Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Schabowy bez schabu

 

frytki bez ziemniaków

 

surówka bez:.........kapusty kiszonej,pomidora,ogórka kiszonego,marchewki,groszku,selera,pora,pietruszki,jabłka,

śmietany,ananasa,brzoskwini,słodkiej kapusty,ogórka surowego,czerwonej kapusty,

pekińskiej kapusty,sałaty lodowej ,oliwek,papryki,majonezu,musztardy..............

 

Jakieś mocneeeeee osoby w kulinariach,które potrafią coś ugotować bez w/w zestawu... :oops: :wink: :wink: :o :o :o

 

A Ty umiesz?

 

Czy robiłeś kiedyś frytki z czarnej rzepy i marchewki?Poddaniem ich obróbce cieplnej jest nieco inne jak u tradycyjnych frytek ale równie proste i smaczne.

Sojowo-schabowe kotlety tylko z soją.surówka z cykorii i buraczków

 

No to błyśnij talentem i wiedzą kulinarną, podaj przepisy, pokaż maluczkim fotki, może i my się czegoś nauczymy. :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schabowy bez schabu

 

frytki bez ziemniaków

 

surówka bez:.........kapusty kiszonej,pomidora,ogórka kiszonego,marchewki,groszku,selera,pora,pietruszki,jabłka,

śmietany,ananasa,brzoskwini,słodkiej kapusty,ogórka surowego,czerwonej kapusty,

pekińskiej kapusty,sałaty lodowej ,oliwek,papryki,majonezu,musztardy..............

 

Jakieś mocneeeeee osoby w kulinariach,które potrafią coś ugotować bez w/w zestawu... :oops: :wink: :wink: :o :o :o

 

A Ty umiesz?

 

Czy robiłeś kiedyś frytki z czarnej rzepy i marchewki?Poddaniem ich obróbce cieplnej jest nieco inne jak u tradycyjnych frytek ale równie proste i smaczne.

Sojowo-schabowe kotlety tylko z soją.surówka z cykorii i buraczków

 

No to błyśnij talentem i wiedzą kulinarną, podaj przepisy, pokaż maluczkim fotki, może i my się czegoś nauczymy. :lol: :lol: :lol:

 

Nie tobie błysnę.......bo mnie po raz kolejny obrażasz.My się nauczymy!!!! :o :o :o ...Od kiedy ty jesteś my??? :evil: :evil: :evil: :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no wiesz Depesiu- jak możesz..., znaczy: jak Możecie... Obywatelko Depesiu... :wink: :lol: :lol: :lol:

 

znowu nic nie zrozumiałas a to takie oczywiste wszyscy to wiedza i rozumieją - przeciez My to nie Ty i nawet nie Wy. trzeba uwazac co sie pisze bo tu szkola życia jest FM i nie wazne o co chodzi wazne żeby się nie obrażac - bo przeciez wiemy kto jesta władcą wacia - i etyki może uczyć na tym szacownym forum. panjała? :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie tobie błysnę.......bo mnie po raz kolejny obrażasz.My się nauczymy!!!! :o :o :o ...Od kiedy ty jesteś my??? :evil: :evil: :evil: :p

 

Oj, joj, a czymże to obraziłam naszego Nietykalnego Specjalnego? :lol: :lol: :lol:

Wykaż się, a nie obrażaj się jak niedojrzały nastolatek. Umiesz gotować? To pokaż.

Jak to od kiedy "nas"? My tu na forum nie jesteśmy sami, NS, nie zapominaj się. Jest nas więcej. :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem,ze takie tematy już byly,ale.......

może spróbujemy jeszcze raz,bez zaśmiecania tekstami nie na temat !

Potrawami szybkimi,tanimi i najważniesze smacznymi !

 

Są już slodkości,przetwory ,może i ten się sprawdzi - zapraszam !

 

Zacytowany post to post pierwszy w tym watku. Jak widac wladca watku byla Ila66 - i niestety bardzo szkoda, ze i tu stalo sie to, co na innych podobnych, a czego ila66 chciala uniknac piszac o tym wlasnie w tym pierwszym watku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie tobie błysnę.......bo mnie po raz kolejny obrażasz.My się nauczymy!!!! :o :o :o ...Od kiedy ty jesteś my??? :evil: :evil: :evil: :p

 

Oj, joj, a czymże to obraziłam naszego Nietykalnego Specjalnego? :lol: :lol: :lol:

Wykaż się, a nie obrażaj się jak niedojrzały nastolatek. Umiesz gotować? To pokaż.

