mayland 25.12.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Moja babcia jadała ten olej z cebulą w dni postne. Poza suchym chclebem w wielki post można było jeść jeszcze tylko ten olej z cebulą posolony No ale to lata świetlne temu było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyderczy smiech 30.12.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 oooooooooooooo jak fajnie tu znowu kuknac. Dzisiaj skromne i szybkie sniadanie. http://img404.imageshack.us/img404/5524/prosciznazt3.jpg Porcja pieczywa i 300g swiezo wedzonego krolewskiego lososia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 31.12.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Witam wszystkich po świętach! Dla mnie były wyjatkowo udane - kulinarnie i nie tylko... Podjęłam wyzwanie i przygotowałam Bożonarodzeniowy obiad dla całej rodziny... Na szczęście menu Okazało się bardzo łatwe do wykonania i efektowne - choć miałam niezłego pietra - bo nie trenowałam nigdy wczesniej tego zestawu tak więc - od teraz moje ulubione: Pierś z kaczki w świątecznie pachnących przyprawach (cynamon, kmin rzymski,anyż, imbir , miód, sos Worcestaire, pieprz) - piersi rozmrażamy, skórę nacinamy w kratkę - smarujemy bejcą i odstawiamy na noc). Smażymy po 4 min na kazdym boczku zaczynajac od strony skóry - i do piekarnika na 20 min w 200 st. - wyjmujemy i kroimy w plastry i polewamy sosem mniam mniam - cudnie pachnie taka kaczuszka a do tego: Jabłka pieczone z żurawiną (połówki wydrążone - w to żurawinka i odrobina świeżomielonego pieprzu Buraczki (ugotowane, pokrojone w paseczki) podduszone na maśle z miodem i z cukrem trzcinowym i pieprzem Purre ziemniaczane zapiekane w postaci ślimaczków(?) (purre z zółtkami i np. gałką - wyciskamy z tuby cukierniczej na blachę i zapiekamy 10 min w 200st.) Sałatka funky (warstwowo: rucola - dużo , grilowane grzyby (np. boczniaki -wcześniej marynowane w winie i czosnku, pieczona papryka, olej z pestek dyni, sól, pieprz) do tego pyszne winko... Sprawdziłam - i naprawdę polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyderczy smiech 31.12.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Majac wolny czas gdy grilujemy, proponuje wyciagnac szampana i zabrac sie za salatke z kraba. http://img246.imageshack.us/img246/2474/salatkaty9.jpg ps. oczywiscie nalezy sobie polac z jednorazowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyderczy smiech 31.12.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Udzielajac sie konsumcji szampana, siekamy to co jest do posiekania i robimy domowej roboty majonez. http://img81.imageshack.us/img81/8971/salatka2ys5.jpg Pamietajmy aby mieso bylo z kraba dziko zyjacego, jak widac na pierwszym zdjeciu. Nastepna czynnoscia jest mieszanie i dodanie przypraw. -mozna rowniez dodac bardzo male okruchy z bialego chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyderczy smiech 31.12.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ...... i juz gotowe. http://img141.imageshack.us/img141/166/salatka3vr9.jpg ps. w tym samym czasie konczymy rowniez grilowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 02.01.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a dla równie wymagających dzieci - polecam wyjątkowo prymitywne hamurgery (o ile pamiętam wg pomysłu Pascala) wołowinke chudziutką siekamy (lub mielimy), dodajemy zeszkloną -drobno pokrojona cebulkę, siekane 2 ogórki kiszone, i siekane drobno zielone oliwki - mieszamy - dodając jeszcze łyżkę musztardy Dijon lub naszej sarepskiej, zółtko i sól pieprz do smaku- formujemy płaskie kotlety - smażymy kilka łyżek śmietany mieszamy z serem żółtym startym na tarce (podobno trzeba dodać jeszcze masło - ale jak dla mnie to za dużo tego dobrego - masłem smaruję tylko bułkę... do której wkładam burgera - a na to masa serowa - zamykam bułę i do piekarnika na 10 minut.... potem do tego troche warzywek...sałata lodowa, pomidor, ogórek....pyszne pyszne...i bardzo sycące... i tak o Miliard razy lepsze i zdrowsze o d burgera w Macu PS to dobry przepis w którym przemycam dzieciom coś czego nigdy w zyciu nie wzięłyby do ust - np. oliwki...wredna ze mnie mamuśka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 02.01.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Legenda o tesciowej, ktora zostala zaspokojona drobiem. zaspokajanie teściowej to akurat nie moja broszka... podobno kaczkę łatwo spie..yć... pare razy miałam wpadki w restauracjach - nie mogłam tego pogryźć-żylaste gumowate bez smaku... - mnie się jakoś udało- mięsko było kruchę (romrażane) soczyste , lekko różowe.. (znaczy przebyłam długą kulinarną drogę...itylko o to mi chodzi... została mi jedna kacza pierś i - już zimną pokroiłam sobie na cieniutkie plasterki - i zrobiłam sobie salatkę z rukolą, gruszkami i polalam syropem malinowym...chyba jednak kaczka to coś więcej niż drób (kurczak, indyk) myślę że jest niedoceniana w Naszej polskiej kuchni... Alleluja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 03.01.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 eee - odrzuć stereotypowe myślenie... w Naszej kuchni (staropolskiej) kaczuszka pojawiała się od święta... chińszczyzny jako takiej nie lubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 03.