Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ŁOSOŚ W PIKANTNYM SOSIE KARMELOWYM

 

Składniki

filety ze świeżego łososia

olej do smażenia

kilka ząbków czosnku

czerwona cebula

˝ filiżanki brązowego cukru

ź sosu sojowego

ź filiżanki sosu rybnego

sok z limonki

 

Do dekoracji: świeża papryczka chili koszyk, dymka, świeża kolendra

 

Przygotowanie

Z łososia zdjąć skórę, pokroić na niewielkie, kwadratowe kawałki, podsmażyć przez chwilę na oliwie. Zdjąć rybę z patelni, włożyć pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, wymieszać. Dodać brązowy cukier, sos sojowy i sos rybny. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Włożyć rybę do sosu, aby nim nasiąkła. Pokropić sokiem z limonki. Rybę ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekaną dymką, papryczką i kolendrą.

 

SMAŻONY ŁOSOŚ Z RUKOLĄ

 

Składniki

1 opakowanie rukoli (100 g)

1 gruby filet z łososia bez skóry (szer. ok. 10 cm)

2 łyżki płynnego miodu

sok z ˝ limonki

2 łyżeczki sosu chilli

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki wody

duża garść ziaren suszonego zielonego lub czarnego pieprzu

garść ziaren kolendry

 

Przygotowanie

Rukolę umyć, osuszyć i włożyć do misy. Przekroić filet z łososia na pół, a następnie każdą część na dwa grube plastry. Zmieszać w rondlu miód, sok z limonki, sos sojowy i rybny oraz olej sezamowy i wodę. Podgrzać na małym ogniu, żeby aromaty się połączyły, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć sos z ognia. Utłuc w moździerzu pieprz i kolendrę, przesypać na talerz. Posmarować łososia olejem i obtoczyć

w przyprawach. Smażyć po minucie z obu stron na niewielkiej ilości oleju tak, żeby w środku mięso pozostało wilgotne. Polać rukolę 2/3 sosu, resztę zostawiając na później. Ułożyć kawałki usmażonego łososia na rukoli i polać resztą sosu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku. Mężowi bardzo smakuje bo już próbował. Dodałam wiecej pieczarek i papryke czerwoną. Ciekawe czy innym przy wigilijnym stole będzie też smakować? :lol:

 

Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku. Filety śledziowe pokrojone w kawałki, czerwona fasola z puszki, słoiczek marynowanego czosnku z oliwkami, cebula (sporo), pieprz czerwony marynowany, kukurydza. Wszytko razem mieszam ze sporą ilością łagodnego ketchupu. Też wyszły smaczne i mam nadzieję że będą innym smakowały :lol:

 

 

Jedziemy na 2 wigilie do rodziny. Zabieramy ze sobą jakieś potrawy zawsze. W tym roku jak widać bedą to dla pozostałych kulinarne eksperymenty :lol: O ile ryba i śledzie mają szansę "zejść" to już sałatka krabowa niekoniecznie :lol:

Sałatka krabowa:

makaron ryżowy, paluszki surimi pokrojone w plasterki, czosnek, mała cebulka, mieszanka warzyw orientalnych z puszki, kilka suszonych moreli. Sos:majonez+ketchup+woda z kukurydzy (jesli nie ma to nieszkodzi :lol: )+sól i pieprz. Połaczyć, zalać i gotowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku. Mężowi bardzo smakuje bo już próbował. Dodałam wiecej pieczarek i papryke czerwoną. Ciekawe czy innym przy wigilijnym stole będzie też smakować? :lol:

 

Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku. Filety śledziowe pokrojone w kawałki, czerwona fasola z puszki, słoiczek marynowanego czosnku z oliwkami, cebula (sporo), pieprz czerwony marynowany, kukurydza. Wszytko razem mieszam ze sporą ilością łagodnego ketchupu. Też wyszły smaczne i mam nadzieję że będą innym smakowały :lol:

 

 

Jedziemy na 2 wigilie do rodziny. Zabieramy ze sobą jakieś potrawy zawsze. W tym roku jak widać bedą to dla pozostałych kulinarne eksperymenty :lol: O ile ryba i śledzie mają szansę "zejść" to już sałatka krabowa niekoniecznie :lol:

Sałatka krabowa:

makaron ryżowy, paluszki surimi pokrojone w plasterki, czosnek, mała cebulka, mieszanka warzyw orientalnych z puszki, kilka suszonych moreli. Sos:majonez+ketchup+woda z kukurydzy (jesli nie ma to nieszkodzi :lol: )+sól i pieprz. Połaczyć, zalać i gotowe.

