niktspecjalny 21.06.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Dokładnie tak! Spotkac go można na trawnikach, koszonych łakach, obrzeżach lasów, a w lesie również nigdy nie widziałam. Ja mam swoją pewniakową miejscówkę w drodze na Podlasie, przy pewnym ośrodku wybudowany na Bugiem, na dawnych terenach leśnych i tam na super wypielegnowanym trawniku czernidłaki mozna kosą ciąć! Pierwszy raz gdy tam zajechalismy na parking i pobieglismy na trawnik z koszami, to panu od pielęgancji terenów zielonych mało nie oczy z orbit nie wyszły, że takie trujaki ludzie zbierają Na stronie Smaczna Pyza jest kilka przepisów na żółciaka. Ja się przymierzałam do schabowych, ale po obgotowaniu w osolonej wodzie moje kawałki grzyba wykrojone pod schaby okazały sie strasznie nasączone wodą. Jak gąbka! Próby odsaczenia, wycisnięcia niewiele dały. To w sumie huba, grzyb dość twardy. Spóbowałam zrobić flaczki. No, ale te również nie powaliły na kolana ani smakiem, ani konsystencją. Mysle, że grzyby były już zbyt stare, zbierać chyba nalezy takie osobniki jak na zdjęciu,które umieściłeś. Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni, a unikac należy z tych rosnących na robinii. Gdybym jednak panierowała, to tak jak zwykłego schabowego, choć ja zamiast bułki uzywam panieru z ciecierzycy. Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni, Brzmi przepięknie .Wiem ,że nie znajdę go w lesie , a tym bardziej gdzieś na targu od grzybiarza. Huba zawsze mi się kojarzyła z czymś rosnącym na drzewie ,a i widziałem i kiedyś robiłem z niej różne gadżety (zasuszona huba). Niesamowite to o czym piszesz i ta panierka z ciecierzycy. Możesz coś o niej powiedzieć więcej? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.06.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Mam suszone podgrzybki zeszłoroczne. Nie to co żółtak ale taki podrabiany kotlet grzybowy pokonam .Idę po pieczarki i mam odrobinę wołowiny.Posiekam pieczarki, zmielę wołowinę ,namoczę grzyby i delikatnie podgotuje w wodzie z masłem.Usmażę kotleta i zrobię takiego grzybowego hamburgera z pomidorem i piklami.Zainspirowałaś mnie za co dziękuję.Do roboty. Trochę mi nie wyszło z zamierzeń.Wołowina okazała się łopatką,podgrzybki prawdziwkami ,a pieczarka za to norma. mea culpa. Edytowane 21 Czerwca 2020 przez niktspecjalny p.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.06.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Pomysł na śniadanie ale i pomysł na hamburgera zostaje jako pomysł. Najbardziej z tego śniadanka smakuje jak zawsze prepare z polędwicy wieprzowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indygo1719514610 21.06.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 ...... i ta panierka z ciecierzycy. Możesz coś o niej powiedzieć więcej? Pzdr. To produkt z mielonej ciecierzycy o bardzo przyjemnym, delikatnie orzechowym smaku. Moim zdaniem znakomicie sprawdza się w daniach, gdzie polewamy roztopionym masłem i bułką jako zamiennik tejże (kalafior, fasolka czy bób), fajny przy panierkach do miesa czy ryb, choć jak dla mnie pije zbyt duzo tłuszczu. Dobrze sprawdzi się jako zagęstnik farszów (jak twój miesno-grzybowy) czy sosów. Panier ma niski indeks glikemiczny, więc jest wykorzystywany przez osoby z problemami glikemii (insulinoopornośc, cukrzyca). Bardzo lubię i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 21.06.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 pierwszy dzień lata "soak aye" na desce sałata rzymska i szparagi "rose" się dobrze komponuje z tym daniem deser ... pieczone brzoskwinie z miodem, rumem i malinami Smakowicie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.06.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 To produkt z mielonej ciecierzycy o bardzo przyjemnym, delikatnie orzechowym smaku. Moim zdaniem znakomicie sprawdza się w daniach, gdzie polewamy roztopionym masłem i bułką jako zamiennik tejże (kalafior, fasolka czy bób), fajny przy panierkach do miesa czy ryb, choć jak dla mnie pije zbyt duzo tłuszczu. Dobrze sprawdzi się jako zagęstnik farszów (jak twój miesno-grzybowy) czy sosów. Panier ma niski indeks glikemiczny, więc jest wykorzystywany przez osoby z problemami glikemii (insulinoopornośc, cukrzyca). Bardzo lubię i polecam Dziękuje za pomysł. Dobrze wiedzieć takie rzeczy. Wielki ukłon w Twoją stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.07.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 polecam ... smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.07.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Witam. Korona wirus nawet kulinaria zaatakował. Pomysły się skończyły i jakoś dziwnie życie uszło z tego gotowania. Szkoda bo zawsze można było popatrzeć na pomysły choćby miały być bardzo krytykowane, a i fotki ludziska oglądali.Szkoda naprawdę szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.07.2020 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Zaczynamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.07.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Zaczynamy [ATTACH=CONFIG]446325[/ATTACH] Paweł choćby dla kurtuazji. Śmiejesz się ze wszystkiego na FM to i dobrze, humor fajna sprawa.Dużo radości przynosi Ci bytność na FM co sprawia ,że pobudzony znowu chcesz być sobą. Nie uważasz ,że to takie ludzkie?. Pisz,wklejaj ,wyśmiewaj ,nauczaj ..............to cały Ty ,ja przywykłem. Zaczynaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.07.2020 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Na drobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 21.07.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 ... masło i dobre wino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.07.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Regionalne spóźnione śniadanie.Regionalne gołąbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.07.2020 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Paweł takie gołąbki Ty jadał? Skład interesujący i smak zaskakujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.07.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Tu masz deser po gołąbkach. smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.07.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Jedna szklaneczka do cebuli, dwie do przepłukania gardła ... redukujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.07.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Jedna szklaneczka do cebuli, dwie do przepłukania gardła [ATTACH=CONFIG]446423[/ATTACH] ... redukujemy Redukuj, redukuj. Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.07.2020 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Po redukcji wina, redukcja następna ... bulionu z wołowych kości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.07.2020 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Redukuj, redukuj. Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła:lol2:. Dopełzło inteligentne aż tutaj i się ślini.Maseczka bo wirus powraca. Talerz chłopa Pizza z suszonymi pomidorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.07.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Redukuj, redukuj. Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła:lol2:. "Inteli". Śniadanie na szybko. Dupska Ci nie rozwali i mydła nie trzeba. Pamiętaj faciu (synonim od gostek by było zabawniej),że ogóra małosolnego robimy :na 1l wody 1łyż. soli kalifornijskiej,1łyż. miodu,koper i czosnek w całości.:lol2::lol2: , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.