Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Czuje i co z tego. Ty nie czujesz to i chwatit. Pozazdrościć ,że dajesz sobie z koronkiem rade na pachnąco.Swoją droga Wy macie przecież inny smród ,a panujący syf - mutant grypy znosicie zjawiskowo.Przepraszam zapominam o tej wyższości nad innymi narodami.Zmykam do wątku bo mi się gotuje za mocno.Zdrówka WP.

 

Nie czujesz smrodu ulatniającego się z twoich rzygawek? Poprawiłem na właściwe słowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie czujesz smrodu ulatniającego się z twoich rzygawek? Poprawiłem na właściwe słowo.

 

Przecież napisałem ,że nie czuję bo wędlina domowa jest przykryta. Trochę capiła pizza jajem ale przywyknąć szło.Wafle capiły wiśnią bo przeważała w warstwie.Twoje cofki nie capią :lol2:? Uuuuuuuuuuu toś w tym koronce na imprach nie bywał :rotfl:.Zapomniałem ,że Ty nawet inaczej pachniesz.:no:. Jak masz wstręt do moich potraw i buchasz zawartością żołądka to pamiętaj żeby maseczkę zdejmować bo zafajdasz uszy i zapalenie się wda ,a może i coś gorszego bo takie czasy nastały..:p

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Wygląda niezmiernie smakowicie. Narobiłeś mnie ochoty na domowe wędlinkj (a dość dawno już nic nie zrobiłem).

Jesteś widzę pasjonatem tego rodzaju jedzenia. Polecam Tobie jedną z ostatnich książek Roberta (zapewne wzbogaci Twoje menu).

FB_IMG_1591432336191.jpg

 

... i u mnie czasami tradycyjnie (domowy chleb ze smalcem i małosolny) :)

FB_IMG_1591432449350.jpg

 

... a ostatnio udziec jagnięcy w sosie musztardowym, zawijany prosciutto

FB_IMG_1591432429552.jpg

 

Smakowicie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....Jesteś widzę pasjonatem tego rodzaju jedzenia....

 

To za mocne stwierdzenie. Zauważam, i to czasami skłania mnie do pokazania, lokalne potrawy, które przetrwały inwazję techniki, programów kulinarnych w tv i internetu.

 

Weźmy na przykład słoninę, wędzoną jałowcowym dymem. Jeszcze bardziej przaśna od chleba ze smalcem, dobrze zrobiona ma konsystencję masła, ... i znika ze stołu w pierwszej kolejności. No bo przecież dietetycy i lekarze zalecają jadanie białych mięs ;)

 

sl1.jpg

 

sl2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałem, bo tego lata jest na topie i wypada zjeść, wiedzieć jak smakuje.

Przyrządzony jak sznycel i mielony, w zasadzie mieści się w konwencji potraw tradycyjnych, chociaż mało kto użyłby takiego określenia, jeżeli bym potrawę nazwał.

Mnie się przyjął, niezły, ale...., i tu wielka niespodzianka- żonie smakował. :stirthepot:

 

zs1.jpg

 

zs2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyżby żółciak siarkowy? :cool:

 

Trafiony, zatopiony :yes:

 

Przy jedzeniu nachodziły mnie refleksje o innych gatunkach, które jadałem i przeżyłem. Purchawki (do teraz mało znane jako jadalne), piestrzenice (uznane potem za trujące), olszówki (też), czernidlaki (ponoć dobre, ale nie do wódki- ha, ha :lol2: ) , no i teraz żółciak siarkowy- hit sezonu!

 

Jadłem!

 

Grzyby z lasu to nasza tradycja i duma dobrej kuchni, no więc jak tu nie spróbować nowości, zwłaszcza jak wyrosło niedaleko za chałupą ;)

Edytowane przez irqul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trafiony, zatopiony :yes:

 

Przy jedzeniu nachodziły mnie refleksje o innych gatunkach, które jadałem i przeżyłem. Purchawki (do teraz mało znane jako jadalne), piestrzenice (uznane potem za trujące), olszówki (też), czernidlaki (ponoć dobre, ale nie do wódki- ha, ha :lol2: ) , no i teraz żółciak siarkowy- hit sezonu!

 

Jadłem!

 

Grzyby z lasu to nasza tradycja i duma dobrej kuchni, no więc jak tu nie spróbować nowości, zwłaszcza jak wyrosło niedaleko za chałupą ;)

 

Tafiłam, bo żółciaka szukałam jakies 2 lata i swojego pierwszego znalazłam tydzien temu, więc jestem na bieżąco z tematem! ;)

Niestety na mnie wrażenia nie zrobił. Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem :( A cieszyłam się jak dziecko, gdy znalazłam go na jesionie. Dwa kilo grzyba! O ho ho... :wiggle:

 

ec439f96c8b61ed2med.jpg

 

Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem. Deser taki :D.

 

A czernidlak to juz mistrzostwo smaku. Taka lesna cielęcinka! :cool: Po kołpakowatym można kieliszeczek wychylić, po pospolitym faktycznie lepiej alko nie tykać! ;)

 

Ten rok zapowiada sie obiecująco pod wzgledem grzybowym, więc darz bór!

 

Pierwszy tegoroczy!

 

1ae770a953276c98med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem..

 

To być może, takie uroki prób i błędów. Ze swojego wykorzystałem połowę i nie byłem pewien, czy nie wyrzucić jeszcze trochę :rolleyes:

 

....Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem..

Tego jeszcze nie przerabiałem, brzmi ekstremalnie dziwnie i pewnie dlatego się skuszę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To być może, takie uroki prób i błędów. Ze swojego wykorzystałem połowę i nie byłem pewien, czy nie wyrzucić jeszcze trochę :rolleyes:

 

 

Tego jeszcze nie przerabiałem, brzmi ekstremalnie dziwnie i pewnie dlatego się skuszę :)

 

Zbieram swoje grzyby.Kozaki i młode purchawki także, zajączki i maślaki pstre fot-rvff-gettyimages-473438184-jpg.jpg

z23624644AMP,Maslak-pstry---jak-rozpoznac-ten-gatunek-grzyba-.jpg

.Ich kapelusze są baaaaardzo smaczne.Lubię dziwaczną kuchnie dlatego brawo Wy.Spróbuję.

 

https://zdrowie.tvn.pl/a/maslak-pstry-bagniak-jakubek-miodowka-czy-jest-jadalny-suszenie-grzybow

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tafiłam, bo żółciaka szukałam jakies 2 lata i swojego pierwszego znalazłam tydzien temu, więc jestem na bieżąco z tematem! ;)

Niestety na mnie wrażenia nie zrobił. Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem :( A cieszyłam się jak dziecko, gdy znalazłam go na jesionie. Dwa kilo grzyba! O ho ho... :wiggle:

 

ec439f96c8b61ed2med.jpg

 

Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem. Deser taki :D.

 

A czernidlak to juz mistrzostwo smaku. Taka lesna cielęcinka! :cool: Po kołpakowatym można kieliszeczek wychylić, po pospolitym faktycznie lepiej alko nie tykać! ;)

 

Ten rok zapowiada sie obiecująco pod wzgledem grzybowym, więc darz bór!

 

Pierwszy tegoroczy!

 

1ae770a953276c98med.jpg

 

Wrócę jeszcze na chwile do czernidłaka mylonego czasami z niewyrośnięta kanią.Przyznam szczerze ,ze nigdy w moich lasach go nie widziałem za to na własnym ogrodzie i owszem.Młode bez czarnych oblamówek na kapeluszach takie :czernidc582ak-koc582pakowaty-1.jpg?w=625

https://podwieczorekumorfeusza.wordpress.com/2016/10/04/czernidlak-kolpakowaty/

 

są bardzo smaczne.Zapytam o panierkę do tego żółciaka siarkowego.Nigdy go nie jadłem.

