Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki!

Rozpieszczacie mnie Panowie. :D

O!I Kolega P. powrócił na kulinarne łono

A ta odrobina dekadencji, zawarta w tym skromnym kawałku ciała bizona, wycisnęła tylko dodatkową łzę szczęścia.

 

 

Dziś więc zakończę dzień wytrawnie i postnie. Co prawda bez roztopionego Edamskiego i zaparzonej cebuli, za to z resztką Old Pulteney'a, co mi ją szwagier niedawno od "sknerów" przywiózł.

Ciało bizona - amen!

Zaczynam się nawracać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki!

Rozpieszczacie mnie Panowie. :D

O!I Kolega P. powrócił na kulinarne łono

A ta odrobina dekadencji, zawarta w tym skromnym kawałku ciała bizona, wycisnęła tylko dodatkową łzę szczęścia.

 

 

Dziś więc zakończę dzień wytrawnie i postnie. Co prawda bez roztopionego Edamskiego i zaparzonej cebuli, za to z resztką Old Pulteney'a, co mi ją szwagier niedawno od "sknerów" przywiózł.

Ciało bizona - amen!

Zaczynam się nawracać.

:)

Zacny trunek. Praktycznie ten Single Malt jest przyzwoity z każdego rocznika.

 

Do ciała bizona pasuje wyśmienicie krew bizona :)

20200816_181917.jpg

 

... wruuummm

20200817_121113.jpg

 

20200817_121034.jpg

 

tutaj powinno być dobre miejsce

20200817_121811.jpg

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie rozczarowałeś.

Bo dałbyś na wierzch solidny plaster przypalonego Tylżyckiego i okrasił sporą porcją rozmamłanej cebuli... no, a tak wyszła Ci kicha.

Nie jadłem koziny. Nie wypadało, bo koza to żywy symbol żywicielki biedy wszelakiej ( intelektualnej też) oraz herb słynnego w świecie miasta Lublina.

Jakoś niezręcznie, tak żreć patriotyczne symbole :lol2:.

 

Mnie Twoja wypowiedź nie rozczarowała w ogóle. Ktoś jak jest przysłowiowym..........itd. jest tylko zwyczajnym prowokatorem .Ty nawet herbu nie masz.:rotfl:.Mamlani-ny nie potrafisz prostej uczynić.:) . No ale coś tam chciałeś przekazać. Nawet bez takiego słowotoku niekulinarnego i obok tych wpisów obojętnie przejść się nie powinno.

 

Herb przedstawia umieszczonego w czerwonym polu zwróconego w prawo srebrnego kozła ze złotymi karbowanymi rogami i złotymi kopytami wspinającego się z zielonej murawy na zielony krzak winny.
8Bdrn9B7gnAfsAAAAASUVORK5CYII= 8Bdrn9B7gnAfsAAAAASUVORK5CYII=i pamiętaj nie myl kozy w swoim nosku z kozłem który jest w herbie Lublina.To takie nieeleganckie.

 

Wiem ,że masz potencjał w kuchni ale coś specjalnie dla Ciebie bo zapewne oprócz sera Tylżyckiego i cebuli cieknącej rozróżniasz co prostego jest na talerzykach.

 

73e6f07a7a72757d.jpg

 

7eb1b6ab4bb8bb72.jpg

 

5207ddc765bf7119.jpg

 

954a2ed93064869c.jpg

 

Właśnie przygotowuje doradę ,która potraktuje , ząbkami czosnku i odrobiny zielonych specjałów.

 

Dorada naturalnie występuje w ciepłych wodach Morza Śródziemnego i w wodach przybrzeżnych wschodniego Atlantyku. Dlatego właśnie większość dorad dostępnych w sprzedaży pochodzi z akwakultur, czyli są to głównie ryby hodowlane. Poszczególne gatunki ryb różnią się między sobą składnikami odżywczymi, ale także smakiem i strukturą mięsa. - Dorada jest morską, chudą rybą o bardzo smacznym i zwartym mięsie, jest ceniona szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Trudno porównać ją z jakąkolwiek inną polską rybą, więc jeśli ktoś polubił doradę ze względu na jej walory kulinarne i smakowe, to obawiam się, że nie znajdzie jej lokalnego, polskiego odpowiednika – dodaje specjalista ds. żywienia.

 

https://kuchnia.wp.pl/smaczna-i-zdrowa-dorada-koniecznie-sprobuj-6114355515390081g/3

 

Wiem ,że jest a właściwie gości na Twym stole w domciu ,więc postanowiłem przyrządzić ja w mój ulubiony sposób.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

.....................................................

Zaczynam się nawracać.

 

To jeszcze możesz się z Twojego stanu nawrócić?:bye:. Chyba ,że kulinarnie.:) .Chodziło mi bardziej o kulturalnie ale mniejsza oto.

 

020bd82ba22318ea.jpg

 

e8a608621488ce6e.jpg

 

3345c1f768f467d1.jpg

 

Do lodówki na kilka h ,a następnie pieczenie pod przykryciem. To przypuszczam ,że masz opanowane do perfekcji marynatę i przepis tej jakże smacznej rybki jak zresztą i inne swoje cenne uzdolnienia kulinarne-kulturalne.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciało bizona!

 

Nie ma to, jak zdjęcia żarełka z pod ręki miszcza, produktywne słowotwórczo, obfitują w słowa pochodne, eufemizmy i derywaty. Co to za syfiasta zasypa? Jak można tak s******** rybę?!

 

 

 

 

 

To jeszcze możesz się z Twojego stanu nawrócić?:bye:. Chyba ,że kulinarnie.:) .Chodziło mi bardziej o kulturalnie ale mniejsza oto.

