Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest kaszanka domowej produkcji czy inny lokalny specjał?

(pytam bez podtekstów)

 

Rozumiem. To jest krupniok zwierzyniecki z warzywami marynowanymi.Napisałem przecież

Wypad na kajaki udał się w Zwierzyńcu można zjeść odlotowo.

 

To co w tym pieco -grillu to już mój pomysł na biesiadę.Wkleję jeszcze inne pomysły na wieczorne spotkania i nie tylko.

 

p.s

 

Jeśli wiesz gdzie jest Ostrów lubelski to lokalnym specjałem jest końska kiełbasa.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest kaszanka domowej produkcji czy inny lokalny specjał?

(pytam bez podtekstów)

 

Skoro grzecznie zapytałeś to popatrz. Nikt nie wkleja takich fotek choćby chciano kogoś zainspirować.

 

90d63bbaab2842a4.jpg

 

245ca95456a7ac10.jpg

 

d9564a8f5bcacad1.jpg

 

Nasze inspiracje na grillu właściciela.

 

0a9dd656cdca1940.jpg

 

Na życzenie klienta pizza z wędzonym pstrągiem.Podrabiana Margarita.

 

83944a45988696a9.jpg

 

Restauracyjny we Młynie specjał regionalny.Naleśniki na pływająco z owocami.

 

abeba72783e30048.jpg

 

Mój pstrąg czosnkowy z pieca.

 

0a85bb72d65f8d79.jpg

 

e1b553fc39eb4f7c.jpg

 

CDN............

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

d162b946c75257c0.jpg

 

Pierogi chłopskie z sosem kurkowym

 

a997896d195cfbbb.jpg

 

Pierogi gryczano-mięsne z surówką.

 

f7bcfe7d170650e8.jpg

 

Ruskie z małą ilością twarogu z wody ze skwarkami.

 

W nowo otwartej knajpie nad Zalewem Zemborzyckim

 

ddbacd24363ec314.jpg

 

Zupa krem pomidorowy.

 

ac9287499e97ae20.jpg

 

Młodego makaron z krewetkami ,chili i serem.

 

b0f740273d9b2516.jpg

 

Maja własny wypiek bułek.Hamburger wołowy super.

 

9a38a345d91b314d.jpg

 

Inne tiramisu

 

cb46ee3e80147077.jpg

 

Jak to określi młody na górze galaretka z bitą śmietana a w środku mus z białej czekolady.

 

332816aa0f520ab7.jpg

 

a9818311d903aefd.jpg

 

0688f84b559de00a.jpg

 

d5dc8b944624e466.jpg

 

f40732bd58131e06.jpg

 

moje ukochane ciasto

 

1c69632b1d746d13.jpg

 

b9d4fa9f2ec32b9b.jpg

 

Do Pawłowej to moje.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu masz jeszcze sandomierskie specjały. Z tostami to mnie zaskoczyli. Popatrz i podziwiaj bo inspiracji co niemiara.

 

Najpierw moje. Marynata moja.Sos sojowy ,wyciśnięta limonka, Vegeta, słodka papryka, majeranek , kminek, miód, czosnek niedźwiedzi, szczypta peklosoli.Mięso jest cudownie soczyste i smaczne.

 

6b91009d87d6a56b.jpg

 

3c92f5c95903f5cf.jpg

 

4937bfd81649d6c7.jpg

 

201e08cc6bc7e8ec.jpg

 

I cicho.Zrobiłem dla warszawki ale w tej prostocie jest metoda. Papierówki działkowe i krojone ,duże borówki.

 

29e7d71240773dc3.jpg

 

09a68343d3c61538.jpg

 

8c3509320f4db010.jpg

 

25ee5069f5f149cc.jpg

 

c48a3c7c1c98ca80.jpg

 

86b9097a7a755d5f.jpg

 

Tosty z ogórkiem małosolnym wymiatają ,a ich podanie stawia w osłupienie.

 

d434a3421fd3c359.jpg

 

ed894e356a02aca5.jpg

 

e3f6b61660d0cad7.jpg

 

Ciasto bo warte uwagi. Zaje......e.

 

e21eb379feaa73a7.jpg

 

03c4afbea79ec5c6.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzmi wielce zachęcajaco! Mieso u nas mało popularne i przepisów na jego wykorzystanie jak na lekarstwo. Jadłam kilkukrotnie w wersji egzotycznej, przygotowanej przez zaprzyjaźnina Vietnamkę - kozinę w czerninie z dużą ilością ulubionej przeze mnie pachnotki. Znakomite danie! Czekamy więc Chefie na Twój przepis...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw było śniadanko ... szybko, skromnie i smacznie (wraz z dużym kubkiem kawy z mym ulubionym rumem) :)

20200809_090851.jpg

... opisów żadnych tutaj nie trzeba

 

Brzmi wielce zachęcajaco! Mieso u nas mało popularne i przepisów na jego wykorzystanie jak na lekarstwo. Jadłam kilkukrotnie w wersji egzotycznej, przygotowanej przez zaprzyjaźnina Vietnamkę - kozinę w czerninie z dużą ilością ulubionej przeze mnie pachnotki. Znakomite danie! Czekamy więc Chefie na Twój przepis...

