Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odwłok, odwłokowi nierówny ;)

... u mnie pełnia lata i dania chłodne

20200915_130209.jpg

... desery również

20200919_120837.jpg

 

... choć dziś na drobną przekąskę, także coś morskiego

20200920_165707.jpg

ciasteczka (filo), szpinak, krewetki

20200920_165800.jpg

... jak stwierdzili moi goście, "smakowite niezmiernie" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobre połączenie smaków.

 

Czlowiek nie swinia i z koryta nie jada, czy to laczenie smakow lub wielkosc porcji. Zawsze znajdzie sie taki co zrobi koryto ze smaku jak chlewnia, i napakuje talaerz po brzegi, zamiast dolozyc nastepna porcje.

 

 

U mnie super super ekspressowe sniadanie. Tradycyjnie bardzo skromnie, ale super apetyczne.

 

Palce lizac!

 

eksp3.jpg

 

eksp4.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz całkowitą rację WP. Zawsze jeżeli mamy tylko ochotę, można nałożyć sobie na talerz następną porcję lub zjeść dodatkowo coś innego.

Jemy mniej, dbając o to, by nasze skromne dania były komponowane z najwyższej jakości produktów z właściwą harmonią połączonych smaków.

np

Avocado - nie tylko niezmiernie smaczne ale również bardzo zdrowe dla naszego organizmu.

Jeden owoc (o wadze 20 dkg), to tylko około 300 kalorii, zawierający 30 gramów zdrowego, łatwo przyswajalnego jednonasyconego tłuszczu, 15 gramów błonnika, 18 gramów węglowodanów, ze sporą dawką witamin B-6, E, C, K a także kwas foliowy, magnez, potas, karoten, omega-3, luteina i to wszystko ze śladową ilością cukru.

Powyższa lista (choć skrótowa), pozwala określić takie korzyści zdrowotne dla organizmu jak choćby obejmujące: poprawę trawienia i naturalną detoksykację, ochronę przed rakiem, zmniejszające ryzyko depresji, zapobiegające chorobom reumatycznym, jak również poprawiające pracę serca.

Tak więc, serdecznie polecam konsumpcję tego owocu, który łączyć można z wieloma innymi produktami.

20200924_193341.jpg

Avocado z nadtwarogiem z dodatkiem odrobiny szałwi, świeżego szczypiorku oraz zielonej salsy (z tomatilos).

 

ps - WP, bardzo mnie się podobają Twoje ekspresowe, skromne a zarazem smaczne śniadania :)

 

Smakowicie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz całkowitą rację WP. Zawsze jeżeli mamy tylko ochotę, można nałożyć sobie na talerz następną porcję lub zjeść dodatkowo coś innego.

Jemy mniej, dbając o to, by nasze skromne dania były komponowane z najwyższej jakości produktów z właściwą harmonią połączonych smaków.

np

Avocado - nie tylko niezmiernie smaczne ale również bardzo zdrowe dla naszego organizmu.

Jeden owoc (o wadze 20 dkg), to tylko około 300 kalorii, zawierający 30 gramów zdrowego, łatwo przyswajalnego jednonasyconego tłuszczu, 15 gramów błonnika, 18 gramów węglowodanów, ze sporą dawką witamin B-6, E, C, K a także kwas foliowy, magnez, potas, karoten, omega-3, luteina i to wszystko ze śladową ilością cukru.

Powyższa lista (choć skrótowa), pozwala określić takie korzyści zdrowotne dla organizmu jak choćby obejmujące: poprawę trawienia i naturalną detoksykację, ochronę przed rakiem, zmniejszające ryzyko depresji, zapobiegające chorobom reumatycznym, jak również poprawiające pracę serca.

Tak więc, serdecznie polecam konsumpcję tego owocu, który łączyć można z wieloma innymi produktami.

[ATTACH=CONFIG]448452[/ATTACH]

Avocado z nadtwarogiem z dodatkiem odrobiny szałwi, świeżego szczypiorku oraz zielonej salsy (z tomatilos).

 

ps - WP, bardzo mnie się podobają Twoje ekspresowe, skromne a zarazem smaczne śniadania :)

 

Smakowicie pozdrawiam :)

 

Tak Pawle, jest to ogolniedostepna wiedza kulinarna.

 

 

 

Dzisiaj rowniez bardzo skromne i super szybkie sniadanie, zarazem poezja dobrego smaku.

 

Moja ulubiona ryba na paste, czyli sieja.

 

Palce lizac!

 

poezja-smaku1.jpg

 

poezja-smaku2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo skromne i proste sobotnie sniadanie.

 

Jajecznica na skrawanej wolnowybiegowej organicznej wolowinie.

...

Prawidłowo dobrane składniki i skromne odżywianie się to postawa naszej jakże marnej egzystencji :)

 

 

Jedna z moich ulubionych kuchni to "tex-mex" (fuzja kuchni teksańskiej i meksykańskiej której podstawy stworzyli Tejanie).

Skrótowo:

Kuchnia meksykańska jest bardzo różnorodna i zależna o regionu, różni się nie tylko rodzajem składników ale także techniką przygotowania potraw.

Potomkowie tubylców wschodnich regionów Meksyku (wliczając w to stan Texas, który był tego kraju częścią), mieli ogromny wpływ na kształtowanie tej fuzji, w której tradycyjne meksykańskie przyprawy zaczęto łączyć z mięsem wołowym w Texasie bardzo popularnym.