 

52f75e604c040.jpg

 

https://dziennikpolski24.pl/zolciak-siarkowy/ar/3105368

 

Wygląda imponująco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrócę jeszcze na chwile do czernidłaka mylonego czasami z niewyrośnięta kanią.Przyznam szczerze ,ze nigdy w moich lasach go nie widziałem za to na własnym ogrodzie i owszem.Młode bez czarnych oblamówek na kapeluszach..

 

Dokładnie tak! Spotkac go można na trawnikach, koszonych łakach, obrzeżach lasów, a w lesie również nigdy nie widziałam. Ja mam swoją pewniakową miejscówkę w drodze na Podlasie, przy pewnym ośrodku wybudowany na Bugiem, na dawnych terenach leśnych i tam na super wypielegnowanym trawniku czernidłaki mozna kosą ciąć! :D Pierwszy raz gdy tam zajechalismy na parking i pobieglismy na trawnik z koszami, to panu od pielęgancji terenów zielonych mało nie oczy z orbit nie wyszły, że takie trujaki ludzie zbierają :lol2:

 

 

Zapytam o panierkę do tego żółciaka siarkowego.Nigdy go nie jadłem....

 

Na stronie Smaczna Pyza jest kilka przepisów na żółciaka. Ja się przymierzałam do schabowych, ale po obgotowaniu w osolonej wodzie moje kawałki grzyba wykrojone pod schaby okazały sie strasznie nasączone wodą. Jak gąbka! :( Próby odsaczenia, wycisnięcia niewiele dały. To w sumie huba, grzyb dość twardy. Spóbowałam zrobić flaczki. No, ale te również nie powaliły na kolana ani smakiem, ani konsystencją. Mysle, że grzyby były już zbyt stare, zbierać chyba nalezy takie osobniki jak na zdjęciu,które umieściłeś. Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni, a unikac należy z tych rosnących na robinii. Gdybym jednak panierowała, to tak jak zwykłego schabowego, choć ja zamiast bułki uzywam panieru z ciecierzycy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziś :)

[ATTACH=CONFIG]445329[/ATTACH]

 

 

U mnie dziś tylko taki jegomość spotkany w lesie :p Grzybów o dziwo brak, choć leje codziennie i czuję, że jeszcze trochę a sama porosne grzybnią od tej wilgoci! :o

 

07f21c61e680fcbemed.jpg

 

 

 

 

:)

[ATTACH=CONFIG]445330[/ATTACH]

 

Jakie słodziaki! :wiggle:To młode daniele u Ciebie o ogrodzie? :o No, u nas tylko Głódź takie hoduje... Ja się ciesze jak sarenka do mojego sadu zajrzy.

 

88d05a2dc471220fmed.png

 

Z radości, że przyszła daruję jej nawet obgryzanie czereśni, choć najbardziej lubi liście starej odmniany jabłoni - Żeleźniaka. Swoją droga bardzo ciekawa, rzadko już chyba spotykana odmiana, pochodząca przynajmniej z XVIIw., której jabłka na jesieni są jeszcze kompletnie nie nadające się do jedzenia, a dojrzewają dopiero przechowywane w piwnicy ok. stycznia do czerwca. Kiedys owoce te były ozdobami na choinkach! :) Pięknie kwitnie jeszcze przed wytworzeniem liści.

 

4aeae847987a5fbfmed.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

 

Jakie słodziaki! :wiggle:To młode daniele u Ciebie o ogrodzie? :o No, u nas tylko Głódź takie hoduje... Ja się ciesze jak sarenka do mojego sadu zajrzy.

...

Niestety to tylko młode sarny (zaledwie kilkutygodniowe) ... zasmakowały w pomidorach na mym ogródku :)

 

20200620_135256.jpg

... ostatni uratowany pomidor (przed "inwazją") :) trafił do burgera

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...