Władca Przysmaków 07.05.2020 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Czuje i co z tego. Ty nie czujesz to i chwatit. Pozazdrościć ,że dajesz sobie z koronkiem rade na pachnąco.Swoją droga Wy macie przecież inny smród ,a panujący syf - mutant grypy znosicie zjawiskowo.Przepraszam zapominam o tej wyższości nad innymi narodami.Zmykam do wątku bo mi się gotuje za mocno.Zdrówka WP. Nie czujesz smrodu ulatniającego się z twoich rzygawek? Poprawiłem na właściwe słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.05.2020 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) Nie czujesz smrodu ulatniającego się z twoich rzygawek? Poprawiłem na właściwe słowo. Przecież napisałem ,że nie czuję bo wędlina domowa jest przykryta. Trochę capiła pizza jajem ale przywyknąć szło.Wafle capiły wiśnią bo przeważała w warstwie.Twoje cofki nie capią ? Uuuuuuuuuuu toś w tym koronce na imprach nie bywał .Zapomniałem ,że Ty nawet inaczej pachniesz.. Jak masz wstręt do moich potraw i buchasz zawartością żołądka to pamiętaj żeby maseczkę zdejmować bo zafajdasz uszy i zapalenie się wda ,a może i coś gorszego bo takie czasy nastały.. Edytowane 7 Maja 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.05.2020 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 pomidorowy weekend pomidorowe pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 05.06.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Tradycyjne, wędzone jałowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.06.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Wygląda niezmiernie smakowicie. Narobiłeś mnie ochoty na domowe wędlinkj (a dość dawno już nic nie zrobiłem). Jesteś widzę pasjonatem tego rodzaju jedzenia. Polecam Tobie jedną z ostatnich książek Roberta (zapewne wzbogaci Twoje menu). ... i u mnie czasami tradycyjnie (domowy chleb ze smalcem i małosolny) ... a ostatnio udziec jagnięcy w sosie musztardowym, zawijany prosciutto Smakowicie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 07.06.2020 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 ....Jesteś widzę pasjonatem tego rodzaju jedzenia.... To za mocne stwierdzenie. Zauważam, i to czasami skłania mnie do pokazania, lokalne potrawy, które przetrwały inwazję techniki, programów kulinarnych w tv i internetu. Weźmy na przykład słoninę, wędzoną jałowcowym dymem. Jeszcze bardziej przaśna od chleba ze smalcem, dobrze zrobiona ma konsystencję masła, ... i znika ze stołu w pierwszej kolejności. No bo przecież dietetycy i lekarze zalecają jadanie białych mięs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.06.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Można?.Przepraszam za powiększenie fotki irqul Edytowane 8 Czerwca 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 12.06.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 ...Można?... Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 12.06.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Spróbowałem, bo tego lata jest na topie i wypada zjeść, wiedzieć jak smakuje. Przyrządzony jak sznycel i mielony, w zasadzie mieści się w konwencji potraw tradycyjnych, chociaż mało kto użyłby takiego określenia, jeżeli bym potrawę nazwał. Mnie się przyjął, niezły, ale...., i tu wielka niespodzianka- żonie smakował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indygo1719514610 13.06.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Czyżby żółciak siarkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 13.06.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Czyżby żółciak siarkowy? Trafiony, zatopiony Przy jedzeniu nachodziły mnie refleksje o innych gatunkach, które jadałem i przeżyłem. Purchawki (do teraz mało znane jako jadalne), piestrzenice (uznane potem za trujące), olszówki (też), czernidlaki (ponoć dobre, ale nie do wódki- ha, ha ) , no i teraz żółciak siarkowy- hit sezonu! Jadłem! Grzyby z lasu to nasza tradycja i duma dobrej kuchni, no więc jak tu nie spróbować nowości, zwłaszcza jak wyrosło niedaleko za chałupą Edytowane 13 Czerwca 2020 przez irqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.06.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 młode purchawki są niezmiernie smaczne ... dziś u mnie przegrzebki z zielskiem i serem pozdrawiam smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indygo1719514610 14.06.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Trafiony, zatopiony Przy jedzeniu nachodziły mnie refleksje o innych gatunkach, które jadałem i przeżyłem. Purchawki (do teraz mało znane jako jadalne), piestrzenice (uznane potem za trujące), olszówki (też), czernidlaki (ponoć dobre, ale nie do wódki- ha, ha ) , no i teraz żółciak siarkowy- hit sezonu! Jadłem! Grzyby z lasu to nasza tradycja i duma dobrej kuchni, no więc jak tu nie spróbować nowości, zwłaszcza jak wyrosło niedaleko za chałupą Tafiłam, bo żółciaka szukałam jakies 2 lata i swojego pierwszego znalazłam tydzien temu, więc jestem na bieżąco z tematem! Niestety na mnie wrażenia nie zrobił. Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem A cieszyłam się jak dziecko, gdy znalazłam go na jesionie. Dwa kilo grzyba! O ho ho... Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem. Deser taki . A czernidlak to juz mistrzostwo smaku. Taka lesna cielęcinka! Po kołpakowatym można kieliszeczek wychylić, po pospolitym faktycznie lepiej alko nie tykać! Ten rok zapowiada sie obiecująco pod wzgledem grzybowym, więc darz bór! Pierwszy tegoroczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 15.06.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 ....Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem.. To być może, takie uroki prób i błędów. Ze swojego wykorzystałem połowę i nie byłem pewien, czy nie wyrzucić jeszcze trochę ....Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem.. Tego jeszcze nie przerabiałem, brzmi ekstremalnie dziwnie i pewnie dlatego się skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.06.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) To być może, takie uroki prób i błędów. Ze swojego wykorzystałem połowę i nie byłem pewien, czy nie wyrzucić jeszcze trochę Tego jeszcze nie przerabiałem, brzmi ekstremalnie dziwnie i pewnie dlatego się skuszę Zbieram swoje grzyby.Kozaki i młode purchawki także, zajączki i maślaki pstre .Ich kapelusze są baaaaardzo smaczne.Lubię dziwaczną kuchnie dlatego brawo Wy.Spróbuję. https://zdrowie.tvn.pl/a/maslak-pstry-bagniak-jakubek-miodowka-czy-jest-jadalny-suszenie-grzybow Edytowane 18 Czerwca 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.06.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 PURCHAWKA CHROPOWATA ( Lycoperdon perlatum ) jadalny gdy posiada białe wnętrze CZASZNICA WORKOWATA ( Calvatia excipuliformis ) jadalny gdy posiada białe wnętrze dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.06.2020 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Tafiłam, bo żółciaka szukałam jakies 2 lata i swojego pierwszego znalazłam tydzien temu, więc jestem na bieżąco z tematem! Niestety na mnie wrażenia nie zrobił. Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem A cieszyłam się jak dziecko, gdy znalazłam go na jesionie. Dwa kilo grzyba! O ho ho... Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem. Deser taki . A czernidlak to juz mistrzostwo smaku. Taka lesna cielęcinka! Po kołpakowatym można kieliszeczek wychylić, po pospolitym faktycznie lepiej alko nie tykać! Ten rok zapowiada sie obiecująco pod wzgledem grzybowym, więc darz bór! Pierwszy tegoroczy! Wrócę jeszcze na chwile do czernidłaka mylonego czasami z niewyrośnięta kanią.Przyznam szczerze ,ze nigdy w moich lasach go nie widziałem za to na własnym ogrodzie i owszem.Młode bez czarnych oblamówek na kapeluszach takie : https://podwieczorekumorfeusza.wordpress.com/2016/10/04/czernidlak-kolpakowaty/ są bardzo smaczne.Zapytam o panierkę do tego żółciaka siarkowego.Nigdy go nie jadłem. https://dziennikpolski24.pl/zolciak-siarkowy/ar/3105368 Wygląda imponująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indygo1719514610 20.06.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Wrócę jeszcze na chwile do czernidłaka mylonego czasami z niewyrośnięta kanią.Przyznam szczerze ,ze nigdy w moich lasach go nie widziałem za to na własnym ogrodzie i owszem.Młode bez czarnych oblamówek na kapeluszach.. Dokładnie tak! Spotkac go można na trawnikach, koszonych łakach, obrzeżach lasów, a w lesie również nigdy nie widziałam. Ja mam swoją pewniakową miejscówkę w drodze na Podlasie, przy pewnym ośrodku wybudowany na Bugiem, na dawnych terenach leśnych i tam na super wypielegnowanym trawniku czernidłaki mozna kosą ciąć! Pierwszy raz gdy tam zajechalismy na parking i pobieglismy na trawnik z koszami, to panu od pielęgancji terenów zielonych mało nie oczy z orbit nie wyszły, że takie trujaki ludzie zbierają Zapytam o panierkę do tego żółciaka siarkowego.Nigdy go nie jadłem.... Na stronie Smaczna Pyza jest kilka przepisów na żółciaka. Ja się przymierzałam do schabowych, ale po obgotowaniu w osolonej wodzie moje kawałki grzyba wykrojone pod schaby okazały sie strasznie nasączone wodą. Jak gąbka! Próby odsaczenia, wycisnięcia niewiele dały. To w sumie huba, grzyb dość twardy. Spóbowałam zrobić flaczki. No, ale te również nie powaliły na kolana ani smakiem, ani konsystencją. Mysle, że grzyby były już zbyt stare, zbierać chyba nalezy takie osobniki jak na zdjęciu,które umieściłeś. Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni, a unikac należy z tych rosnących na robinii. Gdybym jednak panierowała, to tak jak zwykłego schabowego, choć ja zamiast bułki uzywam panieru z ciecierzycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indygo1719514610 20.06.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 dziś [ATTACH=CONFIG]445329[/ATTACH] U mnie dziś tylko taki jegomość spotkany w lesie Grzybów o dziwo brak, choć leje codziennie i czuję, że jeszcze trochę a sama porosne grzybnią od tej wilgoci! [ATTACH=CONFIG]445330[/ATTACH] Jakie słodziaki! :wiggle:To młode daniele u Ciebie o ogrodzie? No, u nas tylko Głódź takie hoduje... Ja się ciesze jak sarenka do mojego sadu zajrzy. Z radości, że przyszła daruję jej nawet obgryzanie czereśni, choć najbardziej lubi liście starej odmniany jabłoni - Żeleźniaka. Swoją droga bardzo ciekawa, rzadko już chyba spotykana odmiana, pochodząca przynajmniej z XVIIw., której jabłka na jesieni są jeszcze kompletnie nie nadające się do jedzenia, a dojrzewają dopiero przechowywane w piwnicy ok. stycznia do czerwca. Kiedys owoce te były ozdobami na choinkach! Pięknie kwitnie jeszcze przed wytworzeniem liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 21.06.2020 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 ... Jakie słodziaki! :wiggle:To młode daniele u Ciebie o ogrodzie? No, u nas tylko Głódź takie hoduje... Ja się ciesze jak sarenka do mojego sadu zajrzy. ... Niestety to tylko młode sarny (zaledwie kilkutygodniowe) ... zasmakowały w pomidorach na mym ogródku ... ostatni uratowany pomidor (przed "inwazją") trafił do burgera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.