Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

Właśnie i u mnie dojrzał gravlax, przygotowany przed dwoma dniami. Wygląda dobrze, ryba nabrała jędrności, dominuje wyraźny smak koperku. Po usunięciu warstwy konserwującej z soli, cukru i 3 pociętych pęczków koperku, miał jeszcze zbyt mocny smak słono-słodki. Przemyłem i ręcznikami papierowymi usunąłem wilgoć, teraz jest ok. Zastanawiałem się jak go podawać, ale Twój prosty sposób będzie dobry.

Podawać można na rozmaite sposoby (zawsze jednak krajam na bardzo cienkie plastry).

Jako dodatek polecam sos musztardowy do łososia (musztarda grubo ziarnista, musztarda typu sarepska, ukwaszona kremówka, drobno posiekany świeży koperek - proporcje składników wg upodobania).

ps - przepraszam, że nie dopisałem, iż po wyjęciu z marynaty, rybę należy opłukać i osuszyć. Grawlax możesz przechowywać w lodówce (zawiniętą w folię termokurczliwą) przez około 10 dni bez żadnej utraty jej smaku.

Pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podawać można na rozmaite sposoby (zawsze jednak krajam na bardzo cienkie plastry).

Jako dodatek polecam sos musztardowy do łososia (musztarda grubo ziarnista, musztarda typu sarepska, ukwaszona kremówka, drobno posiekany świeży koperek - proporcje składników wg upodobania).

ps - przepraszam, że nie dopisałem, iż po wyjęciu z marynaty, rybę należy opłukać i osuszyć. Grawlax możesz przechowywać w lodówce (zawiniętą w folię termokurczliwą) przez około 10 dni bez żadnej utraty jej smaku.

Pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego.

Opłukanie i wysuszenie nasunęło się samo, po degustacji pierwszego, cienkiego plasterka. Jak to bywa we wszelkie święta, zostało przygotowane zbyt wiele potraw , zabezpieczony kawałek gravlaxa zaczeka na Sylwestra. W konsystencji przypomina łososia wędzonego zimnym dymem, brakuje tylko aromatu dymu. Natomiast smakuje bardzo dobrze, z mocno wyczuwalnym aromatem koperku. Do tego przygotuję sos musztardowy, jak sugerujesz.

Dziękuję za poradę, rożne przepisy można znaleźć na gravlax, ten mi odpowiada.

Witam.

Zupa na zapalance chrzanowej z warzywami i kiełbasą............. z patelni.Kropki mówią ile jest kiełbasy w warzywach.

f939551c0627e59e.jpg

6e31f2851738fcab.jpg

Kropki mówią ile litrów wywaru jest w garnku ..

81a778673b4040dd.jpg

Naleśniki królewskie.Sok pomarańczowy , mąka dedykowana, tym razem jajo, oliwa i szczypta soli.Łuskane pomarańcze, brzoskwinie i borówka.To farsz.Bite mascarpone z jogurtem naturalnym gęstym.Cukier puder.

Witam.

Zupa na zapalance chrzanowej z warzywami i kiełbasą............. z patelni.Kropki mówią ile jest kiełbasy w warzywach.

f939551c0627e59e.jpg

6e31f2851738fcab.jpg

Kropki mówią ile litrów wywaru jest w garnku ..

81a778673b4040dd.jpg

Naleśniki królewskie.Sok pomarańczowy , mąka dedykowana, tym razem jajo, oliwa i szczypta soli.Łuskane pomarańcze, brzoskwinie i borówka.To farsz.Bite mascarpone z jogurtem naturalnym gęstym.Cukier puder.

Bez syfu, klamst i glupoty. Wszystko organiczne. Peruwianska chimichurri robiona na zeliwniaku po steku. Zapach, smak , prostota i skrommosc. Palce lizac!

zabawimy-sie3.jpg

zabawimy-sie4.jpg

zabawimy-sie5.jpg

zabawimy-sie6.jpg

Wszystko z podstawowa wiedza kulinarna. Prostota w prostosie!

WP, wszystko jak należy, smacznie, skromnie, prosto :)

Tatar wołowy ...

FB_IMG_1577728843890.jpg

zawsze będzie wyśmienity, jeżeli zrobimy go z wysokiej klasy polędwicy ...

FB_IMG_1577728849773.jpg

... i drobno posiekamy, (cebulę przygotowałem zgodnie z sugestią kolegi noc, wyszła nad wyraz dobrze) ...

FB_IMG_1577728857306.jpg

... do pieczywa dodałem masło rozpuszczone z oliwą z dodatkiem ziół, papryki i czosnku

Pozdrawiam smakowicie :)

Przekąski na noc sylwestrową

FB_IMG_1577788964970.jpg

jajko z szynką w galarecie

FB_IMG_1577788972573.jpg

"zimne nóżki" (w Poznaniu nazywamy to galartem) :)

FB_IMG_1577788991028.jpg

śledź w oliwie z marynowanym buraczkiem

FB_IMG_1577788984302.jpg

śledź w oliwie z avocado

FB_IMG_1577789443479.jpg

gravlax z avocado

Pozdrawiam już w sylwestrowym nastroju :)

Edytowane przez Chef Paul

Szczesliwego ...!

Zabieram sie za pierwsze, drugie sniadanie w tym roku. Bardzo prosto, skromnie i zdrowo.

pierwsze-w-tym-roku-drugie-sniadanie-1.jpg

Poezja smaku i delikatnosci ...

pierwsze-w-tym-roku-drugie-sniadanie-2.jpg

Hokkigai, czyli Arctic Surf Clams

pierwsze-w-tym-roku-drugie-sniadanie-3.jpg

Niebo w ustach ...

pierwsze-w-tym-roku-drugie-sniadanie-4.jpg

Zawijance lososiowe i wino NZ. Palce lizac!

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus zdjecie

Sniadanie, czyli jajka przepiorki, wedzony dziki losos, wafle z owocami i kremem. Prosto i skromnie, bez kapiacego tluszczu z lokci jak jemy.

Organicznie i zdrowo. Palce lizac!

sniadanie10.jpg

sniadanie11.jpg

Super soczyste, slodkie organiczne owoce, robia robote z waflami i organiczna kremowka.

sniadanie12.jpg

Prosto, szybko , zdrowo, super smacznie i skromnie.

sniadanie16.jpg

Palce lizac!

plus zdjecie

0027c508564a0b84.jpg

f4a682395df22a4b.jpg

Sprytna przegryzaj-ka 7 w 1 bez banana.

Zwykly organiczny banan, i jest roznica. Dodatkowa roznica jest to, ze wszystko jest organiczne i swieze. Bez syfu, zwyczajnie i zdrowo przez caly rok.

tylko-organiczne.jpg

Tak roznica palce lizac !

Z dobrym miodem, na swiatowym kulinarnym poziomie jeszcze lepsze ...

tylko-organiczne-2.jpg

Mniam mniam, palce lizac!

plus zdjecie

Ale taki organiczny, :lol:

https://www.chiquita.com/our-fruits/our-bananas/organic-bananas

ps w dzisiejszych czasach szkoda wlasnej armatury na chemiczne

Ty tak na poważnie jednak? Czyli kupiłeś bezpośrednio na plantacji? Przepraszam, trochę w branży siedziałem i dlatego uznałem że taki żart. Organiczny banan. Po transporcie. Statkiem.:lol2::lol2: