęgi entej w redakcji? Wylatujecie na nieprawdopodobą orbitę głupoty z waszą amatorszyzną. Są tam jacyś poważni ludzie, profesjonaliści? Jakbym miał tak prowadzić biznes to bym na such chleb...mało istotne. Na głupie zagrania, całkiem poważna odpowiedz. Pocałujcie mnie w ...:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ps1 - niezrozumiałym jest dla mnie "zbanowanie" forumowicza "Władca Przysmaków", gdyż w "kulturalnej dyskusji" udziału nie brał, i na "kulturalne" wypowiedzi pod jego adresem nie odpowiadał, (przynajmniej w usuniętych postach)

 

ps2 - proponuję przyznać uprawnienia moderatorów forumowiczom: "niktspecjalny", "wg39070" oraz "vvv" :)

 

Wiesz ty nawet nie wymieniaj mojego loginu. Zreszta juz pisałem tutaj grenngazowi, ze mam gdzieś bycie moderatorem tutaj jak wyskoczył z chamskim wycieczkami personalnymi. Co mam sie dowartościować i podnieść swoje ego. Nie potrzebuję.

Jakiś ty biedny razem z WP. Biedny burak czy kulinarny ciwok to kto pisał? Ok. W dupie to mam. No ale forumowy idiota? Zapomniałeś? Tylko gdzie byli moderatorzy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To miał być żart? Czy macie burdel do potęgi entej w redakcji? Wylatujecie na nieprawdopodobną orbitę głupoty z waszą amatorszczyzną. Są tam jacyś poważni ludzie, profesjonaliści? Jakbym miał tak prowadzić biznes to bym na such chleb...mało istotne. Na głupie zagrania, całkiem poważna odpowiedz. Pocałujcie mnie w ...:yes:

 

 

Dla zachowania cytatu nie do WP.Tak ogólnie.

 

To wiele wcieleń tego jegomościa tłumaczy bardzo dużo.Kim już nie był tu na FM. Wielonickowiec przemówił.Lżył kogo popadnie jak mu ktoś za pazur wszedł.Porażające są te śmiałe inwektywa.Człowiek ,który nigdy nie spróbował odpuścić i się zmieniać.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz ty nawet nie wymieniaj mojego loginu. Zreszta juz pisałem tutaj grenngazowi, ze mam gdzieś bycie moderatorem tutaj jak wyskoczył z chamskim wycieczkami personalnymi. Co mam sie dowartościować i podnieść swoje ego. Nie potrzebuję.

Jakiś ty biedny razem z WP. Biedny burak czy kulinarny ciwok to kto pisał? Ok. W dupie to mam. No ale forumowy idiota? Zapomniałeś? Tylko gdzie byli moderatorzy?

 

Widzisz mają swoje prawo.Tego nie zmienisz.Nie wygrasz z tym ich patosem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzisz mają swoje prawo.Tego nie zmienisz.Nie wygrasz z tym ich patosem.

 

Sam nie. To co napisałeś to widać nie tylko tutaj. Do tego ja nie lubię pewnych rzeczy. Zreszta Napoleon stosował zasadę wszyscy równi wobec prawa. Widzisz moderator pisze o zachowaniu klasy a czy sami ta klasę mają?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To danie sugeruje płeć gości?

 

Nie, ale wiele mówi o człowieku który je konsumuje.

 

Życie jest piękne i smaczne. Przykładem może być grillowany Caciocavallo Podolico. Prawdziwy rarytas dla ludzi ceniących sobie dobre i smaczne życie. Wspaniałe doznania smakowe ...

 

https://i.postimg.cc/yNy6tRyz/1600-zloty.jpg

 

Danie super smaczne, proste i skromne, w przystępnej cenie 1600 złoty za "talerz", minimalne zamówienie to 3 porcje z uwagi na kształt i wielkość sera. Polecam!

 

Życie naprawdę jest smaczne. Palce lizać

Edytowane przez Władca Przysmaków
zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmiana oprawy prezentowanych dan.

 

 

Gdybym byl zlosliwy, to bym napisal, ze obok w innym watku serwuje sie dania „psu z dupy wyciagniete”. Ale nie jestem zlosliwy, wiec nie napisze i zaprezentuje cos wspanialego.

 

 

 

Prawdziwy rarytas, czyli przystawka z oslim serem...bezcenny smakolyk. Zdjecie nie moze oddac bogactwa tego cudu kulinarnego, bo jest tylko zdjeciem. Tak wiec dla pobudzenia wyobrazni w oprawie 70k USD, 35 w gotowce a reszta w zegarku...

 

bezcenny-dodatek.jpg

 

Bezcenny smakolyk, warty kazdych pieniedzy, radosc dla duszy i ciala! Palce lizac!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...