Musze pogadać ze Stukową to może mi zrobi sałatkę po meksykańsku bo skaładniki ok, ale za krabową to chyba bym podziekował, bo chyba nie przepadam za krabami :o

Tylko bym musiał jej pokzać przepis i coś wymyslić żeby ją zrobiła :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku.

Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku.:

Sałatka krabowa:

 

mayland - typowe, staropolskie potrawy :lol: :wink:

/może też dla odmiany wypróbuję :roll: /

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku.

Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku.:

Sałatka krabowa:

 

mayland - typowe, staropolskie potrawy :lol: :wink:

/może też dla odmiany wypróbuję :roll: /

 

Widać zmienia sie nasza tradycja.Może to i dobrze.Ludziska karpie wypuszczają to i potrawy zmieniają. elutek Ty to byś chyba tak zapewne chciała:

 

karp po wiejsku z Puław

śledź po miejsku z Giżycka

barszcz czerwony na zimno z Kielc

kutia po staropolsku z pszenicy suwalskiej :lol: :wink: :wink: :wink: itp.

 

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrawy staropolskie zapewniaja rodzice i babcie :lol: :lol: :lol: będzie barszcz, pierogi, racuchy, karp, śledzie, ziemniaki z olejem rzepakowym, karp w galarecie i po żydowsku i sałatka z kisoznej kapusty :lol: My wpadamy odrazu do stołu :lol: Zwyczajowo staramy się by na wigilii była jedna jakaś nowa potrawa. Tak dla urozmajcenia. :lol: Pochodzę z rodziny z tradycjami kucharskimi wiec to zobowiązuje :wink: :lol: :lol:

Moja rodzina jest rodziną rybną :lol: Uwielbiamy ryby i to głównie króluje na stole. Potrawy typu kutia nie mają u nas szansy bytu :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrawy staropolskie zapewniaja rodzice i babcie :lol: :lol: :lol: będzie barszcz, pierogi, racuchy, karp, śledzie, ziemniaki z olejem rzepakowym, karp w galarecie i po żydowsku i sałatka z kisoznej kapusty :lol: My wpadamy odrazu do stołu :lol: Zwyczajowo staramy się by na wigilii była jedna jakaś nowa potrawa. Tak dla urozmajcenia. :lol: Pochodzę z rodziny z tradycjami kucharskimi wiec to zobowiązuje :wink: :lol: :lol:

Moja rodzina jest rodziną rybną :lol: Uwielbiamy ryby i to głównie króluje na stole. Potrawy typu kutia nie mają u nas szansy bytu :lol:

 

Ziemniaki z olejem żepakowym????? :o :o :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To taki olej którego nie kupisz w sklepie :lol: Robia go tylko rolnicy na własne potrzeby. Jest żółty i ma bardzo specyficzny smak. Moja babcia zawsze polewa ziemniaki tym olejem (kupuje na wsi u rolników) na wigilię.

ten olej już można w sklepach dostać ..ale tylko w okolicy Świąt Bożego Narodzenia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To taki olej którego nie kupisz w sklepie :lol: Robia go tylko rolnicy na własne potrzeby. Jest żółty i ma bardzo specyficzny smak. Moja babcia zawsze polewa ziemniaki tym olejem (kupuje na wsi u rolników) na wigilię.

ten olej już można w sklepach dostać ..ale tylko w okolicy Świąt Bożego Narodzenia :D

Pierwsze słyszę!!!!! :o :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...