Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drugie sniadanie.

 

Szybko, smacznie i bardzo skromnie.

 

 

drugie-sniadanie1.jpg

 

Super szybko, super prosto, i z super atomowym smakiem!

 

drugie-sniadanie2.jpg

 

Palce lizac!

 

drugie-sniadanie3.jpg

 

 

Bardzo prymitywna, i latwa do wykonania zupa o mega smaku.

 

drugie-sniadanie4.jpg

 

ps losos organiczny, krewetki dzikie z zatoki meksykanskiej, zielone nowozelandzkie mule

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledzia zdarza mi się poczynić w tym stylu, ale do marynowania najbardziej lubię łososia. Łososia świeżego, nie mrożonego, złowionego własnoręcznie w morzu. Najpierw na noc w soli, później cytryna-dużo cytryny, a następnie przekładane warstwami, cienko krojony łosoś, cebula, pieprz, suszona papryka, oliwa z oliwek i ewentualnie nieco octu winnego, jeśli nie pzreszedł na wskroś cytryną. Pycha.

A mule smakują mi najlepiej tradycyjnie przyrządzone. Ostatnio właśnie po paroletniej pauzie od nich, znowu smakują mi jak kiedyś. Krótko gotowane, w winie Chardonnay ze śmietaną, z cebulą, cytryną i dużą ilością pietruszki. Do tego bagietka z masłem czosnkowym podpieczona w piekarniku i... palce lizać. Zredukowany sos z bagietką, to wspaniałe uzupełnienie dania. Jeśli przygotowywałem mule bez pieczywa, potrafiłem pochłonąć 2 kg na jedno posiedzenie, z pieczywem wystarczy 1 kg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledzia zdarza mi się poczynić w tym stylu, ale do marynowania najbardziej lubię łososia. Łososia świeżego, nie mrożonego, złowionego własnoręcznie w morzu. Najpierw na noc w soli, później cytryna-dużo cytryny, a następnie przekładane warstwami, cienko krojony łosoś, cebula, pieprz, suszona papryka, oliwa z oliwek i ewentualnie nieco octu winnego, jeśli nie pzreszedł na wskroś cytryną. Pycha.

A mule smakują mi najlepiej tradycyjnie przyrządzone. Ostatnio właśnie po paroletniej pauzie od nich, znowu smakują mi jak kiedyś. Krótko gotowane, w winie Chardonnay ze śmietaną, z cebulą, cytryną i dużą ilością pietruszki. Do tego bagietka z masłem czosnkowym podpieczona w piekarniku i... palce lizać. Zredukowany sos z bagietką, to wspaniałe uzupełnienie dania. Jeśli przygotowywałem mule bez pieczywa, potrafiłem pochłonąć 2 kg na jedno posiedzenie, z pieczywem wystarczy 1 kg.

 

Robie podobnie, czasami wykreslam papryke, co do muli to uzywam rowniez Sauvignon Blanc.

 

Palce Lizac!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z łososiowatych to chyba najbardziej lubię "gravlax".

Robi się go w bardzo prosty sposób: sól mieszkam z cukrem w stosunku 1:1 (50% wagi ryby), posypujemy świeżym koperkiem, szczelnie zawijamy i na trzy dni do lodówki.

Na święta robię również smażone flądry (albo sumiki) w zalewie octowej

mingoSM02.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z łososiowatych to chyba najbardziej lubię "gravlax".

Robi się go w bardzo prosty sposób: sól mieszkam z cukrem w stosunku 1:1 (50% wagi ryby), posypujemy świeżym koperkiem, szczelnie zawijamy i na trzy dni do lodówki.

Na święta robię również smażone flądry (albo sumiki) w zalewie octowej

[ATTACH=CONFIG]438365[/ATTACH]

 

Jadę właśnie za parę godzin, na dwudniówkę na łososie. Jeśli się trafi parę ryb, przygotuję na rodzinny zjazd świąteczny gravlaxa. Już dawno za mną chodził. Lubię ryby na surowo, to i ten pewnie smakuje wyśmienicie.

Z "surowych" dań z łososia, doskonały jest również tatar, siekany nożem, nie mielony. Bardzo ważna jest w tym daniu jakość cebuli, nie z każdą jest dobry. Choć i konkretny łosoś też jest ważny, nie każde mięso jest smaczne, co mnie bardzo zdziwiło, wydawałoby się łosoś to łosoś. Chodzi o niezwykle świeżego, złowionego własnoręcznie i nioedługo później przygotowywanego. Nie da się (przy pilnowaniu temperatury i czasu) "zepsuć" ryby, a jednak czasem trafia się zły. Ale na tatar bezkonkurencyjna jest troć wędrowna, o wiele delikatniejsza i smaczniejsza, tylko łowi się ją nieco inaczej, jutro i pojutrze bez szans.

