Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te twoje frustracje już mnie nie bawią.Taki podły fajansiarz który zgotowaniem nie ma nic wspólnego mi udziela głupkowatych rad .To już nie jest komiczne. To absurd - bezsensowność bo ty zmierzasz donikąd. O urodzie twojej nic nie mogę powiedzieć jak i o gotowaniu .Taki płytki .....syn jesteś i jeszcze mi jako melepeta prawisz morały .Kim jesteś by ze swojego folwarku mieć prawo oceny innej osoby.Popraw ten stan bo wychodzisz niechybnie na niedołęgę umysłowego.

Mam nadzieję, że moderator wreszcie zajmie się twoimi ciągłymi i ordynarnymi wycieczkami personalnymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że moderator wreszcie zajmie się twoimi ciągłymi i ordynarnymi wycieczkami personalnymi.

Pisałem wcześniej, że "wraca do formy"

 

... skromna wieczorna "fanaberia" :)

20200826_184815.jpg

 

ps - dania przygotowane przez WP oglądam z przyjemnością (są starannie przygotowane, zgodne ze sztuką i z wysoką jakością produktów). Ma szeroką wiedzę w kulinarnych tematach i wiedzę tą potrafi wykorzystać we właściwy sposób.

"Wysiłków kulinarnych" NS-a (gdzie wielokrotnie jest dla mnie zagadką, co on właściwie chce tutaj przekazać), nie rozumiem.

Niechlujstwa nie usprawiedliwia przecież, brak jakiejkolwiek wiedzy na temat łączenia smaków.

Mam spore wątpliwości czy ktokolwiek zjada (prócz niego samego) większość potraw które tutaj prezentuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisałem wcześniej, że "wraca do formy"

 

.......................................

 

 

ps - dania przygotowane przez WP oglądam z przyjemnością (są starannie przygotowane, zgodne ze sztuką i z wysoką jakością produktów). Ma szeroką wiedzę w kulinarnych tematach i wiedzę tą potrafi wykorzystać we właściwy sposób.

"Wysiłków kulinarnych" NS-a (gdzie wielokrotnie jest dla mnie zagadką, co on właściwie chce tutaj przekazać), nie rozumiem.

Niechlujstwa nie usprawiedliwia przecież, brak jakiejkolwiek wiedzy na temat łączenia smaków.

Mam spore wątpliwości czy ktokolwiek zjada (prócz niego samego) większość potraw które tutaj prezentuje.

Całkowita zgoda. Z przyjemnością ogląda się dobrze wykonaną robotę, zwłaszcza, że WP pokazuje też potrawy, do których produkty są w Polsce czasami zupełnie niedostępne. Ja ponadto bardzo sobie cenię estetykę. Zgodnie z zasadą "oczy też jedzą", wygląd potraw pobudza nie tylko przyszłe doznania ale i wyobraźnię oraz oczekiwania.

 

PS Jak dla mnie ten cały NS może sobie żreć nawet resztki serwowane w korycie dla trzody chlewnej. Zresztą, tak to mniej więcej prawie teraz wygląda, ale to jego sprawa.

Lejący się tłuszcz, przypalona kiełbacha, kopce rozgotowanej cebuli czy podsmażane pyry zalane ketchupem nie kojarzą mi się ani z dobrym smakiem , ani z wykwintnością. A przecież zwykła, wiejska zalewajka wielkopolska może być daniem nietuzinkowym.

Natomiast nie godzę się tyko na obrażanie innych, wyzywanie ich od: ...synów, zer i obrzydliwców.

Zwłaszcza , że sam, z tą wiedzą, wyglądem i tym co sobą od lat tutaj prezentuje, nie ma najmniejszych podstaw do takich ocen.

Swoje problemy ze stabilnością emocjonalną, rozbuchanym pieniactwem i bolesne poczucie niższości może sobie leczyć nie koniecznie publicznie i tak agresywnie w stosunku do innych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mówisz, masz :)

[ATTACH=CONFIG]447571[/ATTACH]

... klasyczne cycki w galarecie, (być może niezbyt ciekawe ale zaręczam że smaczne)

Łee! A dlaczego ta galaretka nie jest tak pięknie mętna?

Dobra galareta musi być przecież prawie brązowa, jak woda z dna starego bojlera.:D

Czekam na kontynuację fanaberii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"... dziewczyny lubią brąz ..." :) piękny, brązowy kolor galarecie nadaje się poprzez dodanie kilograma przypalonej cebuli ;)

 

Wracamy do "fanaberii".

Ostatnio w moich okolicach pojawiły się spore stadka bizonów.

Korzystając z okazji przygotowałem "carpaccio z bizona", (trochę inaczej).