Będzie niebawem ... już się warzy :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw mięso pocięte w kawałki marynowałem przez około 8 godzin w lodówce

20200808_183301.jpg

Skład marynaty:

papryka cayenne, granulowany czosnek, sos sojowy, olej (użyłem tłoczonego z avocado), ocet winny, sól i pieprz, świeży rozmaryn i szałwia oraz czerwone, wytrawne wino (proszę nie używajcie żadnych tanich "substytutów" wina)

20200808_183911.jpg

... do spożywczego worka i do lodówki

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie nam dodatkowo potrzeba:

20200809_111302.jpg

cebula (użyłem białej i czerwonej), czosnek, marchew, pomidory i olej

... wszystko kroimy dość grubo

 

Do przygotowania potrawy użyłem garnka "Instant Pot" (przygotowuje się znacznie szybciej niż sposobem tradycyjnym).

Na początku mięso wyjęte z marynaty, wraz z odrobiną oleju, należy opiec na kolor jasnobrązowy, następnie dodajemy warzywa i dusimy do miękkości mięsa i warzyw

20200809_123005.jpg

 

Pomidory dodajemy na samym końcu i dusimy jeszcze przez chwilę

20200809_123030.jpg

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw było śniadanko ... szybko, skromnie i smacznie (wraz z dużym kubkiem kawy z mym ulubionym rumem) :)

[ATTACH=CONFIG]447040[/ATTACH]

 

I tak nalezy świętować życie i niedzielne poranki! ;) U mnie, ze wzgledu na nieznosne upały, śniadanie umilała porządnie schłodzona cava :D

 

Przepis na calderetę faktycznie nie wydumany, nie przekombinowany, prosto i na temat. To musi smakować! Wino naturalnie dodajemy tylko to, którego i samodzielnie bysmy sie napili :yes:

Wracam do smażenia konfitur wisniowych. Część w tym roku znów z fasolką tonki. Znakomicie podkręca aromat.

Smakowicie i aromatycznie... :bye:

Edytowane przez Indy*go
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podałem na ryżu z zielonym groszkiem

[ATTACH=CONFIG]447049[/ATTACH]

 

Danie jest proste w przygotowaniu i w smaku przypomina gulasz z muflona (który zresztą robię na całkiem podobny sposób)

Pozdrawiam życząc wszystkim smacznego

Trochę mnie rozczarowałeś.

Bo dałbyś na wierzch solidny plaster przypalonego Tylżyckiego i okrasił sporą porcją rozmamłanej cebuli... no, a tak wyszła Ci kicha.

Nie jadłem koziny. Nie wypadało, bo koza to żywy symbol żywicielki biedy wszelakiej ( intelektualnej też) oraz herb słynnego w świecie miasta Lublina.

Jakoś niezręcznie, tak żreć patriotyczne symbole :lol2:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie rozczarowałeś.

Bo dałbyś na wierzch solidny plaster przypalonego Tylżyckiego i okrasił sporą porcją rozmamłanej cebuli... no, a tak wyszła Ci kicha.

Nie jadłem koziny. Nie wypadało, bo koza to żywy symbol żywicielki biedy wszelakiej ( intelektualnej też) oraz herb słynnego w świecie miasta Lublina.

Jakoś niezręcznie, tak żreć patriotyczne symbole :lol2:.

Leniwy robię się coraz bardziej więc wyprawa do dość odległego polskiego sklepu po "tylżycki" nie wchodzi raczej w rachubę :)

Małżonka zanabyła dziś wędzony Gouda ale nie wiem czy z cebulą będzie mu wygodnie w parze :(

Przepraszam więc, że tym razem zawiodłem.

Co do koziny (w związku z Twymi wewnętrznymi oporami), proponuję jako zamiennik muflona (może być wg tego samego przepisu) :) ... gwarantuję, iż będzie odbiegał lekko na korzyść w stosunku do kozy (nie podkutej oczywiście) :D

Cieplutko pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leniwy robię się coraz bardziej więc wyprawa do dość odległego polskiego sklepu po "tylżycki" nie wchodzi raczej w rachubę :)

Małżonka zanabyła dziś wędzony Gouda ale nie wiem czy z cebulą będzie mu wygodnie w parze :(

Przepraszam więc, że tym razem zawiodłem.

Co do koziny (w związku z Twymi wewnętrznymi oporami), proponuję jako zamiennik muflona (może być wg tego samego przepisu) :) ... gwarantuję, iż będzie odbiegał lekko na korzyść w stosunku do kozy (nie podkutej oczywiście) :D

Cieplutko pozdrawiam

 

:lol2: Trochę mi ulżyło. Rozumiem, wszystko przez te braki zaopatrzeniowe na rynku w Twojej krainie.

Bieda Panie! No zwykła bieda, choć kraj taki duży.To nie to co u nas.

Narobiłeś mi jednak smaku, więc chyba udam się dziś do pobliskiej Biedronki i kupię sobie kilo muflona.;)

 

Niech Dionizos i Demeter mają Cię Paul w swej łaskawej opiece (nie tylko w kuchni).

Pogrążając się w inflacji, czekam na Twoje dalsze fanaberie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z życzeniem :)

[ATTACH=CONFIG]447185[/ATTACH]

... zamarynowałem dobrym bourbon'em :)

 

 

 

Oh là là, kocham bizona!

 

 

U mnie skromnie, tylko wołowina dzisiaj idzie na grilla. Cieniutko bez tony cebulowej mamałygi, i „zjjjjjjjaranego sera”. Rekompensuje sobie to chłodzonym szampanem ...

 

https://i.postimg.cc/jdtFFKqV/wolowina.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...