Chef Paul 26.12.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Właśnie i u mnie dojrzał gravlax, przygotowany przed dwoma dniami. Wygląda dobrze, ryba nabrała jędrności, dominuje wyraźny smak koperku. Po usunięciu warstwy konserwującej z soli, cukru i 3 pociętych pęczków koperku, miał jeszcze zbyt mocny smak słono-słodki. Przemyłem i ręcznikami papierowymi usunąłem wilgoć, teraz jest ok. Zastanawiałem się jak go podawać, ale Twój prosty sposób będzie dobry. Podawać można na rozmaite sposoby (zawsze jednak krajam na bardzo cienkie plastry). Jako dodatek polecam sos musztardowy do łososia (musztarda grubo ziarnista, musztarda typu sarepska, ukwaszona kremówka, drobno posiekany świeży koperek - proporcje składników wg upodobania). ps - przepraszam, że nie dopisałem, iż po wyjęciu z marynaty, rybę należy opłukać i osuszyć. Grawlax możesz przechowywać w lodówce (zawiniętą w folię termokurczliwą) przez około 10 dni bez żadnej utraty jej smaku. Pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.12.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) U mnie powtorka z rozrywki ... Edytowane 27 Grudnia 2019 przez Władca Przysmaków plus zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 27.12.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Podawać można na rozmaite sposoby (zawsze jednak krajam na bardzo cienkie plastry). Jako dodatek polecam sos musztardowy do łososia (musztarda grubo ziarnista, musztarda typu sarepska, ukwaszona kremówka, drobno posiekany świeży koperek - proporcje składników wg upodobania). ps - przepraszam, że nie dopisałem, iż po wyjęciu z marynaty, rybę należy opłukać i osuszyć. Grawlax możesz przechowywać w lodówce (zawiniętą w folię termokurczliwą) przez około 10 dni bez żadnej utraty jej smaku. Pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego. Opłukanie i wysuszenie nasunęło się samo, po degustacji pierwszego, cienkiego plasterka. Jak to bywa we wszelkie święta, zostało przygotowane zbyt wiele potraw , zabezpieczony kawałek gravlaxa zaczeka na Sylwestra. W konsystencji przypomina łososia wędzonego zimnym dymem, brakuje tylko aromatu dymu. Natomiast smakuje bardzo dobrze, z mocno wyczuwalnym aromatem koperku. Do tego przygotuję sos musztardowy, jak sugerujesz. Dziękuję za poradę, rożne przepisy można znaleźć na gravlax, ten mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.12.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Witam. Zupa na zapalance chrzanowej z warzywami i kiełbasą............. z patelni.Kropki mówią ile jest kiełbasy w warzywach. Kropki mówią ile litrów wywaru jest w garnku .. Naleśniki królewskie.Sok pomarańczowy , mąka dedykowana, tym razem jajo, oliwa i szczypta soli.Łuskane pomarańcze, brzoskwinie i borówka.To farsz.Bite mascarpone z jogurtem naturalnym gęstym.Cukier puder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.12.2019 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Witam. Zupa na zapalance chrzanowej z warzywami i kiełbasą............. z patelni.Kropki mówią ile jest kiełbasy w warzywach. Kropki mówią ile litrów wywaru jest w garnku .. Naleśniki królewskie.Sok pomarańczowy , mąka dedykowana, tym razem jajo, oliwa i szczypta soli.Łuskane pomarańcze, brzoskwinie i borówka.To farsz.Bite mascarpone z jogurtem naturalnym gęstym.Cukier puder. Bez syfu, klamst i glupoty. Wszystko organiczne. Peruwianska chimichurri robiona na zeliwniaku po steku. Zapach, smak , prostota i skrommosc. Palce lizac! Wszystko z podstawowa wiedza kulinarna. Prostota w prostosie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 30.12.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 WP, wszystko jak należy, smacznie, skromnie, prosto Tatar wołowy ... zawsze będzie wyśmienity, jeżeli zrobimy go z wysokiej klasy polędwicy ... ... i drobno posiekamy, (cebulę przygotowałem zgodnie z sugestią kolegi noc, wyszła nad wyraz dobrze) ... ... do pieczywa dodałem masło rozpuszczone z oliwą z dodatkiem ziół, papryki i czosnku Pozdrawiam smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 30.12.