20200827_163204.jpg

Polędwicę należy najpierw porządnie schłodzić w zamrażarce (2 godziny)

... następnie dokładnie obtoczyć w grubo mielonym pieprzu.

 

Następnie na mocno podgrzanym maśle z olejem (użyłem tłoczonego z avocado),

przypiekamy ze wszystkich stron, zawijamy w folię spożywczą i na powrót do zamrażarki (3 godziny).

 

Dodatki:

20200827_163438.jpg

... rukola, oliwa, Parmigiano Reggiano, cytryna, kapary, sól do smaku.

 

Bardzo smakowita "fanaberia" :)

20200827_163632.jpg

 

Terresita nie doceniła walorów smakowych, w takiej formie bizoniej polędwicy

20200827_163728.jpg

... i swoją porcję, zażyczyła przypiec :)

 

smakowicie pozdrawiam

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak , to już jest. Terresita, jak widzę nie tyko uciemięży ale jeszcze czasem focha potrafi strzelić.;)

Jest jakiś ukryty cel w podsmażaniu ?

Tradycyjne, krowie carpaccio tego etapu nie zawiera. Sam Vittore Carpaccio ( ten to już moja broszka :p) pewnie by się żachnął na taki zabieg.

Chyba wybiorę się na bizona do Lidla.

pozdrowienia dla Oprawczyni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bezwymiarowy ...powiedzmy ze morski rosol.

...

Wygląda doskonale i wiem, że tak smakuje.

 

Terresita zapragnęła pizzę. Zrobiłem ciasto, poprawnie wyrosło ...

Wchodzi do kuchni i powiada: "... kiedyś zrobiłeś z tego ciasta bardzo smaczne, faszerowane bułeczki ..."

Cóż:

20200826_184603.jpg

Mozzarella i salami

 

20200828_162158.jpg

Mozzarella, świeży pomidor, bazylia

... w obu przypadkach Marinara

 

Szybko, prosto a i ze smakiem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smaczne, zdrowe i pożywne śniadanko

20200829_095836.jpg

... wędzony "Blue"

 

Zupa (nie rosół) ze "szczęśliwej" kury

FB_IMG_1598718128195.jpg

... każdy je ze "swojego" garnuszka z dodatkami jakie lubi :)

Edytowane przez Chef Paul
łączenie postów
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Ryby:)

20200901_080105.jpg

 

20200902_042208.jpg

Zaczął się sezon na Pompano :) ... niezmiernie smaczna ryba

 

20200908_065457_1.jpg

... choć i zwykły śledź na ziemniaczanej sałatce również "niczego sobie" :)

 

Wczoraj, wieczorna przekąska pieczona w "air fray"

FB_IMG_1599736179633.jpg

"egg rolls", krewetki i trzy sosy (pomarańczowy, paprykowy i sojowy) :)

20200909_163026.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedzielne sniadanie.

 

Bardzo proste, skromne , i super szybkie w wykonaniu.

Avocado, bruschetta, pasta cytrynowa z piersi przepiorczych i jajek, ekstra przepiorcze jajka.

 

https://i.postimg.cc/xdXBPDT7/niedzielne1.jpg

 

https://i.postimg.cc/1t5ndH2L/niedzielne2.jpg

 

https://i.postimg.cc/xjZJsLR4/niedzielne3.jpg

 

Szybko , skromnie, i place lizac!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedzielne sniadanie.

 

Bardzo proste, skromne , i super szybkie w wykonaniu.

Avocado, bruschetta, pasta cytrynowa z piersi przepiorczych i jajek, ekstra przepiorcze jajka.

 

...

Właśnie o to chodzi, by było smacznie i zdrowo ...

20200913_002359.jpg

a u mnie jeszcze bardziej skromnie ... tylko jedna rybka ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przymiarka do super szybkiego dania, prostego i bardzo skromnego.

 

Przyjechal kurier z przesylka spozywcza z San Antonio. Bedzie barszcz bialy na zakwasie. Cudowna organiczna kielbasa wolowa z Teksasu, pychota jak steki. Poezja smaku! Palce lizac!

 

https://i.postimg.cc/NjqC9rmS/teksanska1.jpg

 

https://i.postimg.cc/28GRDwPT/teksanska.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przymiarka do super szybkiego dania, prostego i bardzo skromnego.

 

Przyjechal kurier z przesylka spozywcza z San Antonio. Bedzie barszcz bialy na zakwasie. Cudowna organiczna kielbasa wolowa z Teksasu, pychota jak steki. Poezja smaku! Palce lizac!

...

Bardzo dobra kiełbasa ...

20200914_091020.jpg

... dostarczono wczoraj :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...