Oby coś się trafiło na gravlax.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jadę właśnie za parę godzin, na dwudniówkę na łososie. Jeśli się trafi parę ryb, przygotuję na rodzinny zjazd świąteczny gravlaxa. Już dawno za mną chodził. ...

Oby coś się trafiło na gravlax.

Udanego połowu. Powodzenia.

 

ps1 - u WP jak zwykle wysoki standard

ps2 - dziś rozpoczynam przygotowania do świątecznego bigosu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Udanego połowu. Powodzenia.

 

ps1 - u WP jak zwykle wysoki standard

ps2 - dziś rozpoczynam przygotowania do świątecznego bigosu :)

 

 

U mnie caly dzien filetowanie.

 

Ten idzie na tatar. Nie ma nic lepszego jak swiezy tatar z tego dzikiego cudu naturty, prawdziwy rarytas dla smakoszy.

 

https://i.postimg.cc/Y9mHDsfv/swiezy-tatar1.jpg

 

swiezy-tatar2.jpg

 

Prawdziwy super delikatny rarytas!!!

 

swiezy-tatar-3.jpg

 

swiezy-tatar-4.jpg

 

ps wodka juz zmrozona ...

 

ps2 raj na ziemi, dokladnie tak jak to opisal uzytkownik noc. Schodzi w szalonym tempie.

 

swiezy-tatar-5.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również nie próżnuję :)

Wspomniany wyżej "gravlax" ...

FB_IMG_1577026692878.jpg FB_IMG_1577026708344.jpg

... już w lodówce :)

 

Ponadto:

Sezon na bigos uważam za otwarty

FB_IMG_1577026813735.jpg

... jak mawiał mój Przyjaciel Maciek: "w bigosie najważniejsze jest mięso i wino" :)

FB_IMG_1577026818803.jpg

 

... i w tzw międzyczasie :)

FB_IMG_1577026826707.jpg

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To tak jak ja, a atmosfera swiat sie udziela. Na sniadanie serwowalem nalesniki z kawiorem.

 

Drugie sniadanie bedzie skromniejsze, czyli swojski sledzik w zalewie winnooctowej. Moj stary sprawdzony super smaczny przepis na marynowanie sledzi.

 

swojski-sledzik-w-zalewie-winnooctowej-1.jpg

 

Bardzo skromnie i super apetycznie. Palce lizac!

 

swojski-sledzik-w-zalewie-winnooctowej-2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Udanego połowu. Powodzenia.

 

ps1 - u WP jak zwykle wysoki standard

ps2 - dziś rozpoczynam przygotowania do świątecznego bigosu :)

Udało się złowić z kolegą 6 sztuk, zarekwirowałem 3 sztuki, wystarczy na tatara, gravlaxa i marynowanego, palce lizać, nie da się porównać z chemizowanym norweskim.

U mnie caly dzien filetowanie.

 

Ten idzie na tatar. Nie ma nic lepszego jak swiezy tatar z tego dzikiego cudu naturty, prawdziwy rarytas dla smakoszy.

 

Prawdziwy super delikatny rarytas!!!

 

ps wodka juz zmrozona ...

 

ps2 raj na ziemi, dokladnie tak jak to opisal uzytkownik noc. Schodzi w szalonym tempie.

 

]

To chyba chinook? Świetny łosoś, u mnie niestety, dostępny czasami tylko mrożony. Bardzo intensywnie, ale naturalnie wybarwiony, tak wygląda pacyficzny. "Moje" łososie są duuużo mniej wyyraziste, można powiedzieć bladoróżowe, taka ich natura, ale w smaku równie świetne, pasą się na szprotach i śledziach w morzu.

Również nie próżnuję :)

Wspomniany wyżej "gravlax" ...

 

... już w lodówce :)

 

Ponadto:

Sezon na bigos uważam za otwarty

 

... jak mawiał mój Przyjaciel Maciek: "w bigosie najważniejsze jest mięso i wino" :)

 

... i w tzw międzyczasie :)

]

Dziękuję :D za fotkę przygotowanego gravlaxa, nie byłem pewien jak ma wyglądać. Myślę, że pójdzie w pierwszej kolejności gdy dojrzeje, a na jutro tatar siekany nożem, z możliwie najświeższego, jeszcze dzisiaj o 16,00 pm pływał w morzu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Udało się złowić z kolegą 6 sztuk, zarekwirowałem 3 sztuki, wystarczy na tatara, gravlaxa i marynowanego, palce lizać, nie da się porównać z chemizowanym norweskim.