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Przekąski na noc sylwestrową jajko z szynką w galarecie "zimne nóżki" (w Poznaniu nazywamy to galartem) śledź w oliwie z marynowanym buraczkiem śledź w oliwie z avocado gravlax z avocado Pozdrawiam już w sylwestrowym nastroju Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.12.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) O jakimś syfie gadają w sąsiednim topiku to przeniosłem forszmak tutaj. i karpika w cebuli do smażenia na Sylwka. Będzie się działo oj będzie. Sie załączniki nie otwierają Edytowane 31 Grudnia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.12.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Wszystkim tutaj zaglądającym Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.01.2020 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Wszystkim tutaj zaglądającym [ATTACH=CONFIG]438803[/ATTACH] Wzajemnie, wszystkiego najsmaczniejszego i najlepszego dla wszystkich, bez wyjątku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 01.01.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Szczesliwego ...! Zabieram sie za pierwsze, drugie sniadanie w tym roku. Bardzo prosto, skromnie i zdrowo. Poezja smaku i delikatnosci ... Hokkigai, czyli Arctic Surf Clams Niebo w ustach ... Zawijance lososiowe i wino NZ. Palce lizac! Edytowane 1 Stycznia 2020 przez Władca Przysmaków plus zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Prosty sos to i prosta sałatka z żółtym pomidorem i mozzarellą , świeżą bazylią . Dwa rodzaje pasty, ta prosta z suszonymi pomidorami i czosnkiem poprawna. Tort bezowy z borówkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Śniadanko polskie bez bajerów rybnych. Białko można też i pod inna postacią. Do majonezu kieleckiego bo najzdrowszy , dodałem soku z ogórka.Przyczepiłem pieczarkę marynowaną.Jaja j/z posadzone na zapalance z masła i grahamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 02.01.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Sniadanie, czyli jajka przepiorki, wedzony dziki losos, wafle z owocami i kremem. Prosto i skromnie, bez kapiacego tluszczu z lokci jak jemy. Organicznie i zdrowo. Palce lizac! Super soczyste, slodkie organiczne owoce, robia robote z waflami i organiczna kremowka. Prosto, szybko , zdrowo, super smacznie i skromnie. Palce lizac! Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Władca Przysmaków plus zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 02.01.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Drugie sniadanie. Super prosto i skromnie, ale z mega smakiem. Palce lizac! "Makaron brokulowy" i czosnek, robi robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Banan Chiquita, no niezły żart. Pozdrawiam noworoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Sprytna przegryzaj-ka 7 w 1 bez banana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 02.01.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Banan Chiquita, no niezły żart. Pozdrawiam noworoczne. Ale taki organiczny, https://www.chiquita.com/our-fruits/our-bananas/organic-bananas ps w dzisiejszych czasach szkoda wlasnej armatury na chemiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 02.01.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Sprytna przegryzaj-ka 7 w 1 bez banana. Zwykly organiczny banan, i jest roznica. Dodatkowa roznica jest to, ze wszystko jest organiczne i swieze. Bez syfu, zwyczajnie i zdrowo przez caly rok. Tak roznica palce lizac ! Z dobrym miodem, na swiatowym kulinarnym poziomie jeszcze lepsze ... Mniam mniam, palce lizac! Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Władca Przysmaków plus zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Ale taki organiczny, https://www.chiquita.com/our-fruits/our-bananas/organic-bananas ps w dzisiejszych czasach szkoda wlasnej armatury na chemiczne Ty tak na poważnie jednak? Czyli kupiłeś bezpośrednio na plantacji? Przepraszam, trochę w branży siedziałem i dlatego uznałem że taki żart. Organiczny banan. Po transporcie. Statkiem.:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.