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 oooo - widze że usunięto nasze kulinarne (i nie tylko) pogaduszki - teraz wychodzi na to że gadam sama ze sobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 04.01.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 prosze o przepis na kotleciki jagniece - takie z kosteczka. dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.01.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Kieszonki cielęce z kotletów cielęcych z kością składniki: -oliwa z oliwek -np 4 kotlety z kością o grubości 4 cm -sól,pieprz,mielony kminek -rozgnieciony ząbek czosnku -2 łyz soku z cytryny -posiekana natka pietruszki -100 ml dowolnego koniaku -konfitura z żurawiny -kilka pieczarek -posiekana drobno czerwona surowa kapusta(ilość dowolna) czynności: Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni . Przyprawiamy kotlety solą,pieprzem i kminkiem.Wycinamy w nich wzdłuż kieszonkę.Wkładamy do kieszonki żurawinę i pieczarki drobno pokrojone. Smażymy na złoty kolor po każdej stronie. Kotlety zdejmujemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Na patelnię dolewamy oleju i rozgrzewamy go ponownie. Wrzucamy czosnek i smażymy. Dolewamy sok z cytryny,oraz posiekaną pietruszkę. Wszystkie te składniki smażymy przez chwilę,ciągle mieszając. Wrzucamy kapustę i znowu smażymy, aż jej liście zwiędną. Przyprawiamy pieprzem i solą.Usmażoną całość układamy na kotlety,podlewamy koniakiem i delikatnie zapiekamy w piekarniku.Czas około 15 min/180 stop. Do tego piure ziemniaczano-buraczkowe. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.01.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 prosze o przepis na kotleciki jagniece - takie z kosteczka. dziekuje Nie ma Cię ale dodam ,że identycznie robisz to ze schabem z kością i w/w np.jagnięciną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.01.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 oooo - widze że usunięto nasze kulinarne (i nie tylko) pogaduszki - teraz wychodzi na to że gadam sama ze sobą... może za dużo gadasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 06.01.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 PIZZA FROSCHKI pizza a'la Margeritta &Frosia ciasto : 3 szklanki maki, pol kostki drozdzy (swiezych !!!),olej,woda- 1 SZKL,sol, cukier na blat kuchenny wysypac make ,dodac sol, cukier (po ok.pol lyzeczki do heraty), wkruszyc drozdze,dolac olej (leje na oko ok.3 lyzki stolowe ), zamieszac , dodac wode (ok.szklanka )i dobrze wygniesc ( ja robie to ok.10min , ale jak mialam mniejsza wprawe to nawet z 15-20 mieszalam).jak sie juz nie lepi do rak , ciasto jest gotowe .zeby sie nie wkurzac podczas wygniatania mozna posypywac sobie dlonie co jakis czas maka .blache z piekarnika posypac maka i rozciagnac na niej ciasto .zostawic , niech sobie rosnie troche (tak ok.10-15 min) nastawic piekarnik na 250 stopni sos pol sloika koncentratu pomidorowego mieszam z ze szczypta soli i cukru , dodaje duzo ziol typu oregano, bazylia, zielona pietruszka(swiezych lub suszonych) i zgnieciony zabek czosnku wyrosniete ciasto smaruje na brzegach zoltkiem ( dzieki temu nie wysychaja ) i smaruje sosem na to klade to , co mam w lodowce najczesciej sa to pieczarki, salami lub szynke , cebule , posypuje jeszcze raz ziolami i startym serem zoltym wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10-12 min wyciagam , kroje dzieciaki na wierzch dodaja sobie jeszcze ketchup ja nie potrzebuje juz zadnych dodatkow _________________ Nie pozwól, aby twoje marzenia zarosły chwastami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyderczy smiech 06.01.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Pieczen z grilla http://img168.imageshack.us/img168/554/pieczenps0.jpg .....oczywiscie dopiero jutro. Dzis idzie "spac" w marynacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyderczy smiech 06.01.2008 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 http://img148.imageshack.us/img148/4325/pieczen2ia5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyderczy smiech 07.01.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 .....mieso oczyscic z marynaty i jest gotowe do grillowania. http://img179.imageshack.us/img179/3371/pieczen3pk8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 07.01.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 oooo - widze że usunięto nasze kulinarne (i nie tylko) pogaduszki - teraz wychodzi na to że gadam sama ze sobą... może za dużo gadasz... powiedział to Niespecjalny milczek - wąsaty Lider Forum - 5,7 posta dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.01.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 oooo - widze że usunięto nasze kulinarne (i nie tylko) pogaduszki - teraz wychodzi na to że gadam sama ze sobą... może za dużo gadasz... powiedział to Niespecjalny milczek - wąsaty Lider Forum - 5,7 posta dziennie Skoro pokusiłaś o taką analizę to zwróć uwagę gdzie i komu odpowiadam.Ty moja droga kiedyś powiedziałaś stanowcze nie,nie ,nie a teraz dziwisz ,że Cię(Was,Nas)wycieli.A z wąsiskami to mi pojechałaś żmijko. amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.