 

020bd82ba22318ea.jpg

 

e8a608621488ce6e.jpg

 

3345c1f768f467d1.jpg

 

Do lodówki na kilka h ,a następnie pieczenie pod przykryciem. To przypuszczam ,że masz opanowane do perfekcji marynatę i przepis tej jakże smacznej rybki jak zresztą i inne swoje cenne uzdolnienia kulinarne-kulturalne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyżej oczy piekły od patrzenia,

 

Od tego można sie pos*** ze śmiechu

 

Obiecuje ,że jutro panier będzie wyglądał zjawiskowo.Nie wiesz jakich przypraw używa się do dorady ? Poczytaj , a ja jutro dokonam na niej ciepłej kąpieli w maśle przy pomocy piekarnika. Pamiętaj ,że rybę wkładamy do zimnego piekarnika.:):):)

 

 

U mnie zawsze bardzo skromnie, świeżo i smacznie. W sraczki kulinarne zasypywane kolorowym syfem się nie papram.

 

Kilka godzin po naturalnym połowie(dorada królewska) , nie z hodowli przemysłowej jak ta zasypana kolorowym syfem.

 

https://i.postimg.cc/bvxwCxs1/z-naturalnego-polowu.jpg

 

Uwielbiam świeże przysmaki prosto z wody. Prosto, bardzo skromnie, szybko i super smacznie...

 

https://i.postimg.cc/3w8XRK4G/dzisiaj.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyżej oczy piekły od patrzenia,

 

Od tego można sie pos*** ze śmiechu

 

 

 

 

U mnie zawsze bardzo skromnie, świeżo i smacznie. W sraczki kulinarne zasypywane kolorowym syfem się nie papram.

 

Kilka godzin po naturalnym połowie(dorada królewska) , nie z hodowli przemysłowej jak ta zasypana kolorowym syfem.

 

z-naturalnego-polowu.jpg

 

Uwielbiam świeże przysmaki prosto z wody. Prosto, bardzo skromnie, szybko i super smacznie...

 

dzisiaj.jpg

 

Te jak już pokazujesz rybę to się upewnij ,że wklejasz tę o którą Ci chodzi.Nie napisałeś ,że to sól morska która wydobyłeś ,a może tarte Wasze białe bursztyny :lol2:.Te ryby przypominające doradę będą miały wyczuwalna goryczkę.Zapewne wiesz dlaczego.Krewety w misce plastykowej do prania i czwór ząb Neptuna .:lol2:. Idę robić sobie jaja na śniadanie:bye:.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaja się przygotowują ale powiem ,ze jestem zaskoczony jak ktoś wpadł z nimi na taki pomysł. Zrobię foto.

 

Wiekopomna chwila nad ulubiona kanapką.

 

1f2a131949181812.jpg

 

Moja Królewska Dorada.Nie taka podobna jak nie władcy;).Pokazywał motorówkę, a tu ze sklepu jakiś badzi....połowu nie widać.Kłamie.;)

 

Tak jak ktoś kiedyś nakazał , po zamarynowaniu - panierowaniu by przyprawy się nie przypalały ich nadmiar należy zdjąć. Się trochę czyta literaturę.Zastanawiam się z czym ja podam dzisiaj.

 

4847628b36293a42.jpg

 

Kuźw... to nie jest dorada w soli morskiej ta pospolita ,li tylko w czosnku i maśle,białym winie i oliwie.Nie nacinam jej tylko dwa razy. Specjalnie robię dużo nacięć by masło i czosnek delikatnie tylko nadały smaku.Nie wkładam jej do nagrzanego piekarnika albo jak wyżej rozbuchanego tego coś tam.Gdybym miał ja zrobić tradycyjnie to np. skorzystał bym z tego przepisu bo go znam tak jak przepis na kurczaka w bardzo dużej ilości soli morskiej.

 

http://hiszpania-portal.pl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/f1/b2/f1b20a90-9b14-4c9d-a8e9-0cf6a95e8f9b/pieczona_dorada_po_hiszpansku_full2.jpg__770x508_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

http://hiszpania-portal.pl/przepis-pieczona-dorada/

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie korciło Cię czasem, żeby tak jeszcze upstrzyć to wszystko dookoła ketchupem i wkroić skapcaniałego korniszona :D?

 

Ty to masz swędzenia niekulinarne - niekulturalne jak jedna i ta sama osoba źle mi życzy .Pooddychaj.Mówiłem frustracje w/w wylewaj na miche której jesteś wierutnym zaprzeczeniem.

 

Obiecana dorada wieczorem ,teraz obiecane jaja.Przygotowałem dla Ciebie także specjalnie deser koziołku:). Gramy dalej.;);););)

 

4b9187f802d0e3eb.jpg

 

Tu także jest coś dla Ciebie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie korciło Cię czasem, żeby tak jeszcze upstrzyć to wszystko dookoła ketchupem i wkroić skapcaniałego korniszona :D?

 

Wkroić należy 5 skapciałych korniszonów, 8 plastrów przypalonego Tylżyckiego, dodać porcje rozmamłanej cebuli w rozmiarze XXXL i butelke ketchupu . Wszystko zasypujemy solą ze sklepu, który jest zlokalizowany w okolicy z anteną 5G.

 

 

https://i.postimg.cc/KzhLPyJG/dorada-w-soli.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wkroić należy 5 skapciałych korniszonów, 8 plastrów przypalonego Tylżyckiego, dodać porcje rozmamłanej cebuli w rozmiarze XXXL i butelke ketchupu . Wszystko zasypujemy solą ze sklepu, który jest zlokalizowany w okolicy z anteną 5G.

 

 

O! I tu serce mi się już raduje.

Można też lekko całość podwędzić w beczce po oleju napędowym oraz przepłukać leżakowanym 5 dni bimbrem.;)

Będzie kicha, ale jak patriotycznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...