 

To chyba chinook? Świetny łosoś, u mnie niestety, dostępny czasami tylko mrożony. Bardzo intensywnie, ale naturalnie wybarwiony, tak wygląda pacyficzny. "Moje" łososie są duuużo mniej wyyraziste, można powiedzieć bladoróżowe, taka ich natura, ale w smaku równie świetne, pasą się na szprotach i śledziach w morzu.

 

Dziękuję :D za fotkę przygotowanego gravlaxa, nie byłem pewien jak ma wyglądać. Myślę, że pójdzie w pierwszej kolejności gdy dojrzeje, a na jutro tatar siekany nożem, z możliwie najświeższego, jeszcze dzisiaj o 16,00 pm pływał w morzu.

Gratuluję udanego połowu.

Dobry grawlax można zrobić tylko z wysokiej jakości dzikiego łososia ze skórą (mój to soakeye z północno- wschodniego Pacyfiku). Po obłożeniu solą z cukrem (plus świeży koperek i grubo tłuczony pieprz ziołowy) i zawinięciu folią spożywczą, pamiętaj o przyciśnięciu wierzchu fileta czymś ciężkim. Robi się minimum dwa dni.

Jutro pokażę jak wygląda po dniu pierwszym.

 

Zgodnie z obietnicą

FB_IMG_1577102379770.jpg

Przekładamy rybę na drugą stronę i ponownie do lodówki.

Dla mnie najlepszy jest po trzech dniach.

Edytowane przez Chef Paul
dopisek zamiast tworzenia nowego wpisu :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widze ze wszyscy jestesmy w temacie dobrych ryb obeznani, to cieszy.

 

U mnie pora na super aromatyczne warzywne buliony do grzybowej, barszczu czerwonego i galatetek rybnych. Buraki do pieczenia jako skladnik barszczu na zakwasie. Wszystkie skladniki organiczne. Wlasna kompozycja suszonych ziol i przypraw.

 

Swieta juz tuz tuz.

 

organiczny-warzywny-bulion1.jpg

 

organiczny-warzywny-bulion2.jpg

 

organiczny-warzywny-bulion3.jpg

 

organiczny-warzywny-bulion4.jpg

 

Do kapusty z grzybami uzywam zywej kiszonej, nigdy kwaszonej. Na 3 paczki dodaje 1 mrozonych borowikow i 50 gram suchonych, plus tradycyjne skladniki. Kapusta wychodzi prawdziwie po krolewsku. Palce lizac!

 

kiszona-1.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dla odmiany "śledzik świąteczny" :)

[ATTACH=CONFIG]438463[/ATTACH]

... "na ostro" z oliwką i piri piri, ... plus testowanie nowego "świątecznego" bourbon'a

[ATTACH=CONFIG]438464[/ATTACH]

... smakowity niezmiernie

[ATTACH=CONFIG]438465[/ATTACH]

... w świątecznej atmosferze

 

Mniami ! Rowniez w swiatecznej atmosferze i ze sztuka kulinarna.

 

U mnie najbardziej prostym daniem beda galarety z morskich ryb(4 rodzaje). Wiecej zdjec innym czasem, z uwagi na brak czasu.

 

wigilijna-galareta2.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym roku galarety będą na Nowy Rok u mnie :)

Gravlax gotowy ... wspaniałości na mini grzankach (z czosnkiem i chrzanem), kozim serem i sosem musztardowo- koperkowym

[ATTACH=CONFIG]438467[/ATTACH]

... smakowitości :) polecam

 

U mnie jest rowniez tradycja. Zamieszcze zdjecia po swiatecznym nasileniu. Obecnie zabieram sie za kapuste z grzybami...

 

kapusta-z-borowikami.jpg

 

 

Kocham gotowanie...

 

kapusta-z-borowikami.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym roku galarety będą na Nowy Rok u mnie :)

Gravlax gotowy ... wspaniałości na mini grzankach (z czosnkiem i chrzanem), kozim serem i sosem musztardowo- koperkowym

[ATTACH=CONFIG]438467[/ATTACH]

... smakowitości :) polecam

Właśnie i u mnie dojrzał gravlax, przygotowany przed dwoma dniami. Wygląda dobrze, ryba nabrała jędrności, dominuje wyraźny smak koperku. Po usunięciu warstwy konserwującej z soli, cukru i 3 pociętych pęczków koperku, miał jeszcze zbyt mocny smak słono-słodki. Przemyłem i ręcznikami papierowymi usunąłem wilgoć, teraz jest ok. Zastanawiałem się jak go pidawać, ale Twój prosty sposób będzie dobry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...