niktspecjalny 04.12.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 tak tak coś kończy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 tak tak coś kończy... i ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.12.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 i nie skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 i nie skończył. ....to juz problem zakladow oczyszcznia sciekow. ps. rozumiem , ze ty nie wycierasz po szczupaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.12.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 i jeszcze powiedział i podjarał się.... Przepraszam za polemikę bez czucia z ku...Q...Przyrzekam ,że już nie będę bo tu o kulinariach przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 tak, tak, to dobry pomysl, bo znowu pustka ci sie zagotuje - a to co mialo wykipiec juz dawno ci wykipialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.12.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 ŁOSOŚ W PIKANTNYM SOSIE KARMELOWYM Składnikifilety ze świeżego łososiaolej do smażeniakilka ząbków czosnkuczerwona cebula˝ filiżanki brązowego cukruź sosu sojowegoź filiżanki sosu rybnegosok z limonki Do dekoracji: świeża papryczka chili koszyk, dymka, świeża kolendra PrzygotowanieZ łososia zdjąć skórę, pokroić na niewielkie, kwadratowe kawałki, podsmażyć przez chwilę na oliwie. Zdjąć rybę z patelni, włożyć pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, wymieszać. Dodać brązowy cukier, sos sojowy i sos rybny. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Włożyć rybę do sosu, aby nim nasiąkła. Pokropić sokiem z limonki. Rybę ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekaną dymką, papryczką i kolendrą. SMAŻONY ŁOSOŚ Z RUKOLĄ Składniki1 opakowanie rukoli (100 g)1 gruby filet z łososia bez skóry (szer. ok. 10 cm)2 łyżki płynnego miodusok z ˝ limonki2 łyżeczki sosu chilli1 łyżka sosu rybnego1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki wodyduża garść ziaren suszonego zielonego lub czarnego pieprzugarść ziaren kolendry PrzygotowanieRukolę umyć, osuszyć i włożyć do misy. Przekroić filet z łososia na pół, a następnie każdą część na dwa grube plastry. Zmieszać w rondlu miód, sok z limonki, sos sojowy i rybny oraz olej sezamowy i wodę. Podgrzać na małym ogniu, żeby aromaty się połączyły, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć sos z ognia. Utłuc w moździerzu pieprz i kolendrę, przesypać na talerz. Posmarować łososia olejem i obtoczyćw przyprawach. Smażyć po minucie z obu stron na niewielkiej ilości oleju tak, żeby w środku mięso pozostało wilgotne. Polać rukolę 2/3 sosu, resztę zostawiając na później. Ułożyć kawałki usmażonego łososia na rukoli i polać resztą sosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 proste jak kilo drutu http://img139.imageshack.us/img139/5296/mniamaa3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.12.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Fajne te kopy łosia.....to tak na koniec bo Q..s nie zrozumiał mojej odezwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Fajne te kopy łosia.....to tak na koniec bo Q..s nie zrozumiał mojej odezwy bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbr e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.12.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku. Mężowi bardzo smakuje bo już próbował. Dodałam wiecej pieczarek i papryke czerwoną. Ciekawe czy innym przy wigilijnym stole będzie też smakować? Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku. Filety śledziowe pokrojone w kawałki, czerwona fasola z puszki, słoiczek marynowanego czosnku z oliwkami, cebula (sporo), pieprz czerwony marynowany, kukurydza. Wszytko razem mieszam ze sporą ilością łagodnego ketchupu. Też wyszły smaczne i mam nadzieję że będą innym smakowały Jedziemy na 2 wigilie do rodziny. Zabieramy ze sobą jakieś potrawy zawsze. W tym roku jak widać bedą to dla pozostałych kulinarne eksperymenty O ile ryba i śledzie mają szansę "zejść" to już sałatka krabowa niekoniecznie Sałatka krabowa: makaron ryżowy, paluszki surimi pokrojone w plasterki, czosnek, mała cebulka, mieszanka warzyw orientalnych z puszki, kilka suszonych moreli. Sos:majonez+ketchup+woda z kukurydzy (jesli nie ma to nieszkodzi )+sól i pieprz. Połaczyć, zalać i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 23.12.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku. Mężowi bardzo smakuje bo już próbował. Dodałam wiecej pieczarek i papryke czerwoną. Ciekawe czy innym przy wigilijnym stole będzie też smakować? Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku. Filety śledziowe pokrojone w kawałki, czerwona fasola z puszki, słoiczek marynowanego czosnku z oliwkami, cebula (sporo), pieprz czerwony marynowany, kukurydza. Wszytko razem mieszam ze sporą ilością łagodnego ketchupu. Też wyszły smaczne i mam nadzieję że będą innym smakowały Jedziemy na 2 wigilie do rodziny. Zabieramy ze sobą jakieś potrawy zawsze. W tym roku jak widać bedą to dla pozostałych kulinarne eksperymenty O ile ryba i śledzie mają szansę "zejść" to już sałatka krabowa niekoniecznie Sałatka krabowa: makaron ryżowy, paluszki surimi pokrojone w plasterki, czosnek, mała cebulka, mieszanka warzyw orientalnych z puszki, kilka suszonych moreli. Sos:majonez+ketchup+woda z kukurydzy (jesli nie ma to nieszkodzi )+sól i pieprz. Połaczyć, zalać i gotowe. Musze pogadać ze Stukową to może mi zrobi sałatkę po meksykańsku bo skaładniki ok, ale za krabową to chyba bym podziekował, bo chyba nie przepadam za krabami Tylko bym musiał jej pokzać przepis i coś wymyslić żeby ją zrobiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.12.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku. Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku.: Sałatka krabowa: mayland - typowe, staropolskie potrawy /może też dla odmiany wypróbuję / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.12.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku. Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku.: Sałatka krabowa: mayland - typowe, staropolskie potrawy /może też dla odmiany wypróbuję / Widać zmienia sie nasza tradycja.Może to i dobrze.Ludziska karpie wypuszczają to i potrawy zmieniają. elutek Ty to byś chyba tak zapewne chciała: karp po wiejsku z Puław śledź po miejsku z Giżycka barszcz czerwony na zimno z Kielc kutia po staropolsku z pszenicy suwalskiej itp. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.12.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Potrawy staropolskie zapewniaja rodzice i babcie będzie barszcz, pierogi, racuchy, karp, śledzie, ziemniaki z olejem rzepakowym, karp w galarecie i po żydowsku i sałatka z kisoznej kapusty My wpadamy odrazu do stołu Zwyczajowo staramy się by na wigilii była jedna jakaś nowa potrawa. Tak dla urozmajcenia. Pochodzę z rodziny z tradycjami kucharskimi wiec to zobowiązuje Moja rodzina jest rodziną rybną Uwielbiamy ryby i to głównie króluje na stole. Potrawy typu kutia nie mają u nas szansy bytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 24.12.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Potrawy staropolskie zapewniaja rodzice i babcie będzie barszcz, pierogi, racuchy, karp, śledzie, ziemniaki z olejem rzepakowym, karp w galarecie i po żydowsku i sałatka z kisoznej kapusty My wpadamy odrazu do stołu Zwyczajowo staramy się by na wigilii była jedna jakaś nowa potrawa. Tak dla urozmajcenia. Pochodzę z rodziny z tradycjami kucharskimi wiec to zobowiązuje Moja rodzina jest rodziną rybną Uwielbiamy ryby i to głównie króluje na stole. Potrawy typu kutia nie mają u nas szansy bytu Ziemniaki z olejem żepakowym????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.12.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 To taki olej którego nie kupisz w sklepie Robia go tylko rolnicy na własne potrzeby. Jest żółty i ma bardzo specyficzny smak. Moja babcia zawsze polewa ziemniaki tym olejem (kupuje na wsi u rolników) na wigilię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 24.12.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 To taki olej którego nie kupisz w sklepie Robia go tylko rolnicy na własne potrzeby. Jest żółty i ma bardzo specyficzny smak. Moja babcia zawsze polewa ziemniaki tym olejem (kupuje na wsi u rolników) na wigilię. ten olej już można w sklepach dostać ..ale tylko w okolicy Świąt Bożego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 24.12.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 To taki olej którego nie kupisz w sklepie Robia go tylko rolnicy na własne potrzeby. Jest żółty i ma bardzo specyficzny smak. Moja babcia zawsze polewa ziemniaki tym olejem (kupuje na wsi u rolników) na wigilię. ten olej już można w sklepach dostać ..ale tylko w okolicy Świąt Bożego Narodzenia Pierwsze słyszę!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.12.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Taki olej zawsze na targu od chłopa.W domu uwielbiamy go do np.sałatki z cebuli lub śledzi.W sklepie nie widziałem takiego chłopskiego a czasami stoi taki firmowy olej rzepakowy.Niestety to nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.