 

Dania takie jak chili con carne, fajitas lub chimichangas (deep-fried burritos), są częstymi gośćmi na mym stole.

Tacos, enchiladas, quesadilla, burritos, casseroles, fajita to również wiele wariacji tych dań gdzie w kuchni "tex-mex" podstawową rolę będzie odgrywało mięso wołowe i rodzaj sera (w Meksyku bardzo rzadko używa się serów żółtych).

Mieszanka przypraw której używam do przygotowania wołowego mięsa dla tej kuchni, składa się z suszonego granulowanego czosnku i cebuli, sproszkowanej papryki chili, mielony kminek, kolendra, suszone oregano i trzcinowy cukier.

Mieszankę przypraw rozprowadzam w zimnej wodzie i dodaję do rozdrabnianego, mielonego, smażonego mięsa.

Do mięsa dodaję także gotowaną, mieloną fasolę oraz tarty cheddar.

20200925_130839.jpg

Dodatki do tak przygotowanego mięsa, mogą być także różne w zależności od rodzaju dania. Będzie to między innymi mieszanka sałat, pomidor, szczypior i cebula (zarówno biała, żóta jak i czerwona), avocado, tarte, twarde sery (różne rodzaje), salsa (zielona lub/i czerwona) oraz pikantny sos (składniki: przecier pomidorowy, ocet winny, suszona, mielona kolendra, czosnek i cebula, sól i trzcinowy cukier, mielona papryka chili i cayenne - można również użyć ekstraktu z tych papryk - oraz woda).

 

Wracamy jednak do avocado :)

20200926_101642.jpg

... jedna z mych wersji śledzia w oleju z tłoczonego na zimno avocado (nie tylko na szybkie, drugie śniadanko)

 

20200926_102820.jpg

... a na deser krem irlandzki z kawą :)

 

ps - slogany i bzdety o "tradycyjnych meksykańskich daniach" opowiadane i przedstawiane przez osoby nie posiadające nawet minimum wiedzy w tym zakresie, są żenująco śmieszne

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Avocado raz jeszcze :)

20200926_140154.jpg

... z pasztecikiem z tłustych, kaczych wątróbek (wątróbki opiekamy lekko na gęsim smalcu, rozgniatamy widelcem, dodajemy, odrobinę granulowanego czosnku, czerwonego, wytrawnego wina - dodałem Chianti -, sól i pieprz do smaku ... zapiekamy przez 10 minut w piekarniku /200°C/).

... dodatkowo, pieczona w solonym karmelu rzodkiewka.

Podajemy z tym samym winem, którego użyliśmy do wątróbki.

 

Smakowicie pozdrawiam kochających ten zdrowy owoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maly tapasik do piwa.

 

Dogfish Head Imperialna IPA, 120 minutowa przy plato 45 stopni, czyli Swiety Graal smakoszy i koneserow kraftowego piwa. Chmielone po krolewsku, wyjatkowo i slusznie na chmielach o wysokiej ilosci alfakwasow. Jedyna taka IPA na swiecie.

 

Tapasik to grilowana osmiornica, awokado i widoczne dodatki. Takie imperialne wydanie...

 

imperialna-ipa.jpg

 

imperialna-ipa2.jpg

 

Polecam rowniez z grillowana jagniecina. Idealne zestawienie smakowe.

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus foto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak skwarki ze świnio-dzika, deprecjonuje całe Twoje danie ... jak do tego mogłeś dopuścić ? :) ;)

 

Na zakończenie wspaniałego dnia :)

Trwa sezon na avocado więc następne ...

 

20200928_201354.jpg

... dziś z wędzonym na zimno "Sockeye"

... no i jeżeli piwo, to jedno z najlepszych

 

Smakowitej dobranocki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak skwarki ze świnio-dzika, deprecjonuje całe Twoje danie ... jak do tego mogłeś dopuścić ? :) ;)

 

Na zakończenie wspaniałego dnia :)

Trwa sezon na avocado więc następne ...

 

[ATTACH=CONFIG]448648[/ATTACH]

... dziś z wędzonym na zimno "Sockeye"

... no i jeżeli piwo, to jedno z najlepszych

 

Smakowitej dobranocki :)

 

Mniam mniam. Klasyk klasyki, uwielbiam. U mnie byl klasyk rewolucji kraftowej, ma tylko 17 lat. Premiera odbyla sie w 2003 r.

 

imperial-ipa3.jpg

 

Tripel Karmeliet mam na stanie, i rowniez polecam.

 

Wlasnie zabieram sie za skromne wtorkowe sniadanie. Kozi , owczy, krowi i anchovies ...

 

3-sery.jpg

 

Mazzarella byla marynowana przez noc w czosnku i ziolach. Czosnek zrobil robote.

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus foto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pora na lanczyk. Skromny i bardzo szybki, ale mega smakowity.

 

I gotowe.

 

Super skromne, super szybkie i super smaczne. Palce lizac!

 

lanczyk1.jpg

 

lanczyk2.jpg

 

 

Super skromnie i super prosto z mega smakiem!

 

lunczyk3.jpg

 

 

Idealna kompozycja z mega piwkiem. Powiadam wam, palce lizac! Niebo na ziemi , raj w ustach!

 

IMG-5451.jpg

Edytowane przez Władca Przysmaków
plus foto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...