Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Się warzy ... dość długo

[ATTACH=CONFIG]446555[/ATTACH]

 

Rób rób tylko pamiętaj o sosie chrzanowym. Ozory lubią jak je się dopieszcza w sosie.Najlepiej zrób z mojego prostego przepisu.

 

Składniki:

1.kilka korzeni chrzanu (opcja polonaise do smaku)

2.3 łyż. śmietanki 30%

3.1 łyż.smalcu z topionej słoniny

4.mąka do zasmażki (zasmażka nr 2)

5.1 i 1/2 szkl. bulionu -rosołu

6.1 łyżeczka. cukru

7.zero soli bo sól jest w bulionie.

 

Wykonanie:

 

Robimy zasmażkę nr 2 .Następnie do niej wkładamy starty chrzan (lub opcja).Potem w kolejności gdy chrzan połączy się z zasmażką, dolewamy powoli bulion patrząc na konsystencję - gęstość sosu.Cukier ,śmietanka mieszamy i sos gotowy.Pozostały bulion przydatny gdy sos nam zgęstnieje po ostygnięciu. Uwierz jest pyszny do ozorków.;)

 

p.s

 

Paweł pamiętaj ,że ozory trzeb gotować specyficznie i tak żeby można był swobodnie obrać z wierzchniej warstwy.

 

Jest taki duży że wystarczy na galaretkę z ozorkami. Pamiętaj byś nie zepsuł ozorka w gotowaniu.Jego większa część się obiera sama należy sobie potem pomóc noże ostrym nożem. Bulion warzywny lub mięsny rosół i koniecznie przypalona cebula.Skrupulatnie pokazujesz etapy to zapewne ujrzymy sposób obierania i jak wygląda Twój po obraniu. Czekam z niecierpliwością na kolejne wejścia.:wiggle:

Edytowane przez niktspecjalny
p.s
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle moje czyli carpaccio NS-a.

 

6ef37e0e20080c15.jpg

 

a72cedcb1f2a47e2.jpg

 

591f2806f75a8a1a.jpg

 

a4115cee3781ba47.jpg

 

Sos do mojego carpaccio z cienko krojonego udźca wołowego,czarnymi oliwkami,włoskim serem parmigiano reggiano -włoski parmezan,małosolnym 4 dniowym, hiszpański marynowany zielony pieprz.

 

Składniki:

 

 

1. 2 łyż. oliwy z oliwek ,łagodnej

2.łyżka soku z limonki

3.szczypta cukru

4.szczypta soli

5.2 ząbki czosnku przeciśnięte

6.2 łyż soku z moich ogórków małosolnych

7.odrobina oregano

 

Wykonanie:

do oliwy, czosnek,sok z limonki ,przyprawy,cukier i na koniec sok z ogórków..

Edytowane przez niktspecjalny
dopisek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle oprócz ozora w sosie chrzanowym robisz czasami dla znajomych-przyjaciół czarcią łapkę.Nie mylić z kopytem.:)

 

902f1d020e1caf5a.jpg

 

76afbd80f321b8e2.jpg

 

d9dfa915484c9900.jpg

 

8022c1170a14fbd7.jpg

 

dip czosnkowy jest jak najbardziej potrzebny. Robisz go tak jak ja?

 

Składniki:

 

1. mocny-duży pęczek koperku

2.2 łyż. majonezu kieleckiego (najzdrowszy)

3.2 łyż. jogurtu naturalnego

4. 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

5.1 łyżeczka Vegety

 

Wykonanie:

 

Posiekany koper ,a do niego czosnek.Ucieramy z Vegetą.Do powstałej papki jogurt ,a następnie majonez.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotowe :)

[ATTACH=CONFIG]446596[/ATTACH]

smacznego :)

 

http://4.bp.blogspot.com/-t1n1iz1gO6Q/VEVbpKa6fdI/AAAAAAAAFTE/OIL1L-PJnr0/s1600/DSCN4167.JPG

http://1.bp.blogspot.com/-Gfx8wN26RYI/VEVbr47sv2I/AAAAAAAAFTg/Tj8z8STJxyU/s1600/DSCN4145.JPG

 

http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/

 

http://www.przepisy.net/img/przepis/5102/ozorek-wieprzowy-w-sosie-cebulowym_2071_9.jpg

http://www.przepisy.net/ozorek-wieprzowy-w-sosie-cebulowym/zdjecie/2071/

 

Nie moje ale mamy cudnie gotują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śniadanie proste czyli jak u chłopa trochę nieestetyczne ale za to smaczne.

 

42fbe2a98674c389.jpg

 

ostra papryka,kminek mielony, tymianek,Vegeta,cukier trzcinowy olej.

 

df3c32bbb7ee747b.jpg

 

Najpierw to to podgotowałem , a następnie smażyłem delikatnie na patelni.

 

263ef7b2fdfedf0c.jpg

 

47929b416737fdbc.jpg

 

Byłem w lesie i g...o znalazłem ale garść kurek mam. Zrobię na życzenie małżki fasolową z kurkami i młodymi warzywami.Do wieczorka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zupa rewelacyjna polecam z pełną odpowiedzialnością.Jej zawartość bajecznie prosta.Ale efekt połączenia smaków imponujący. Gorąco polecam.

 

Składniki:

 

1.porcja rosołowa z kaczki

2.4 szt. skrzydełka

3.kurki z lasu

4.młoda cebula

5.młoda kapusta

6.por ale tym razem zielona część

7.młode ziemniaki

8.powinna być moczona fasola "jaś" ta duża

9.koper i pietruszka nać.Marchew i korzeń pietruszki

 

Wykonanie:

 

Na maśle kurki z cebulą.Następnie wywar z porcji rosołowych i warzyw.Ziemniaki na końcu.Kurki do wywaru,a na koniec koper i fasola.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...