Jak to od kiedy "nas"? My tu na forum nie jesteśmy sami, NS, nie zapominaj się. Jest nas więcej. :lol: :lol: :lol:

 

Mącisz :evil: :evil: :evil: .....nie chcesz komentować ....to po prosty nie komentuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polecam przepyszne risotto na słodko (moje dzieci ubielbiają)

 

pół paczki ryżu Arborio

karton mleka

2 łyzki masla

2-3 łyzki cukru trzcinowego (Muscovado)

 

na duży rozgrzany rondel wrzucamy masło, potem cukier, jak się zacznie karmelizowac - wrzucamy ryż - i następnie wlewamy szklankę mleka,,,jak zacznie sie gotowac zmniejszamy ogień i mieszamy...jak mleko odparuje dolewamy kolejna szklankę - i tak w kołko aż karton będzie pusty i ryż miękki (czyli jakieś 20 min). I gotowe. 8)

Pyszne pyszne - aromatyczne, zdrowe -można posypać cynamonem - ja dodaję na wierzch gęsty kwaskowy jogurt (np. grecki)- dla złamania smaku...polecam :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mącisz :evil: :evil: :evil: .....nie chcesz komentować ....to po prosty nie komentuj.

Ja? :o Nie chcę? :o Bardzo chcę! :lol:

Tylko nie ma czego... 8)

 

Proste jadło na fotkach już dawno wklejałem ,tylko to było "łocho,łocho,cho a ty byłaś malućka w FM. 8) No i komentować to trzeba umieć.Co innego takie puste gadanie po to by kogoś zdołować .8)

 

Jadę dziś na baletki ale skoro wywołałaś mnie do tablicy w mało elegancki sposób to sprostam twoim prośbom i zrobię kilka fotek z w/zapowiedzianych potraw.To tak na poprawę stosunków między ludzkich 8) 8) .Pasuje???.

No i oczywiście ty również zaskoczysz jakąś potrawą ze swojego domciu,na swoich talerzach i w swoim ulubionym miejscy to tak żebyś i ty coś pokazała a nie zajmowała się tylko gadaniem.....i niczek masz niczego sobie. No to do roboty bo się znowu zacznie. :D :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Baw się dobrze i nie zapomnij zrobić fotek tego jedzenia. Może wreszcie coś sensownego zrobisz. 8) :lol:

A nie mówiłem....jakby to powiedziała joan.

 

Może żeby nie przeciągać tego w nieskończoność.Skoro taka osobistość udziela mi lekcji to wkleję w/w potrawy jak i ty coś wkleisz.ok?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze mną jak z dzieckiem. Mówisz i masz. :D Wkleję więc przepis na danie, które podawane jest przy niektórych okazjach w gospodarstwach agroturystycznych w naszym regionie. 8)

 

BAŻANT FASZEROWANY

Składniki: oczyszczony bażant (ok. 1 kg), pierś z kurczaka (50 g), warzywa - seler, marchew, pietruszka, por (50 g), 1 mała cebula, 1/8 l bulionu drobiowego, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka vegety, olej, masło, 100 g winogron, pęczek natki pietruszki.

Bażanta umyć, osuszyć i oprószyć mąką i pieprzem. Pierś z kurczaka zmielić i doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w cienkie paski warzywa i połowę posiekanej natki. Całość doprawić vegetą, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz włożyć do bażanta, którego następnie zrumienić na rozgrzanym oleju, polać bulionem i dusić do miękkości. Gotowego bażanta umieścić w ciepłym miejscu, aby nie wystygł (my używamy duchówki w kuchni kaflowej 8) :D ). Sos z duszenia zagęścić mąką ziemniaczaną, polać bażanta. Obłożyć przysmażonymi na maśle winogronami. Przed podaniem posypać pozostałą posiekaną natką.

Smacznego!

8) 8) 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Umiesz gotować? To pokaż.

 

Co przez to rozumiesz? :roll: Takich potraw bez wklejania podałem na FM mnóstwo.Nawet kilka przypadło do gustu Formowiczom.Pytasz dalej ,żebym pokazał.Jak chcesz to zobaczyć?Jest wyszukiwarka a tam znajdziesz odp.co takiego na wygotowywał NS a dopiero potem komentuj.To taka mała uwaga.

Pytasz mnie czy umiem gotować?To pytanie nie do mnie.Gotuje bo lubię a rodzinka na razie żyje :D :D :wink: .Nie wiem jak długo pociągnie na moim wikcie ale żyje. :lol: :wink:

 

Bez fotek krótki przepis na pierogi z moczonym miąższem z chleba razowego.

 

składniki

-miąższ z chleba razowego

-jajko

-cebula

-1/2 kg mielonej drobno wołowiny

-olej do smażenia

-ciasto na pierogi(dowolne)

 

czynności

Namoczyć miąższ w wodzie odcisnąć.Dodać podsmażoną cebulkę razem z wołowinką.Po ostygnięciu połączyć z jajkiem .Formułować kulki i zawijać pierogi.Ugotować i podawać z dowolnym sosem.Ja podaje zapieczone po ugotowaniu z sosem beszamelowym.Miało być prost i jest.

 

pzdr i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...